Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Uvođenje Dynamics NAV-a ubrzalo poslovne procese u proizvodno orijentisanoj grupaciji

Poslato: 29. oktobar 2010.
Avala Ada i Fabrika kartona Umka vodeći su proizvođači transportne i komercijalne ambalaže u ovom delu Evrope i deo su KappaStar grupe, proizvodno orijentisane korporacije koja je prepoznala prednosti uvođenja integrisanog informacionog sistema u sve članice grupacije. Nakon donošenja odluke da se krene u projekat uvođenja novog poslovno-informacionog sistema i odabira Microsoft Dynamics NAV-a, ceo proces je završen u rekordnom roku, ako se uzme u obzir kompleksnost okruženja i raznorodnost zatečenih sistema. Precizno merljive prednosti i ubrzanja poslovnih procesa su bili vidljivi već u prvoj godini upotrebe novog informacionog sistema, a zahvaljujući jasnim unapređenjima u poslovanju menadžment KappaStar grupe je odlučio da Dynamics NAV uvede i u ostalim članicama grupacije i tako dodatno unapredi poslovne procese.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteKappaStar Group.docx
256 KB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika


Lokacija: Srbija

Delatnost: Proizvodnja transportne i komercijalne ambalaže

Preduzeće za proizvodnju kartonske ambalaže Avala Ada i Fabrika kartona Umka vodeći su proizvođači transportne i komercijalne ambalaže u ovom delu Evrope. Avala Ada poseduje najsavremeniju opremu za proizvodnju ambalaže, a Fabrika kartona Umka je jedini proizvođač kartona na bazi prerade otpadnog papira u Srbiji i susednim državama. Obe fabrike su deo KappaStar grupe i imaju ukupno oko 600 zaposlenih.

Poslovna situacija

Rast proizvodnje, u skladu sa zahtevima tržišta, kao i permanentni razvoj poslovanja, nametnuli su potrebu za uvođenjem novog, savremenijeg informacionog sistema u obe fabrike. KappaStar Group, proizvodno orijentisana korporacija, u koju pored dva navedena ulaze još tri preduzeća, pravovremeno je prepoznala prednosti uvođenja integrisanog informacionog sistema u svoje poslovanje.

Rešenje

Kompleksnost proizvodnih procesa u oba preduzeća i njihova međusobna povezanost, odnosno potreba integracije svih poslovnih procesa u jedinstveni informacioni sistem, predstavljali su najveći izazov u ovom projektu. Trebalo je povezati procese u obe fabrike, supstituisati skoro sve zatečene softverske sisteme i omogućiti da pristup svim podacima i izveštajima, nužnim za donošenje pravovremenih i kvalitetnih poslovnih odluka, bude brz i jednostavan.

Softver i usluge

Microsoft Dynamics NAV

Partneri

NPS

**

Pregled preduzeća

Preduzeće za proizvodnju kartonske ambalaže Avala Ada i Fabrika kartona Umka vodeći su proizvođači transportne i komercijalne ambalaže u ovom delu Evrope. Avala Ada poseduje najsavremeniju opremu za proizvodnju ambalaže, a Fabrika kartona Umka je jedini proizvođač kartona na bazi prerade otpadnog papira u Srbiji i susednim državama. Obe fabrike su deo KappaStar grupe i imaju ukupno oko 600 zaposlenih.

Poslovni izazov

Rast proizvodnje, u skladu sa zahtevima tržišta, kao i permanentni razvoj poslovanja, nametnuli su potrebu za uvođenjem novog, savremenijeg informacionog sistema u obe fabrike. KappaStar Group, proizvodno orijentisana korporacija, u koju pored dva navedena ulaze još tri preduzeća, pravovremeno je prepoznala prednosti uvođenja integrisanog informacionog sistema u svoje poslovanje. Nakon donošenja odluke o uvođenju novog informacionog sistema, od strane rukovodstva i internog IT tima, početnu dilemu predstavljao je izbor pravog rešenja. Kako je ovim preduzećima bilo potrebno novo, integrisano poslovno rešenje ERP klase, koje se brzo implementira, lako konfiguriše i jednostavno koristi, Microsoft Dynamics NAV se nametnuo kao pravi izbor. Pored toga, na izbor je značajno uticao i visoki stepen lokalizacije samog rešenja, njegovih menija, komandi i sistema pomoći, kao i lokalizacija u smislu poštovanja domaće regulative i lokalne poslovne prakse.

Sledeći korak bio je izbor implementatora. Iskustvo stečeno tokom više od 15 godina rada na stotinama različitih projekata bilo je najbolja preporuka za kompaniju NPS, Microsoft Gold Certified partnera. „Izabrali smo Dynamics NAV jer ima veliku bazu korisnika u svetu koji ga koriste u raznim verzijama. Važno je bilo i što je u pitanju Microsoft-ov proizvod, što znači da on ima budućnost i ima najbolju lokalnu podršku, kroz mnoštvo firmi koje se bave njegovom implementacijom, održavanjem i nadgradnjom”, objašnjava Vasja Bojanić, IT menadžer kompanije KappaStar, čija je centrala vodila čitav projekat uvođenja informacionog sistema u pomenute dve fabrike, i dodaje: „Od tri ponuđača izabran je NPS koji nas je, uz činjenicu da je dao najbolju ponudu, uverio i da ima jasnu viziju razvoja, neophodno znanje i iskustvo u implementaciji NAV rešenja.“

