Hier volgen een paar tips om aan de slag te kunnen.

Besturingssysteem:

+ Kennismaken met de Surface Pro 3

Hier volgt een kort overzicht van de Surface Pro 3.

Surface Pro 3-hardwarefuncties
Surface Pro 3-hardwarefuncties
Een cover aansluiten
Een typecover aansluiten op Surface Pro 3

Surface-typecovers klikken vast op hun plaats. (Afzonderlijk verkrijgbaar.)
Zie voor meer informatie Surface Pro 3-functies.

+ Aanrakingen gebruiken met Surface

Hier vind je enkele manieren om te werken met het Surface-aanraakscherm.

+ Kennismaken met Windows

Nieuw bij Windows 10? Leer de mogelijkheden kennen met de app Aan de slag.

Met de app Aan de slag kun je het beste uit Windows 10 halen. De app helpt je toegang te krijgen tot het web, te navigeren door je apparaat, bestanden te verplaatsen, printers en hardware in te stellen en meer. Telkens wanneer we nieuwe functies toevoegen aan Windows 10, wordt de app automatisch bijgewerkt om je ook daarmee te helpen.

App Aan de slag

Ga voor demo's over het gebruik van Windows 10 naar Wat wil je doen?, selecteer Tablet en vervolgens een taak.

Zorg dat je Surface optimaal blijft presteren door de nieuwste prestatie- en beveiligingsupdates te installeren. Zie Surface- en Windows-updates installeren.

+ Werken met apps

Op je Surface zijn apps vooraf geïnstalleerd en klaar voor gebruik waarmee je contact houdt en geamuseerd, geïnformeerd en productief blijft.

Als je een lijst van geïnstalleerde apps wilt zien, ga je naar Start Windows-logo en selecteer je Alle apps. Selecteer een app om de app te openen.

Als je een app die je vaak gebruikt, wilt vastmaken aan Start of de taakbalk, houd je de app in de lijst Alle apps ingedrukt en laat je deze daarna weer los. (Je kunt ook rechtsklikken op de app in de lijst Alle apps.) Selecteer vervolgens Aan Start vastmaken of Aan taakbalk vastmaken. Zie Apps starten, zoeken en sluiten op Surface voor meer informatie.

Je kunt meer apps en programma's installeren via de Windows Store, websites, een cd of een dvd.

Zie Programma's installeren op Windows 10 en De Store verkennen voor meer informatie.

+ Surface-pen en OneNote gebruiken

OneNote-tegel

Gebruik de Surface-pen die wordt meegeleverd met je Surface Pro 3 om OneNote te openen, schermafdrukken te maken, presentaties te markeren, documenten te ondertekenen en te genieten van kunst-apps.

Surface-pen met gelabelde knoppen

Voordat je de Surface-pen kunt gebruiken, moet je eerst het volgende doen:

 • De AAAA-batterij plaatsen

 • De pen aan je Surface Pro 3 koppelen

Als je de pen tijdens de configuratie niet hebt gekoppeld, kun je dit handmatig doen. Zie Surface-pen instellen voor meer informatie.

Zie Problemen met de Surface-pen oplossen voor hulp als je problemen hebt met het gebruik of het koppelen van je pen.

Klikken, schrijven, klaar

Op de bovenkant van de Surface-pen klikken om OneNote te openen

Klik op de bovenkant van je Surface-pen en begin een losse notitie te schrijven, net als een Post-it. Je hoeft zelfs je Surface niet te ontgrendelen.

Klik opnieuw om nog een notitie te schrijven of druk op de aan/uit-knop van je Surface om het scherm weer in de slaapstand te zetten.

Aangemeld? Klikken om OneNote te openen

Surface-pen

Wanneer je bent aangemeld op je Surface, klik je op de bovenkant van de pen om je meest recente notities te openen. Schrijf in een van je OneNote-notitieblokken of bekijk en orden de notities die je hebt geschreven toen je Surface vergrendeld was. Klik op de bovenkant van de pen terwijl je OneNote gebruikt om een nieuwe losse notitie te openen.

Je notities worden automatisch opgeslagen in OneNote en gesynchroniseerd met je OneDrive (online cloudopslag), zodat je je notities, teksten, schetsen, foto's en bestanden overal kunt openen en ordenen.

Dubbelklik om een schermopname in OneNote op te slaan.

Dubbelklik op de bovenste knop op je Surface-pen om een schermopname te maken. Selecteer vervolgens wat je in de schermopname wilt vastleggen door de punt van de pen van de ene hoek van je selectie naar de tegenoverliggende hoek te slepen. Als je de penpunt optilt, verschijnt je selectie op een nieuwe pagina in OneNote.

een schermopname maken

Zoveel notitieblokken, secties en pagina's als je nodig hebt

Veel notitieblokken, allemaal in OneNote

Maak zoveel notitieblokken als je nodig hebt. Ze staan allemaal voor je klaar in OneNote. Gebruik secties, pagina's en labels om items gemakkelijk terug te vinden. Vind razendsnel wat je nodig hebt door te zoeken in één notitieblok of in alle notitieblokken.

OneNote-secties en -pagina's
Bekijk je notitieblokken en de secties en pagina's in het huidige notitieblok.

Elke losse notitie heeft een eigen pagina.

Je kunt elke pagina naar het notitieblok of naar de gewenste de sectie slepen.

