Yksityiskohtaisia tietoja tileistä

Tilille, jolla kirjaudut sisään Surfaceen, on tallennettu asetuksesi, määrityksesi ja muita tietoja. Sisäänkirjautumisessa kannattaa käyttää Microsoft-tiliä. Näin saat saumattomasti käyttösi Windows-kaupan sovellukset, yhteisöpalvelut sekä tiedostojen ja valokuvien pilvitallennuksen.

Jos käytät Surfacea useiden henkilöiden kanssa, kullekin kannattaa luoda oma tili. Näin kukin henkilö saa omat asetukset ja määritykset ja voi käyttää omia tiedostojaan ja sovelluksiaan. Jos sinulla on oma tili, tiedostosi ovat piilossa muilta, ellet nimenomaan jaa niitä.

Jos sinulla on lapsia, voit myös määrittää lapsen tilin, jonka turvallisuutta on lisätty niin, että lapset näkevät vain sen, mitä haluat heidän näkevän Surfacea käytettäessä.

Huomautukset
  • Jos olet unohtanut Surfaceen kirjauduttaessa tarvittavan salasanan, katso ohjeaihetta Unohdin salasanani.
  • Jos muodostat Internet-yhteyden mobiililaajakaistaverkon avulla ja sinulla on kysyttävää laskutuksesta, datasiirron kustannuksista tai muista asioista, ota yhteyttä matkapuhelinoperaattoriisi.

Uuden Surfacen ensimmäinen tili

Kun otat Surfacen käyttöön, siihen luodaan sinulle tili antamiesi tietojen pohjalta. Tältä tililtä voit luoda, muokata tai poistaa muita Surfacen tilejä.

Microsoft-tili vai paikallinen tili?

Kun otat Surfacen käyttöön tai määrität tilin jollekulle muulle, sinun on valittava, onko tili Microsoft-tili vai paikallinen tili. Paras vaihtoehto on Microsoft-tili.

Työnteon ja pelaaminen helpottaminen Microsoft-tilillä

Microsoft-tili tarkoittaa sähköpostiosoitetta ja salasanaa, joilla kirjaudut Windowsiin. Jos olet aiemmin käyttänyt Microsoftin palveluja, joita ovat esimerkiksi Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive (aiemmalta nimeltään SkyDrive), Messenger, Skype ja Windows Phone, sinulla on jo Microsoft-tili (se on sähköpostiosoite, jolla kirjaudut sisään). Kun kirjaudut sisään Surfaceen Microsoft-tilillä ja käytössäsi on Internet-yhteys:

• Ystäviesi yhteystiedot päivittyvät automaattisesti Outlook-, Facebook-, Twitter- ja LinkedIn-tileiltäsi sekä muilta tileiltäsi.
  • Voit synkronoida värimallin, selaimen suosikit, sovellukset ja muut henkilökohtaiset asetukset muiden Microsoft-tilillä käytettävien Windows 8.1- tai Windows RT 8.1 tietokoneiden kanssa.
  • Pääset käsiksi asiakirjoihin, valokuviin ja muihin luomiisi tiedostoihin kaikista tietokoneista, sillä ne tallennetaan oletusarvoisesti OneDrive-palveluun. Windows 8.1:ssä OneDrive toimii kuin paikallinen kansio, joka seuraa mukana missä tahansa kirjaudut sisään Microsoft-tililläsi.
  • Voit ostaa sovelluksia Windows-kaupasta. Kauppa käyttää omaa tiliäsi ostamiesi sovellusten seurannassa, joten voit ladata ja päivittää sovelluksia sekä asentaa niitä uudelleen aina tarvitessasi. Haluatko lisätä tai muuttaa Microsoft-tilisi maksutavan? Lisätietoja on ohjeaiheessa Windows-kaupan maksutavan muokkaaminen ja laskutushistorian tarkasteleminen.
  • Jos unohdat Microsoft-tili salasanan, voit nollata salasanan Internetissä.

Jos et ole varma, onko sinulla Microsoft-tiliä, tai muista palveluissa käyttämääsi sähköpostiosoitetta, voit helposti rekisteröidä uuden, ilmaisen sähköpostiosoitteen.

Paikalliset tilit ja toimialuetilit

Paikallinen tili on pelkästään omaan Surface-laitteeseesi luotu tili. Jos käytät paikallista tiliä, sinun on kirjauduttava esimerkiksi OneDriveen, Skypeen, Windows-kauppaan ja yhteisöpalveluihin joka kerta, kun haluat käyttää niitä. Jos unohdat paikallisen tilin salasanan, emme voi auttaa sinua pääsemään käsiksi tiedostoihisi.

Voit yhdistää Microsoft-tilin paikalliseen tiliin ja saada näin Microsoft-tilistä koituvat edut myös silloin, kun kirjaudut sisään paikallisella tilillä.

Jos työskentelet organisaatiossa, joka on antanut sinulle verkkotoimialueessa olevan käyttäjänimen, voit kirjautua kyseisellä tilillä Surface Prohon. Kysy organisaatiosi IT-osastolta, miten tämä tapahtuu.

Huomautus

Surface RT:ssä tai Surface 2:ssa ei voi liittyä eikä kirjautua verkkotoimialueeseen.

Voit yhdistää Microsoft-tilin toimialuetiliin ja saada näin Microsoft-tilistä koituvat edut myös toimialuetiliä käytettäessä.

Oman tilin tyypin tarkastaminen

Vaihe 1:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta Muuta tietokoneen asetuksia.
Vaihe 3:

Napauta tai napsauta Tilit.

Tilisi tiedot näkyvät nimesi alapuolella:

• Jos näkyvissä on sähköpostiosoite, käytössäsi on Microsoft-tili.
  • Jos näkyvissä on paikallinen tili, tilisi koskee pelkästään Surfacea (sitä ei ole yhdistetty pilvipalveluun). Jos haluat vaihtaa Microsoft-tiliin, napauta tai napsauta Yhdistä Microsoft-tili.
  • Jos näkyvissä on verkkotoimialue (toimialuenimi\käyttäjänimi), käytössäsi on toimialuetili, esimerkiksi työpaikkasi tili. Jos haluat yhdistää Microsoft-tilisi toimialuetiliin, napauta tai napsauta Yhdistä Microsoft-tili. Tämä on kuvattu ohjeaiheessa Microsoft-tilin yhdistäminen toimialuetiliin.

Salasanan, kuvan ja muiden tiliasetusten muuttaminen

Voit vaihtaa salasanan, lisätä tai vaihtaa tilin kuvan ja muodostaa yhteyden Microsoft-tiliin tai katkaista yhteyden. Toimi näin:

Vaihe 1:  Sipaise aloitusnäytössä oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta Muuta tietokoneen asetuksia.
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Tilit.
Vaihe 4:

Seuraavaksi voit muuttaa tilin asetukset:

• Valitse napauttamalla tai napsauttamalla Tilisi.
    Voit lisätä tai luoda tilin kuvan, muodostaa yhteyden Microsoft-tiliin tai katkaista yhteyden sekä käsitellä muita tilin asetuksia verkossa.
  • Napauta tai napsauta Kirjautumisasetukset.
    Voit vaihtaa salasanan, luoda kuvasalasanan tai PIN-koodin ja valita, tarvitaanko salasanaa, kun Surface herätetään lepotilasta. Tarvitset tilisi salasanan näitä muutoksia varten. Jos sinulla ei ole salasanaa, voit luoda sellaisen täällä.

Tilityypit: normaali tili, järjestelmänvalvojatili ja lapsen tili

Kullakin tilillä on tilityyppi, joka määrittää, mitä kyseisellä tilillä voi tehdä. Nämä tilityypit voi liittää mihin tahansa Microsoft-tiliin tai paikalliseen tiliin:

• Järjestelmänvalvoja. Kun olet kirjautuneena sisään järjestelmänvalvojatilillä, voit luoda tai poistaa muita tilejä ja määrittää niiden tilityypin. Järjestelmänvalvojatilillä voit asentaa sovelluksia.

Surfacen ensimmäinen tili on aina järjestelmänvalvojatili. Jos haluat luoda uuden järjestelmänvalvojatilin, luo ensin uusi tili ja muokkaa se sitten järjestelmänvalvojatiliksi.

• Normaali. Normaalia tiliä käyttävät henkilöt voivat luoda ja muokata tiedostoja sekä mukauttaa niiden asetuksia, mutta he eivät voi luoda, muuttaa tai poistaa muita tilejä. He eivät ehkä pysty asentamaan joitakin sovelluksia. Kun luot uuden tilin, se on normaali tili, ellet määritä sitä lapsen tiliksi.

• Lapsi. Lapsen tili on siihen kohdistamiesi perheturva-asetusten alainen. Lisätietoja Windowsiin sisältyvien Perheturva-ominaisuuksien käytöstä on ohjeaiheessa Lasten suojeleminen tietokoneen käytön aikana.

Käyttämäsi tilityypin tarkastaminen

Vaihe 1:  Sipaise aloitusnäytössä oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta Muuta tietokoneen asetuksia.
Vaihe 3:

Napauta tai napsauta Tilit.

• Jos vasemmassa ruudussa näkyy Muut tilit, sinulla on järjestelmänvalvojatili.
  • Muussa tapauksessa tilisi on normaali tili tai lapsen tili.

Jos sinulla on lapsen tili, aloitusnäytössä näkyy nimesi kohdalla hetken ajan "Tätä tiliä valvotaan Perheturvan avulla", kun kirjaudut ensimmäistä kertaa sisään. Näet lapsen tilin rajoitukset näin:

Vaihe 1:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta sitten Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa alakulmaa, siirrä hiiren osoitinta ylöspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta Muuta tietokoneen asetuksia ja sen jälkeen Ohjauspaneeli.
Vaihe 3:

Napauta tai napsauta Käyttäjätilit ja perhekäytön suojausasetukset sekä napauta tai napsauta sitten Perheturva-kohdassa Näytä tilin perheturva-asetukset.

Jos perheturva on käytössä, sinulla on lapsen tili. Tällä sivulla näkyy myös, mitä rajoituksia sinulla on, ja kerätäänkö tietoja siitä, miten käytät tietokonetta.

Miten voin lisätä tilin Surfaceen?

Vaihe 1:  Kirjaudu sisään järjestelmänvalvojatilillä.
Vaihe 2:  Sipaise aloitusnäytössä oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Muuta tietokoneen asetuksia.
Vaihe 4:  Napauta tai napsauta Tilit ja sitten Muut tilit.
Vaihe 5:  Napauta tai napsauta Lisää tili.
Vaihe 6:

Valitse seuraavaksi jokin seuraavista vaihtoehdoista:

• Jos uusi tili käyttää sisäänkirjautumisessa aiempaa Microsoft-tilin sähköpostiosoitetta, kirjoita se ja napauta tai napsauta Seuraava.
  • Jos uusi tili käyttää sisäänkirjautumisessa uutta Microsoft-tilin sähköpostiosoitetta, napauta tai napsauta Rekisteröi uusi sähköpostiosoite, anna pyydetyt tiedot ja napauta tai napsauta Seuraava.
  • Jos uusi tili ei käytä sisäänkirjautumisessa Microsoft-tiliä, napauta tai napsauta Kirjaudu ilman Microsoft-tiliä (ei suositella), anna pyydetyt tiedot ja napauta tai napsauta Paikallinen tili. Voit yhdistää paikallisen tilin Microsoft-tiliin myöhemmin.
  • Jos uusi tili on lapsen tili, napauta tai napsauta Lisää lapsen tili.
Vaihe 7:  Määritä tili noudattamalla kehotteita.

Voit muuttaa tilityypin tilin perustamisen jälkeen. Tämä on kuvattu jäljempänä kohdassa Toisen käyttäjän tilityypin muuttaminen.

Lapsen tilin luominen

Vaihe 1:  Kirjaudu sisään järjestelmänvalvojatilillä.
Vaihe 2:  Sipaise aloitusnäytössä oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Muuta tietokoneen asetuksia.
Vaihe 4:  Napauta tai napsauta Tilit ja sitten Muut tilit.
Vaihe 5:  Napauta tai napsauta Lisää tili ja sitten Lisää lapsen tili.
Vaihe 6:

Valitse seuraavaksi jokin seuraavista vaihtoehdoista:

• Jos haluat käyttää lapsen aiempaa Microsoft-tilin sähköpostiosoitetta, kirjoita lapsen sähköpostiosoite ja napsauta sitten Seuraava.
  • Jos haluat luoda uuden sähköpostiosoitteen lapselle, napauta tai napsauta Rekisteröi uusi sähköpostiosoite, anna pyydetyt tiedot ja napauta tai napsauta Seuraava.
  • Jos et halua, että lapsi käyttää sähköpostiosoitetta, napauta tai napsauta Lisää lapsen tili ilman sähköpostia, anna pyydetyt tiedot ja napauta tai napsauta Seuraava.
Vaihe 7:  Määritä tili noudattamalla kehotteita.

Voit halutessasi rajoittaa aikaa, jonka lapsesi viettää tietokoneen parissa, ja estää häneltä tiettyjen sovellusten, sivustojen ja pelien käytön. Lisätietoja Windowsiin sisältyvien Perheturva-ominaisuuksien käytöstä on ohjeaiheessa Lasten suojeleminen tietokoneen käytön aikana.

Toisen käyttäjän tilityypin muuttaminen

Järjestelmänvalvojatilillä voit vaihtaa Surface-laitettasi käyttävän toisen henkilön tilityypin. Voit tehdä toisen henkilön tilistä järjestelmätilin, tavallisen tilin tai lapsen tilin. Toimi näin:

Vaihe 1:  Kirjaudu sisään järjestelmänvalvojatilillä.
Vaihe 2:  Sipaise aloitusnäytössä oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Muuta tietokoneen asetuksia.
Vaihe 4:  Napauta tai napsauta Tilit ja sitten Muut tilit.
Vaihe 5:  Napauta tai napsauta muutettavaa tiliä ja napauta tai napsauta sitten Muokkaa.
Vaihe 6:  Valitse avattavasta luettelosta Tilityyppi.

Tilin poistaminen

Jos poistat tilin, kaikki asetukset, tiedostot ja tiedot menetetään, ellei niitä ole varmuuskopioitu tai tallennettu toiseen paikkaan. Lisätietoja on ohjeaiheessa Valokuvien, asiakirjojen ja muiden kohteiden varmuuskopioiminen.

Huomautukset
  • Et voi poistaa parhaillaan käyttämääsi tiliä.
  • Voit poistaa tilin vain siinä tapauksessa, että olet kirjautuneena sisään järjestelmänvalvojatilillä.
    Jos siis haluat poistaa järjestelmänvalvojatilin, käytettävissä on oltava vähintään yksi muu järjestelmänvalvojatili, jolla se tehdään.

Tilin poistaminen:

Vaihe 1:  Kirjaudu sisään järjestelmänvalvojatilillä.
Vaihe 2:  Sipaise aloitusnäytössä oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta Asetukset.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa, siirrä hiiren osoitinta alaspäin ja napsauta Asetukset.)
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Muuta tietokoneen asetuksia.
Vaihe 4:  Napauta tai napsauta Tilit ja sitten Muut tilit.
Vaihe 5:  Napauta tai napsauta muutettavaa tiliä ja napauta tai napsauta sitten Poista.
Vaihe 6:  Napauta tai napsauta Poista tili ja tiedot.