Surface Pro, Surface Pro 2, Windows 8.1.

Pro-kynän käyttäminen

Surface Pron ja Surface Pro 2:n mukana toimitetaan digitaalinen kynä, jolla voit kirjoittaa kosketusnäyttöön.

Pro-kynällä voit tehdä seuraavia toimia:

• Voit piirtää ja tehdä muistiinpanoja sovelluksiin.
  • Voit tehdä merkintöjä Microsoft Office- ja Adobe Acrobat -tiedostoihin.
  • Voit heittäytyä luovaksi ja piirtää jotakin Fresh Paint -sovelluksessa, jonka saa Windows-kaupasta.
  • Voit käyttää kynää hiiren tapaan. Voit vaihtaa saumattomasti kosketuksesta kynään, hiireen tai näppäimistöön.
Pro-kynä

Pro-kynän ominaisuudet

Kynän kärki: Paineherkkä kärki piirtämistä varten. Painamalla voit paksuntaa viivaa sovelluksissa, jotka tukevat kynän painamista.

Kynäpainike: Saat pikavalikot nopeasti auki. Paina painiketta pitempään, kosketa näyttöä kynän kärjellä ja vapauta kynäpainike. Saat pikavalikon näkyviin myös painamalla kynän kärkeä pitkään näytössä.

Pyyhin: Toimii kuten lyijykynän pyyhekumi: voit poistaa kynän jälkiä kosketusnäytöstä.

Liikkeet: Kynän liikkeillä voit siirtyä Surfacessa nopeasti paikasta toiseen ja käyttää pikanäppäinyhdistelmiä. Voit mukauttaa liikkeitä siten, että ne suorittavat haluamasi toiminnot.

Muistiinpanojen tekeminen omalla käsialalla

Lataa ilmainen OneNote-sovellus Windows-kaupasta, niin voit tehdä muistiinpanoja Pro-kynällä. Tallenna muistiinpanosi pilveen, jotta voit käsitellä niitä aina tarvittaessa tietokoneella, puhelimella tai Internetissä. Lisätietoja on ohjeaiheessa Muistiinpanojen tekeminen OneNotella.

Vihje

Älä hätäänny, jos kätesi lepää vahingossa näytöllä. Kämmenenestotekniikan ansiosta voit kirjoittaa mukavasti – se ohittaa suorasta kosketuksesta syntyvän paineen.

Näyttönäppäimistön/käsinkirjoitusruudun käyttäminen

Voit käyttää Surfacessa näyttönäppäimistöä sekä kynä- että kosketussyöttöä varten. Näppäimistö tulee automaattisesti näkyviin aina, kun sitä tarvitaan. Jos näppäimistö ei tule näkyviin, napauta tai napsauta näytön oikeassa alakulmassa olevaa näppäimistökuvaketta. Jos näytössä ei näy näppäimistökuvaketta, voit avata näppäimistön seuraavasti:

Vaihe 1:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta tai napsauta Asetukset.
Vaihe 2:  Napauta tai napsauta Näppäimistö.
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Kosketusnäppäimistö ja käsinkirjoitusruutu.

Näyttönäppäimistön oikeassa alakulmassa olevalla näppäimistökuvakkeella voit vaihtaa näppäimistöasettelua, siirtyä käyttämään kosketussyötteen sijasta kynäsyötettä ja päinvastoin sekä poistaa näppäimistön näytöstä. Lisätietoja on ohjeaiheessa Näyttönäppäimistön käyttäminen.

Käsinkirjoitettu muistiinpano OneNote-sovelluksessa

Käsinkirjoitetun tekstin muuntaminen näppäimistöllä kirjoitetuksi

Vaihe 1:  Napauta tai napsauta näyttönäppäimistön oikeassa alakulmassa olevaa näppäimistökuvaketta ja napauta tai napsauta sitten kynän sisältävää kuvaa.
Vaihe 2:  Kirjoita käsinkirjoitusruutuun jotakin. Sanasi muunnetaan automaattisesti tekstiksi.
Vaihe 3:  Lisää teksti napauttamalla tai napsauttamalla Lisää.

Käsinkirjoitusruutu mukautuu ajan mittaan käsialaasi ja muuttuu sitä tarkemmaksi, mitä enemmän käytät sitä.

Näyttönäppäimistö ja käsinkirjoitusruutu

Tietoja kynän liikkeistä

Kynän liikkeillä voit siirtyä Surfacessa nopeasti paikasta toiseen. Voit harjoitella liikkeiden käyttöä ja mukauttaa niitä haluamallasi tavalla.

Kynän liikkeillä voi esimerkiksi vierittää näyttöä ylös- ja alaspäin sekä siirtyä eteen- ja taaksepäin. Jos liikkeet eivät ole sinulle tuttuja, voit harjoitella niiden käyttöä. Toimi näin:

Vaihe 1:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta sitten Hae.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa alakulmaa, siirrä hiiren osoitinta ylöspäin ja napsauta Hae.)
Vaihe 2:  Kirjoita hakuruutuun kynä ja napauta tai napsauta hakutuloksissa Kynä- ja kosketuslaitteet. Näyttöön tulee Ohjauspaneelin Kynä- ja kosketuslaitteet -kohta.
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta Liikkeet-välilehteä ja valitse sitten ikkunan alareunasta Harjoittele liikkeitä.

Kynän asetusten muuttaminen

Voit muuttaa kynän asetuksia, kuten kaksoisnapautuksen nopeutta, liikkeiden toimintoja ja kosketustoimintoja, Ohjauspaneelin Kynä- ja kosketuslaitteet -kohdassa. Toimi näin:

Vaihe 1:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta sitten Hae.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa alakulmaa, siirrä hiiren osoitinta ylöspäin ja napsauta Hae.)
Vaihe 2:  Kirjoita hakuruutuun kynä ja napauta tai napsauta hakutuloksissa Kynä- ja kosketuslaitteet. Näyttöön tulee Ohjauspaneelin Kynä- ja kosketuslaitteet -kohta.
Vaihe 3:  Muuta Kynän asetukset-, Liikkeet- ja Kosketus-välilehtien asetuksia.

Vasen- tai oikeakätisyyden määrittäminen

Määritä, missä näytön kohdassa valikot näkyvät, valitsemalla kätisyys. Toimi näin:

Vaihe 1:  Sipaise näytön oikeasta reunasta sisäänpäin ja napauta sitten Hae.
(Jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa alakulmaa, siirrä hiiren osoitinta ylöspäin ja napsauta Hae.)
Vaihe 2:  Kirjoita hakuruutuun käsi ja napauta tai napsauta hakutuloksissa Määritä, kummalla kädellä kirjoitat.
Näyttöön tulee Ohjauspaneelin Taulutietokoneen asetukset -kohta.
Vaihe 3:  Napauta tai napsauta joko Oikeakätinen tai Vasenkätinen, valitse Käytä ja napauta tai napsauta sitten OK.

Pro-varakynän ostaminen

Voit ostaa Surface Prohon lisä- tai varakynän. Lisätietoja on ohjeaiheessa Surface: ostopaikat.

Kynän säilyttäminen

Kun et lataa Surface Pro -laitetta, voit pitää kynän kiinnitettynä latausporttiin.