Surface RT, Surface 2, Surface Pro, Surface Pro 2, Windows 8.1, Windows RT 8.1.

Alt om kontoer: Spørsmål og svar

Kontoen du bruker for å logge på Surface lagrer innstillingene, preferansene dine og mer. Bruk en Microsoft-konto for å logge på for mest mulig opplevelse. Dette gir deg sømløs tilgang til Windows Store-apper, sosial media og sikkerhetskopierer filer og bilder i nettskyen.

Hvis du deler Surface med andre personer, er det smart å opprette separate brukerkontoer for hver person. På den måten kan hver person få sine egne preferanser og innstillinger og tilgang til deres egne filer og apper. Hvis du har barn, kan du også konfigurere en barnekonto med ekstra sikkerhetstiltak så barna dine kan se hva du ønsker at de skal se mens de bruker Surface.

Merknader
  • Hvis du har glemt passordet for å logge på Surface, kan du se Jeg har glemt passordet mitt.
  • Hvis du bruker mobilt bredbånd til å koble til Internett og har spørsmål knyttet til fakturering, dataplan eller annet om den mobile bredbåndskontoen, tar du kontakt med mobiloperatøren.

Hva er en Microsoft-konto?

En Microsoft-konto er en e-postadresse og et passord som du bruker for å logge på Windows. Når du logger på Surface med en Microsoft-konto, kobles Surface til nettskyen, og mange av innstillingene, preferansene og appene som er knyttet til kontoen din holdes oppdatert og synkronisert.

Hvis du har brukt Microsoft-tjenester i fortiden – som Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive (tidligere kalt SkyDrive), Messenger, Skype eller Windows Phone – har du allerede en Microsoft-konto (det er e-postadressen som du logger på med). Hvis du ikke kan huske e-postadressen du brukte med disse tjenestene, går dette bra – du kan registrere en ny, gratis e-postadresse.

Hva slags typer kontoer kan jeg bruke til å logge på med?

Når du konfigurerer Surface for første gang, blir du spurt etter kontoen som du vil logge på med. Du har disse alternativene:

En ny eller eksisterende Microsoft-konto

For best opplevelse, anbefaler vi at du bruker en Microsoft-konto – en e-postadresse og et passord. Du kan bruke enhver e-postadresse du velger, eller få en ny e-postadresse. (Du kan for eksempel, bruke en adresse for Outlook.com, Gmail eller Yahoo! for Microsoft-kontoen din.)

En lokal konto

Denne typen konto gir deg enkel tilgang til det som er på Surface, men ingenting annet. Når du vil bruke tjenester som OneDrive (tidligere kalt SkyDrive), Skype eller sosial media, må du logge på hver av disse, hver eneste gang.

Du kan koble en Microsoft-konto til den lokale kontoen senere, for å oppleve fordeler med å bruke en Microsoft-konto selv når du logger på med den lokale kontoen.

En domenekonto

Hvis du arbeider for en organisasjon som har gitt deg et brukernavn i et nettverksdomene, kan du bruke denne kontoen til å logge på Surface Pro eller Surface Pro 2. Sjekk med IT-avdelingen i organisasjonen om hvordan dette konfigureres.

Du kan koble en Microsoft-konto til domenekontoen senere, for å oppleve fordeler med å bruke en Microsoft-konto selv når du logger på med domenekontoen.

Hvordan kan jeg se hva slags konto jeg bruker?

Hvis du allerede har opprettet en konto, eller en ble opprettet for deg, kan du gjøre følgende for å se hva slags type konto du har:

Trinn 1:  Sveip inn fra høyre kant av skjermen, og trykk Innstillinger.
(Hvis du bruker mus, peker du øverst til høyre på skjermen, flytter musepekeren nedover og klikker Innstillinger.)
Trinn 2: Velg Endre PC-innstillinger.
Trinn 3:  Trykk eller klikk Kontoer.
Informasjon om kontoen vises under navnet ditt:
  • Hvis du ser en e-postadresse, er det en Microsoft-konto du bruker.
  • Hvis du ser en Lokal konto, befinner kontoen seg kun på Surface (og er ikke koblet til nettskyen). Hvis du vil bytte til en Microsoft-konto, velger du Koble til Microsoft-konto.
  • Hvis du ser et nettverksdomene (domenenavn\brukernavn), bruker du en domenekonto, for eksempel en konto for arbeidsplassen din. Hvis du vil koble Microsoft-kontoen til domenekontoen, velger du Koble til Microsoft-konto. Se Koble Microsoft-kontoen til domenekontoen din for mer informasjon.
Obs!
Du kan ikke logge deg på et nettverksdomene hvis du bruker Surface RT eller Surface 2.

Hvorfor burde jeg bruke en Microsoft-konto?

Når du logger på med en Microsoft-konto, kobles Surface til nettskyen. Dette betyr at:

• Venners kontaktinformasjon holdes oppdatert fra Outlook-, Facebook-, Twitter-, LinkedIn-kontoer og andre kontoer.
  • Du kan beholde fargestil, nettleserfavoritter, apper og andre personlige innstillinger i synkronisering med en annen PC som du har som kjører Windows 8.1 eller Windows RT 8.1 med Microsoft-kontoen din.
  • Du kan få tilgang til dokumenter, bilder og andre filer du oppretter fra hvilken som helst PC, fordi de er lagret i OneDrive som standard. I Windows 8.1, er OneDrive som en lokal mappe som følger med deg når du logger på med Microsoft-kontoen din.
  • Du kan kjøpe apper i Windows Store. Store bruker kontoen din til å holde rede på appene du har kjøpt, så du kan laste ned, oppdatere og installere dem på nytt når du har behov for det.
  • Vil du legge til eller endre et betalingsalternativ fra Microsoft-kontoen din? Se Redigere betalingsmetoden for Windows Store og se betalingslogg for mer informasjon.

Hvis du ikke bruker en Microsoft-konto, er det helt greit – du kan når som helst opprette en Microsoft-konto.

Hvordan kan jeg endre passordet mitt, bildet eller andre kontoinnstillinger?

Du kan endre passordet ditt, legge til eller endre bildet for kontoen din og koble til eller fra en Microsoft-konto. Slik gjør du det:

Trinn 1:  Sveip inn fra høyre kant av startskjermen, og trykk Innstillinger
. (Hvis du bruker mus, peker du øverst til høyre på skjermen, flytter musepekeren nedover og klikker Innstillinger.)
Trinn 2: Velg Endre PC-innstillinger.
Trinn 3: Trykk eller klikk Kontoer.
Trinn 4:  Deretter kan du endre innstillinger på kontoen din:
  • Trykk eller klikk Din konto.
    Du kan legge til eller lage et kontobilde, koble til eller fra en Microsoft-konto og få tilgang til andre kontoinnstillinger på nettet.
  • Trykk eller klikk påloggingsalternativer
    . Du kan endre passordet ditt, lage et bildepassord eller en PIN-kode, og velg om et passord kreves når Surface vekkes fra hvilemodus. For å gjøre disse endringene, må du oppgi kontopassordet ditt. Hvis du ikke har et passord så kan du opprette et her.

Hva kan jeg gjøre med en administratorkonto?

Den første brukerkontoen som ble opprettet under installasjonen av Surface, er en administratorkonto. Med en administratorkonto kan du endre innstillinger, installere apper, og lage eller fjerne brukerkontoer. Hvis du deler Surface med andre personer, kan du opprette separate brukerkontoer for hver person.

Hvordan kan jeg legge en konto til Surface?

Trinn 1: Logg på med en administratorkonto.
Trinn 2:  Sveip inn fra høyre kant av startskjermen, og trykk Innstillinger
. (Hvis du bruker mus, peker du øverst til høyre på skjermen, flytter musepekeren nedover og klikker Innstillinger.)
Trinn 3: Velg Endre PC-innstillinger.
Trinn 4: Trykk eller klikk Kontoer, og trykk eller klikk deretter Andre kontoer.
Trinn 5: Trykk eller klikk Legg til en konto.
Trinn 6:  Gjør så ett av følgende:
  • Hvis den nye kontoen vil logge på med en e-postadresse for en eksisterende Microsoft-konto, angir du den og velger Neste.
  • Hvis den nye kontoen vil logge på med en ny e-postadresse for en Microsoft-konto, velg Registrer deg for en ny e-postadresse, angi forespurt informasjon og velg deretter Neste.
  • Hvis den nye kontoen vil logge på uten en Microsoft-konto, velg Logg på uten en Microsoft-konto (anbefales ikke), og velg deretter Lokal konto. Du kan koble den lokale kontoen til en Microsoft-konto senere.
Trinn 7: Følg anvisningene for å konfigurere kontoen.

Det er tre typer brukerkontoer. Hver type gir brukeren et annet kontrollnivå over Surface:

• Administratorkonto. Gir mest kontroll. En administrator kan endre innstillinger, installere apper, og lage eller fjerne brukerkontoer.
  • Standard brukerkonto. Med en standard konto kan brukere opprette og endre sine egne filer, og endre sine personlige innstillinger som passord og startskjermen.
  • Barnekonto. En barnekonto er som en standard konto, men med restriksjoner som kan stilles inn for å begrense spill, apper og nettsider barn kan bruke. Du kan også overvåke barnets aktivitet og tid på Surface. Se Holde barna trygge på PCen for mer informasjon.
Du kan endre kontonivåer etter at du konfigurerer en konto. For å lære mer, kan du se Kan jeg endre type konto en annen bruker har på min Surface? under.

Hvordan legger jeg til en barnekonto?

Trinn 1:  Logg på med en administratorkonto.
Trinn 2:  Sveip inn fra høyre kant av startskjermen, og trykk Innstillinger
. (Hvis du bruker mus, peker du øverst til høyre på skjermen, flytter musepekeren nedover og klikker Innstillinger.)
Trinn 3:  Velg Endre PC-innstillinger.
Trinn 4:  Trykk eller klikk Kontoer, og trykk eller klikk deretter Andre kontoer.
Trinn 5:  Velg Legg til en konto, og velg deretter Legg til et barns konto.
Trinn 6:  Gjør så ett av følgende:
  • Hvis du vil bruke barnets eksisterende e-postadresse for en Microsoft-konto, angir du barnets e-postadresse og klikker deretter Neste.
  • Hvis du vil opprette en ny e-postadresse for barnet, velg Registrer deg for en ny e-postadresse, angi forespurt informasjon og velg deretter Neste.
  • Hvis du ikke ønsker at barnet skal bruke en e-postadresse, velg Legg til et barns konto uten e-post, angi forespurt informasjon og velg deretter Neste.
Trinn 7:  Følg anvisningene for å konfigurere kontoen.

Dersom du vil begrense hvor mye tid barn bruker på datamaskinen eller begrense appene, nettsider og spill barn får tilgang til, kan du gjøre dette. Se Holde barna trygge på PCen for å lære hvordan du slår på Tryggere for familien-funksjoner som er bygd inn i Windows.

Kan jeg endre type konto en annen bruker har på min Surface?

Med en administratorkonto kan du endre kontotypen til en annen person som bruker din Surface. Du kan gjøre den andre personens konto til en administratorkonto, standardbruker eller barnekonto. Slik gjør du det:

Trinn 1: Logg på med en administratorkonto.
Trinn 2:  Sveip inn fra høyre kant av startskjermen, og trykk Innstillinger
. (Hvis du bruker mus, peker du øverst til høyre på skjermen, flytter musepekeren nedover og klikker Innstillinger.)
Trinn 3: Velg Endre PC-innstillinger.
Trinn 4: Trykk eller klikk Kontoer, og trykk eller klikk deretter Andre kontoer.
Trinn 5: Velg kontoen som du vil endre, og velg deretter Rediger.
Trinn 6: Velg Kontotype fra rullegardinlisten.

Hvordan fjerner jeg en konto?

Hvis du sletter en brukerkonto, går alle innstillinger, filer og data tapt med mindre de er sikkerhetskopiert eller lagret et annet sted. Se Sikkerhetskopier bilder, dokumenter og mer for mer informasjon. Fjerne en brukerkonto:

Trinn 1: Logg på med en administratorkonto.
Trinn 2: Sveip inn fra høyre kant av startskjermen, og trykk Innstillinger
. (Hvis du bruker mus, peker du øverst til høyre på skjermen, flytter musepekeren nedover og klikker Innstillinger.)
Trinn 3: Velg Endre PC-innstillinger.
Trinn 4: Trykk eller klikk Kontoer, og trykk eller klikk deretter Andre kontoer.
Trinn 5: Velg kontoen som du vil endre, og velg deretter Fjern.
Trinn 6: Velg Slett konto og data.