Een pagina verzenden of een notitieblok delen

Een OneNote-pagina delen

Een pagina delen

Selecteer Delen pictogram OneNote-pagina delen in de rechterbovenhoek van het venster om een pagina in OneNote te delen via e-mail of sociale media.

Een OneNote-notitieblok delen

Een notitieblok delen

Je maakt als volgt een koppeling naar een heel notitieblok die je in een e-mail of bestand kunt plakken:

Stap 1:

Selecteer Menu pictogram Menu in de linkerbovenhoek om de lijst met notitieblokken te openen.

Stap 2: Klik met de rechtermuisknop op het notitieblok dat je wilt delen en selecteer Koppeling naar notitieblok kopiëren.

Wat anderen kunnen zien, hangt af van de instellingen voor de OneDrive-map waarin het notitieblok zich bevindt. Zie Bestanden en mappen delen voor informatie over het instellingen van machtigingen.

Krijg meer functies met OneNote 2013 of OneNote 2016

Installeer of activeer OneNote 2013 of OneNote 2016 voor nog meer OneNote-functies. Zie de downloadpagina voor OneNote 2013 of Ontdek de nieuwe mogelijkheden van Office 2016-apps voor meer informatie.

+ Type Cover-touchpad en -toetsenbord gebruiken

De speciaal ontworpen Type Cover voor Surface Pro 3 klikt op zijn plaats, zodat je beschikt over een traditioneel toetsenbord, een aanraakvriendelijke touchpad en een beschermende hoes in één slanke, compacte structuur.

De Type Cover-touchpad

De touchpad op de Type Cover voor Surface Pro 3 (afzonderlijk verkrijgbaar) heeft knoppen voor rechtsklikken en linksklikken en ondersteunt aanraakbewegingen.

Knoppen voor rechtsklikken en linksklikken op Surface Cover-touchpad

Dit zijn de bewegingen die je op de touchpad kunt gebruiken:

Touchpadinstellingen

Als je cursor verspringt terwijl je typt of als de touchpad te snel lijkt te reageren op toevallige aanrakingen, kun je de touchpadinstellingen aanpassen. Je kunt de touchpad ook helemaal uitschakelen.

Deze en andere instellingen wijzigen:

Stap 1: Bevestig de Cover.
Stap 2:

Ga naar Start Windows-pictogram en selecteer Instellingen > Apparaten > Muis en touchpad.

Zie Touchpadinstellingen wijzigen voor meer informatie.

Het Type Cover-toetsenbord

Type Cover voor Surface Pro 3 heeft een standaardtoetsenbordindeling en verlichte toetsen. Speciale sneltoetsen en functietoetsen helpen je om veelvoorkomende taken snel uit te voeren. Zie Type Cover voor meer informatie over het aanpassen van de achtergrondverlichting voor het toetsenbord, het gebruik van de sneltoetsen en meer.

Als je je Surface wilt gebruiken als tablet, klap je de Cover terug of sluit je deze wanneer je onderweg bent. Als de Type Cover voor Surface Pro 3 is gesloten, wordt je touchscreen beschermd en je Surface in de slaapstand geplaatst.

+ Je e-mail instellen

Gebruik de app Mail, of Outlook als je dit hebt, om e-mailberichten van je e-mailaccounts te lezen en te beantwoorden. Je gaat als volgt van start.

Twee e-mailapps
E-mailapp-in Start:

E-mailapp

De eerste keer dat je de e-mailapp start:

Als je je bij Surface hebt aangemeld met een Microsoft-account, is je e-mailaccount al ingesteld. Je kunt andere accounts toevoegen van Outlook, Gmail, AOL, Yahoo! en zelfs van je werk (Exchange ActiveSync).

Als je je bij Surface hebt aangemeld met een lokaal account, is je e-mailaccount nog niet ingesteld.

Zo voeg je een e-mailaccount toe aan de e-mailapp:

Stap 1: Ga naar Start Windows-logo en selecteer E-mail.
Stap 2: Selecteer Account toevoegen.
Kies het type account dat je wilt toevoegen en volg de instructies op het scherm.
Je hebt je gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord nodig om de meeste e-mailaccounts in te stellen. In sommige gevallen wordt je gevraagd om meer informatie in te voeren. Deze informatie vind je doorgaans op de website van je e-mailaccount.
E-mailapp-in Start:

Outlook 2016

Als je Outlook 2016 al hebt geïnstalleerd, kun je als volgt een e-mailaccount toevoegen:

Stap 1: Ga naar Start Windows-logo en selecteer Outlook 2016.
De eerste keer dat je Outlook start, wordt de configuratie van je account gestart.
Als je Outlook niet in het Startmenu ziet, kun je het hier vastmaken. Ga naar Start Windows-logo en selecteer Alle apps. Druk (of klik met de rechtermuisknop) op Outlook 2016 en houd dit ingedrukt, en selecteer Vastmaken aan Start.
Stap 2: Op de eerste pagina van Account instellen selecteer je Volgende.
Stap 3: Selecteer Ja en dan Volgende op de pagina Een e-mailaccount toevoegen.
Stap 4: Voer op de pagina Automatische accountconfiguratie de vereiste accountgegevens (naam, e-mailadres en wachtwoord) in en selecteer Volgende.
Stap 5:

Nadat je account is geconfigureerd, kun je het volgende doen:

 • Selecteer Voltooien.
of
 • Selecteer Nog een account toevoegen.
Opmerkingen

 • Als de accountconfiguratie niet wordt gestart wanneer je Outlook 2016 selecteert, heb je al een account ingesteld. Als je nog een account wilt toevoegen, open je Outlook, selecteer je Bestand > Accountgegevens > Account toevoegen.
 • Zie Microsoft Office installeren en gebruiken op Surface Pro en Surface 3 voor meer informatie over de mogelijkheden van Outlook op Surface Pro 3.

