Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Kompanija na evropskoj trasi uz Dynamics NAV i BI4Dynamics

Poslato: 31. maj 2011.
Unipromet je regionalni lider u proizvodnji i ugradnji zaštitnih ograda za puteve. Značajna ulaganja u podizanje kvaliteta proizvoda i usluga, organizaciju i efikasnost poslovanja, podrazumevala su i investiciju u novi informacioni sistem, sposoban da ispuni sve zahteve koje nameće moderno poslovanje. Nakon analize potreba i ponude rešenja odabran je Microsoft Dynamics NAV, a za implementatora je odabran NPS. Glavni izazov prilikom implementacije je predstavljala integracija svih segmenata poslovanja, detaljno praćenje proizvodnje i učinaka i efikasno upravljanje svim raspoloživim resursima. Zahvaljujući podršci USAID-ovog Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, uvedeno je BI rešenje BI4Dynamics za poslovno izveštavanje i analiziranje poslovanja. Uspostavljena je puna kontrola svih poslovnih procesa, povećana produktivnost zaposlenih i unapređen sistem nagrađivanja, a zahvaljujući rešenju za poslovno izveštavanje i analiziranje menadžment Uniprometa dobio je mogućnost da sa jednog mesta nadzire i analizira kompletno poslovanje, lakše i brže donosi poslovne odluke i upravlja svim resursima i procesima.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteNPS - Unipromet.docx
1,05 MB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika


Lokacija:
Čačak, Srbija

Delatnost:
Proizvodnja i ugradnja opreme za puteve

Unipromet je privatno preduzeće osnovano 1990. godine. Kompanija je regionalni lider u proizvodnji i ugradnji zaštitnih ograda za puteve, prepoznatljiva i po proizvodnji i ugradnji žičane zaštitne ograde, mostovskih ograda, signalne opreme i niza drugih, srodnih proizvoda. Svoje proizvode i usluge plasira i na tržišta Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske i Nemačke.

Poslovna situacija

Poslovno rešenje, koje je korišćeno godinama unazad, nije više bilo u stanju da prati rast poslovanja i podrži planove za osvajanje novih proizvoda, usluga i tržišta.

Rešenje

Odabrano je ERP rešenje Microsoft Dynamics NAV, sa Business Intelligence dodatkom BI4Dynamics koje je razvila kompanija NPS.

Prednosti

Napredno praćenje proizvodnje

Povećanje efikasnosti rada

Dostupna značajno veća količina podataka

Olakšan pregled podataka

Brzo, pouzdano i ažurno izveštavanje

Poštovanje međunarodnih normi i standarda

Poštovanje lokalnog zakonodavstva

Softver i usluge

Microsoft Dynamics NAV

BI4Dynamics

Partneri

NPS

**

Pregled preduzeća

Unipromet je privatno preduzeće iz Čačka osnovano 1990. godine, čije su osnovne delatnosti proizvodnja i ugradnja opreme za puteve. Raspolaže proizvodnim halama sa savremenom opremom za izradu metalnih proizvoda (sečenje, presovanje, oblikovanje, prosecanje, varenje...). Prepoznatljiv je i po proizvodnji i ugradnji žičane zaštitne ograde, mostovskih ograda, signalne opreme i niza drugih, srodnih proizvoda, i ima više od 200 zaposlenih.

Poslovni izazov


*
*Brojne empirijske pokazatelje zamenili smo egzaktnim, a procene kalkulacijama, i sada mnogo bolje i ispravnije sagledavamo i unapređujemo sve aspekte i performanse našeg poslovanja.*
Zoran Bojović
direktor
Unipromet
*

Iako je potreba uvođenja novog, integrisanog informacionog sistema evidentirana mnogo ranije, u prethodnim godinama primat je bio dat investicijama u opremu, kapacitete i inovacije u proizvodnji. Ipak, nedovoljna pokrivenost ključnih poslovnih procesa, kao i odsustvo konsolidovanih podataka koji podržavaju donošenje poslovnih odluka ukazali su na neophodnost uvođenja savremene informatičke podrške poslovanju u vidu ERP rešenja i pratećeg Business Intelligence (BI) dodatka. „Implementacija ERP i BI rešenja uvek je, a naročito u proizvodnim preduzećima, zahtevan proces. Najveći izazov za implementaciju ERP rešenja u Uniprometu predstavljala je kompleksnost organizacije proistekla iz činjenice da Unipromet ima nekoliko različitih tipova proizvodnje, kao i da svojim klijentima nudi kompletnu uslugu, i proizvodnju, i transport, i montažu i ugradnju“, objašnjava Vladan Petrović, direktor beogradske kancelarije kompanije NPS, jedne od najiskusnijih u regionu kada je uvođenje informacionih sistema u pitanju.

