Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3, Surface 3, Windows 8.1.

Sovellusten asentaminen ja poistaminen Surface Prossa tai Surface 3:ssa

Sovellukset auttavat saamaan asioita tehdyksi Surfacella ja pitämään hauskaa. Surfacen mukana tulee monia valmiita sovelluksia, ja lisää löytyy Windows-kaupasta. Voit myös asentaa sovelluksia verkkosivustoista sekä CD- tai DVD-levyiltä.

Aloitusnäytössä on ruudut sekä työpöytäsovelluksille (työpöydällä käytettäville ohjelmille, kuten Microsoft Word tai Notepad) sekä Windows-kaupasta asennetuille sovelluksille.

Jotta voit etsiä asennettavia sovelluksia Windows-kaupasta, sinun täytyy muodostaa Internet-yhteys ja kirjautua sisään Microsoft-tilillä (sähköpostiosoite ja salasana). Jos kirjaudut Surfaceen Microsoft-tilillä, voit heti tutkia kauppaa ja asentaa uusia sovelluksia.

Jos kirjaudut Surfaceen paikallisella tilillä, sinun täytyy ensin vaihtaa paikallinen tili Microsoft-tiliksi, jotta voit asentaa Windows-kaupan sovelluksia. Katso ohjeaihetta Siirtyminen paikallisesta tilistä Microsoft-tiliin, jos et tiedä miten vaihto tapahtuu (tai jos et ole varma, mikä tili on käytössä).

Microsoft-tili seuraa, mitä sovelluksia olet asentanut, mistä olet kiinnostunut ja miten haluat maksaa.

Sovelluksen etsiminen ja asentaminen Windows-kaupasta

Voit etsiä ja asentaa sovelluksia Windows-kaupasta seuraavasti:

Vaihe 1:  Avaa Windows-kauppa napauttamalla tai napsauttamalla aloitusnäytössä Kauppa.
Vaihe 2:

Kaupassa sovelluksia voi etsiä eri tavoilla:

• Selaa suositeltuja sovelluksia ja luetteloita. Selaa sovelluksia vetämällä sormeasi näytössä. Kaupan etusivulla näkyy suosituimmat ilmaiset ja maksulliset sovellukset, uudet ja nousussa olevat sovellukset, parhaimmiksi arvioidut sovellukset ja paljon muuta.
  • Selaa sovelluksia ylävalikon avulla. Jos etsit tietyntyyppistä sovellusta (kuten matkustussovellusta tai peliä), napauta tai napsauta Luokat ja napauta tai napsauta haluamaasi luokkaa. Tai napauta tai napsauta Suosituimmat, jos haluat tarkastella suosittuja sovelluksia.
  • Hae sovelluksia. Jos tiedät haluamasi sovelluksen nimen tai etsit jonkin tietyn julkaisijan sovelluksia, kirjoita sovelluksen nimi hakuruutuun.
Vaihe 3:  Napauttamalla tai napsauttamalla sovellusta saat siitä lisätietoja ja voit lukea sitä koskevia arvosteluja.
Vaihe 4:

Napauta tai napsauta Asenna, Kokeile tai Osta.

• Asenna-vaihtoehto on näkyvissä, jos sovellus on ilmainen tai olet jo ostanut sen.
  • Kokeile tarkoittaa, että sovelluksesta on saatavilla ilmainen kokeiluversio.
  • Osta tarkoittaa, että sovellus on maksullinen. Sovelluksen hinta on näkyvissä.

Maksutavan lisääminen tai muokkaaminen

Ostamasi sovellukset veloitetaan Microsoft-tiliisi liitetyllä maksutavalla, kuten luottokortilla. Voit lisätä maksutavan tai muokata sitä seuraavasti:

Vaihe 1:  Napauta tai napsauta aloitusnäytössä Kauppa.
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta Tili ja sitten Oma tili.
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Lisää maksutapa tai Muokkaa maksutapaa, muokkaa tarvittavia tietoja ja napauta tai napsauta sitten Lähetä.

Sovellusten ostaminen lapsille

Jos lapsesi kirjautuu Surfaceen omalla tilillään, siihen ei luultavasti ole liitetty maksutapaa, jolla voi ostaa sovelluksia. Voit ostaa sovelluksia lapsellesi tai asentaa jo omistamiasi sovelluksia hänelle. Lisätietoja on ohjeaiheessa Sovellusten ostaminen lapsille.

Asennettujen sovellusten etsiminen Sovellukset-näkymän avulla

Kun olet asentanut sovelluksen, se löytyy Sovellukset-näkymästä:

• Avaa Sovellukset-näkymä pyyhkäisemällä aloitusnäytössä näytön keskeltä ylöspäin.
    (Jos käytät hiirtä, napsauta aloitusnäytön vasemman alakulman lähellä olevaa nuolta Alanuoli.)
Vihje
Voit kiinnittää sovelluksia aloitusnäyttöön, josta ne löytyvät helposti myöhemmin. Tietoja sovellusten kiinnittämisestä on ohjeaiheessa Sovellusten hankkinen tietokoneeseen.

Muihin tietokoneisiin asennettujen sovellusten asentaminen

Jos olet asentanut ilmaisen tai maksullisen sovelluksen Kaupasta toiseen tietokoneeseen, voit asentaa sen myös Surfaceen. Toimi näin:

Vaihe 1:  Kirjaudu sisään Surfaceen samalla Microsoft-tilillä, jota käytit toisessa tietokoneessa.
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta aloitusnäytössä Kauppa.
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Tili ja sitten Omat sovellukset.
Vaihe 4:  Sipaise alaspäin Surfaceen asennettavien sovellusten kohdalla (tai napsauta niitä hiiren kakkospainikkeella) kohdassa Sovellukset, joita ei ole asennettu tähän tietokoneeseen.
Vaihe 5:  Asenna valitsemasi sovellukset valitsemalla Asenna.

Työpöytäsovellusten asentaminen

Surface Pro -malleilla ja Surface 3:lla voi myös käyttää sovelluksia ja ohjelmia, jotka asennat CD- tai DVD-levyltä tai verkkosivustosta.

Sovelluksen asentaminen Internetistä

Varmista, että sovellusta tarjoava julkaisija tai sivusto on luotettava.

Napauta tai napsauta selaimessa sovelluksen linkkiä.
Jos haluat asentaa sovelluksen heti, napauta tai napsauta Avaa tai Suorita ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Jos haluat asentaa sovelluksen myöhemmin, lataa se napauttamalla tai napsauttamalla Tallenna tai Tallenna nimellä.
Kun olet valmis asentamaan sen, kaksoisnapauta (tai -napsauta) tiedostoa ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Sovelluksen asentaminen CD- tai DVD-levyltä

Jos haluat asentaa sovelluksen CD- tai DVD-levyltä, kytke ulkoinen optinen levyasema Surfacen USB-porttiin. Kun asema on kytketty, aseta levy paikalleen.

Jos sovelluksen asentaminen ei käynnisty automaattisesti, sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin tai napsauta Hae. Kirjoita hakuruutuun tietokone ja napauta tai napsauta Tietokone. Avaa CD- tai DVD-kansio ja avaa sitten ohjelman asennustiedosto, jonka nimi on yleensä Setup.exe tai Install.exe.

Sovelluksen poistaminen

Voit helposti poistaa sovelluksen, jota et enää tarvitse. Toimi näin:

Vaihe 1:  Sipaise aloitusnäytön oikeasta reunasta sisäänpäin, napauta Hae ja kirjoita hakuruutuun poistettavan sovelluksen nimi.
Vaihe 2:  Paina sovellusruutua pitkään (tai napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella) ja napauta tai napsauta Poista asennus.
Vihjeitä
  • Jos poistat jonkin esiasennetun sovelluksen (esimerkiksi Musiikki), voit asentaa sen uudelleen Kaupasta.
  • Sähköposti-, Kalenteri- ja Ihmiset-sovellukset näkyvät yhtenä sovelluksena, jonka nimi on Sähköposti, kalenteri ja ihmiset.
  • Asentamasi sovellukset näkyvät Kaupassa Omat sovellukset -kohdassa, vaikka olisit poistanut ne Surfacesta.

Windows-kaupan sovellusten päivittäminen

Julkaisijat päivittävät aika ajoin Windows-kaupassa olevia sovelluksiaan, ja päivitykset ladataan ja asennetaan automaattisesti, kun ne tulevat saataville.

Voit kuitenkin tarvittaessa tarkistaa sovelluspäivitysten saatavuuden manuaalisesti. Toimi näin:

Vaihe 1:  Napauta tai napsauta aloitusnäytössä Kauppa.
Vaihe 2:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin, napauta tai napsauta Asetukset ja napauta tai napsauta Sovelluspäivitykset.
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Etsi päivityksiä.
Vaihe 4:  Jos sovelluspäivityksiä on saatavilla, napauta tai napsauta Asenna.
Vihje
Automaattiset sovelluspäivitykset kannattaa pitää käytössä. Kun olet Kaupassa, sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin, napauta tai napsauta Asetukset ja napauta tai napsauta sitten Sovelluspäivitykset. Varmista, että Päivitä asetukseni automaattisesti -asetus on Kyllä.

Sovellusten toiminnan optimointi Windows 8.1:ssä

Useimmat Windows 7 -käyttöön tehdyt sovellukset ja ohjelmat toimivat myös Windows 8.1:ssä. Kun asennat vanhemman sovelluksen tai käytät sellaista, Windows tarkistaa, ilmeneekö siinä tunnettuja yhteensopivuusongelmia. Jos Windows havaitsee ongelmia, ohjelmien yhteensopivuusapuohjelma näyttää joitakin suositeltavia toimintoja, joiden avulla saat ehkä ohjelman toimimaan oikein Windows 8.1:ssä. Lisätietoja on ohjeaiheessa Ohjelman yhteensopivuusapuohjelma: usein kysytyt kysymykset.

Jos aiemmassa Windows-versiossa toimineessa ohjelmassa ilmenee ongelmia, voit ehkä suorittaa sovelluksen yhteensopivuustilassa, esimerkiksi Windows Vistan tai Windows 7:n yhteensopivuustiloissa. Tietoja tästä on ohjeaiheessa Sovellusten ja laitteiden toiminnan optimointi Windows 8.1:ssä.

Windows Compatibility Center -sivustossa olevien tietojen avulla voit selvittää, mitkä sovellukset toimivat Windows 8.1:n kanssa.