+ Bestanden verplaatsen naar je Surface

Je kunt gemakkelijk muziek, afbeeldingen, video's en documenten aan je Surface toevoegen.

OneDrive gebruiken om bestanden toe te voegen
Bestanden naar OneDrive verplaatsen en deze vanaf je Surface openen

Voeg alle gewenste bestanden toe aan je OneDrive, zodat je ze vanaf je Surface kunt openen. Zorg ervoor dat je hetzelfde Microsoft-account (e-mail en wachtwoord) gebruikt voor OneDrive dat je ook gebruikt om je aan te melden op je Surface.

Voeg eerst bestanden toe aan je OneDrive in de cloud. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Ga naar de computer met de bestanden die je naar je Surface wilt kopiëren.
Stap 2:  Ga naar OneDrive.com en upload de bestanden.
Zie voor meer informatie Veelgestelde vragen OneDrive voor Windows 10.

Nu kun je erbij wanneer je je bij je Surface aanmeldt. Je OneDrive-bestanden zijn in de cloud opgeslagen. Dit bespaart ruimte op je Surface en geeft je toegang tot de meest actuele versies van al je bestanden. Zo open je deze bestanden:

Stap 1:  Zorg ervoor dat je een internetverbinding hebt.
Stap 2: 

Ga naar Start Windows-logo en selecteer Alle apps > OneDrive.

Of open Verkenner, vouw Bureaublad uit en selecteer OneDrive.

Stap 3:  Ga naar de map met de gewenste bestanden en selecteer deze.

Zie OneDrive op je pc voor meer informatie.

Als je aan bepaalde bestanden wilt werken zonder een internetverbinding te gebruiken, kopieer je ze naar een andere map op je Surface en werk je er daar aan. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Open Verkenner, vouw Bureaublad uit en selecteer OneDrive.
Stap 2: 

Klik met de rechtermuisknop op een bestand of map in OneDrive en selecteer Verzenden naar > Documenten. Er wordt een kopie van het bestand of de map aan je map Documenten toegevoegd.

Of

Selecteer een of meer bestanden of mappen en klik er met de rechtermuisknop op. Selecteer Kopiëren, navigeer naar de map op je Surface waar je een kopie van de bestanden wilt hebben, klik met de rechtermuisknop en selecteer Plakken.

Stap 3:  Als je wijzigingen hebt aangebracht, kun je je bestanden terugkopiëren naar de map van OneDrive en de oude bestanden daar overschrijven. Je bijgewerkte bestanden worden automatisch naar de cloud geüpload.

Voor meer informatie ga je naar OneDrive gebruiken op Surface.

Verwijderbare media gebruiken om bestanden toe te voegen

Muziek, afbeeldingen en video's op verwijderbare media verschijnen automatisch in de apps Foto's, Muziek en Video. Op die manier hoe je ze niet meer toe te voegen aan je Surface.

Je kunt ook bestanden aan Surface toevoegen vanaf een USB-flashstation of vanaf een microSD-kaart.

USB-poort op Surface Pro 3
USB 3.0-poort op Surface Pro 3
microSD-kaartsleuf op Surface Pro 3
microSD-kaartsleuf op Surface Pro 3

Zie Bestanden verplaatsen naar de Surface voor meer informatie.

+ Accounts op je Surface

In het account dat je gebruikt om je aan te melden op je Surface, worden je instellingen, voorkeuren en meer opgeslagen. Gebruik voor de beste ervaring een Microsoft-account (en e-mailadres en wachtwoord) om je aan te melden. Zo krijg je naadloos toegang tot je Windows-apps en sociale media en kun je back-ups van je bestanden en foto's maken in de cloud.

Microsoft-account of lokaal account? Bekijken welk type account je gebruikt

 • Open Start Windows-logo, selecteer je profielafbeelding en kies Accountinstellingen wijzigen.
  De gegevens van je account worden weergegeven onder je naam:
  • Als je een e-mailadres ziet, gebruik je het Microsoft-account met dat e-mailadres.
  • Als je Lokaal account ziet, is je account alleen aanwezig op je Surface (en niet verbonden met de cloud).
   Als je wilt overschakelen op een Microsoft-account, kies je Uw Microsoft-account koppelen.
  • Als je een netwerkdomein (domeinnaam\gebruikersnaam) ziet, gebruik je een domeinaccount, zoals een account voor je werkplek. Als je je Microsoft-account wilt koppelen aan je domeinaccount, kies je Uw Microsoft-account koppelen.

