Is van toepassing op

Surface Book, Surface Pro 4, Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Is van toepassing op

Surface 2, Surface RT.

Is van toepassing op

Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Is van toepassing op

Surface 2, Surface RT.

Besturingssysteem:

Surface-accu en -voeding

Je Surface maakt gebruik van een interne lithium-ion batterij. De bedrijfsduur van je accu hangt af van de dingen die je doet met je Surface.


Hoever is de accu nog opgeladen?

De accustatus verschijnt op een paar plaatsen:
 • Vergrendelingsscherm. Als je de Surface uit de slaapstand haalt, verschijnt de accustatus in de linkerbenedenhoek op het vergrendelingsscherm.
Accupictogram op het vergrendelingsscherm
 • Bureaubladtaakbalk. De accustatus verschijnt aan de rechterkant van de taakbalk. Selecteer het accupictogram voor informatie over het laden en de accustatus, inclusief het resterende percentage.
Accupictogram in de taakbalk

Je ontvangt automatisch een melding wanneer de accu bijna leeg is. Als je een waarschuwing krijgt, sluit je de voeding aan. Als je de accu niet oplaadt, worden je wijzigingen uiteindelijk opgeslagen en wordt Surface afgesloten.

Je Surface opladen

Als de accu bijna leeg is, laad je je Surface op met de meegeleverde voeding.

Belangrijk
Je Surface is zo ontworpen dat hij het beste werkt met de meegeleverde voedingseenheid. Als je een voeding van derden gebruikt, wordt het apparaat mogelijk traag opgeladen.

Surface Pro-modellen en Surface Book opladen

Stap 1:  Verbind de twee delen van het netsnoer.
Stap 2:  Sluit de voedingskabel goed aan op de oplaadpoort van je Surface.
Stap 3:  Sluit de voeding aan op een stopcontact.

Surface 3 opladen

Stap 1:  Steek de Micro USB-connector in de Micro USB-oplaadpoort met het netsnoer naar beneden gericht en het lampje op de connector naar jou toe gericht.
Stap 2:  Steek de USB-connector van normale grootte op het andere uiteinde van het snoer in de voeding.
Stap 3:  Sluit de voeding aan op een stopcontact.
Surface 3 Micro USB-oplaadpoort en connector met lampje

Wordt Surface opgeladen?

Als je Surface wordt opgeladen, brandt een klein lampje op de connector om weer te geven dat je Surface stroom krijgt. Als het lampje niet brandt, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.

Als je zeker wilt weten dat de Surface wordt opgeladen, kijk je in de linkerbenedenhoek van de taakbalk naar de accustatus. Als de Surface wordt opgeladen, verschijnt het accupictogram met een elektrische stekker. Als de accu eenmaal volledig is opgeladen, kun je de voedingskabel uit de oplaadpoort halen.

Hoe lang duurt het om de Surface op te laden?

Als de accu leeg is, kan het volledig opladen enkele uren duren. Dit kan langer duren als je de Surface gebruikt voor stroomintensieve activiteiten zoals gamen of het streamen van video terwijl het apparaat wordt opgeladen.

De accu's in Surface Book kunnen ook verschillende oplaadtijden hebben afhankelijk van de energiestatus van elke accu. Die accu die minder dan 20 procent stroom heeft, wordt als eerste opgeladen. Als beide accu's dit niveau bereiken, wordt het klembord opgeladen tot 85 procent en vervolgens worden beide accu's tot 100 procent opgeladen.

Problemen met de accu of de voeding?

Als je Surface niet wordt ingeschakeld, de accu niet wordt opgeladen of je een waarschuwing krijgt dat de accu bijna leeg is, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.

USB-oplaadpoort (alleen Surface Book en Surface Pro-modellen)

De voeding die wordt meegeleverd met Surface Book en Surface Pro-modellen heeft een USB-poort. Je kunt deze gebruiken om andere apparaten, zoals een telefoon, op te laden terwijl je Surface wordt opgeladen.

Opmerking

De Surface Pro 4 met Core M-processor heeft geen USB-poort op de lader.

De USB-poort op de voeding is alleen bestemd voor opladen, niet voor gegevensoverdracht. Je Surface herkent geen apparaten die zijn aangesloten op de USB-poort op de voeding. Als je een USB-apparaat wilt gebruiken, sluit je dit aan op de USB-poort op je Surface.

Inschakelen, uitschakelen, in slaapstand zetten en opnieuw opstarten

Als je de Surface een tijdje niet gebruikt, wordt het scherm donkerder of wordt je Surface in een energiebesparende slaapstand gezet om accuduur te besparen. In Instellingen kun je wijzigen wanneer je Surface overschakelt op deze energiebesparende status.

