Aan de slag met Surface RT of Surface 2

Surface RT en Surface 2 zijn ultralicht en dun en dus ideale tablets voor onderweg.

Is van toepassing op

Surface RT, Surface 2.

Er is veel te ontdekken bij de Surface RT en Surface 2. Als je je Surface hebt ingesteld (Windows-standaardinstellingen kiezen, een account maken, enzovoort), zijn hier een paar basisprincipes om aan de slag te kunnen:

Surface RT
Surface RT
Surface 2
Surface 2
Opmerkingen

Aanraking, toetsenbord, muis en pen

Je kunt gemakkelijk wisselen tussen aanraak-, toetsenbord-, muis- en penbediening.

• Touch. Je kunt de Surface bedienen via aanraking. Veeg bijvoorbeeld je vinger omlaag over het scherm om te bladeren. Voor informatie over het gebruik van aanraking raadpleeg je Aanraken: tikken, vegen en meer.
  • Toetsenbord. Je hebt diverse opties voor het gebruik van een toetsenbord met de Surface. Je kunt elk van de Surface Covers gebruiken die speciaal voor de Surface zijn ontworpen. Je kunt ook een USB- of Bluetooth®-toetsenbord van normale grootte gebruiken. (Toetsenborden en covers zijn afzonderlijk verkrijgbaar.)
  • Muis. Je kunt de touchpad van de toetsenbordcovers gebruiken, of een USB- of Bluetooth-muis aansluiten.
  • Pen. Maak notities, teken en markeer documenten met een capacitieve pen (afzonderlijk verkrijgbaar). Een capacitieve pen betekent een pen die je vinger op een aanraakscherm vervangt.

Verkennen

Start is je thuisbasis en je kunt het aanpassen zoals jij dat wilt. Elke tegel op het startscherm is verbonden met een contactpersoon, app, website, afspeellijst en andere dingen die je belangrijk vindt. Selecteer een tegel om deze te openen.

Waar je ook bent in Windows, je kunt altijd teruggaan naar het startscherm. Dat doe je als volgt:

• Touch. Druk op de Windows-logoknop op Surface of maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik vervolgens op Start.
  • Toetsenbord. Druk op de Windows-logotoets Windows-logotoets.
  • Muis of touchpad. Verplaats de aanwijzer naar de linkerbenedenhoek. Klik in de hoek wanneer Start verschijnt.

Zie Het startscherm aanpassen aan je persoonlijke voorkeur om te weten hoe je tegels kunt toevoegen, ze herschikken en de grootte ervan wijzigen.

Vegen vanaf de kant

Wanneer je een veegbeweging maakt vanaf de verschillende kanten van het scherm, gebeuren er verschillende dingen.

Rechterkant: Charms
Veeg vanaf de rechterkant van het scherm om de charms te zien. Ze zijn altijd beschikbaar. Veeg gewoon naar het midden om ze te zien.
Charms helpen je dingen te doen zoals zoeken, delen, afdrukken en instellingen wijzigen. Wat je kunt doen met de charms, is afhankelijk van waar je je bevindt: op het startscherm of in een app. Probeer het maar uit.
Leer meer over de charms.

Vegen vanaf de rechterkant

Boven- of onderkant: App-opdrachten
Maak een veegbeweging vanaf de onderkant of vanaf de bovenkant om opdrachten te zien voor wat je doet en waar je je bevindt.
Als je je bijvoorbeeld in een app bevindt, zie je de opdrachten voor deze app.

Vegen vanaf de onderkant

Linkerkant: Apps wisselen
Veeg vanaf de linkerkant van het scherm om te wisselen tussen geopende apps. Zie Wisselen tussen geopende apps voor meer informatie.

Vegen vanaf de linkerkant

Alles over apps

Surface RT en Surface 2 bevatten een groot aantal ingebouwde apps. Je ziet tegels voor deze apps op je startscherm nadat je je hebt aangemeld bij je Surface. Dit zijn een aantal van de apps:

• Tegel OneDrive

OneDrive

Sla je bestanden op in de cloud en krijg van overal toegang tot deze bestanden.
  • Tegel Mail

Mail

Ontvang e-mail van je accounts, inclusief Yahoo! en Outlook, en dat allemaal op één locatie.
  • Tegel Agenda

Agenda

Breng al je agenda's samen op één locatie.
  • Tegel Personen

Personen

Blijf verbonden en begin gesprekken met contactpersonen in je e-mailaccounts, Facebook en LinkedIn.
  • Tegel Foto's

Foto's

Bekijk en deel je foto's en eigen video's op één locatie.
  • Tegel Camera

Camera

Neem foto's, panorama's of maak video's met een van de camera's op je Surface.
  • Tegel Muziek

Muziek

Bekijk, download en beluister de nieuwste nummers en deel je afspeellijsten.
  • Tegel Video

Video

Bekijk films, tv-programma's en je video's.
  • Tegel Games

Games

Zoek en installeer allerlei games met de ingebouwde app Xbox Games.
  • Tegel Skype

Skype

Gebruik Skype om te bellen of chatten met vrienden en familie.

• Tegel Store

De Windows Store bevat nog heel veel andere apps. Als je wilt weten wat er in de Store zit, selecteer je de tegel Store in Start of op de taakbalk. Zie voor meer informatie Alles over apps. Sommige apps zijn misschien niet beschikbaar in jouw land of regio.

Voor informatie over het installeren van apps raadpleeg je Apps installeren en verwijderen op Surface. Bekijk zeker ook de volgende onderwerpen: Apps op de Surface starten en zoeken en Meerdere apps tegelijk gebruiken.

Inschakelen, in stand-by zetten, uitschakelen, opnieuw opstarten

Doe het volgende op je Surface aan of uit te zetten, opnieuw op te starten of in stand-by te zetten:

Inschakelen of activeren
Druk op de aan/uit-knop en laat deze weer los. Als er niets gebeurt, sluit je de voeding aan en druk je opnieuw op de aan/uit-knop.
In stand-by zetten
Sluit de cover of druk op de aan-/uitknop en laat deze los. Als je je Surface een paar minuten niet gebruikt, gaat hij automatisch in stand-bymodus.
Uitschakelen
Open de charm Instellingen en selecteer Aan/uit > Afsluiten (er is ook een pictogram Aan/uit in de rechterbenedenhoek van het aanmeldingsscherm en boven aan Start).
Opnieuw opstarten
Open de charm Instellingen en selecteer Aan/uit > Opnieuw opstarten.

Personaliseren

• Voeg je items en gegevens toe. Je kunt eenvoudig muziek, foto's, video's en documenten kopiëren of verplaatsen naar je Surface. Zie Bestanden verplaatsen naar de Surface voor meer informatie hierover.
  • Krijg toegang tot netwerkbestanden en -apparaten. Je krijgt toegang tot bestanden en printers die deel uitmaken van je thuisnetwerk. Voor informatie hierover ga je naar Apps en programma's delen.
  • Pas Start aan. Start kan weergeven wie je bent en wat je belangrijk vindt. Voor meer informatie hierover ga je naar Het menu bekijken.
  • Kies kleuren en afbeeldingen. Zie Je computer aan je persoonlijke voorkeur aanpassen voor informatie over het wijzigen van je achtergrond, kleuren en accountafbeelding.
  • Maak meerdere accounts. Je kunt je Surface delen met anderen, waarbij alle gebruikers een eigen account hebben. Op die manier kan iedereen Windows aan zijn of haar persoonlijke voorkeuren aanpassen terwijl jouw bestanden en instellingen privé blijven. Zie Een gebruikersaccount maken voor meer informatie hierover.
  • Gebruik ouderlijk toezicht. Family Safety is een geïntegreerd onderdeel van Windows, zodat je gemakkelijker dan ooit kunt controleren wanneer en hoe je kinderen de Surface gebruiken. Zie Family Safety instellen voor meer informatie hierover.

Een printer, muis, luidsprekers of tweede scherm aansluiten

Surface RT en Surface 2 zijn compatibel met apparaten die compatibel zijn met Windows RT 8.1. Als je wilt weten of apparaten die je met de Surface wilt gebruiken, compatibel zijn, ga je naar het Windows Compatibiliteitscentrum.

Online gaan en surfen op het web

• Tegel Internet Explorer

Als je verbonden bent met internet, kun je alles doen wat je wilt: werken, games spelen, naar muziek luisteren of contact houden met je vrienden.

Als je mobiel breedband gebruikt, zorg er dan voor dat de SIM-kaart is geplaatst. Zie Je Surface 2 (4G) instellen voor details. Als je geen actief gegevensabonnement hebt voor de SIM-kaart, kun je worden gevraagd om een account bij de mobiele provider te activeren wanneer je probeert verbinding te maken.

Zo maak je verbinding met internet:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en selecteer Instellingen.
Stap 2:  Selecteer draadloos netwerk pictogram Draadloos netwerk .
Stap 3:  Selecteer onder Wi-Fi of Mobiel breedband je netwerk en selecteer Verbinden.
(Mobiel breedband is op sommige Surface 2-modellen beschikbaar. Zie voor meer informatie Surface-functies.)
Stap 4:

Surf nu op het web door een van de volgende dingen te doen:

• Tik of klik in het startscherm op Internet Explorer.
  • Veeg in het startscherm vanuit het midden van het scherm voor de weergave Apps, tik of klik op Bureaublad en tik of klik vervolgens op het pictogram voor Internet Explorer op de taakbalk (hiermee wordt Internet Explorer voor het bureaublad gestart).

Zie Browsen op het web met Internet Explorer voor meer informatie.

De gebruikershandleiding downloaden

Meer weten? Download de Gebruikershandleiding voor je Surface.

Als de handleiding is gedownload, kun je deze openen of afdrukken met de ingebouwde app Lezer.

App Help + Tips

Open vanuit Start de app Help + Tips voor meer informatie over Windows.