Je wachtwoord, je foto of andere accountinstellingen wijzigen

Je kunt je wachtwoord wijzigen, de afbeelding voor je account toevoegen of wijzigen en verbinding maken of de verbinding verbreken vanaf een Microsoft-account. Dit doe je als volgt:

Stap 1: Open Start Windows-logo, selecteer je profielafbeelding en kies Accountinstellingen wijzigen.
Stap 2:

Wijzig je accountinstellingen door een van de opties aan de linkerkant te selecteren:

 • Jouw account.
  Je kunt een accountafbeelding toevoegen of maken, een verbinding maken of verbreken vanaf een Microsoft-account en online toegang krijgen tot andere accountinstellingen.
 • Aanmeldingsopties.
  Je kunt je wachtwoord wijzigen, een afbeeldingswachtwoord of pincode maken en kiezen of een wachtwoord is vereist wanneer je Surface uit de slaapstand haalt. Je hebt je accountwachtwoord nodig om deze wijzigingen uit te voeren. Als je geen wachtwoord hebt, kun je hier een wachtwoord maken.
 • Werk of school..
  Als je een account hebt voor een netwerk waarbij je je aanmeldt voor je werk of school, kun je de Surface aan dat netwerk koppelen. Vraag je netwerkbeheerder of IT-afdeling om de informatie die je nodig hebt om verbinding met dit netwerk te maken.
 • Synchroniseer je instellingen.
  Met je Microsoft-account kun je hetzelfde thema, dezelfde apps en dezelfde browserinstellingen op al je apparaten gebruiken. Als je sommige van die instellingen liever alleen op je Surface gebruikt, kun je de synchronisatie hier uitschakelen. Zie Informatie over instellingen synchroniseren in Windows 10 voor meer informatie.

Een account aan je Surface toevoegen

Stap 1: Meld je aan met een Administrator-account.
Stap 2: Open Start Windows-logo, selecteer je profielafbeelding en kies Accountinstellingen wijzigen.
Stap 3: Selecteer Familie en andere gebruikers > Iemand anders aan deze pc toevoegen.
Stap 4: Volg de instructies op het scherm om het account in te stellen.

Je kunt accountniveaus wijzigen nadat je een account hebt ingesteld. Zie Het accounttype van een andere gebruiker wijzigen voor meer informatie.

Een kinderaccount op je Surface maken

Stap 1: Meld je aan met een Administrator-account.
Stap 2: Open Start Windows-logo, selecteer je profielafbeelding en kies Accountinstellingen wijzigen.
Stap 3: Selecteer Familie en andere gebruikers.
Stap 4:

Selecteer Een familielid toevoegen > Kind toevoegen onder Uw familie en kies een van de volgende opties:

 • Als je het bestaande e-mailadres van een Microsoft-account van het kind wilt gebruiken, voer je het e-mailadres in en selecteer je Volgende.

 • Als je een Microsoft-account voor het kind wilt maken, selecteer je De persoon die ik wil uitnodigen, heeft geen e-mailadres. Volg de instructies op het scherm om het nieuwe Microsoft-account te koppelen aan een e-mailaccount dat het kind momenteel gebruikt, of om een nieuw account in te stellen.

Je kunt de tijd beperken die je kind achter de computer doorbrengt of de toegang van je kind tot apps, websites en games beperken. Zie Uw gezin instellen om te leren hoe je de ingebouwde functies voor ouderlijk toezicht in Windows kunt inschakelen.

Zie Alles over accounts voor meer informatie over het toevoegen, verwijderen en beheren van je accounts of de accounts van je kinderen.

+ Energiestanden: Inschakelen, uitschakelen, in slaapstand zetten en opnieuw opstarten

Je kunt als volgt je Surface in- en uitschakelen en opnieuw opstarten.

Staat

Wat je moet doen

Inschakelen of activeren Druk op de aan/uit-knop op de Surface en laat deze weer los. Of druk op de bovenste knop op de Surface-pen om de Surface te activeren.
Als er niets gebeurt, sluit je de voeding aan en druk je opnieuw op de aan/uit-knop.
Als je Surface nog steeds niet wordt ingeschakeld, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.
Uitschakelen Ga naar Start Windows-logo en selecteer In-/uitschakelen pictogram Windows 10 inschakelen >Uitschakelen.
InstantGo

Doe een van de volgende dingen:

 • Druk op de aan/uit-knop op de bovenrand van de Surface en laat deze weer los.
 • Gebruik je Surface een paar minuten niet.
 • Ga naar Start Windows-logo en selecteer In-/uitschakelen pictogram Windows 10 inschakelen >Slaapstand.
 • Sluit je typecover.
  (Alleen de Type Cover die is ontworpen voor Surface Pro 3, zet het apparaat in InstantGo. Als je een andere typecover gebruikt, gaat Surface Pro 3 niet in InstantGo door de cover te sluiten.)
Opnieuw opstarten

Ga naar Start Windows-logo en selecteer In-/uitschakelen pictogram Windows 10 inschakelen >Opnieuw opstarten.

Ga voor meer informatie naar Energiestanden van Surface Pro.

+ Op internet surfen

Microsoft Edge werkt met Cortana om je te helpen zoveel mogelijk uit internet te halen. Je kunt je Surface-pen of je vinger gebruiken om webnotities te maken die je kunt opslaan of delen.

Tips voor het browsen

 • Selecteer Toevoegen aan favorieten en leeslijst sterpictogram in Microsoft Edge om een pagina of een map met favorieten aan je leeslijst toe te voegen.
 • Selecteer de Hub pictogram in Microsoft Edge voor weergave van favorieten, leeslijst, geschiedenis of downloads. om items weer te geven in je mappen met Favorieten sterpictogram in Microsoft Edge, Leeslijst pictogram Leeslijst in Microsoft Edge, Geschiedenis pictogram Geschiedenislijst in Microsoft Edge of Downloads pictogram Downloadslijst in Microsoft Edge.

Zie Kennismaken met Microsoft Edge en Kennismaken met Cortana voor meer informatie.

+ Kennismaken met de Surface Pro 3

Hier volgt een kort overzicht van de Surface Pro 3.

Surface Pro 3-hardwarefuncties
Surface Pro 3-hardwarefuncties
Een cover aansluiten
Een typecover aansluiten op Surface Pro 3

Surface-typecovers klikken vast op hun plaats. (Afzonderlijk verkrijgbaar.)
Zie voor meer informatie Surface Pro 3-functies.

+ Aanrakingen gebruiken met Surface

Hier vind je enkele manieren om te werken met het Surface-aanraakscherm.

+ Kennismaken met Windows

Onbekend met Windows 8.1? Hier volgt een video zodat je aan de slag kunt.

Zorg dat je Surface optimaal blijft presteren door de nieuwste prestatie- en beveiligingsupdates te installeren. Zie Surface- en Windows-updates installeren.

+ Met apps werken

Op je Surface zijn apps vooraf geïnstalleerd en klaar voor gebruik waarmee je verbinding houdt, geamuseerd, geïnformeerd en productief blijft. Je kunt deze als volgt gebruiken.

Je kunt meer apps en programma's installeren via de Windows Store, websites, een cd of een dvd.

Zie Apps installeren en verwijderen voor meer informatie.

+ Surface-pen en OneNote gebruiken

OneNote-tegel

Gebruik de Surface-pen, die wordt meegeleverd met je Surface Pro 3 om snel OneNote te openen, schermafdrukken te maken, presentaties te markeren, documenten te ondertekenen en te genieten van kunst-apps.

Surface-pen met gelabelde knoppen

Voordat je je Surface kunt gebruiken, moet je eerst het volgende doen:

 • De AAAA-batterij plaatsen

 • De pen aan je Surface Pro 3 koppelen

Als je de pen tijdens het instellen niet hebt gekoppeld, kun je dit handmatig doen. Zie Surface-pen instellen voor meer informatie.

Als je problemen ondervindt met het gebruik of het koppelen van je pen, raadpleeg je Problemen met de Surface-pen oplossen voor hulp.

Klikken, schrijven, klaar

Op de bovenkant van de Surface-pen klikken om OneNote te openen

Klik op de bovenkant van de Surface-pen en begin een Losse notitie te schrijven. Je kunt dit vergelijken met een geel Post-it-velletje. Je hoeft zelfs je Surface niet te ontgrendelen.

Klik opnieuw om nog een notitie te schrijven of druk op de aan/uit-knop van je Surface om het scherm terug in de slaapstand te zetten.

Aangemeld? Klik om OneNote te openen

Surface-pen

Wanneer je bent aangemeld op je Surface, klik je op de bovenkant van de pen om je meest recente notities te openen. Voeg een Losse notitie toe, schrijf in een van je OneNote-notitieblokken of bekijk en orden de notities die je hebt geschreven toen Surface vergrendeld was.

Je notities worden automatisch opgeslagen in OneNote en gesynchroniseerd met je OneDrive (onlinecloudopslag), zodat je je notities, teksten, schetsen, foto's en bestanden overal kunt openen en ordenen.

Dubbelklik om een schermafdruk naar OneNote te maken.

Dubbelklik op de bovenste knop op je Surface-pen om een schermafdruk te maken. Selecteer vervolgens wat je in de schermafdruk wilt vastleggen door de punt van de pen van de ene hoek van je selectie naar de tegenoverliggende hoek te slepen. Als je de penpunt optilt, verschijnt je selectie op een nieuwe pagina in OneNote.

een schermafdruk maken

Zo veel notitieblokken, secties en pagina's als je nodig hebt

Veel notitieblokken, allemaal in OneNote

Maak zo veel notitieblokken als je nodig hebt. Ze staan allemaal voor je klaar in OneNote. Gebruik secties, pagina's en labels om gemakkelijk te vinden wat je zoekt. Vind snel wat je zoekt door te zoeken in één notitieblok of in alle notitieblokken.

OneNote-notitieblokken, -secties en -pagina's
Bekijk je notitieblokken en de secties en pagina's in het huidige notitieblok.

Elke Losse notitie heeft zijn eigen pagina.

Je kunt elke pagina slepen naar het notitieblok of de sectie waartoe het behoort.

Een pagina verzenden of een notitieblok delen

Je OneNote-pagina delen

Een pagina verzenden

Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant en tik of klik op Delen om de notitieblokpagina die je bekijkt, via e-mail te verzenden.

Een OneNote-notitieblok delen

Een notitieblok delen

Als je een koppeling wilt naar een heel notitieblok die je in een e-mail of bestand kunt plakken, klik je met de rechtermuisknop op het notitieblok in de lijst van notitieblokken. Vervolgens tik of klik je op Koppeling kopiëren naar notitieblok.

Wat personen kunnen zien hangt af van de instellingen voor de OneDrive-map waarin het notitieblok zich bevindt. Zie Bestanden en mappen delen voor informatie over het instellen van machtigingen.

Ontvang meer functies met OneNote 2013

Voor nog meer OneNote-functies installeer of activeer je OneNote 2013. Download het gratis van de OneNote 2013-downloadpagina. Zodra het programma is geïnstalleerd, kun je bepalen welke OneNote-app wordt geopend met Surface-pen. Zie voor meer informatie over het gebruik van OneNote en OneNote 2013 samen, OneNote gebruiken op Surface.

+ Type Cover-touchpad en -toetsenbord gebruiken

De speciaal ontworpen Type Cover voor Surface Pro 3 klikt op zijn plaats, zodat je beschikt over een traditioneel toetsenbord, een aanraakvriendelijke touchpad en een beschermende hoes in één slanke, compacte structuur.

De Type Cover-touchpad

De touchpad op de Type Cover voor Surface Pro 3 (afzonderlijk verkrijgbaar) heeft een rechter- en een linkerknop en ondersteunt aanraakbewegingen.

Rechter- en linkerknoppen van Surface Cover-touchpad

Dit zijn de bewegingen die je op de touchpad kunt gebruiken:

Touchpadinstellingen

Als je cursor springt terwijl je typt of als de touchpad te snel lijkt te reageren op toevallige aanrakingen, kun je de touchpadinstellingen wijzigen zodat deze werken zoals jij het wilt. Of je kunt de touchpad volledig uitschakelen. Om deze en andere instellingen te wijzigen, bevestig je de Cover en ga je naar Instellingen > Pc-instellingen wijzigen > Pc en apparaten > Muis en touchpad. Zie Touchpadinstellingen wijzigen in pc-instellingen voor meer informatie.

Het Type Cover-toetsenbord

Type Cover voor Surface Pro 3 heeft een standaardtoetsenbordindeling en toetsen met achtergrondverlichting. Speciale sneltoetsen en functietoetsen helpen je om veelvoorkomende taken snel uit te voeren. Voor meer informatie over het aanpassen van de achtergrondverlichting voor het toetsenbord, het gebruik van de sneltoetsen enzovoort, raadpleeg je Type Cover.

Als je je Surface wilt gebruiken als een tablet, verberg je de cover of sluit je deze wanneer je onderweg bent. Als de Type Cover voor Surface Pro 3 is gesloten, beschermt deze je aanraakscherm en wordt je Surface in de slaapstand geplaatst.

+ Je e-mail instellen

Gebruik de app Mail, of Outlook als je dit hebt, om e-mailberichten van je e-mailaccounts te lezen en te beantwoorden. Je gaat als volgt van start.

OutlookMail
Tegel van Mail-app

app Mail

De eerste keer dat je de app Mail start:

Als je je bij Surface hebt aangemeld met een Microsoft-account, is je e-mailaccount al ingesteld. Je kunt andere accounts toevoegen van Outlook, Gmail, AOL, Yahoo! en zelfs van je werk (Exchange ActiveSync).

Als je je bij Surface hebt aangemeld met een lokaal account, is je e-mailaccount nog niet ingesteld. Je moet een Microsoft-account maken en vervolgens het e-mailadres van je Microsoft-account gebruiken om de app Mail op je Surface te gebruiken. Vervolgens kun je andere accounts toevoegen. Zie Een lokaal account overschakelen naar een Microsoft-account.

Je voegt als volgt een e-mailaccount toe aan de app Mail:

Stap 1:  Tik of klik op het startscherm op Mail.
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Accounts en tik of klik op Een account toevoegen.
Stap 4:  Kies het type account dat je wilt toevoegen en volg de instructies op het scherm.
Outlook 2013-tegel

Outlook 2013

Als je Outlook 2013 al geïnstalleerd hebt, kun je als volgt een e-mailaccount toevoegen:

Stap 1:  Tik of klik in het startscherm op Outlook 2013.
De functie Account instellen begint de eerste keer dat je Outlook start.
Stap 2:  Op de pagina Account instellen tik of klik je op Volgende.
Stap 3:  Tik of klik op de pagina Een e-mailaccount toevoegen op Ja en tik of klik op Volgende.
Stap 4:  Voer op de pagina Automatische accountconfiguratie je accountgegevens (naam, e-mailadres en wachtwoord) in en tik of klik op Volgende.

Als de installatie van Outlook is voltooid, tik of klik je op Voltooien of Ander account toevoegen.

Opmerkingen

 • Als Account instellen niet wordt gestart wanneer je op Outlook 2013 tikt of klikt, heb je al een account ingesteld. Als je nog een account wilt toevoegen, open je Outlook, tik of klik je op Bestand en onder Accountgegevens tik op klik je op Account toevoegen.
 • Als je meer wilt weten over je opties voor het gebruik van Outlook op Surface 3, raadpleeg je Microsoft Office installeren en gebruiken op Surface Pro en Surface 3.

+ Bestanden verplaatsen naar je Surface

Je kunt gemakkelijk muziek, afbeeldingen, video's en documenten aan je Surface toevoegen.

OneDrive gebruiken om bestanden toe te voegen
Bestanden naar OneDrive verplaatsen en deze vanaf je Surface openen

Voeg alle gewenste bestanden toe aan je OneDrive, zodat je ze vanaf je Surface kunt openen. Zorg ervoor dat je hetzelfde Microsoft-account (e-mail en wachtwoord) gebruikt voor OneDrive dat je ook gebruikt om je aan te melden op je Surface.

Voeg eerst bestanden toe aan je OneDrive. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Ga naar de computer met de bestanden die je naar Surface wilt kopiëren.
Stap 2:  Ga naar OneDrive.com en upload de bestanden. (Als je wilt weten hoe je dit moet doen, raadpleeg je Foto's en bestanden uploaden.)

Zodra de bestanden op OneDrive staan, kun je de OneDrive-app op Surface gebruiken om ze te openen. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Tik of klik op OneDrive op het startscherm.
Stap 2:  Ga naar de map met de gewenste bestanden.
Stap 3: 

Voer een van de volgende stappen uit:

 • Openen: Tik of klik op een bestand.
 • Downloaden: Veeg naar beneden over een bestand (of klik erop met de rechtermuisknop) en tik op Offline beschikbaar maken.

Bestanden die offline beschikbaar zijn, worden lokaal op de Surface opgeslagen en kunnen worden geopend zonder internetverbinding. Voor meer informatie ga je naar OneDrive gebruiken op Surface.

Verwijderbare media gebruiken om bestanden toe te voegen

Muziek, afbeeldingen en video's op verwijderbare media verschijnen automatisch in de apps Foto's, Muziek en Video. Op die manier hoe je ze niet meer toe te voegen aan je Surface.

Je kunt ook bestanden aan Surface toevoegen vanaf een USB-flashstation of vanaf een microSD-kaart.

USB-poort op Surface Pro 3
microSD-kaartsleuf op Surface Pro 3

Zie Bestanden verplaatsen naar de Surface voor meer informatie.

+ Accounts op je Surface

Het account dat je gebruikt om je aan te melden op je Surface, slaat je instellingen, voorkeuren en meer op. Gebruik voor de beste ervaring een Microsoft-account (en e-mailadres en wachtwoord) om je aan te melden. Hierdoor heb je naadloze toegang tot je Windows Store-apps en sociale media en kun je back-ups van je bestanden en foto's maken in de cloud.

Microsoft-account of lokaal account: Bekijken welk type account je gebruikt

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3: 

Tik of klik op Accounts.
De gegevens van je account worden weergegeven onder je naam:

 • Als je een e-mailadres ziet, gebruik je een Microsoft-account.
 • Als je Lokaal account ziet, is je account alleen aanwezig op je Surface (en niet verbonden met de cloud). Als je wilt overschakelen op een Microsoft-account, tik of klik je op Je Microsoft-account koppelen.
 • Als je een netwerkdomein (domeinnaam\gebruikersnaam) ziet, gebruik je een domeinaccount, zoals een account voor je werkplek. Als je je Microsoft-account wilt koppelen aan je domeinaccount, tik of klik je op Je Microsoft-account koppelen. Zie Je Microsoft-account koppelen aan je domeinaccount voor meer informatie hierover.

Je wachtwoord, je foto of andere accountinstellingen wijzigen

Je kunt je wachtwoord wijzigen, de afbeelding voor je account toevoegen of wijzigen en verbinding maken of de verbinding verbreken vanaf een Microsoft-account. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak op het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:  Tik of klik op Accounts.
Stap 4: 

Vervolgens kun je instellingen op je account wijzigen:

 • Tik of klik op Je account.
  Je kunt een accountafbeelding toevoegen of maken, een verbinding maken of verbreken vanaf een Microsoft-account en onlinetoegang krijgen tot andere accountinstellingen.
 • Tik of klik op Aanmeldingsopties.
  Je kunt je wachtwoord wijzigen, een afbeeldingswachtwoord of pincode maken en kiezen of een wachtwoord vereist is wanneer je Surface uit de slaapstand haalt. Voor het uitvoeren van deze wijzigingen heb je je accountwachtwoord nodig. Als je geen wachtwoord hebt, kun je er hier één maken.

Hoe kan ik een account toevoegen aan mijn Surface?

Stap 1:  Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2:  Maak op het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4:  Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5:  Tik of klik op Een account toevoegen.
Stap 6: 

Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:

 • Als het nieuwe account wordt aangemeld met behulp van een bestaand e-mailadres van een Microsoft-account, voer je dit in en tik of klik je op Volgende.
 • Als het nieuwe account wordt aangemeld met het e-mailadres van een nieuw Microsoft-account, tik of klik je op Een nieuw e-mailadres aanvragen, voer je de vereiste gegevens in en tik of klik je op Volgende.
 • Als het nieuwe account wordt aangemeld zonder een Microsoft-account, tik of klik je op Aanmelden zonder Microsoft-account (niet aanbevolen) en tik of klik je op Lokaal account. Je kunt het lokale account later koppelen aan een Microsoft-account.
 • Als het nieuwe account een kinderaccount wordt, tik of klik je op Een kinderaccount toevoegen.
Stap 7:  Volg de prompts om het account in te stellen.

Je kunt accountniveaus wijzigen nadat je een account hebt ingesteld. Als je wilt weten hoe dat in zijn werk gaat, ga je hieronder naar Het accounttype van een andere gebruiker wijzigen.

Hoe kan ik een kinderaccount maken

Stap 1:  Meld je aan met een administratoraccount.
Stap 2:  Maak op het Startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4:  Tik of klik op Accounts en tik of klik vervolgens op Andere accounts.
Stap 5:  Tik of klik op Een account toevoegen en tik of klik vervolgens op Een kinderaccount toevoegen.
Stap 6: 

Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:

 • Als je het bestaande e-mailadres van een Microsoft-account van het kind wilt gebruiken, voer je het e-mailadres van het kind in en klik je op Volgende.
 • Als je een nieuw e-mailadres wilt maken voor het kind, tik of klik je op Een nieuw e-mailadres aanvragen, voer je de vereiste gegevens in en tik of klik je op Volgende.
 • Als je niet wilt dat het kind een e-mailadres gebruikt, tik of klik je op Een kinderaccount zonder e-mailadres toevoegen, voer je de vereiste gegevens in en tik of klik je op Volgende.
Stap 7:  Volg de prompts om het account in te stellen.

Als je de tijd die je kind achter de computer doorbrengt, wilt beperken of de toegang van je kind tot apps, websites en games wilt beperken, dan is dit mogelijk. Zie Je kinderen beschermen op de pc om te leren hoe je de in Windows ingebouwde Family Safety-functies kunt inschakelen.

Voor meer informatie over het toevoegen, verwijderen en beheren van je accounts of de accounts van je kinderen raadpleeg je Alles over accounts.

+ Energiestanden: Inschakelen, uitschakelen, in slaapstand zetten en opnieuw opstarten

Je kunt als volgt je Surface in- en uitschakelen en opnieuw opstarten.

Aan/uit-knop op Startscherm
 • Staat

  Wat je moet doen

 • Inschakelen of activeren

  Druk op de aan/uit-knop op de Surface en laat deze weer los. Of druk op de bovenste knop op de Surface-pen om de Surface te activeren.

  Als er niets gebeurt, sluit je de voeding aan en druk je opnieuw op de aan/uit-knop.

 • Uitschakelen

  Voer een van de volgende handelingen uit:

  • Tik of klik op het startscherm op Aan/Uit > Afsluiten.

  • Open de charm Instellingen en tik of klik op Aan/Uit > Afsluiten.

 • In slaapstand zetten

  Doe een van de volgende dingen:

  • Druk op de aan/uit-knop op de Surface en laat deze weer los.

  • Gebruik de Surface een paar minuten niet.

  • Open de charm Instellingen en tik of klik op Aan/Uit > Slaapstand.

  • Sluit je Type Cover voor Surface Pro 3. (Alleen de Type Cover voor Surface Pro 3 zet het apparaat in deze stand. Als je een oudere typecover gebruikt, gebruik je een van de andere bovenstaande methoden.)

 • Opnieuw opstarten

  Voer een van de volgende handelingen uit:

  • Tik of klik op het Startscherm op Aan/Uit > Opnieuw opstarten.

  • Open de charm Instellingen en tik of klik op Aan/Uit > Opnieuw opstarten.

Ga voor meer informatie naar Energiestanden van Surface Pro.

+ Op internet surfen

Surface wordt geleverd met twee versies van Internet Explorer die dezelfde browsegeschiedenis en -instellingen delen: een aanraakvriendelijke versie van Internet Explorer en Internet Explorer voor het bureaublad.

Internet Explorer op het Startscherm
Startscherm-app
Internet Explorer voor het bureaublad
Bureaublad-app

Tips voor het browsen

 • Maak een veegbeweging over het scherm om terug te keren naar sites die je tijdens een browsersessie hebt bezocht of tik of klik op de adresbalk om sites te zien die je vaak bezoekt.
 • Je kunt snel schakelen tussen favorieten en tabbladen door te tikken of klikken op de knop Favorieten of op de knop Tabbladen in de app-opdrachten. Tik of klik op de pijl-omlaag naast Favorieten om te schakelen tussen weergaven van je favoriete sites. Maak een keuze tussen Alles, de Favorietenbalk of Vastgemaakt aan Start.
 • Gebruik de charm Delen om webpagina's met vrienden te delen. Zie Foto's, koppelingen en meer delen voor meer informatie.

Je startpagina wijzigen

Je Internet Explorer-startpagina wijzigen
Stap 1:  Tik of klik in het startscherm op Internet Explorer.
Stap 2:  Ga naar de pagina die je wilt instellen als je startpagina.
Stap 3:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, verplaats je de muisaanwijzer naar de rechterbenedenhoek van het scherm en klik je op Instellingen.)
Stap 4:  Tik of klik op Opties en tik of klik onder Startpagina's op Aanpassen.
Stap 5:  Tik of klik op Huidige site toevoegen, bewerk de URL als je dat wilt en tik of klik vervolgens op Toevoegen om van de site een van je startpagina's te maken.

Je webfavorieten

Je kunt sites vastmaken op je startscherm of sites toevoegen aan je browserfavorieten. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Veeg omhoog van de onderkant (of klik met de rechtermuisknop) om de app-opdrachten op te roepen.
Stap 2:  Tik of klik op de knop Favorieten.
Stap 3:  Tik of klik op de knop Site vastmaken en tik of klik op Vastmaken aan Start
of
Tik of klik op Toevoegen aan favorieten en tik of klik op Toevoegen.
Zie Browsen op het web met Internet Explorer voor meer informatie.

+ Je Surface beschermen

Naast de standaard beperkte garantie kun je je nieuwe Surface ook beschermen met Microsoft Complete.


Answer Desk

Met Microsoft Complete ontvang je het volgende:

 • 2 jaar technische ondersteuning van Answer Desk.

 • Bescherming tegen onbedoelde schade, zelfs als je het apparaat laat vallen of er vloeistof op knoeit.*

Vraag naar Microsoft Complete op de plek waar Surface wordt verkocht.

Zakelijke klanten: Je opties voor uitgebreide garantie kunnen verschillen. Zie Microsoft Surface-ondersteuning voor bedrijven voor meer informatie.

*Aftrekbaar bedrag van toepassing voor claims bij onbedoelde schade: limiet van 2 claims