Za uspeh projekta implementacije ERP sistema bilo je važno obuhvatiti sve procese, uskladiti unos podataka, odnosno uspostaviti direktnu vezu između svih segmenata poslovanja na nivou kompanije. Ciljevi uvođenja ERP rešenja bili sui uspostavljanje pune kontrole nad procesima u proizvodnji i segmentu usluga, povećanje efikasnosti rada i praćenja rada svih raspoloživih resursa, dok je BI rešenje trebalo da omogući mnogo lakši i brži pregled podataka i detaljno i ažurno izveštavanje ka menadžmentu, ali i na svim ostalim nivoima i radnim mestima.

Rešenje

Nakon iscrpne analize potreba i aktuelne ponude izabrano je ERP rešenje Microsoft Dynamics NAV, a za implementatora je izabran NPS, kao Microsoft Gold Certified partner sa dugogodišnjim iskustvom u implementaciji poslovnih rešenja iz Microsoft Dynamics porodice i najboljim referencama u proizvodnim delatnostima. Implementacija rešenja za poslovno izveštavanje i analize poslovanja bila je logičan nastavak, jer je BI4Dynamics, odnosno BI4NAV, rešenje koje je implementirano, prirodna nadgradnja i „kruna“ svake NAV instalacije. Dalji rast preduzeća, nastup na novim tržištima, kao i povećanje obima i kompleksnosti poslovanja, naročito potreba uspostavljanja pune kontrole nad procesima u proizvodnji i u segmentu usluga, intenzivirali su potrebu za što bržim uspostavljanjem efikasnije organizacije, unosa i obrade podataka, kao i stalnim planiranjem, praćenjem i analizom poslovanja. Pre uvođenja ovog ERP i BI rešenja Unipromet se oslanjao na lokalno razvijano rešenje.

Prednosti poslovanja

Uz pomoć novog informacionog sistema u Uniprometu sada mogu lako da analiziraju sve poslovne podatke, prate učinak i efikasnost rada, kao i da utvrđuju mesta na kojima je moguće smanjenje troškova. Omogućeno je trenutno raspolaganje svim podacima, bez obzira na mesto unosa ili zahteva, povećana je efikasnost i pojednostavljen unos podataka. Kroz optimizaciju količine podataka koja se unosi u sistem povećana je produktivnost zaposlenih – isključivanjem ponavljajućih aktivnosti i skraćenjem vremena potrebnog za unos podataka povećan je kvalitet podataka u sistemu, koji predstavljaju osnovu za pravilno odlučivanje. Nadgradnjom sistema, odnosno uvođenjem BI rešenja BI4Dynamics uspostavljen je i sistem za brzo, pregledno i intuitivno izveštavanje iz baze podataka koja se ažurira na dnevnom nivou, uz mogućnost jednostavnog kreiranja ad-hoc upita. Zahvaljujući permanentnoj raspoloživosti baze koja rukuje sa ogromnom količinom podataka koji se generišu u transakcionom sistemu (ERP), kreirana je osnova za najrazličitije, pa i najkompleksnije analize poslovanja, što je donelo potpuno novu, dodatnu vrednost čitavom projektu.

Novim poslovno-informacionim sistemom obuhvaćeni su svi poslovni procesi, a sistem je u potpunosti usklađen sa aktuelnom zakonskom regulativom. „Microsoft Dynamics NAV i BI4Dynamics omogućili su nam da kvalitetno planiramo i pratimo realizaciju u svim segmentima poslovanja. Brojne empirijske pokazatelje zamenili smo egzaktnim i sada mnogo bolje i ispravnije sagledavamo sve aspekte i performanse našeg poslovanja, ali i otkrivamo gde sve i na koji način da budemo još bolji. Proces uvođenja ovakvih rešenja bio je zahtevan u svakom pogledu, i za nas i za NPS, ali sam siguran da je odluka bila dobra i pravovremena. Sada, kada raspolažemo ovako moćnim i fleksibilnim alatima, sposobnim da se brzo prilagode svim promenama i podnebljima, spremnije reagujemo na izazove, bolje i dalje vidimo i lakše donosimo odluke. Iako je već i samo to dovoljno da opravda investiciju, prave koristi očekujemo tek u godinama koje dolaze“, ističe Zoran Bojović, direktor Uniprometa.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/serbia

Za više informacija o kompaniji Unipromet posetite Web lokaciju: www.unipromet.co.rs

Za više informacija o proizvodima i uslugama kompanije NPS posetite Web lokaciju: www.nps.rs


©2016 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti