Aan de slag met Surface Pro of Surface Pro 2

Surface Pro en Surface Pro 2 zijn laptops in tabletvorm.

Is van toepassing op

Surface Pro 2, Surface Pro.

Is van toepassing op

Surface Pro 2, Surface Pro.

Besturingssysteem:

Er is veel te ontdekken bij de Surface Pro en Surface Pro 2. Als je je Surface hebt ingesteld (Windows-standaardinstellingen kiezen, een account maken, enzovoort), zijn hier een paar basisprincipes om aan de slag te kunnen:

Opmerking
Ga voor meer informatie over de functies op je Surface naar Surface-functies.

Aanraking, toetsenbord, muis en pen

Met de Surface Pro en Surface Pro 2 kun je gemakkelijk omschakelen tussen aanraak-, toetsenbord-, muis- en penbediening.

• Touch. Veel gebruikers vinden aanraakinteractie direct en intuïtief. Veeg bijvoorbeeld je vinger omlaag over het scherm om te bladeren.
  • Toetsenbord. Gebruik een van de Surface-typecovers of een USB- of Bluetooth®-toetsenbord van normale grootte. (Toetsenborden en covers zijn afzonderlijk verkrijgbaar.)
  • Touchpad of muis. Je kunt de touchpad van de cover gebruiken, of een USB- of Bluetooth-muis aansluiten.
  • Pen. Maak notities, teken en markeer documenten met de Pro-pen die wordt meegeleverd bij Surface Pro en Surface Pro 2.

Verkennen

Je kunt het Startmenu aanpassen volgens jouw behoeften. Elke tegel in Start is gekoppeld aan een app, website, afspeellijst of iets anders wat jij belangrijk vindt. Selecteer een tegel om deze te openen.

Hier zijn drie manieren om naar Start te gaan vanaf elke locatie op je Surface:

• Selecteer het Windows-logo Windows-logo aan de linkerzijde van de taakbalk.
  • Druk op het Windows-logo op je Surface.
  • Druk op de toets met het Windows-logo Windows-logo op je toetsenbord.

Voor meer informatie over Start ga je naar Het menu bekijken. Om te weten hoe je tegels kunt toevoegen, herschikken en de grootte ervan wijzigen, raadpleeg je Vind je het leuk? Maak het dan vast.

Vegen vanaf de kant

• Veeg vanaf de rechterkant van het scherm om het Actiecentrum te openen.
  • Veeg vanaf de linkerkant om je virtuele bureaubladen weer te geven of een virtueel bureaublad toe te voegen.

Alles over apps

Surface Pro en Surface Pro 2 bevatten een groot aantal ingebouwde apps. Je ziet tegels voor deze apps op je startscherm nadat je je hebt aangemeld bij je Surface. Dit zijn een aantal van de apps:

• Tegel OneDrive

OneDrive

Sla je bestanden op in de cloud met OneDrive en krijg van overal toegang tot deze bestanden.
  • Tegel Mail

Mail

Ontvang e-mail van je accounts, inclusief Yahoo! en Outlook, en dat allemaal op één locatie.
  • Tegel Agenda

Agenda

Breng al je agenda's samen op één locatie.
  • Tegel Personen

Personen

Blijf verbonden en begin gesprekken met contactpersonen in je e-mailaccounts, Facebook en LinkedIn.
  • Tegel Foto's

Foto's

Bekijk en deel je foto's en eigen video's op één locatie.
  • Tegel Camera

Camera

Neem foto's of panorama's of maak video's met een van de camera's op je Surface.
  • Tegel Groove Music

Groove Music

Bekijk, download en beluister de nieuwste nummers en deel je afspeellijsten.
  • Tegel Video

Video

Bekijk films, tv-programma's en je video's.
  • Tegel Kaarten

Kaarten

Met Kaarten kun je je huidige locatie zien, inzoomen voor meer details, uitzoomen voor een groter overzicht, bladeren of zoeken naar nieuwe locaties, routebeschrijvingen krijgen en nog veel meer.
  • Tegel Skype

Skype

Gebruik Skype om te bellen of chatten met vrienden en familie.

• Tegel Store

Je vindt nog veel meer apps in de Windows Store. Om te zien wat er in de Store beschikbaar is, selecteer je de tegel Store in Start. Zie voor meer informatie Alles over apps. Sommige apps zijn misschien niet beschikbaar in jouw land of regio.

Je vindt de apps en programma's die je het vaakst gebruikt aan de linkerzijde van het Startmenu. Om een app op je Surface te zoeken, ga je naar Start  Windows-logo en selecteer je Alle apps. Zie Apps starten en zoeken op Surface voor meer informatie.

Voor informatie over het installeren van apps raadpleeg je Apps installeren en verwijderen op Surface.

Je kunt ook programma's uitvoeren die je bij eerdere versies van Windows gebruikte. Zie Apps installeren en verwijderen op Surface voor meer informatie.

Inschakelen, uitschakelen, in slaapstand zetten en opnieuw opstarten

Doe het volgende om je Surface aan of uit te zetten, opnieuw op te starten of in de slaapstand te zetten:
Inschakelen of activeren
Druk op de aan/uit-knop en laat deze weer los. Als er niets gebeurt, sluit je de voeding aan en druk je opnieuw op de aan/uit-knop.
Uitschakelen
Ga naar Start Windows-logo en selecteer Aan/uit > Afsluiten.
Opnieuw opstarten
Ga naar Start Windows-logo en selecteer Aan/uit > Opnieuw opstarten.
In slaapstand zetten
Druk op de aan/uit-knop en laat deze weer los als je Surface is ingeschakeld.
Als je de Surface een tijdje niet gebruikt, wordt het scherm donkerder of wordt de Surface Pro in de slaapstand gezet om accuduur te besparen. Als je de instellingen voor de slaapstand en het scherm wilt wijzigen, moet je je energieschema aanpassen. Zie voor meer informatie Surface, accu en voeding.

Personaliseren

• Voeg je items en gegevens toe. Je kunt eenvoudig muziek, foto's, video's en documenten kopiëren of verplaatsen naar je Surface. Zie Bestanden verplaatsen naar de Surface voor meer informatie hierover.
  • Krijg toegang tot netwerkbestanden en -apparaten. Je krijgt toegang tot bestanden en printers die op een netwerk worden gedeeld.
  • Pas Start aan. Start kan weergeven wie je bent en wat je belangrijk vindt. Voor meer informatie ga je naar Het menu bekijken.
  • Kies kleuren en afbeeldingen. Zie Bureaubladachtergronden en kleuren wijzigen voor informatie over het wijzigen van je achtergrond, kleuren en accountafbeelding.
  • Maak meerdere accounts. Je kunt je Surface delen. Elke persoon heeft zijn of haar eigen account en kan Windows instellen zoals hij of zij dat wenst. Persoonlijke bestanden en instellingen zijn privé. Zie voor meer informatie Accounts instellen.
  • Gebruik ouderlijk toezicht. Family Safety is een geïntegreerd onderdeel van Windows, zodat je gemakkelijker dan ooit kunt controleren wanneer en hoe je kinderen de Surface gebruiken. Zie voor meer informatie Je familie instellen.

Een printer, muis, luidsprekers of tweede scherm aansluiten

Surface Pro en Surface Pro 2 zijn compatibel met apparaten die zijn gecertificeerd voor Windows 8 en later. Als je wilt weten of apparaten die je met de Surface wilt gebruiken, compatibel zijn, ga je naar het Windows Compatibiliteitscentrum.

• USB. Surface bevat een USB 3.0-poort van normale grootte, zodat je een printer, een muziekspeler, een muis of een externe harde schijf kunt aansluiten. Zie voor meer informatie Een USB-muis, -printer en meer aansluiten.
  • Bluetooth. Surface ondersteunt ook Bluetooth-apparaten zoals telefoons, luidsprekers, hoofdtelefoons, muizen en toetsenborden. Zie Bluetooth-apparaat toevoegen voor meer informatie.
  • Sluit je Surface aan op een tv, scherm of projector. Je kunt een presentatie of video delen door je Surface aan te sluiten op een tweede scherm. Zie voor meer informatie Surface aansluiten op een tv, monitor of projector.

Online gaan en surfen op het web

• Tegel Microsoft Edge

Als je verbonden bent met internet, kun je alles doen wat je wilt: werken, games spelen, naar muziek luisteren of contact houden met je vrienden.

Zo maak je verbinding met internet:

Stap 1:  Selecteer draadloos netwerk Wi-Fi-pictogram in de taakbalk om een lijst met beschikbare draadloze netwerken te openen.
Stap 2:  Selecteer een draadloos netwerk en selecteer Verbinden.
Stap 3:  Voer desgevraagd je netwerkbeveiligingssleutel (netwerkwachtwoord) in en selecteer Volgende. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van je draadloos-netwerkwachtwoord, ga je naar Het wachtwoord van je draadloze netwerk zoeken.
Stap 4:  Ga naar Start toets Windows-logo en selecteer Microsoft Edge.
Als je Microsoft Edge niet ziet, selecteer je Alle apps en schuif je naar beneden om het vinden.

Zie Kennismaken met Microsoft Edge voor meer informatie.

De gebruikershandleiding downloaden

Meer weten? Download de Gebruikershandleiding voor je Surface.

App Help en tips

Open vanuit Start de app Help en tips voor meer informatie over Windows.

Er is veel te ontdekken bij de Surface Pro en Surface Pro 2. Als je je Surface hebt ingesteld (Windows-standaardinstellingen kiezen, een account maken, enzovoort), zijn hier een paar basisprincipes om aan de slag te kunnen:

Opmerkingen

Aanraking, toetsenbord, muis en pen

Met de Surface Pro en Surface Pro 2 kun je gemakkelijk omschakelen tussen aanraak-, toetsenbord-, muis- en penbediening.

• Touch. Veel gebruikers vinden aanraakinteractie direct en intuïtief. Veeg bijvoorbeeld je vinger omlaag over het scherm om te bladeren. Zie Aanraken, vegen en meer voor meer informatie over het gebruik van aanrakingen.
  • Toetsenbord. Je hebt diverse opties voor het gebruik van een toetsenbord met de Surface. Je kunt elk van de Surface Covers gebruiken die speciaal voor de Surface zijn ontworpen. Je kunt ook een USB- of Bluetooth®-toetsenbord van normale grootte gebruiken. (Toetsenborden en covers zijn afzonderlijk verkrijgbaar.)
  • Muis. Je kunt de touchpad van de toetsenbordcovers gebruiken, of een USB- of Bluetooth-muis aansluiten.
  • Pen. Maak notities, teken en markeer documenten met de Pro-pen die wordt meegeleverd bij Surface Pro en Surface Pro 2.

Verkennen

Het startscherm is je thuisbasis en je kunt het aanpassen zoals jij dat wilt. Elke tegel in Start is gekoppeld aan een persoon, app, website, afspeellijst of iets anders wat jij belangrijk vindt. Tik op een tegel om deze te openen.

Waar je ook bent in Windows, je kunt altijd teruggaan naar het startscherm. Dat gaat als volgt:

• Touch. Druk op het Windows-logo op Surface of maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik vervolgens op Start.
  • Toetsenbord. Druk op de Windows-logotoets Windows-logotoets.
  • Muis of touchpad. Verplaats de aanwijzer naar de linkerbenedenhoek. Klik in de hoek wanneer Start verschijnt.

Zie Het startscherm aanpassen aan je persoonlijke voorkeur om te weten hoe je tegels kunt toevoegen, ze herschikken en de grootte ervan wijzigen.

Vegen vanaf de kant

Wanneer je een veegbeweging maakt vanaf de verschillende kanten van het scherm, gebeuren er verschillende dingen.

Rechterkant: Charms
Veeg vanaf de rechterkant van het scherm om de charms te zien. Ze zijn altijd beschikbaar. Veeg gewoon naar het midden om ze te zien.
Charms helpen je dingen te doen zoals zoeken, delen, afdrukken en instellingen wijzigen. Wat je kunt doen met de charms, is afhankelijk van waar je je bevindt: op het startscherm of in een app. Probeer het maar uit.
Leer meer over de charms.

Vegen vanaf de rechterkant

Boven- of onderkant: App-opdrachten
Maak een veegbeweging vanaf de onderkant of vanaf de bovenkant om opdrachten te zien voor wat je doet.
Als je je bijvoorbeeld in een app bevindt, zie je de opdrachten voor deze app.

Vegen vanaf de onderkant

Linkerkant: Apps wisselen
Veeg vanaf de linkerkant van het scherm om te wisselen tussen geopende apps. Zie Wisselen tussen geopende apps voor meer informatie.

Vegen vanaf de linkerkant

Alles over apps

Surface Pro en Surface Pro 2 bevatten een groot aantal ingebouwde apps. Je ziet tegels voor deze apps op je startscherm nadat je je hebt aangemeld bij je Surface. Dit zijn een aantal van de apps:

• Tegel OneDrive

OneDrive

Sla je bestanden op in de cloud met OneDrive en krijg van overal toegang tot deze bestanden.
  • Tegel Mail

Mail

Ontvang e-mail van je accounts, inclusief Yahoo! en Outlook, en dat allemaal op één locatie.
  • Tegel Agenda

Agenda

Breng al je agenda's samen op één locatie.
  • Tegel Foto's

Foto's

Bekijk en deel je foto's en eigen video's op één locatie.
  • Tegel Camera

Camera

Neem foto's, panorama's of maak video's met een van de camera's op je Surface.
  • Tegel Muziek

Muziek

Bekijk, download en beluister de nieuwste nummers en deel je afspeellijsten.
  • Tegel Video

Video

Bekijk films, tv-programma's en je video's.
  • Tegel Games

Games

Zoek en installeer allerlei games met de ingebouwde app Xbox Games.
  • Tegel Skype

Skype

Gebruik Skype om te bellen of chatten met vrienden en familie.

• Tegel Store

De Windows Store bevat nog heel veel andere apps. Tik of klik op de tegel Store op je startscherm om te zien wat er in de Store zit. Zie voor meer informatie Alles over apps. Sommige apps zijn misschien niet beschikbaar in jouw land of regio.

Voor informatie over het installeren van apps raadpleeg je Apps installeren en verwijderen op Surface. Bekijk zeker ook de volgende onderwerpen: Apps op de Surface starten en zoeken en Apps vastmaken (meer dan een app tegelijk gebruiken).

Je kunt ook programma's uitvoeren die je bij eerdere versies van Windows gebruikte. Zie Apps installeren en verwijderen op Surface voor meer informatie.

Inschakelen, uitschakelen, in slaapstand zetten, opnieuw opstarten

Dingen die je moet weten:
Inschakelen of activeren
Druk op de aan/uit-knop en laat deze weer los. Als er niets gebeurt, sluit je de voeding aan en druk je opnieuw op de aan/uit-knop.
Uitschakelen
Open de charm Instellingen, tik of klik op Aan/uit en tik of klik op Uitschakelen (er is ook een pictogram Aan/uit in de rechterbenedenhoek van het aanmeldingsscherm).
In slaapstand zetten
Druk op de aan/uit-knop en laat deze weer los als de Surface is ingeschakeld.
Opnieuw opstarten
Open de charm Instellingen, tik of klik op Aan/uit en tik of klik vervolgens op Opnieuw opstarten.
Als je de Surface een tijdje niet gebruikt, wordt het scherm donkerder of wordt de Surface Pro in de slaapstand gezet om accuduur te besparen. Als je de weergave- en slaapstandinstellingen wilt wijzigen, moet je je energieschema aanpassen. Zie voor meer informatie Surface, accu en voeding.

Personaliseren

• Voeg je items en gegevens toe. Je kunt eenvoudig muziek, foto's, video's en documenten kopiëren of verplaatsen naar je Surface. Zie Bestanden verplaatsen naar de Surface voor meer informatie hierover.
  • Krijg toegang tot netwerkbestanden en -apparaten. Je krijgt toegang tot bestanden en printers die op een netwerk worden gedeeld. Zie Bestanden en mappen op een netwerk delen voor meer informatie hierover.
  • Pas Start aan. Je startscherm geeft weer wie je bent en wat je belangrijk vindt. Zie Startscherm voor meer informatie hierover.
  • Kies kleuren en afbeeldingen. Zie Je computer aan je persoonlijke voorkeur aanpassen voor informatie over het wijzigen van je achtergrond, kleuren en accountafbeelding.
  • Maak meerdere accounts. Je kunt je Surface delen met anderen, waarbij alle gebruikers een eigen account hebben. Op die manier kan iedereen Windows aan zijn of haar persoonlijke voorkeuren aanpassen terwijl jouw bestanden en instellingen privé blijven. Zie Een gebruikersaccount maken voor meer informatie hierover.
  • Gebruik ouderlijk toezicht. Family Safety is een geïntegreerd onderdeel van Windows, zodat je gemakkelijker dan ooit kunt controleren wanneer en hoe je kinderen de Surface gebruiken. Zie Family Safety instellen voor meer informatie hierover.

Een printer, muis, luidsprekers of tweede scherm aansluiten

Surface Pro en Surface Pro 2 zijn compatibel met apparaten die zijn gecertificeerd voor Windows 8 en Windows 8.1.

Online gaan en surfen op het web

• Tegel Internet Explorer

Als je verbonden bent met internet, kun je alles doen wat je wilt: werken, games spelen, naar muziek luisteren of contact houden met je vrienden.

Zo maak je verbinding met internet:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
Stap 2:  Tik of klik op het pictogram voor draadloos netwerk Pictogram Draadloos netwerk.
Stap 3:  Tik of klik op je netwerk en tik of klik vervolgens op Verbinden.
Stap 4:

Surf nu op het web door een van de volgende dingen te doen:

• Tik of klik in het startscherm op Internet Explorer.
  • Tik of klik in het startscherm op Bureaublad en tik of klik vervolgens op het pictogram voor Internet Explorer op de taakbalk (hiermee wordt Internet Explorer voor het bureaublad gestart).

Zie Browsen op het web met Internet Explorer voor meer informatie.

De gebruikershandleiding downloaden

Meer weten? Download de Gebruikershandleiding voor je Surface.

Als de handleiding is gedownload, kun je deze openen of afdrukken met de ingebouwde app Lezer.

App Help + Tips

Tik of klik vanuit het startscherm op de app Help + Tips voor meer informatie over Windows.