Kosketus: napautus, sipaisu ja muut liikkeet

Seuraavassa on esitelty joitakin Surfacen kosketusnäytön käyttötapoja.

Surfacen kosketusnäytön liikkeillä saat paljon aikaan riippumatta siitä, onko Surfaceen kytketty näppäimistö vai ei.
Käytetyt sanat
Toteutus
Toiminnan tulos

Napautus

Napauta kerran jotakin.
Avaa napautetun kohteen.

Pitkä painallus

Paina sormella muutaman sekunnin ajan.
Näyttää tekemääsi toimintoon (kuten hiiren kakkospainikkeen napsautukseen) liittyvät vaihtoehdot.

Pyyhkäisy

Vedä sormella näytön yli.
Vierittää näytön sisältöä.

Kaksoisnapautus ja pyyhkäisy

Napauta kahdesti, mutta pidä kiinni toisella napautuksella. Pyyhkäise sitten.
(Tätä liikettä kutsutaan joskus nimellä kaksoisnapautus pitkään.)
Tällä toiminnolla voit vetää kohdetta tai valita tekstiä.

Lähennys tai loitonnus

Lähennä tai loitonna peukaloasi ja etusormeasi.
Lähentää tai loitontaa verkkosivustoa, karttaa tai kuvaa.

Kierto

Aseta vähintään kaksi sormea kohteen päälle ja käännä sitten kättäsi.
Kiertää kohteita (jos jotakin voidaan kiertää).

Valinta sipaisemalla

Liu'uta kohdetta lyhyen matkan vasten vierityssuuntaa. (Jos esimerkiksi näyttö vierii vasemmalta oikealle, pyyhkäise kohdetta ylös- tai alaspäin.) Nopea ja lyhyt liike toimii parhaiten.
Valitsee kohteen, kun sovellusruudun tai valokuvan. Tee tämä sovellusikkunan ylä- tai alaosassa, jotta saat sovelluskomennot näkyviin.

Järjestyksen muuttaminen pyyhkäisemällä

Napauta kohdetta ja vedä se uuteen sijaintiin, jossa päästät sen irti.
Siirtää kohdetta. Kokeiluohjeet ovat aiheessa Aloitusnäytön mukauttaminen.

Sipaisu reunasta

Sipaise näytön reunasta sisäänpäin.

Aloituskohta:

Oikea reuna:

Vasen reuna: Ylä- tai alareuna:

Yläreuna:

Kopioiminen ja liittäminen koskettamalla

Tekstiä voi kopioida ja liittää Surfacessa koskettamalla. Toimi näin:

Vaihe 1:  Valitse kopioitava teksti jommallakummalla seuraavista tavoista:
  • Napauta sanaa ja laajenna sitten valintaa vetämällä korostetun tekstin päissä olevia ympyröitä.
  • Kaksoisnapauta pitkään valittavan tekstin toisessa päässä olevaa kohtaa ja pyyhkäise sitten valinnan toiseen päähän.
Vaihe 2:  Napauta pitkään valintaa, kunne näkyviin tulee ruutu. Irrota sormesi ja napauta Kopioi.
Vaihe 3:  Napauta pitkään kohtaa, johon haluat kopioida tekstiä. Irrota sormesi ja napauta Liitä.
Vihje
Surfacen näppäimistösuojan kosketuslevy tukee myös joitakin kosketusliikkeitä. Lisätietoja on ohjeaiheessa Kosketuslevyn käyttö ja asetukset.