Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Uvid u kompletno poslovanje kompanije – bilo kad i bilo gde!

Poslato: 1. decembar 2004.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteNavision Verano motors.doc
449 KB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika

Kompanija Verano Motors je generalni uvoznik i distributer PEUGEOT proizvoda za Srbiju i Crnu Goru. Dilersku mrežu čini 14 servisa i 14 prodajnih mesta širom Srbije i Crne Gore. U okviru kompanije posluju i dve poslovne jedinice - dva prodajna salona u Nišu i Novom Sadu. Zahvaljujući Verano Motorsu, PEUGEOT se danas nalazi na trećem mestu po broju prodatih vozila u Srbiji i Crnoj Gori.

Poslovna situacija

Dotadašnja primena postojećeg informacionog sistema dostigla je svoje granice. Rukovodstvo preduzeća se odlučilo da potraži novo, naprednije rešenje, koje bi obuhvatilo celokupno poslovanje kompanije i odgovorilo svim rastućim potrebama preduzeća.

Preuzmite video zapis studije slučaja:  779 kB |  2884 kB

Rešenje

Navision 3.6

Prednosti

Integracija celokupnog poslovanja kompanije, čime je povećana efikasnost i omogućen bolji i brži uvid u sve segmente poslovanja

Brzo i lako praćenje celokupnog „životnog veka“ automobila

Poslovni proces se odvija u on-line režimu, čime je omogućeno efikasnije praćenje rada svih poslovnih jedinica i prodajnih mesta

Softver i usluge

Navision 3.6

Serverski softver: Windows Server 2003, SQL Server 2000

Softver na radnim stanicama: Microsoft Windows XP Professional, Office System 2003

Hardver

Server:
Compaq (HP) ProLiant ML370 G3

Radna stanica:
Compaq Evo D311

Partneri

Spinnaker New Technologies a.d.

**

Pregled preduzeća

Verano Motors je generalni uvoznik i distributer PEUGEOT proizvoda za Srbiju i Crnu Goru. Od svog osnivanja, 1996. godine do danas, kompanija je uspela da razvije dilersku mrežu koju čini 14 servisa i 14 prodajnih mesta širom Srbije i Crne Gore. Firma trenutno zapošljava oko 100 ljudi, različitih obrazovnih profila. Zahvaljujući Verano Motorsu, posle pauze od skoro deset godina, ime PEUGEOT se ponovo pojavilo na tržištu Srbije i Crne Gore. PEUGEOT se danas nalazi na trećem mestu po broju prodatih vozila u Srbiji i Crnoj Gori.

Poslovni izazov

Verano Motors se od samog osnivanja u značajnoj meri u svom poslovanju oslanjao na informacione i komunikacione tehnologije (ICT). Počevši od savremene opreme, preko najnovijih verzija Microsoft softvera, kompanija je za prodaju, nabavku i knjigovodstvo koristila raznovrsne aplikacije domaćih proizvođača. Kako se poslovanje proširivalo i kompanija rasla, javljala se potreba za savremenim, sveobuhvatnim rešenjem za poslovanje. Kao što kaže Igor Šauperl, generalni direktor kompanije Verano Motors: „Ranije korišćena rešenja, iako sasvim solidna i pouzdana, nisu više mogla da prate naš rast i sve složenije zahteve koji su se javljali“.

Verano Motorsu je u tom trenutku bio neophodan softver koji bi objedinio sve segmente njihovog poslovanja, u kome ne bi postojala potreba za višestrukim unošenjem jednog podatka i koji bi, pre svega, davao precizne i pravovremene izveštaje. Neophodno je bilo naći rešenje čija implementacija ne zahteva godine napornog rada i potpunu izmenu načina na koji kompanija Verano Motors posluje.

Pored toga, uslov je bio i da to bude rešenje koje je svoju primenu uspešno pokazalo u svetu. Prema rečima Nikole Milutinovića, direktora logistike i dispozicije, Verano Motors je želeo „rešenje koje će se ipak, u nekoj dozvoljenoj meri, prilagoditi specifičnoj grani kojom se bavi: distribuciji, prodaji i servisiranju automobila, i koje će u potpunosti biti prilagođeno lokalnom zakonodavstvu. Cena tog rešenja je takođe bila vrlo bitan faktor“.

Najzad, Verano Motors nije želeo da bude vezan za samo jednog partnera: „Želeli smo da budemo sigurni da ćemo za jedan značajan vremenski period imati zagarantovanu podršku koja ne zavisi od samo jedne domaće kompanije – zato smo izabrali Microsoftovo rešenje koje postoji svuda u svetu. Uz to, ime Microsoft ispred imena samog proizvoda garantovalo je kvalitet; četrdeset hiljada instalacija u svetu ulilo je dodatno poverenje“, dodaje gospodin Šauperl.

Rešenje

Sa ovako jasno definisanim zahtevima, kompanija se za kratko vreme odlučila da to rešenje bude Microsoft Business Solutions−Navision. Po rečima Igora Šauperla, generalnog direktora kompanije Verano Motors, izbor partnera je bio prilično jednostavan. „Kako smo od početka znali da se Navision može u lokalizovanoj verziji nabaviti samo od certifikovanih solution centara, i da su u Srbiji u to vreme bila samo dva takva potpuno opremljena i obučena centra, izbor je pao na našeg dugogodišnjeg partnera - Spinnaker New Technologies“.


*
*Želeli smo da budemo sigurni da ćemo za jedan značajan period imati zagarantovanu podršku koja ne zavisi od samo jedne domaće kompanije – zato smo izabrali Microsoftovo rešenje koje postoji svuda u svetu.*
Igor Šauperl,
generalni direktor,
Verano Motors
*

Prvi korak u implementaciji Navisiona u kompaniji Verano Motors bila je analiza poslovnog sistema. Nakon analize poslovnog sistema izvršena je specifikacija rešenja, a potom se krenulo u implementaciju i prilagođavanje rešenja specifičnim potrebama korisnika.

U cilju što bržeg prelaska na novi informacioni sistem, Spinnaker New Technologies je preuzeo na sebe migraciju podataka sa postojećeg informacionog sistema u novi. Uzimajući u obzir kompleksnost poslovanja kompanije Verano Motors, predlog stručnjaka iz Spinnakera je bio da se implementacija poslovnog rešenja Microsoft Business Solutions–Navision odvija u dve faze. Prva faza, obuhvatala je implementaciju modula ključnih za poslovanje preduzeća - Glavne knjige, Nabavke i dugovanja, Prodaje i potraživanja, Zaliha, Maloprodaje, kao i modula Upravljanja ljudskim resursima, Obračuna zarada i Osnovnih sredstava. Druga faza obuhvatala je implementaciju modula Upravljanja servisom.

„Pošto licencni program ne tretira sve specifičnosti rada kompanije, Spinnakerovi stručnjaci morali su da izoluju sve specifičnosti kompanije, da izrade projektno-programska rešenja i integrišu ih u postojeći ambijent licencnog rešenja“, kaže Dušanka Žalić, MBS Manager, Spinnaker New Technologies.

Imajući u vidu posebnosti automobila kao artikla, za prvu fazu implementacije bilo je potrebno razviti dodatni modul za praćenje celokupnog „životnog„ veka automobila: od trenutka konfigurisanja vozila prilikom poručivanja i praćenja proizvodnje, preko automatskog unošenja podataka dobijenih elektronskim putem od proizvođača PEUGEOT-a, dolaska vozila, carinjenja, prodaje i isporuke kupcu, do daljeg povezivanja i integrisanja u modul Upravljanje servisom.

Pored toga, poslovanje maloprodajnih objekata Verano Motorsa je integrisano u poslovni sistem Navision kroz modul Maloprodaje koji je razvijen od strane stručnjaka Spinnakera u savremenoj Microsoft .NET tehnologiji. Modul je u potpunosti prilagođen načinu rada Verano Motorsa i lokalnom zakonodavstvu.

Prednosti poslovanja

Zahvaljujući Navisionu, celokupno poslovanje kompanije Verano Motors je integrisano u jednu bazu. Rukovodstvo preduzeća sada u svakom trenutku, na bilo kom mestu, može da ima kompletan uvid u sve segmente poslovanja kompanije.

Pored toga, svi učesnici su inicirani da rade maksimalno ažurno, da kontrolišu jedni druge, a krajnji rezultat – izveštaj koji se pravi za menadžment, finansije i knjigovodstvo - pregledan je, tačan i generisan u vrlo kratkom roku.

Sa Navisionom, zaposleni u Verano Motorsu imaju mogućnost da potpuno isprate prodaju automobila u svim fazama njegovog „životnog veka“. Od posebnog značaja je Upravljanje servisom, koje omogućava da se kvalitetno prate svi eventualni kvarovi, uzroci, simptomi i troškovi vezani za svaki pojedinačni automobil, kao i da se generišu razne anlize o efikasnosti servisa. Sa novim poslovnim rešenjem Verano Motors može efikasnije da isprati poslovne podatke o stanju i prometima, koji su integrisani, tačni i ažurni.

„Jednostavno dolazimo do podataka o analizi rada naših poslovnih jedinica i prodajnih mesta, o broju prodatih vozila u zadatom periodu, analizi lagera vozila po modelu, boji ili nekom drugom kriterijumu, a sve u cilju unapređenja rada i prodaje“, kaže Goran Perišić, direktor prodaje Verano Motorsa, i nastavlja: „Kao ključnu prednost treba izdvojiti to što se celokupan poslovni proces odvija u on-line režimu, tako da u svakom trenutku pravi čovek na pravom mestu može da ima pravu informaciju“.

Za više informacija o Microsoft Business Solutions, posetite: www.microsoft.com/serbia/BusinessSolutions

Za više informacija o Microsoft proizvodima i uslugama, posetite: www.microsoft.com/scg

Za više informacija o kompaniji Verano Motors, posetite: www.verano.rs

Za više informacija o proizvodima i uslugama kompanije Spinnaker New Technoloiogies a.d. posetite: www.spinnaker-nt.com

Preuzmite video zapis studije slučaja:  779 kB |  2884 kB


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti