Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3, Windows 8.1.

Apps installeren en verwijderen op Surface Pro

Apps zorgen ervoor dat je dingen gedaan krijgt met je Surface en bieden ook ontspanning. Surface Pro bevat verschillende ingebouwde apps, maar je vindt nog meer apps in de Windows Store. Je kunt ook apps op Surface Pro installeren van websites, cd's of dvd's.

Het startscherm heeft tegels voor bureaublad-apps (programma's die je op het bureaublad uitvoert zoals Microsoft Word of Kladblok) en apps die je installeert vanuit de Windows Store.

Als je in de Windows Store wilt zoeken naar apps die je kunt installeren, moet je verbonden zijn met internet en moet je je aanmelden met een Microsoft-account (e-mailadres en wachtwoord). Als je je bij Surface aanmeldt met je Microsoft-account, kun je meteen de Store verkennen en nieuwe apps installeren.

Als je je aanmeldt met een lokaal account, moet je je lokale account eerst omzetten naar een Microsoft-account om apps te kunnen installeren. Als je wilt weten hoe je kunt overschakelen (of als je niet weet welk account je gebruikt), raadpleeg je Van een lokaal account overschakelen naar een Microsoft-account.

Je Microsoft-account volgt op welke apps je installeert en houdt ook je voorkeuren en betalingsmethoden bij.

Apps zoeken en installeren van de Windows Store

Zo kun je apps zoeken en installeren van de Windows Store:

Stap 1:  In het Startscherm tik of klik je op Store om de Windows Store te openen.
Stap 2:

In de Store kun je op verschillende manieren naar apps zoeken:

• Blader in aanbevolen apps en lijsten. Sleep je vinger over het scherm om door de apps te bladeren. De storefront toont de populairste gratis en betaalde apps, nieuwe en interessante apps, de apps met de beste beoordelingen enzovoort.
  • Gebruik het bovenste menu om apps te verkennen. Als je op zoek bent naar een bepaald type van app (bijvoorbeeld een reisapp of een game), tik of klik je op Categorieën en vervolgens tik of klik je op de gewenste categorie. Of je tikt of klikt op Populaire hitlijsten om te zoeken naar populaire apps.
  • Zoek naar apps. Als je de naam kent van een app die je wilt of als je apps zoekt van een bepaalde uitgever, voer je de naam van de app in het zoekvak in.
Stap 3:  Tik of klik op een app om er meer over te weten te komen en beoordelingen te lezen.
Stap 4:

Tik of klik op Installeren, Proberen of Kopen.

• Installeren wordt weergegeven als een app gratis is, of als je deze al hebt gekocht.
  • Proberen betekent dat er een gratis proefversie van de app beschikbaar is.
  • Kopen betekent dat de app niet gratis is. De prijs van de app wordt weergegeven.

Je betalingsmethode toevoegen of bewerken

Apps die je koopt, worden in rekening gebracht volgens de betalingsmethode, bijvoorbeeld een creditcard, die aan je Microsoft-account is gekoppeld. Je kunt als volgt een betalingsmethode toevoegen of bewerken:

Stap 1:  Op het Startscherm tik of klik je op Store.
Stap 2:  Tik of klik op Account en tik of klik vervolgens op Mijn account.
Stap 3:  Tik of klik op Betalingswijze toevoegen of Betalingswijze bewerken, bewerk de nodige gegevens en tik of klik vervolgens op Verzenden.

Apps voor kinderen kopen

Als je kinderen hun eigen account gebruiken om aan te melden bij Surface, is er waarschijnlijk geen betalingsmethode aan hun account gekoppeld waarmee ze apps kunnen kopen. Je kunt apps voor je kinderen kopen of apps die je al hebt, voor je kinderen installeren. Zie voor meer informatie Apps voor kinderen kopen.

Apps-weergave gebruiken om je geïnstalleerde apps te vinden

Nadat je een app geïnstalleerd hebt, kun je hem terugvinden in de Apps-weergave:

• Schuif op het startscherm vanaf het midden van het scherm naar boven om de Apps-weergave te zien.
    (Als je een muis gebruikt, klik je op de pijl Pijl-omlaag in de linkerbenedenhoek van het startscherm.)
Tip
Je kunt apps vastmaken aan je Startscherm zodat je ze later gemakkelijk kunt terugvinden en gebruiken. Voor meer informatie over het vastmaken van apps raadpleeg je Apps ophalen.

Apps installeren die je op andere pc's hebt geïnstalleerd

Zodra je een app vanaf de Store op een andere pc hebt geïnstalleerd, kun je de app ook op je Surface installeren, ongeacht of de app gratis of betaald is. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Meld je aan bij Surface met hetzelfde Microsoft-account dat je hebt gebruikt op je andere pc.
Stap 2:  Op het Startscherm tik of klik je op Store.
Stap 3:  Tik of klik op Account en tik of klik vervolgens op Mijn apps.
Stap 4:  Veeg naar beneden of klik met de rechtermuisknop op de apps die je wilt installeren op Surface onder Apps die niet zijn geïnstalleerd op deze pc.
Stap 5:  Tik of klik op Installeren om de geselecteerde apps te installeren.

Bureaublad-apps installeren

Surface Pro, Surface Pro 2 en Surface Pro 3 kunnen ook apps of programma's uitvoeren die je installeert vanaf een cd, dvd of website.

Een app installeren van internet

Zorg dat de uitgever of de website waardoor de app wordt aangeboden, vertrouwd is.

Tik of klik in je webbrowser op de koppeling naar de app.
Tik of klik op Openen of Uitvoeren om deze nu te installeren en volg daarna de instructies op je scherm.

Tik of klik op Opslaan of Opslaan als om de app te downloaden als je deze later wilt installeren. Als je klaar bent om de app te installeren, dubbeltik of dubbelklik je op het bestand en volg je de instructies op je scherm.

Een app installeren vanaf een cd of dvd

Als je een app wilt installeren vanaf een cd of dvd, moet je een extern optisch schijfstation aansluiten op de USB-poort van je Surface Pro. Plaats de schijf zodra het station is aangesloten.

Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Zoeken als het installeren van de app niet automatisch wordt gestart. Voer computer in het zoekvak in en tik of klik vervolgens op Computer. Open de cd- of dvd-map en open het installatiebestand van het programma. Dit bestand heeft meestal de naam Setup.exe of Install.exe.

Apps verwijderen

Je kunt een app die je niet meer gebruikt, gemakkelijk verwijderen. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak in het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm, tik of klik op Zoeken en voer in het zoekvak de naam in van de app die je wilt verwijderen.
Stap 2:  Houd de app-tegel ingedrukt of klik erop met de rechtermuisknop en tik of klik vervolgens op Installatie ongedaan maken.
Tips
  • Als je een ingebouwde app, zoals Muziek, verwijdert, kun je deze opnieuw installeren vanaf de Store.
  • De apps E-mail, Agenda en Personen verschijnen in de Store als één app met de naam E-mail, Agenda en Personen.
  • Apps die je hebt geïnstalleerd, verschijnen in de Store onder Mijn apps, ook nadat je ze van de Surface hebt verwijderd.

Windows Store-apps bijwerken

Windows Store-apps worden regelmatig bijgewerkt door hun uitgevers en de updates worden automatisch gedownload en geïnstalleerd wanneer deze beschikbaar worden.

Soms kun je echter handmatig controleren op app-updates. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Op het Startscherm tik of klik je op Store.
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm, tik of klik op Instellingen en vervolgens op App-updates.
Stap 3:  Tik of klik op Controleren op updates.
Stap 4:  Als er app-updates beschikbaar zijn, tik of klik je op Installeren.
Tip
Je kunt het best automatische app-updates ingeschakeld laten. Maak in de Store een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm, tik of klik op Instellingen en vervolgens op App-updates. Zorg ervoor dat Automatisch mijn apps bijwerken op Ja is ingesteld.

Je apps 's laten werken met Windows 8.1

De meeste programma's die zijn geschreven voor Windows 7 werken ook met Windows 8.1. Als je een oudere app installeert of uitvoert, controleert Windows het op symptomen van bekende compatibiliteitsproblemen. Als er een probleem wordt gevonden, biedt de Assistent voor programmacompatibiliteit enkele aanbevolen handelingen die je kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat het programma correct wordt uitgevoerd in Windows 8.1. Zie Assistent voor programmacompatibiliteit: veelgestelde vragen voor meer informatie.

Als je problemen ondervindt bij het uitvoeren van een programma dat functioneerde in een vorige versie van Windows, kun je dit mogelijk uitvoeren in een compatibiliteitsmodus, zoals de compatibiliteitsmodi van Windows Vista of Windows 7. Voor meer informatie hierover ga je naar Apps en apparaten laten werken in Windows 8.1.

Het Windows Compatibiliteitscentrum bevat informatie om je te helpen bepalen welke apps met Windows 8.1 zullen werken en welke niet.