Rešenje


*
*Pre uvođenja NAV-a u fabrici u Umci se danima čekalo da se nešto proknjiži, a sada se to radi u realnom vremenu.*
Vasja Bojanić
IT menadžer
KappaStar Group
*

Kompleksnost proizvodnih procesa u oba preduzeća i njihova međusobna povezanost, odnosno potreba integracije svih poslovnih procesa u jedinstveni informacioni sistem, predstavljali su najveći izazov u ovom projektu. Trebalo je povezati procese u obe fabrike, supstituisati skoro sve zatečene softverske sisteme i omogućiti da pristup svim podacima i izveštajima, nužnim za donošenje pravovremenih i kvalitetnih poslovnih odluka, bude brz i jednostavan. Pritom su se ažurnost i pouzdanost podrazumevali. Fabrika kartona Umka imala je sistem zasnovan na Oracle rešenjima, koji je razvijan od 1994. godine od strane internog IT tima, dok je u Avala Adi zatečeno prilično raznorodno informatičko okruženje (Honeywell, Microsoft Access, Progress). Oba sistema su pokrivala knjigovodstveno-finansijski segment poslovanja, prodaju, nabavku i robno poslovanje, i bili samo delimično funkcionalno integrisani, dok je u fabrici u Umci postojao i potpuno odvojen sistem za praćenje proizvodnje. Dakle, trebalo je implementirati novi informacioni sistem koji će objediniti sve funkcionalnosti, ponuditi dodatne opcije i, što je najvažnije, prilagoditi se postojećim procesima i rasti zajedno sa njima.

Jedan od glavnih izazova prilikom uvođenja novog informacionog sistema baziranog na Microsoft Dynamics NAV-u predstavljala je reorganizacija preduzeća. Prevazilaženje ove prepreke najviše je zavisilo od spremnosti, angažovanja i motivisanosti celokupnog menadžmenta da u hodu prevaziđe sve poteškoće tokom realizacije projekta. „Odluka o započinjanju ovakvog projekta nije laka jer, između ostalog, uvek implicira i dodatno angažovanje sopstvenih resursa, što povećava rizik da produktivnost zaposlenih bude smanjena tokom realizacije projekta“, napominje Vasja Bojanić. Proces implementacije Dynamics NAV-a u Avala Adi završen je za svega tri meseca, zahvaljujući predanom radu zaposlenih u ovoj fabrici, pre svega Ljubiši Spasiću i Milici Nešić, kao i NPS tima. U fabrici u Umci je usled kompleksnijeg okruženja uvođenje NAV-a trajalo oko šest meseci, uz značajan doprinos Bose Ignjatović, šefa računskog centra.

Prednosti poslovanja

Prednosti novog sistema uočene su veoma brzo, već nakon samo godinu dana rada. „Mogu da kažem da sam zadovoljan mogućnostima koje nam pruža novi informacioni sistem. Poboljšanja su evidentna, a neka od njih i lako merljiva. Na primer, pre uvođenja NAV-a u fabrici u Umci se danima čekalo da se nešto proknjiži, a sada se to radi u realnom vremenu. Takođe, od trenutka kada se napravi rolna do trenutka kada se iseče tabak prolazilo je po nekoliko dana. Sada se sve završava u jednom danu“, kaže Vasja Bojanić, IT menadžer KappaStar grupe.

„NPS nam je još u fazi uvođenja sistema predložio da počnemo da koristimo i BI4Dynamics dodatak, odnosno prednosti OLAP tehnologije. Mi smo taj predlog prihvatili i oni su nam napravili OLAP kocke za pojedine segmente poslovanja – prodaju, nabavku, finansije, knjigovodstvo. To se pokazalo kao odlično rešenje i danas se koristi u obe fabrike za potrebe izveštavanja i analize poslovanja. Za pregled podataka se koristi Microsoft Excel, tako da više gotovo i da nema korisnika NAV-a koji nije iskoristio ponuđenu mogućnost da izveštaje i analitičke poglede prilagodi sopstvenim potrebama i odgovornostima”, dodaje Vasja Bojanić.

Uvođenjem jedinstvenog rešenja fabrika kartona Umka i Avala Ada, kao povezana pravna lica, ostvarila su višestruku korist, olakšana je komunikacija prema kupcima i dobavljačima, kao i interna komunikacija u grupaciji i unutar samog preduzeća. Tako je sada komunikacija između komercijale i finansija značajno smanjena, jer informacije unose oni koji ih stvaraju, pritom noseći odgovornost za to što je uneto, a i jedni i drugi mogu sami da dođu do svih podataka koji su im potrebni. Zahvaljujući uspehu implementacije Microsoft Dynamics NAV-a u ova dva preduzeća menadžment KappaStar grupe doneo odluku da se isti poslovno-informacioni sistem implementira u još tri firme ove grupacije: Yucel, Fabrika hartije Beograd i Jaffa Crvenka.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/scg

Za više informacija o kompaniji KappaStar Group posetite Web lokaciju: www.kappastar.com

Za više informacija o proizvodima i uslugama kompanije NPS posetite Web lokaciju: www.nps.rs


©2015 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti