Het bureaublad gebruiken

Bureaublad, Startscherm of een beetje van allebei? Stel je Surface in zodat je favoriete functies staan waar jij wilt.

Op het bureaublad kun je allerlei apps en programma's gebruiken, van gespecialiseerde software tot de apps uit de Windows Store. Je kunt je favoriete apps en programma's vastmaken op je taakbalk zodat je er snel bij kunt en je kunt het bureaublad personaliseren met verschillende snelkoppelingen, achtergronden, kleuren en thema's.

Gebruik je Surface zoals jij dat wilt en wissel snel tussen apps, vensters en het Startscherm, rechtstreeks vanaf het bureaublad.

Naar het bureaublad gaan

Er zijn enkele manieren om vanaf een andere locatie op je Surface naar het bureaublad te gaan. Je kunt een van de volgende dingen doen:

• Tik of klik op het startscherm op Bureaublad. Als je de tegel Bureaublad niet ziet op het Startscherm, veeg je omhoog vanaf het midden van het scherm om de Apps-weergave te tonen. Tik of klik vervolgens op Bureaublad.
  • Druk op de toets met het Windows-logo Windows-logotoets + D op je toetsenbord.
  • Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Zoeken. (Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Zoeken.) Geef bureaublad op in het zoekvak en tik of klik vervolgens op Bureaublad in de zoekresultaten.

Apps op de taakbalk

De taakbalk is de plek waar je kunt wisselen tussen apps die geopend zijn en waar je apps die je vaak gebruikt, kunt vastmaken zodat je ze rechtstreeks vanaf het bureaublad kunt openen.

Taakbalk met bureaublad- en Windows Store-apps

Je vindt de taakbalk doorgaans onder aan het bureaublad, maar je kunt deze openen van overal op je pc door je muisaanwijzer naar de onderkant van het scherm te verschuiven.

Als je niet alle geopende apps op de taakbalk ziet

Als je geopende Windows Store-apps niet op je taakbalk verschijnen, raadpleeg je Hoe de taakbalk gebruiken om te leren hoe je Windows Store-apps op de taakbalk kunt zien.

Apps op je taakbalk vastmaken

Als je aanraakbewegingen of een muis gebruikt, kunt je elke gewenste app op je taakbalk vastmaken, zodat je deze makkelijk kunt openen wanneer je op het bureaublad bent.

Stap 1:  Maak in het Startscherm vanaf het midden van het scherm een veegbeweging naar boven om de weergave Apps te zien.
(Als je een muis gebruikt, klik je op de pijl-omlaag Pijl-omlaag naast de linkerbenedenhoek van het scherm.)
Op de pijl klikken om apps te zien
Stap 2:  Houd ingedrukt of klik met de rechtermuisknop om de app te selecteren die je wilt vastmaken.
(Als je meerdere apps wilt selecteren met een muis en een typecover of toetsenbord, houd je Ctrl ingedrukt en klik je met de rechtermuisknop op elk van de apps die je wilt vastmaken.)
Tegels selecteren
Stap 3:  Tik of klik op Aan taakbalk vastmaken.
Geselecteerde apps vastmaken

Geopende apps vastmaken

Als je al een app gebruikt, kun je deze vastmaken op de taakbalk zonder naar het Startscherm te gaan.

Stap 1:  Houd de taakbalkknop van de app ingedrukt en veeg met je vinger omhoog totdat er een menu verschijnt.
(Als je een muis gebruikt, klik je met de rechtermuisknop op de appknop op de taakbalk.)
Houd ingedrukt en schuif een pictogram naar de taakbalk.
Stap 2:  Tik of klik op Dit programma vastmaken aan de taakbalk. De app die je hebt vastgemaakt, blijft op de taakbalk, zelfs nadat je de app hebt gesloten.
Selecteer Dit programma vastmaken aan de taakbalk.

Wisselen tussen apps op de taakbalk

Wanneer je een app gebruikt, kun je de taakbalk weergeven om snel naar een andere app te wisselen of om terug naar Start te gaan.

Als je de taakbalk wilt zien wanneer je een app gebruikt die op het volledige scherm wordt weergegeven, beweeg je de muisaanwijzer naar de onderkant van het scherm. Klik vervolgens op de Startknop Startknop om terug naar Start te gaan of klik op een andere appknop om naar een andere app te wisselen.

Een app sluiten, minimaliseren of splitsen

Je kunt een app sluiten met een muis door de cursor naar de bovenkant van de app te verplaatsen en op de knop Sluiten knop Sluiten in de rechterbovenhoek te klikken.

Muis naar bovenkant van app bewegen om de knoppen Sluiten en Minimaliseren weer te geven

Als de instelling om Windows-apps op de taakbalk te zien, is ingeschakeld, zie je de knop Minimaliseren ook op de taakbalk, naast de knop Sluiten knop Sluiten. Zie Hoe de taakbalk gebruiken voor meer informatie over deze instelling.

Je kunt een app ook minimaliseren, sluiten of splitsen naar de linker- of rechterkant van het scherm door met de rechtermuisknop te klikken op het app-pictogram in de linkerbovenhoek van de titelbalk.

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in de linkerbovenhoek voor meer opties.

Het bureaublad aanpassen

Je kunt je bureaublad aanpassen door snelkoppelingen toe te voegen naar apps en bestanden die je vaak gebruikt, en door gepersonaliseerde kleuren en afbeeldingen te gebruiken. Kies uit de gratis thema's in de Galerie met persoonlijke instellingen om afbeeldingen, kleuren en geluidsschema's samen te brengen op je bureaublad. Voor meer informatie over het personaliseren van het bureaublad raadpleeg je Aan de slag met thema's.

Naar het bureaublad gaan bij het aanmelden

Standaard wordt je naar het Startscherm geleid wanneer je je op de Surface aanmeldt. Je kunt kiezen om in plaats daarvan naar het bureaublad te gaan of om de Apps-weergave te zien als je dat wilt. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Tik vanaf het Startscherm op de knop Zoeken knop Zoeken naast je accountafbeelding en voer in het zoekvak taakbalk in. Tik of klik vervolgens op Taakbalk en navigatie in de zoekresultaten.
Stap 2:  Tik of klik op het tabblad Navigatie.
Stap 3:  Tik of klik op het selectievakje Wanneer ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit, naar het bureaublad gaan in plaats van naar Start en tik of klik op OK.
Tip
Als je in plaats hiervan naar de Apps-weergave wilt gaan wanneer je je aanmeldt, tik of klik je op het selectievakje De weergave Apps automatisch weergeven als ik naar Start ga en tik of klik je op OK.
(Alle andere opdrachten waarmee je normaal naar Start gaat, brengen je nu ook naar de Apps-weergave.)

Meer opties vanaf de Startknop

In de linkerbenedenhoek van het bureaublad zie je de Startknop Startknop. Je kunt op deze knop tikken of klikken om naar het Startscherm te gaan of je kunt deze knop ingedrukt houden of er met de rechtermuisknop op klikken om een menu weer te geven met snelle en geavanceerde opties. Zo kun je onder meer dingen doen als afsluiten en afmelden, naar het Configuratiescherm en Taakbeheer gaan of een opdrachtpromptvenster openen.

De Startknop Startknop is altijd beschikbaar, zodat deze menuopties vanaf elke locatie toegankelijk zijn: vanaf het bureaublad, een app en zelfs het Startscherm of de Apps-weergave. Als je deze opties niet ziet, beweeg je de muisaanwijzer naar de linkerbenedenhoek zodat de Startknop verschijnt.

Meer opties vanaf de Startknop in de linkerbenedenhoek.