Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Najveća regionalna IT konferencija korišćenjem privatnog cloud-a snizila troškove i obezbedila nov kvalitet za predavače

Poslato: 12. decembar 2011.
Microsoft Sinergija, najveća IT konferencija u regionu jugoistočne Evrope, u svom jedanaestom izdanju imala je za glavnu temu Cloud Computing.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteSinergija 11.docx
1,20 MB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika

Microsoft Sinergija je najveća IT konferencija u regionu jugoistočne Evrope, usmerena ka IT profesionalcima svih profila. Ova konferencija se u organizaciji Microsoft-a održava od 2001. godine, a na 11. po redu Sinergiji učestvovalo je preko 2.500 posetilaca i oko 80 predavača koji govorili o novim Microsoft-ovim tehnologijama i proizvodima. Sinergija predstavlja centralni događaj godine za IT stručnjake iz Srbije i regiona i mesto okupljanja sistem administratora, developera, stručnjaka za poslovnu produktivnost i drugih IT profesionalaca.

Softver i usluge

Microsoft Hyper-V

Microsoft System Center 2012

Windows Server 2008 R2

Partneri

E-Smart Systems

**

Pregled preduzeća

Želeći da učesnicima na praktičnom primeru prikažu prednosti ovog koncepta, organizatori su u saradnji sa partnerom kreirali privatni cloud sistem koji je ispunio sve zahteve za IT infrastrukturom tokom trajanja konferencije, uklapajući se u raspoloživi budžet. Smešten u data centru na udaljenoj lokaciji, cloud sistem baziran na Microsoft-ovim tehnologijama je sa uspehom opsluživao svih 2.500 korisnika na konferenciji. Posebnu prednost za 80 predavača predstavljala je mogućnost kreiranja i pokretanja virtuelnih okruženja namenjenih „živim“ prezentacijama Microsoft-ovih tehnologija i proizvoda na ovoj konferenciji. To im je umnogome olakšalo i ubrzalo pripremu prezentacija, koje su se održavale istovremeno u 11 sala, a prisutnima na praktičnom primeru dokazalo prednosti i moć cloud platforme.

Poslovni izazov


*
*Povratne informacije dobijene od posetilaca i predavača govore da je upotreba cloud computing-a bila pun pogodak, i da su prednosti ovog koncepta na najbolji način predstavljene širokoj publici.*
Aleksandar Đorđević
IT direktor konferencije Sinergija 11
*

2011. godine glavna tema konferencije Sinergija bila je Cloud Computing. Zato su organizatori odlučili da kvalitete ovog koncepta pokažu i dokažu na praktičnom primeru. Sistem koji je trebalo postaviti je morao da opsluži preko 2.500 posetilaca u toku dva dana trajanja konferencije, koji su pristupali Internetu preko 60 terminala postavljenih širom Sava centra, konferencijskog centra u kojem se održavala Sinergija 11. Pored toga, tu je bilo i 80 predavača koji su svoje prezentacije držali u 11 paralelnih sesija u dvoranama širom Sava centra, koristeći resurse udaljenih virtuelizovanih računara za praktične demonstracije tehnologija i proizvoda. Pored svega, trebalo je pružiti uslugu pristupa IT resursima i za oko 100 akreditovanih novinara, kojima je na raspolaganju bilo desetak računara u press centru.

„Odlučili smo da upotrebimo cloud computing za sve mission critical servise Sinergije 11. To je bio pre svega sistem koji je opsluživao predavače i obezbeđivao im virtuelnu infrastrukturu za njihove prezentacije, nakon toga sistem za registraciju posetilaca, i na kraju uslužni računari koji su bili dostupni svim učesnicima konferencije“, objašnjava kompleksnost zahteva Aleksandar Đorđević, IT direktor konferencije Sinergija 11. „Cloud computing nam je omogućio da lakše obezbedimo sve organizacione preduslove za održavanje jedne ovako velike i značajne konferencije, uz budžet koji nam je bio na raspolaganju.“

„Kada su nam se obratili iz organizacije Sinergije sa zahtevom da formiramo kompletnu private cloud infrastrukturu za najznačajniju konferenciju u našoj zemlji, takav izazov smo odmah spremno prihvatili i obezbedili sve potrebne uslove za realizaciju jednog ovako kompleksnog projekta“, ističe Goran Veljović, direktor kompanije E-Smart Systems, Microsoft Gold Certified partnera koji je izabran da realizuje projekat cloud computing podrške za Sinergiju 11.

Rešenje

Kompletno private cloud rešenje logički je podeljeno u dva segmenta, organizovana prema zahtevima korisnika. Predavačima je obezbeđena usluga po modelu Infrastructure as a Service, gde su na raspolaganju imali mogućnost da virtuelizuju potrebno okruženje za svoje demo prezentacije i da pristupe svim potrebnim resursima koji su se nalazili u cloud-u. Pored toga, ljudima angažovanim na organizaciji same konferencije bio je na raspolaganju sistem za registraciju posetilaca po principu Software as a Service. Svi zahtevi su se izvršavali u sedam kilometara udaljenom data centru kompanije E-Smart Systems u Beogradu, koji je sa Sava centrom bio povezan redundantnim vezama (optičkom i klasičnom).

U srcu data centra nalazilo ukupno 9 servera. Cloud rešenje je „particionisano“ na 2 dela: Infrastructure as a Service (IaaS) i Software as a Service (SaaS) segmente, namenjene različitim tipovima korisnika na lokaciji konferencije. Za potrebe IaaS rešenja korišćeno je 5 servera, svaki pogonjen Intel Xeon Quad Core procesorima sa 96 GB RAM memorije, dok je SaaS platformu opsluživalo 4 servera, sa istim tipom procesora i 16 GB RAM memorije. Sve servere koji su sačinjavali Sinergija 11 Cloud su pokretali Windows Server 2008 R2 operativni sistemi, sa pokrenutom Hyper-V podrškom za virtuelizaciju. „Veliku pomoć u konfigurisanju i održavanju postavljenog private cloud sistema i mnoštva virtuelizovanih sistema nam je pružio Microsoft System Center 2012, koji je u tom trenutku bio u RC verziji“, objašnjava Veljović.

Prednosti poslovanja

Ovako postavljen sistem, baziran na adekvatno dimenzionisanom privatnom cloud-u, najviše je pogodovao upravo predavačima na Sinergiji 11. „Upotreba cloud computing-a mi je značajno olakšala pripremu mog predavanja, i znao sam da iza toga stoji pouzdana tehnologija i pouzdan tim, na koje mogu da se oslonim. Moje prezentacije su prevashodno tehničke i bilo bi mi jako teško da kreiram potrebno okruženje na laptop računaru. Cloud infrastruktura mi je olakšala i pripremu i realizaciju prezentacija na ovogodišnjoj konferenciji“, kaže Damir Dizdarević, menadžer CPLS edukacionog centra kompanije Logosoft iz Bosne i Hercegovine, koji predaje na Sinergiji još od 2006. godine, a na Sinergiji 08 i 09 je biran za najboljeg predavača od strane učesnika konferencije.

„Cloud je nama kao predavačima doneo mogućnost korišćenja više resursa, pa smo mogli da kreiramo realna okruženja sa realnim situacijama i da posetiocima Sinergije prikažemo kako neka rešenja rade u realnim uslovima. Mislim da je bilo veoma važno da posetiocima demonstriramo na koje se sve načine cloud computing može iskoristiti“, objašnjava Ljubomir Ivaniš, predavač u školskom centru kompanije CPU iz Beograda i redovan gost Sinergije od 2007. godine.

„Iskustvo stečeno na ovom projektu omogućiće nam da svim našim klijentima ponudimo usluge kreiranja i konfigurisanja privatnih cloud okruženja, kao informatičkog okruženja koje je mnogo fleksibilnije i troškovno efikasnije od klasičnih IT infrastrukturnih rešenja“, kaže Goran Veljović, direktor E-Smart Systems. „Povratne informacije dobijene od posetilaca i predavača govore da je upotreba cloud computing-a bila pun pogodak, i da su prednosti ovog koncepta na najbolji način predstavljene širokoj publici“, dodaje na kraju Aleksandar Đorđević, IT direktor konferencije Sinergija 11.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/serbia

Za više informacija o najveća regionalnoj IT konferencija Sinergija posetite Web lokaciju: www.mssinergija.net

Za više informacija o proizvodima i uslugama kompanije E-Smart Systems posetite Web lokaciju: www.e-smartsys.com

Preuzmite video zapis studije slučaja:  31,4 MB


©2016 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti