Kliknite ovde da biste instalirali Silverlight*
Srbija i Crna GoraPromeni| Sve Microsoft lokacije
Microsoft
Studije slučaja 

Generalni zastupnik velike automobilske kompanije unapredio efikasnost uz Dynamics NAV

Poslato: 9. jun 2011.
Vitro Group je generalni zastupnik i distributer Citroen-ovih vozila i rezervnih delova za tržišta Srbije i Crne Gore. Da bi unapredili konkurentnost na tržištu i omogućili brze promene u kompaniji, menadžeri Vitro Group-a su tragali za poslovnim rešenjem koje će na najbolji način ispuniti njihove zahteve i uz minimalne izmene integrisati sve specifičnosti koje sa sobom nosi poslovanje u oblasti auto-industrije. Uvođenjem Microsoft Dynamics NAV-a kompanija je centralizovala sve podatke, a kompletan proces je pratilo i unapređenje poslovnih procesa u svim sektorima, od uvoza i distribucije vozila i delova, preko prodaje, do postprodajne podrške, a najveća unapređenja i uštede postignuti su u sektorima servisa i magacina rezervnih delova.
*
**
Preuzmite Studiju slučaja
PreuzmiteAdacta - Vitro.docx
1,06 MB
Microsoft Word datoteka

Pregled rešenja

Profil korisnika

Vitro Group je od 2005. generalni zastupnik i distributer Citroen-ovih vozila i rezervnih delova za tržišta Srbije i Crne Gore. Vozila i delovi se distribuiraju kroz mrežu od deset dilersko-servisnih centara u Srbiji i dva u Crnoj Gori, među kojima posebno mesto zauzima moderno opremljeni Citroen Centar u Beogradu. U kompaniji su fokusirani na dalji razvoj dilersko-servisne mreže, kako bi ponuda automobila, rezervnih delova i usluga bila još kvalitetnija i lakše širom Srbije i Crne Gore.

Poslovna situacija

Vitro Group je pre uvođenja Microsoft Dynamics NAV-a koristio neintegrisana softverska rešenja. Da bi se unapredila konkurentnost na tržištu i omogućile brze promene, bilo je neophodno da se organizacija poslovanja podigne na viši nivo, uz pomoć adekvatnih softverskih rešenja.

Rešenje

Nakon detaljnog razmatranja ponude na tržištu poslovnog softvera, u Vitro Group-u su se odlučili za Microsoft Dynamics NAV. Analiza poslovnih procesa, a zatim razvoj i uvođenje rešenja povereni su kompaniji Adacta Beograd, Microsoft Gold Enterprise Resource Planning partneru sa velikim iskustvom na preko 350 projekata uvođenja Microsoft Dynamics rešenja širom regiona.

Softver i usluge

Microsoft Dynamics NAV

NAV4Auto

Adacta Dynamics Shop

Partneri

Adacta

**

Pregled preduzeća

Vitro Group je od 2005. generalni zastupnik i distributer Citroen-ovih vozila i rezervnih delova za tržišta Srbije i Crne Gore. Vozila i delovi se distribuiraju kroz mrežu od deset dilersko-servisnih centara u Srbiji i dva u Crnoj Gori, među kojima posebno mesto zauzima moderno opremljeni Citroen Centar u Beogradu. U kompaniji su fokusirani na dalji razvoj dilersko-servisne mreže, kako bi ponuda automobila, rezervnih delova i usluga bila još kvalitetnija i lakše širom Srbije i Crne Gore.

Poslovni izazov

Vitro Group je pre uvođenja Microsoft Dynamics NAV-a koristio neintegrisana softverska rešenja. Da bi se unapredila konkurentnost na tržištu i omogućile brze promene, bilo je neophodno da se organizacija poslovanja podigne na viši nivo, uz pomoć adekvatnih softverskih rešenja. Menadžment Vitro Group-a je tražio rešenje koje bi objedinilo sve segmente poslovanja i koje bi omogućilo precizno i pravovremeno izveštavanje. „Kompleksnost organizacije karakteristične za automobilsku industriju i veliki broj međusobno povezanih poslova, zahtevali su centralizovan sistem koji obuhvata sve aspekte poslovanja potrebne za operativno i strateško odlučivanje“, objašnjava Đorđe Stojić, izvršni direktor Vitro Group-a. U isto vreme, novo poslovno rešenje je moralo da uvaži specifičnosti trenutnog, kao i viziju budućeg načina funkcionisanja kompanije.

Zahvaljujući jasno definisanim ciljevima, urađena je sveobuhvatna analiza poslovanja i određene su polazne tačke za projekat implementacije novog informacionog sistema. Vitro Group je zahtevao rešenje koje, pored zakonom obavezne evidencije, podržava praćenje celokupnog životnog ciklusa vozila: od momenta naručivanja, preko proizvodnje do servisiranja u vangarantnom roku. Pored toga, bilo je neophodno obuhvatiti i flotne i tenderske načine prodaje, dilersku distribuciju, uvoz i distribuciju rezervnih delova (kroz veleprodaju i maloprodaju),servisno poslovanje, kao i upravljanje odnosima s klijentima (CRM) i B2B portal.

Rešenje


*
*Unapređene su komunikacija, koordinacija i saradnja između različitih sektora unutar kompanije, a poboljšana ažurnost podataka u sistemu je donela precizno izveštavanje u svakom trenutku i na svakom mestu.*
Đorđe Stojić
izvršni direktor
Vitro Group
*

Nakon detaljnog razmatranja ponude na tržištu poslovnog softvera, u Vitro Group-u su se odlučili za Microsoft Dynamics NAV. Analiza poslovnih procesa, a zatim razvoj i uvođenje rešenja povereni su kompaniji Adacta Beograd, Microsoft Gold Enterprise Resource Planning partneru sa velikim iskustvom na preko 350 projekata uvođenja Microsoft Dynamics rešenja širom regiona.

Pored standardnih funkcionalnosti koje nudi Microsoft Dynamics NAV, zbog specifičnih zahteva u Vitro Group-u je implementirano i vertikalno rešenje za auto-industriju, add-on rešenje Adacta NAV4Auto, čiji je kvalitet potvrđen Microsoft-ovim sertifikatom. Tako je nastao praktično novi Microsoft Dynamics NAV modul koji prati celokupan životni ciklus vozila, u okviru kojeg se svako vozilo prati od momenta konfigurisanja, preko naručivanja i ulaska u proizvodnju, transporta, carinjenja, skladištenja, do prodaje i isporuke, a nakon toga i za vreme eksploatacije i servisiranje u garantnom i vangarantnom roku. Istovremeno je obezbeđen automatski uvoz elektronski dobijenih podataka gde god je to moguće, pa su tako dokumentacija za carinjenje i registraciju, različiti tipovi ponuda, profaktura i faktura sastavni deo ovog modula.

Prednosti poslovanja

Prilikom projektovanja rešenja značajna pažnja je posvećena funkcionisanju servisa u Vitro Group-u. Razvijen je servisni modul koji obezbeđuje praćenje poslovanja u slučajevima garantnog, ugovornog, vangarantnog i drugih vrsta servisiranja, kao i automatsko registrovanje utroška vremena svakog radnika, što u kombinaciji s normiranim vremenom obezbeđuje otkrivanje „uskih grla“ u poslovanju servisa. Istovremeno se pristupilo i dodatnom razvoju koji je imao za cilj integraciju Microsoft Dynamics NAV-a sa barkod čitačima servisnih naloga, mašinama za točenje ulja, antifriza i drugim sistemima unutar servisa.

Pored prodaje vozila i servisa, značajno mesto u poslovanju Vitro Group-a zauzima i uvoz i distribucija rezervnih delova, gde su poslovni procesi u potpunosti usmereni na upotrebu savremenih uređaja za manipulisanje robom, kao što su barkod čitači i drugi uređaji za magacinsko poslovanje. Integracija Microsoft Dynamics NAV-a sa eksternim sistemima i uređajima obezbedila je brže rukovanje zalihama pri ulazu i izlazu, a mogućnost greške je svedena na minimum. Za potrebe sektora koji se bavi rezervnim delovima,proces uvoza elektronski dobijenih podataka iz eksternih uređaja je automatizovan, sa ciljem uštede vremena i postizanja veće tačnosti unosa.

Imajući u vidu zahteve kupaca, koji su sve kompleksniji, Vitro Group se opredelio za implementaciju Web prodavnice Adacta Dynamics Shop. U pitanju je rešenje razvijeno na platformi Microsoft Dynamics NAV-a i predstavlja kompletan B2B i B2C sistem kroz koji preduzeće nudi svoje proizvode i usluge drugim poslovnim subjektima i krajnjim korisnicima. Ovo rešenje je kupcima proizvoda koje Vitro Group distribuira u Srbiji i Crnoj Gori omogućilo uvid u stanje lagera u bilo koje doba dana i pružilo udobnost naručivanja preko Interneta.

Zahvaljujući implementaciji Microsoft Dynamics NAV-a, celokupno poslovanje kompanije Vitro Group je sada centralizovano, i svi poslovni podaci se nalaze u jedinstvenom informacionom sistemu. „Novi sistem nam je pomogao u standardizaciji poslovnih procesa i pojačanju discipline svih zaposlenih. Unapređene su komunikacija, koordinacija i saradnja između različitih sektora unutar kompanije, a poboljšana ažurnost podataka u sistemu je donela precizno izveštavanje u svakom trenutku i na svakom mestu“ objašnjava Đorđe Stojić, izvršni direktor kompanije Vitro Group. Ovime proces implementacije nije završen, već je sa kompanijom Adacta dogovoreno i uvođenje kontrolnih tabli na kojima se nalaze ključni indikatori poslovanja, koji će najvišem menadžmentu kompanije Vitro Group olakšati praćenje, kontrolu i upravljanje nad svim poslovnim procesima i važnim promenama.

Za više informacija o Microsoftovim proizvodima i uslugama pozovite 0700 300 300 ili posetite Web lokaciju: www.microsoft.com/serbia

Za više informacija o kompaniji Vitro Group posetite Web lokaciju: www.citroen.rs

Za više informacija o proizvodima i uslugama kompanije Adacta posetite Web lokaciju: www.adacta.rs


©2017 Microsoft Corporation. Sva prava zadržana. Obratite nam se |Uslovi korišćenja |Trademarks |Izjava o privatnosti