Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Rešenje SMS4Parking kompanije PSC rešilo je probleme sa parkiranjem u Subotici

Studija slučaja primenjenog rešenja

Poslato: 25. januar 2007.
Javno-komunalno preduzeće „Parking“ iz Subotice zaduženo je za uređenje, naplatu i kontrolu parkiranja u ovom gradu. U želji da adekvatno reši problem nagomilanih vozila u centralnoj zoni, ali i da poveća svoj profit, ovo preduzeće je odabralo rešenje kompanije PSC pod nazivom SMS4Parking, koje korišćenjem savremenih tehnologija, kao što su servisi mobilne telefonije i Microsoft .NET platforma, rešava problem naplate i kontrole parkiranja na efikasan i udoban način. Korisnicima je pružena maksimalna udobnost, naplatom parkiranja putem SMS poruka, a gradska uprava je rešila značajan komunalni problem i poboljšala kvalitet života u Subotici.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmitePSC - SMS4Parking Subotica.doc
585 KB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika

JKP „Parking“ je zaduženo za regulisanje parkiranja u Subotici. Jedan od njihovih zadataka je da na efikasan način organizuju parkiranje oko 35.000 registrovanih vozila u centralnoj gradskoj zoni.

Poslovna situacija

Neregulisana parking mesta, kao i veliki broj dugotrajnih parkirača, komplikovali su rešavanje problema parkiranja u centralnoj zoni Subotice.

Rešenje

Rešenje SMS4Parking kompanije PSC namenjeno je kontroli i naplati parkiranja, uobičajenim načinima i uz pomoć servisa mobilne telefonije i SMS poruka.

Prednosti

Smanjeno je čekanje na slobodno parking mesto u centralnoj zoni grada

Povećan je komunalni red u gradu, broj prekršaja u parkiranju je smanjen na minimum

Značajno je povećan prihod od parkiranja (za 60 %), čime je stvoren prostor za investicije i dodatni razvoj ovog komunalnog podsistema

Rešenje je implementirano u rekordnom roku, uz minimalno ulaganje, i veoma brzo je povratilo uložena sredstva

Povećano je zadovoljstvo građana i udobnost života u užem gradskom jezgru, pošto je pronalaženje slobodnog parking mesta postalo stvarnost, a ne noćna mora

Sistem je moguće lako proširiti i prilagoditi potrebama korisnika

Softver i usluge

Proizvodi
− Microsoft Visual Studio .NET 2003
− Microsoft Small Business Server 2003
− Microsoft SQL Server 2000
− Windows XP Professional

Tehnologije
− Microsoft .NET Framework 2.0
− Microsoft Internet Explorer 6.0
− Microsoft Internet Information Server
− Microsoft Windows Mobile

Partneri

Pakom Solution Centre (PSC)

Fujitsu Siemens Computers

**

Pregled preduzeća

JKP „Parking“ je javno-komunalno preduzeće koje se bavi uređenjem, naplatom i kontrolom parkiranja u gradu Subotici. Osnovano je 1998. godine od strane Skupštine opštine Subotica sa idejom da se na sistemski način reši problem parkiranja u centralnoj zoni grada i da se uređenjem parking mesta i parkirališta doprinese komunalnom redu u ovom gradu. U opštini Subotica ima oko 35.000 registrovanih vozila, od čega se veći deo kreće u užem gradskom području, sa tendencijom dužeg zadržavanja na parking mestima.

Poslovni izazov

Značajniji razvoj preduzeća započeo je 2001. godine, po povratku mogućnosti lokalnim samoupravama da samostalno formiraju cene komunalnih usluga, u koje spada i parkiranje. Zahvaljujući povećanim prihodima preduzeće je iz sopstvenih sredstava obnovilo mašinski park i uredilo oko 400 parking mesta, ali to i dalje nije bilo dovoljno i nije rešavalo problem parkiranja u Subotici.


*
*Uz sistem SMS4Parking u Subotici danas imate komunalni red. Uspeli smo da praktično promenimo lik grada i makar po parkiranju Subotica je sada jedan stvarno evropski grad.*
Atila Kikić
direktor
JKP „Parking“ Subotica
*

Povećanje broja automobila, mali broj uređenih parking mesta, velika nedisciplina vozača (usled neadekvatne kaznene politike), kao i nagomilavanje vozila u centralnoj gradskoj zoni, dovodili su do sve veće komunalnog haosa u Subotici. „Uprava preduzeća i gradske vlasti su do tada poznati sistem kontrole i naplate parkiranja putem inkasanata videli kao prevaziđen, pa smo se usmerili ka pronalaženju i uvođenju modernijeg i efikasnijeg sistema“, kaže Atila Kikić, direktor JKP „Parking“ Subotica.Nagomilani komunalni problemi i pritisak građana ubrzali su taj proces, pa je početkom 2005. potpisan ugovor sa JKP „Parking servis“ iz Beograda o izradi idejnog projekta sistema naplate i kontrole parkiranja, što je predstavljalo prvi korak u kreiranju rešenja za ovaj problem. U junu 2005. godine, kada je uprava JKP „Parking“ započela potragu za rešenjem sistema naplate i kontrole parkiranja, postojalo je samo jedno rešenje u ponudi u Srbiji, zasnovano na tehnologijama koje će vrlo skoro biti potisnute novijim rešenjima. Prvi proračuni, u skladu sa izrađenim idejnim projektom, najavljivali su izuzetno velike troškove kreiranja i implementacije ovog rešenja, kao i dug period u kojem bi se ono isplatilo, pa je odlučeno da se sačeka sa izborom novog rešenja za Suboticu.

U međuvremenu na tržištu su se pojavila dva nova rešenja. Prvo, bazirano na Microsoftovim tehnologijama, koje je kreirao Pakom Solution Centre (PSC) iz Beograda, i drugo, bazirano na Open Source tehnologijama i razvijeno za potrebe grada Novog Sada. „Kada smo dobili mogućnost izbora između više rešenja, početkom 2006. godine raspisali smo tender, na kojem je pobedio PSC, zahvaljujući najboljim među ponuđenim uslovima. Oni su ponudili potpuno zaokruženo rešenje, koje uključuje i softver i hardver, ali i stručne konsultantske usluge, izradu idejne studije, upravljanje projektom i ostale potrebne usluge za realizovanje jednog ovakvog projekta“, objašnjava gospodin Kikić.

Rešenje

Sistem pod nazivom SMS4Parking predstavlja zaokruženo informaciono rešenje za naplatu i kontrolu parkiranja, u čijem se središtu nalazi m-commerce segment baziran na upotrebi SMS poruka kao sredstva naplate. „Sistem je baziran na Microsoftovoj .NET platformi i principu servisa - sve što je potrebno na strani korisnika je stalna Internet konekcija i server koji obezbeđuje dodatnu sigurnost funkcionisanja celog sistema“, objašnjava Jovan Popović, direktor prodaje u PSC-u.


*
*Čim su građani pre početka rada sistema počeli samoinicijativno počeli da dolaze u naše preduzeće da bi regulisali svoje obaveze, ja sam znao da imamo dobitnu kombinaciju.*
Atila Kikić
direktor
JKP „Parking“ Subotica
*

„Uštede na strani korisnika su postignute činjenicom da oni kupuju samo servis, a da se centralna, prilično komplikovana i skupa infrastruktura sistema nalazi u našoj centrali“, kaže Popović. Za komunikaciju sa provajderima mobilne telefonije zadužen je PSC-ov SMS Premium Centar, koji prima, obrađuje i prosleđuje informacije o izvršenim plaćanjima parkiranja uz pomoć SMS poruka, i ima stalnu komunikaciju sa serverom koji se nalazi kod korisnika. Za kontrolu se koriste ručni GPRS terminali sa Windows Mobile operativnim sistemom, uz pomoć kojih kontrolori u realnom vremenu mogu proveriti stanje za bilo koje parkirano vozilo.

„Na serveru u JKP „Parking“ je instaliran Microsoft Small Business Server 2003 Premium Edition sa podignutim Active Directory podsistemom za 10 klijenata. Celo preduzeće je licencirano preko OVS sistema za količinsko licenciranje softvera, a uložena sredstva su se u potpunosti vratila posle pet meseci upotrebe ovog sistema. Posebna prednost je što je sistem stalno on-line i izveštaji se mogu pregledati u svakom trenutku, sa bilo koje lokacije. Na njima se mogu videti svi podaci koji su bitni za pravilno upravljanje preduzećem“, objašnjava Popović.

Od potpisivanja ugovora do puštanja sistema u rad prošlo je samo dva meseca. „Kako dugo vremena nisu menjane cene usluga, a troškovi poslovanja su višestruko porasli, zbog priličnih gubitaka implementiranje sistema nije moglo biti odlagano" kaže gospodin Kikić, i dodaje „PSC je obavio sve pripremne radnje, napravio termin plan i ispratio ceo proces implementacije od početka do kraja. Mi u tom trenutku u preduzeću nismo imali čoveka zaduženog za IT, pa su nam puno pomogli i prilikom nabavke i instaliranja neophodne računarske opreme.“ Instalirani server dolazi iz Fujitsu Siemens Computersa, kao i 8 instaliranih radnih stanica i dva prenosna računara.

Prednosti poslovanja

Sistem je startovao sa radom 1. juna 2006. godine, posle oko mesec dana intenzivnog rada na implementaciji i testiranju rešenja, a kao dokaz uspeha javne kampanje koja je pratila uvođenje u rad ovog rešenja gospodin Kikić navodi sledeće: „Čim su građani pre početka rada sistema počeli samoinicijativno počeli da dolaze u naše preduzeće da bi regulisali svoje obaveze, ja sam znao da imamo dobitnu kombinaciju. Uz sistem SMS4Parking u Subotici danas imate komunalni red, pa je sada situacija takva da praktično ne postoji ulica u gradskom jezgru u kojoj ne možete naći slobodno parking mesto. Uspeli smo da praktično promenimo lik grada i makar po parkiranju Subotica je sada jedan stvarno evropski grad.“

„Sistem SMS4Parking je dovoljno fleksibilan da prepoznaje sve specifičnosti malih gradova. Mi smo se trudili prilikom projektovanja da uzmemo u obzir sve moguće specifičnosti, i to je ono što je kvalitet više našeg sistema, i u tehnološkom i u funkcionalnom smislu. Sam način funkcionisanja ovog sistema, uz pomoć SMS poruka, nosi kvalitet usluge za korak više ispred ostalih i prostor za unapređenja u budućnosti, kada će se možda zahtevati naplata po tačno utrošenom vremenu, umesto po započetom satu", ponosno napominje Dragan Jakšić, direktor PSC-ovog Parking Solution centra. Kao potvrdu gospodin Kikić iznosi podatak da se u Subotici preko sistema SMS4Parking dnevno pošalje oko 3000 SMS poruka, dok se u susednom Segedinu, u Mađarskoj, pošalje samo 500. Preko 60 % naplate parkiranja se obavi preko SMS poruka, iako je korišćenje kartica koje se kupuju na kioscima i automatima jeftinije.

Kao dodatnu funkcionalnost, PSC uz SMS4Parking nudi i Microsoft Dynamics NAV (bivši Microsoft Navision), kao kompletni paket za finansijski menadžment. JKP „Parking“ iz Subotice planira uvođenje Dynamics NAV-a, ali u obliku koji će pokriti celokupno poslovanje preduzeća, koje ne podrazumeva samo naplatu i kontrolu parkiranja. Za to je potrebno dodatno angažovanje resursa, ali je za sada postavljena odlična osnova u formi sistema SMS4Parking, koji donosi stabilan prihod ovom preduzeću.

„Već u prvom mesecu korišćenja sistema imali smo prihod od oko 1,6 miliona dinara (oko 20.000 evra), dok sada imamo stabilni mesečni prihod od oko 4,5 miliona dinara. To nam omogućava da razmišljamo i o nekim budućim unapređenjima, među kojima je i Microsoft Dynamics NAV“, kaže gospodin Kikić.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama, pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/scg

Za više informacija o kompaniji Pakom Solution Centre (PSC) pozovite 011/2030 143 ili posetite Web lokaciju: www.psc.rs

Za više informacija o JKP "Parking" Subotica pozovite 024/694 200 ili posetite Web lokaciju: www.suparking.rs


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti