Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Najveća IT konferencija u regionu konsolidovala sve poslovne podatke uz pomoć SharePoint portala

Poslato: 19. oktobar 2012.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteSinergija 12 case study
1,08 MB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika

Sinergija je najveća i najuticajnija konferencija posvećena informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovoj poslovnoj primeni u jugoistočnoj Evropi, koju od 2001. godine u Srbiji organizuje lokalna kancelarija Microsofta. Tokom više od decenije postojanja Sinergija je postala regionalni brend, koji asocira ne samo na Microsoftove tehnologije, već donosi novosti i aktuelne tehnologije i rešenja iz cele IT industrije i okuplja eminentne predavače iz svih delova sveta. Ova konferencija predstavlja tradicionalno mesto okupljanja svih IT profesionalaca, a tokom proteklih 12 godina je ugostila preko 30.000 posetilaca iz Srbije i okolnih zemalja.

Softver i usluge

Microsoft SharePoint

Studija slučaja primenjenog rešenja

Partneri

Sinergija12

**

Pregled preduzeća

Sinergija je najveća i najuticajnija konferencija posvećena informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovoj poslovnoj primeni u jugoistočnoj Evropi, koju od 2001. godine u Srbiji organizuje lokalna kancelarija Microsofta. Različita IT rešenja su pokrivala različite segmente konferencije, ali nikada nije postojalo rešenje koje bi ih integrisalo u jedinstven sistem u kojem se prikazuju ažurni podaci. Upotrebom SharePoint platforme kreiran je portal koji je i učesnicima i organizatorima obezbedio uvid u ažurne podatke o ovoj konferenciji, i time unapredio iskustvo posetilaca konferencije, ali i samu organizaciju jednog ovako velikog i kompleksnog događaja. Učesnici Sinergije su dobili sve informacije o konferenciji na jednom mestu, a organizatori precizan i ažuran uvid u sve relevantne podatke, kao što su broj učesnika, naplata kotizacija, posećenost predavanja i zadovoljstvo učesnika, čime je olakšana organizacija samog događaja i planiranje narednih konferencija.

Poslovni izazov


*
*Najveća prednost koju nam je novi sistem doneo je mogućnost da uz samo par klikova mišem dođemo do najsvežijih informacija o broju prijavljenih učesnika, primljenim uplatama, kao i do izveštaja u kojima možemo da poredimo podatke sa ranijim konferencijama.*
Marijana Kremić
Project Manager, Sinergija 12
*

Kako je u pitanju konferencija posvećena informacionim tehnologijama, koju organizuje jedna od najvećih globalnih informatičkih kompanija, sasvim je logično da su mnogi aspekti konferencije pokriveni adekvatnim IT rešenjima. Ipak, nije postojao centralizovani sistem koji bi objedinio sve aspekte ove konferencije. Postojala su zasebna rešenja za registraciju korisnika, praćenje uplata, evidenciju prisutnosti, kao i Web sajt namenjen svim zainteresovanima, ali nije postojao jedinstven, integrisani interfejs za administrativni pristup podacima iz ovih sistema, niti bilo kakav mehanizam za pravljenje izveštaja.

Evidentiranje uplata korisnika je rađeno „ručno“, tako da je pred početak konferencije često dolazilo do problema u ažurnosti spiskova učesnika koji su uplatili kotizacije. „Članovi tima zaduženi za administraciju nisu mogli da dobiju podatke kada to požele, već su morali da čekaju da im administratori sistema izvezu podatke u Microsoft Excel fajlove. Osim toga što je to otežavalo praćenje finansijskih tokova, neažurnost tih podataka je uticala i na tok planiranja i organizaciju same konferencije.“, kaže Marijana Kremić, menadžer projekta konferencije Sinergija 12.

Osnovni zahtev za softverski sistem koji bi podržao organizaciju jedne ovako velike konferencije podrazumevao je izradu Web sajta preko kojeg bi korisnici mogli da dođu do svih relevantnih informacija o konferenciji: teme predavanja, biografije predavača i termini predavanja. Takav sistem treba da omogući i jednostavno administriranje Web sajta, kao i automatsko generisanje predračuna i evidentiranje uplata za prijavljene korisnike. Pored toga, bila je potrebna i integracija sa sistemom za praćenje prisutnosti na predavanjima, i povezivanje sa bazom registrovanih učesnika konferencije, radi lakše analize i planiranja budućih konferencija.

Rešenje

Presudni faktor za izbor Microsoft SharePointa kao platforme za izradu portala konferencije Sinergija bila je njegova sposobnost da adekvatno odgovori na sve navedene zahteve, i to kroz jednostavan Web interfejs, kao i da ponudi dodatne prednosti poput integracije sa Microsoft Office aplikacijama i opcije za kolaboraciju među članovima Sinergija tima. Određene funkcionalnosti, poput naplate i evidencije prisutnosti tokom konferencije, su pokrivene specijalizovanim aplikacijama koje su razvili Microsoftovi partneri za potrebe ove konferencije, a SharePoint rešenje je postavljeno u ulogu integratora, koji povezuje sve segmente u jedinstven i efikasan sistem.

Kompletno rešenje je implementirala kompanija IT BIZ Solutions iz Beograda, a u procesu planiranja i definisanja zahteva učestvovali su zaposleni iz kancelarije Microsofta u Srbiji, čije su zahteve i iskustva sa prethodnih konferencija stručnjaci iz IT BIZ Solutions u predviđenom roku pretvorili u funkcionalno rešenje. „Glavni izazov je bila integracija SharePoint rešenja sa eksternim računovodstvenim sistemima za generisanje računa i automatsku evidenciju uplata, kao i sa sistemom za evidenciju prisutnosti posetilaca konferencije“, objašnjava Damjan Tomić, CTO kompanije IT BIZ Solutions.

Sinergija portal je zasnovan na Microsoft SharePoint platformi. Produkcioni server pokreće Windows Server 2008 R2, a uz upotrebu HyperV tehnologije za virtuelizaciju u virtuelnim mašinama su pokrenuti Domain Controller, SharePoint Portal Server 2010 i Exchange Server. Za klijentske računare sa kojih korisnici pristupaju serveru i portalu je dovoljno da imaju instaliran bilo koji Internet browser novije generacije, dok korisnici sa administratorskim privilegijama punu snagu SharePoint platforme mogu iskoristiti kroz integraciju sa Microsoft Office paketom, korišćenjem alata kao što su Microsoft Excel, Microsoft Access i SharePoint Workspace.

U periodu registracije na administraciji portala svakodnevno aktivno radi 7 do 10 članova Sinergija tima, pri čemu javno dostupan sajt dnevno poseti nekoliko stotina korisnika. Tokom same konferencije portal intenzivno koristi nekoliko hiljada posetilaca, a pristupaju mu i eksterni sistemi sa kojima je portal integrisan.

Prednosti poslovanja

Novi sistem je u upotrebi od Sinergije 10, a prva verzija je implementirana na SharePoint 2007 platformi, koja je u međuvremenu uspešno migrirana na SharePoint 2010. SharePoint nudi čvrstu integraciju sa poznatim okruženjem Microsoft Office aplikacija, te je obuka korisnika kratko trajala. „Studenti na praksi, koji su svake godine deo Sinergija tima, su posle samo par sati obuke mogli samostalno da obavljaju većinu poslova vezanih za administraciju portala, pregled podataka o registracijama i uplatama, kao i analizu podataka i generisanje izveštaja“, naglašava Marijana Kremić.

Konkretne prednosti novog sistema se ogledaju u tome da su korisnici dobili jedinstveno mesto gde mogu dobiti sve informacije o konferenciji, dok su menadžeri Sinergije dobili sistem kojem mogu da veruju i kroz koji u bilo kom trenutku mogu da dobiju tačne informacije o broju registrovanih učesnika, broju uplaćenih kotizacija, kao i posećenosti predavanja i ocenama koje učesnici daju predavačima. Takođe, članovi Sinergija tima koji održavaju portal su dobili mesto na kojem mogu da dele ideje i kreiraju strategiju za marketinški nastup. Jedan od izazova ranije verzije portala je bio dodeljivanja prava pristupa korisnicima, koji su često gubili pristupne parametre i oduzimali dragoceno vreme administratorima prinuđenim da im često ponovo generišu podatke za pristup portalu. Novo rešenje je uvelo Live ID kao jedinstveni mehanizam za prijavljivanje korisnika, tako da korisnici sada mogu da se prijavljuju na portal sa podacima koje svakodnevno koriste za svoje Hotmail naloge, Messenger, SkyDrive i ostale servise.

„Najveća prednost koju nam je novi sistem doneo je mogućnost da uz samo par klikova mišem dođemo do najsvežijih informacija o broju prijavljenih učesnika, primljenim uplatama, kao i do izveštaja u kojima možemo da poredimo podatke sa ranijim konferencijama“, kaže Marijana Kremić, Project Manager Sinergije 12. Pored predefinisanih izveštaja, moguće je vrlo jednostavno podatke izvesti u Microsoft Excel ili Microsoft Access i nad njima raditi dodatne analize. Planovi za dalje širenje sistema se odnose na iskorišćenje prednosti cloud tehnologije i Windows Azure platforme, kroz migraciju kompletne SharePoint platforme u cloud okruženje, čime bi se rešili eventualni problemi oko skalabilnosti sistema, a svakako bi se olakšalo održavanje kompletne platforme i povećala njena sigurnost i pouzdanost.


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti