Sähköpostin määrittäminen ja käyttäminen

Sähköposti-sovelluksella tai mahdollisesti asennetulla Outlookilla voit lukea sähköpostitileille tulleita viestejä ja vastata niihin.

Sähköpostitilien lisääminen

Sähköposti-sovellus

Sähköposti-sovelluksen ensikäynnistys:

• Jos olet kirjautunut sisään Surfaceen käyttämällä Microsoft-tiliä, sähköpostitilisi on jo määritetty. Voit sitten lisätä muita tilejä, kuten Outlook-, Gmail-, AOL- ja Yahoo!-tilejä ja jopa työsähköpostisi (Exchange ActiveSync).
  • Jos olet kirjautunut sisään Surfaceen käyttämällä paikallista tiliä, sähköpostitiliäsi ei ole vielä määritetty. Sinun on hankittava Microsoft-tili ja käytettävä Microsoft-tilin sähköpostiosoitetta, kun aloitat Surfacen Sähköposti-sovelluksen käytön. Kun ensimmäinen sähköpostitili on valmis, voit lisätä myös muita tilejä.

Sähköpostitilin lisääminen:

Vaihe 1:  Napauta tai napsauta aloitusnäytössä Sähköposti.
Vaihe 2:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Tilit.
Vaihe 4:  Napauta tai napsauta Lisää tili, valitse lisättävän tilin tyyppi ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.
Useimmat tilit voidaan lisätä antamalla vain käyttäjänimi ja salasana. Joissakin tapauksissa sovellus kysyy lisää tietoja, jotka löytyvät yleensä sähköpostitilin verkkosivustosta.

Toista vaiheet 2–4 jokaisen lisättävän sähköpostitilin kohdalla.

Kun olet lisännyt sähköpostitilin:

Huomautus
Jos sinulla on uusin Sähköposti-versio, Googlen kalenteri ei synkronoidu Kalenteri-sovelluksen kanssa.

Outlook 2013

Surface RT ja Surface 2: Outlook 2013 RT on asennettu valmiiksi Surface 2:een ja uudempiin Surface RT -laitteisiin. Jos käytössäsi on vanhempi Surface RT, saat Outlook 2013 RT:n, kun päivität Windows RT:n Windows RT 8.1 -versioksi.

Surface Pro: Tietoja Outlookin käyttömahdollisuuksista Surface Prossa on ohjeaiheessa Officen asentaminen Surface Prohon ja käyttäminen siinä.

Lisää sähköpostitili Outlook 2013:een seuraavasti:

Vaihe 1:  Napauta tai napsauta aloitusnäytössä Outlook 2013.
Tilin asetusten määritys alkaa, kun käynnistät Outlookin ensimmäisen kerran.
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta tilin asetusten ensimmäisellä sivulla Seuraava.
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Lisää sähköpostitili -sivulla Kyllä ja sitten Seuraava.
Vaihe 4:  Anna Automaattinen tilin määritys -sivulla tarvittavat tilitiedot (nimi, sähköpostiosoite ja salasana) ja napauta tai napsauta sitten Seuraava.
Vaihe 5:

Kun Outlook on viimeistellyt tilin asetukset, voit toimia näin:

• Napauta tai napsauta Valmis.
  • tai
  • Napauta tai napsauta Lisää toinen tili.
Huomautus
Jos tilin määritys ei ala, kun napautat tai napsautat Outlook 2013, tili on jo määritetty. Jos haluat lisätä toisen tilin, napauta tai napsauta Outlookissa Tiedosto ja valitse sitten Lisää tili (Tilin asetukset -kohdan yläpuolella).

Tiliasetusten muuttaminen

Sähköposti-sovellus

Sähköpostitilin asetusten muuttaminen:

Vaihe 1:  Napauta tai napsauta aloitusnäytössä Sähköposti.
Vaihe 2:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Tilit ja valitse sitten muutettava tili.
Asetukset näkyvät oikeassa reunassa olevassa ikkunassa.
Voit vaihtaa esimerkiksi sähköpostin salasanan sekä muuttaa ladattavan sähköpostin määrää ja sähköpostin allekirjoitusta. Yksittäisistä asetuksista on lisätietoja ohjeaiheessa Windowsin Sähköposti-sovellus.
Vaihe 4:  Napauta tai napsauta taaksepäin osoittava nuolta.
Huomautus
Lisätietoja Sähköposti-sovelluksen asetuksista on ohjeaiheessa Sähköpostin vianmääritys.

Outlook 2013

Haluat ehkä päivittää sähköpostitilisi asetuksia, kun sähköpostitilisi salasana muuttuu tai kun haluat mukauttaa asetuksia, kuten sitä, kuinka muut näkevät nimesi. Voit tehdä muutoksen seuraavasti:

Vaihe 1:  Napauta tai napsauta aloitusnäytössä Outlook.
(Jos et näe Outlookia aloitusnäytössä, voit kiinnittää sen siihen. Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta tai napsauta Hae. Kirjoita hakuruutuun Outlook, paina pitkään (tai napsauta hiiren kakkospainikkeella) Outlook 2013) ja napauta tai napsauta sitten Kiinnitä aloitusnäyttöön.
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta Tiedosto, napauta tai napsauta Tilin asetukset ja napauta tai napsauta sitten Tilin asetukset.
Vaihe 3:  Valitse muutettava sähköpostitili ja napauta tai napsauta sitten Muuta.

Lisätietoja on ohjeaiheessa Sähköpostitilin asetusten muuttaminen.

POP-sähköposti

Sähköposti-sovellus ei tue POP-sähköpostitilejä.

Voit käyttää Outlook.com-tiliä, kun lähetät sähköpostia toiselle tilille ja vastaanotat sähköpostia toiselta tililtä (toinen tili voi olla POP-tili). Lisää sitten Outlook.com-tili Sähköposti-sovellukseen, niin voit lukea POP-tilisi sähköpostia ja lähettää siltä sähköpostia. Katso ohjeaihetta Gmail-, Yahoo! Plus- tai Microsoft-sähköpostitilin määrittäminen Outlook.com-palveluun, jos haluat tietää lisää.

Voit myös lähettää sähköpostia POP-tileiltä ja vastaanottaa sähköpostia niiltä käyttämällä Outlookia. Jos käytössäsi on Surface RT tai Surface 2, Outlook sisältyy Windows 8.1:een. Voit ostaa Outlookin myös Surface Prohon.

Pääset käsiksi viesteihisi käyttämäsi sähköpostipalvelun verkkosivustossa. Jos esimerkiksi sähköpostitilisi on Contoso-palvelussa, siirry www.contoso.com-sivustoon ja kirjaudu sisään.

Viestien, kansioiden ja muiden kohteiden hallinta Sähköposti-sovelluksella

Sähköposti-sovelluksessa on kolme ruutua:

• Vasemmanpuoleisessa ruudussa näkyvät sähköpostikansiosi ja -tilisi (vasemmassa alakulmassa).
    Voit siirtyä haluamasi kansion tai tilin kohdalle napauttamalla tai napsauttamalla sitä.
  • Keskimmäisessä ruudussa näkyy valitun sähköpostitilin viestit.
  • Oikeanpuoleinen ruutu on lukuruutu, jossa näkyy valitun sähköpostiviestin sisältö.
Alla on kuvattu, miten Sähköposti-sovellusta käytetään:
Tehtävä
Ohjeet

Useiden viestien valitseminen

Kosketus: Sipaise kunkin valittavan viestin yli vasemmalta oikealle (keskimmäisessä ruudussa).

Hiiri tai ohjausalusta: Napsauta valittavaa viestiä hiiren kakkospainikkeella.

Jos haluat valita joukon peräkkäisiä viestejä, pidä vaihtonäppäintä alhaalla samalla, kun painat ylä- tai alanuolinäppäintä.

Jos haluat poistaa viestin valinnan, sipaise viestin yli tai napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella.

Vastaa-, Vastaa kaikkiin- ja Lähetä edelleen -toiminnot

Napauta tai napsauta oikeassa alakulmassa olevaa Vastaa-kuvaketta.

Viestien poistaminen

Valitse vähintään yksi viesti ja napauta tai napsauta sitten oikeassa yläkulmassa olevaa Roskakori-kuvaketta.

Viestien hakeminen

Napauta hakukuvaketta (viestien yläpuolella), ala kirjoittaa tai avaa Hae-oikopolku, kirjoita hakuruutuun hakusana (henkilön nimi tai viestissä esiintyvä teksti) ja paina Enter-näppäintä tai napauta tai napsauta hakukuvaketta.

Tekstin kopioiminen ja liittäminen

Kosketus: Napauta sanaa ja laajenna sitten valintaa vetämällä ympyrät sanan kumpaankin päähän.
Napauta valittua tekstiä pitkään ja napauta sitten Kopioi.

Hiiri tai ohjausalusta: Valitse teksti, napauta hiiren kakkospainiketta ja valitse sitten Kopioi tai Liitä.

Näppäimistö: Kopioi painamalla Ctrl+C ja liitä painamalla Ctrl+V.

Tekstin muotoileminen

Valitse uudessa sähköpostiviestissä olevaa tekstiä, niin näet perusmuotoilutoiminnot, joilla voi määrittää esimerkiksi fontin, hymiöt ja luettelomerkeillä varustetun luettelon.

Voit myös käyttää pikanäppäimiä, kuten Ctrl+B (lihavointi) ja Ctrl+Vaihto+F (fontin valinta). Sähköposti-sovelluksen pikanäppäinten luettelo löytyy täältä: Pikanäppäimet.

Viestin tulostaminen

Valitse sähköpostiviesti, avaa Laitteet-oikopolku, napauta tai napsauta Tulosta, valitse tulostin ja valitse sitten Tulosta. Lisätietoja on ohjeaiheessa Tulostaminen Surfacesta.

Sähköposti-ilmoitukset

Uusista sähköpostiviesteistä kertovat ilmoitukset näkyvät Sähköposti-ruudussa ja lukitusnäytön vasemmassa alakulmassa. Jos haluat muuttaa sitä, miten uusista viesteistä ilmoitetaan, katso ohjeaihetta Sähköposti-, Kalenteri- ja Ihmiset-sovellusten ilmoitusten hallinta.

Sähköpostin lähettäminen tai vastaanottaminen

Voit synkronoida sähköpostin manuaalisesti avaamalla sovelluskomennot ja napauttamalla tai napsauttamalla sitten Synkronoi (tai painamalla F5).

Sähköposti-sovellus lataa oletusarvoisesti uudet viestit niiden saapuessa ja lataa sähköpostin kahden edellisen viikon ajalta. Jos haluat muuttaa milloin ja miten paljon sähköpostia ladataan, avaa Asetukset-oikopolku, napauta tai napsauta Tilit ja valitse tili, johon haluat tehdä muutoksia.

Sähköpostin allekirjoituksen muuttaminen

Avaa Asetukset-oikopolku, napauta tai napsauta Tilit, valitse sähköpostitili, etsi Käytä allekirjoitusta -toiminto ja muuta teksti alla olevassa ruudussa.

Liitetiedostojen lähettäminen

Napauta tai napsauta uudessa sähköpostiviestissä paperiliittimen kuvaketta (oikeassa yläkulmassa). Valitse viestiin lisättävät tiedostot ja napauta tai napsauta sitten Liitä.

Viestien asettaminen lukemattomiksi, roskapostiksi tai merkityiksi

Valitse vähintään yksi viesti, sipaise sitten alaspäin näytön yläreunasta ja valitse Merkitse, Roskaposti tai Merkitse lukemattomaksi.

Sähköpostin lähettäminen Outlook.com-aliaksesta

Jos käytät aliaksia Outlook.com-tilin kanssa, katso ohjeaihetta Windowsin Sähköposti-sovellus, jossa kerrotaan, miten voit lähettää postia Outlook.com-aliaksesta.

Kansioiden luominen ja viestien siirtäminen

Sipaise näytön yläreunasta alaspäin ja luo sitten uusi kansio valitsemalla Kansion asetukset tai siirrä valitsemasi viestit valitsemalla Siirrä.

Yhteystiedon lisääminen

Napauta tai napsauta sähköpostiosoitetta sähköpostiviestissä. Ihmiset-sovellus avautuu. Napauta tai napsauta oikeassa yläkulmassa olevaa tallennuskuvaketta. Lisätietoja yhteystietojen lisäämisestä on ohjeaiheessa Windowsin Ihmiset-sovellus: usein kysytyt kysymykset.

Muiden sähköpostisovellusten käyttäminen

Voit käsitellä WWW-sähköpostitilejä myös Internet Explorerilla. Jos kiinnität WWW-sähköpostisivun aloitusnäyttöön, se on heti käytettävissä. Lisätietoja verkkosivujen kiinnittämisestä aloitusnäyttöön on ohjeaiheessa Suosikkien lisääminen, tarkasteleminen ja järjestäminen.

Surface RT ja Surface 2: Etsi sähköpostisovellusta Windows-kaupasta. Lisätietoja on ohjeaiheessa Sovellusten asentaminen ja poistaminen Surface RT:ssä ja Surface 2:ssa.

Surface Pro: Voit ostaa Outlookin tai jonkin muun sähköpostisovelluksen Windows-kaupasta tai muusta lähteestä. Lisätietoja on ohjeaiheessa Sovellusten asentaminen ja poistaminen Surface Prossa.