Komme i gang med Surface Pro eller Surface Pro 2

Surface Pro og Surface Pro 2 er bærbare PC-er i nettbrettformat.

Gjelder for

Surface Pro, Surface Pro 2.

Gjelder for

Surface Pro, Surface Pro 2.

Operativsystem:

Det er så mye du kan utforske med Surface Pro og Surface Pro 2. Når du har konfigurert Surface (valgt standard Windows-innstillinger, opprettet en konto, osv.), kan denne basisinformasjonen hjelpe deg med å komme i gang.

Obs!
Hvis du vil lære mer om funksjonene på Surface, kan du se Surface-funksjoner.

Berøring, tastatur, mus og penn

Med Surface Pro og Surface Pro 2 kan du enkelt bytte mellom berøring, tastatur, mus og penn.

• Berøring. Mange brukere synes det er både direkte og intuitivt å bruke berøring. Du kan for eksempel dra fingeren over skjermen for å bla.
  • Tastatur. Bruk et Surface Typing Cover eller et USB- eller Bluetooth®-tastatur i fullstørrelse. (Tastatur og omslag selges separat.)
  • Styrepute eller mus. Du kan bruke styreputen på Cover eller koble til en USB- eller Bluetooth-mus.
  • Penn. Skrive notater, tegne og merke dokumenter med den Pro-pennen som følger med Surface Pro og Surface Pro 2.

Navigere

Du kan tilpasse Start-menyen slik at den blir akkurat slik du ønsker. Hver flis på start er koblet til en app, et nettsted, en spilleliste eller noe annet som er viktig for deg. Velg en flis for å åpne den.

Her er tre måter du kan gå til Start på fra hvor som helst på Surface:

• Velg Windows-logoen Windows-logo til venstre på oppgavelinjen.
  • Trykk på Windows-logoen på Surface.
  • Trykk Windows-logotasten Windows-logo på tastaturet.

Hvis du vil lære mer om Start, kan du gå til Se hva som er på menyen. Hvis du vil lære om hvordan du legger til, omordner og endrer størrelse på fliser, kan du se Liker du det? Fest det.

Sveip inn fra kanten

• Sveip inn fra høyre kant av skjermen for å åpne Handlingssenter.
  • Sveip inn fra venstre kant av skjermen for å vise dine virtuelle skrivebord eller legge til et virtuelt skrivebord.

Alt om apper

Surface Pro og Surface Pro 2 leveres med mange innebygde apper – du vil se fliser for dem på startskjermen når du har logget på Surface. Her er noen av appene:

• OneDrive-flis

OneDrive

Lagre filer i skyen med OneDrive slik at du får tilgang til dem overalt.
  • E-post-flis

Mail

Få e-post fra kontoene dine – inkludert Yahoo! og Outlook – på ett sted.
  • Kalender-flis

Kalender

Sett alle kalenderne dine sammen på ett sted.
  • Personer-flis

Personer

Hold kontakten og start samtaler med kontakter fra e-postkontoene dine, Facebook og LinkedIn.
  • Bilder-flis

Bilder

Se og del bildene og hjemmevideoene dine på ett sted.
  • Kamera-flis

Kamera

Ta bilder eller panoramaer eller ta opp video med et av kameraene på Surface.
  • Groove Music-flis

Groove Music

Utforsk, last ned og hør på de nyeste sangene og del spillelistene dine.
  • Video-flis

Video

Se på filmer og TV-programmer samt videoene dine.
  • Kart-flis

Kart

Kart lar deg se posisjonen din nå, zoome inn for å se flere detaljere, zoome ut for en større oversikt, bla eller søke etter nye steder, få anvisninger og mer.
  • Skype-flis

Skype

Bruk Skype til å ringe eller sende øyeblikksmeldinger til venner og familie.

• Store-flis

Du finner mange flere apper i Windows Store. Velg Store-flisen i Start for å se hva som er i Store. Avsnittet Alt om apper inneholder mer informasjon om dette. Noen apper er kanskje ikke tilgjengelige i landet ditt eller regionen din.

Du finner appene og programmene du bruker mest, på venstre side av Start-menyen. Når du skal finne en app på Surface, går du til Start  Windows-logo og velger Alle apper. Se Starte og finne apper på Surface for å finne mer informasjon.

Hvis du vil ha informasjon om hvordan du installerer apper, kan du se Installere og avinstallere apper på Surface.

Du kan også kjøre programmer du har brukt med tidligere versjoner av Windows. Installere og avinstallere apper på Surface inneholder mer informasjon om dette.

På, av, hvilemodus og starte på nytt

Gjør følgende for å slå Surface på eller av, starte den på nytt eller sette den i hvilemodus:
På eller aktivert
Trykk og slipp på/av-knappen. Dersom ingenting skjer, koble til strømforsyningen og trykk på/av-knappen igjen.
Av
Gå til Start Windows-logo og velg På/av > Slå av.
Start på nytt
Gå til Start Windows-logo og velg På/av > Start på nytt.
Hvilemodus
Trykk og slipp på/av-knappen når Surface er på.
Hvis du ikke bruker Surface på en stund, kan skjermen tones ned eller Surface Pro kan settes i hvilemodus for å spare batteristrøm. Hvis du vil endre innstillingene for skjermen og hvilemodus, redigerer du strømstyringsplanen. Du finner mer informasjon i Surface-batteri og strøm.

La den bli din

• Legg til tingene dine. Det er enkelt å kopiere eller flytte din musikk, bilder, videoer og dokumenter til Surface. For mer informasjon om hvordan du gjør dette, kan du se Flytte filer til Surface.
  • Få tilgang til nettverksfiler og -enheter. Du kan få tilgang til filer og skrivere som er delt på et nettverk.
  • Tilpasse start. Startskjermen kan gjenspeile hvem du er og hva du er opptatt av. Du finner mer informasjon i Se hva som er på menyen.
  • Velg farger og bilder. Hvis du vil ha informasjon om endring av bakgrunn, farger og kontobilde, kan du se Endre skrivebordsbakgrunn og farger.
  • Lage flere kontoer. Du kan dele Surface. Hver person kan ha sin egen konto og kan konfigurere Windows akkurat slik han eller hun ønsker – mens dine filer og innstillinger forblir private. Du finner mer informasjon i Konfigurere kontoer.
  • Bruke foreldrekontroller. Tryggere for familien er en integrert del av Windows, så det er enklere enn noen gang å holde oversikt over når og hvordan barna bruker Surface. Du finner mer informasjon i Sette opp familien.

Koble til en skriver, en mus, høyttalere eller en ekstra skjerm

Surface Pro og Surface 2 er kompatible med enheter som er sertifisert for Windows 8 og nyere. Se Windows-kompatibilitetssenter for å sjekke kompatibiliteten til enheten som du vil bruke med Surface.

• USB. Surface har en USB 3.0-port i full størrelse slik at du kan koble til skriver, musikkspiller, mus eller ekstern harddisk. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Koble til en USB-mus, en skriver og mer.
  • Bluetooth. Surface støtter også Bluetooth-enheter, som telefoner, høyttalere, hodesett, mus og tastaturer. Avsnittet Legge til en Bluetooth-enhet inneholder mer informasjon om dette.
  • Koble til en TV, skjerm eller projektor. Du kan dele en presentasjon eller video ved å koble Surface til en ekstra skjerm. Hvis du vil vite mer, kan du se Koble Surface til en TV, skjerm eller projektor.

Gå på nettet og surfe

• Microsoft Edge-flis

Uansett om du arbeider, spiller spill, hører på musikk eller snakker med venner, vil du være på nettet og tilkoblet.

Slik kommer du på nett:

Trinn 1:  Velg trådløst nettverk Wi-Fi-ikon på oppgavelinjen for å åpne en liste over tilgjengelige trådløse nettverk.
Trinn 2:  Velg et trådløst nettverk og deretter Koble til.
Trinn 3:  Hvis du blir bedt om det, skriver du inn nettverkssikkerhetsnøkkelen (nettverkspassordet) og velger Neste. Hvis du trenger hjelp med å finne passordet for det trådløse nettverket, kan du se Slik finner du passordet for det trådløse nettverket.
Trinn 4:  Gå til Start Windows-logotast og velg Microsoft Edge.
Hvis du ikke ser Microsoft Edge, velger du Alle apper og ruller ned for å finne det.

I Møt Microsoft Edge finner du mer informasjon om dette.

Laste ned brukerveiledningen

Vil du vite mer? Last ned Brukerveiledning for Surface.

Hjelp og tips-app

Åpne Hjelp og tips-appen fra Start for å lære mer om Windows.

Det er så mye du kan utforske med Surface Pro og Surface Pro 2. Når du har satt opp Surface (valgt standard Windows-innstillinger, opprettet en konto, osv.), kan følgende grunnleggende informasjon hjelpe deg med å komme i gang.

Merknader

Berøring, tastatur, mus og penn

Med Surface Pro og Surface Pro 2, kan du enkelt bytte mellom berøring, tastatur, mus og penn.

• Berøring. Mange brukere synes det er både direkte og intuitivt å bruke berøring. Du kan for eksempel dra fingeren over skjermen for å bla. For informasjon om bruk av berøring, kan du se Berøring, sveiping og andre bevegelser.
  • Tastatur. Du har flere muligheter for å bruke et tastatur med Surface. Du kan bruke et av Surface-omslagene som er spesielt utviklet for Surface. Du kan også bruke et USB- eller Bluetooth®-tastatur i full størrelse. (Tastatur og omslag selges separat.)
  • Mus. Du kan bruke styreflaten på tastaturomslagene, eller koble til en USB- eller Bluetooth-mus.
  • Penn. Skrive notater, tegne og merke dokumenter med den Pro-pennen som følger med Surface Pro og Surface Pro 2.

Navigere

Startskjermen er der du starter fra, og du kan tilpasse den slik at den passer akkurat deg. Hver flis på startskjermen er koblet til en person, en app, et nettsted, en spilleliste eller noe annet som er viktig for deg. Trykk på en flis for å åpne den.

Uansett hvor du er i Windows, kan du alltid komme tilbake til startskjermen. Slik gjør du det:

• Berøring. Trykk Windows-logoen på Surface, eller sveip inn fra høyre kan av skjermen og trykk Start.
  • Tastatur. Trykk Windows-logotasten Windows-logotast.
  • Mus eller styreflate. Flytt pekeren til nederste, venstre hjørne. Klikk i hjørnet når Start vises.

For å finne ut hvordan du legger til fliser, omorganiserer og endrer størrelse på dem, kan du se Tilpasse startskjermen.

Sveip inn fra kanten

Når du sveiper inn fra forskjellige sider av skjermen, skjer forskjellige ting.

Høyre kant: Perler
Sveip inn fra høyre kant av skjermen for å se perlene. De er alltid tilgjengelige – bare sveip inn for å se dem.
Perler hjelper deg med å gjøre ting som å søke, dele, skrive ut og endre innstillinger. Hva du kan gjøre med perlene, avhenger av om du er på startskjermen eller bruker en app, så det er bare å begynne å utforske.
Lær mer om perlene.

Sveip inn fra høyre

Øvre kant eller nedre kant: App-kommandoer
Sveip opp fra nedre eller ned fra øvre kant av skjermen for å se kommandoer som er relatert til hva du holder på med.
Hvis du for eksempel er i en app, ser du kommandoene for den appen.

Sveip opp fra bunnen

Venstre kant: Bytte mellom apper
Sveip inn fra venstre kant av skjermen for å bytte mellom åpne apper. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Bytte mellom åpne apper.

Sveip inn fra venstre

Alt om apper

Surface Pro og Surface Pro 2 leveres med mange innebygde apper – du vil se fliser for dem på startskjermen etter at du logger på Surface. Her er noen av appene:

• OneDrive-flis

OneDrive

Lagre filer i skyen med OneDrive slik at du får tilgang til dem overalt.
  • E-post-flis

Mail

Få e-post fra kontoene dine – inkludert Yahoo! og Outlook – på ett sted.
  • Kalender-flis

Kalender

Sett alle kalenderne dine sammen på ett sted.
  • Bilder-flis

Bilder

Se og del bildene og hjemmevideoene dine på ett sted.
  • Kamera-flis

Kamera

Ta bilder, panoramaer eller ta opp video med et av kameraene på Surface.
  • Musikk-flis

Musikk

Utforsk, last ned og hør på de nyeste sangene og del spillelistene dine.
  • Video-flis

Video

Se på filmer og TV-programmer samt videoene dine.
  • Spill-flis

Spill

Finn og installer et stort utvalg spill ved å bruke den innebygde Xbox-spillappen.
  • Skype-flis

Skype

Bruk Skype til å ringe eller sende øyeblikksmeldinger til venner og familie.

• Store-flis

Det er massevis av apper i Windows Store. Trykk eller klikk Store-flisen på startskjermen for å se hva som er i Store. Avsnittet Alt om apper inneholder mer informasjon om dette. Noen apper er kanskje ikke tilgjengelige i landet ditt eller regionen din.

Hvis du vil ha informasjon om hvordan du installerer apper, kan du se Installere og avinstallere apper på Surface. Du kan også se disse emnene: Start og finn apper på Surface og Fest apper (bruke mer enn én app om gangen).

Du kan også kjøre programmer du har brukt med tidligere versjoner av Windows. Avsnittet Installere og avinstallere apper på Surface inneholder mer informasjon om dette.

På, av, hvilemodus, start på nytt

Dette må du vite:
På eller aktivert
Trykk og slipp på/av-knappen. Dersom ingenting skjer, koble til strømforsyningen og trykk på/av-knappen igjen.
Av
Åpne Innstillinger-perlen, velg På/av og deretter Slå av (det er også et strømikon i nedre høyre hjørne av påloggingsskjermen).
Hvilemodus
Trykk på og slipp av/på-knappen når Surface er på.
Start på nytt
Åpne Innstillinger-perlen, velg På/av og deretter Start på nytt.
Hvis du ikke bruker Surface på en stund, kan skjermen tones ned eller Surface Pro kan settes i hvilemodus for å spare batteristrøm. Hvis du vil endre disse innstillingene for skjerm og hvilemodus, må du redigere strømstyringsplanen. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Surface-batteri og strøm.

La den bli din

• Legg til tingene dine. Det er enkelt å kopiere eller flytte din musikk, bilder, videoer og dokumenter til Surface. For mer informasjon om hvordan du gjør dette, kan du se Flytte filer til Surface.
  • Få tilgang til nettverksfiler og -enheter. Du kan få tilgang til filer og skrivere som er delt på et nettverk. For informasjon om dette, se Dele filer og mapper på et nettverk.
  • Tilpasse start. Startskjermen kan gjenspeile hvem du er og hva du er opptatt av. Avsnittet Startskjerm inneholder mer informasjon om dette.
  • Velg farger og bilder. For informasjon om endring av bakgrunnen, farger og kontobildet, kan du se Tilpasse PC-en.
  • Lage flere kontoer. Du kan dele Surface, slik at hver person har sin egen konto. På denne måten kan de tilpasse Windows slik de ønsker, og filene og innstillingene dine holdes private. For mer informasjon om dette, se Opprett en brukerkonto.
  • Bruke foreldrekontroller. Tryggere for familien er en integrert del av Windows, så det er enklere enn noen gang å holde oversikt over når og hvordan barna bruker Surface. For mer informasjon om dette, kan du se Sette opp Tryggere for familien.

Koble til en skriver, en mus, høyttalere eller en ekstra skjerm

Surface Pro og Surface 2 er kompatible med enheter som er sertifisert for Windows 8 og Windows 8.1.

Gå på nettet og surfe

• Internet Explorer-flis

Uansett om du arbeider, spiller spill, hører på musikk eller snakker med venner, vil du være på nettet og tilkoblet.

Slik kommer du på nett:

Trinn 1:  Sveip inn fra høyre kant av skjermen, og trykk deretter Innstillinger.
Trinn 2:  Velg ikonet for trådløst nettverk Ikon for trådløst nettverk.
Trinn 3:  Trykk eller klikk nettverket, og trykk deretter eller klikk Koble til.
Trinn 4:

Surf nå på nettet ved å gjøre en av følgende:

• Gå til startskjermen og trykk eller klikk Internet Explorer.
  • Fra startskjermen trykker eller klikker du Skrivebord og deretter Internet Explorer-ikonet på oppgavelinjen (dette starter Internet Explorer for skrivebordet).

For mer informasjon, kan du se Surfe på nettet med Internet Explorer.

Last ned bruksanvisningen

Vil du vite mer? Last ned Brukerveiledning for Surface.

Når den er lastet ned, kan du åpne eller skrive ut veiledningen med den innebygde Leser-appen.

Hjelp og tips-app

Fra startskjermen, trykk eller klikk på Hjelp og Tips-appen for å lære mer om Windows.