Wijzigen wanneer het beeldscherm minder helder wordt en uitgaat

Stap 1:  Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Systeem > Energiebeheer en slaapstand.
Stap 2:  Onder Scherm selecteer je wanneer je het scherm van de Surface donkerder wilt maken wanneer de Surface op de accu werkt en wanneer deze op de netspanning is aangesloten.

Je Surface uitschakelen

 • Ga naar Start Windows-logo en selecteer Aan/uit > Afsluiten.

Je accu langer laten meegaan

Hier volgt een aantal manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de accu langer meegaat:

Verminder de helderheid van het scherm. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Systeem > Scherm.
Stap 2:  Verplaats de schuifbalk onder Helderheidsniveau. Hoe helderder het scherm, des te meer stroom er wordt verbruikt.
Je kunt de helderheid ook wijzigen door vanaf de rechterkant te vegen of door Actiecentrum pictogram Actiecentrum in taakbalk te selecteren op de taakbalk, en vervolgens Helderheid pictogram Helderheid in Meldingen te selecteren.

Schakel Wi-Fi uit. Als je Wi-Fi een tijdje niet meer nodig hebt, kun je deze functie uitschakelen om de accu te sparen. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Netwerk en internet > Wi-Fi.
Stap 2:  Zet de wisselknop onder Wi-Fi op Uit.

Schakel de vliegtuigstand in. Als je Wi-Fi en Bluetooth een tijdje niet meer nodig hebt, kun je dit ook doen om de accu te sparen. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Netwerk en internet > Vliegtuigstand.
Stap 2:  Zet de wisselknop onder Vliegtuigstand op Aan.

Schakel de accubesparende functie in. Als je Surface nog maar weinig stroom heeft, schakel je de accubesparende functie in om energie te besparen. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Selecteer de knop Start Accu Windows-logo in de linkerbenedenhoek van de taakbalk.
Stap 2:  Selecteer Accubesparing.

Schakel apparaten die je niet gebruikt, uit of verwijder deze. Veel USB-apparaten gebruiken voeding door alleen aangesloten te zijn, dus je kunt deze loskoppelen wanneer je ze niet gebruikt.

Gebruik een USB-hub met voeding. Als je een USB-apparaat zonder voeding gebruikt, wordt de accu mogelijk zwaar belast. Steek het accessoire in een USB-hub die is aangesloten op een werkend stopcontact en sluit de hub vervolgens aan op je Surface.

Onderhoud van accu

Bedrijfstemperatuur Surface is ontworpen om te werken bij een temperatuur tussen 0° C en 35° C. Houd de Surface uit de zon en laat deze niet achter in een hete auto, want lithium-ionaccu's zijn gevoelig voor hoge temperaturen.

Je kunt op elk gewenst moment opladen. De accu hoeft niet (bijna) leeg te zijn voordat je deze oplaadt. Je kunt de accu opladen wanneer je maar wilt. Het is echter wel verstandig om de accu leeg te laten lopen tot minder dan 10 procent voordat je deze oplaadt.

Accugarantie. Als de accu van je Surface defect raakt tijdens de garantieperiode, wordt dit gedekt onder de standaard Surface-garantie. Zie voor meer informatie over de Surface-garantie of over de uitgebreide garantiedekking Standaard Surface-garantie en Microsoft Complete voor Surface.

Netsnoer verzorgen

Net als andere metalen snoeren en kabels kunnen netsnoeren beschadigd raken als ze herhaaldelijk op dezelfde plaats worden gedraaid en verbogen. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je netsnoer wordt beschadigd:

 • Vermijd verdraaiing of beknelling van je netsnoer.
 • Draai je netsnoer niet te strak vast, zeker niet rond de voedingseenheid. Draai het in losse lussen in plaats van in krappe bochten.
Correct: snoer is losjes gewikkeld
Correct: snoer is losjes gewikkeld
Incorrect: snoer is te strak gewikkeld
Incorrect: snoer is te strak gewikkeld
 • Controleer je netsnoer regelmatig, vooral op de plaats waar deze op de voedingseenheid is aangesloten.
 • Trek niet aan het netsnoer als je van je Surface loskoppelt. Verwijder de stekker voorzichtig uit de oplaadconnector om te voorkomen dat je netsnoer beschadigd raakt.
Correct: zachtjes loskoppelen
Correct: zachtjes loskoppelen
Incorrect: trekken aan snoer om los te koppelen
Incorrect: trekken aan snoer om los te koppelen

Als je schade opmerkt aan de snoeren van je Surface-lader, gebruik je het snoer niet meer en neem je contact met ons op voor ondersteuningsopties.


Surface-accu en -voeding

Je Surface heeft een interne lithium-ionaccu die ontworpen is om te gaan waar jij gaat. De bedrijfsduur van je accu hangt af van de dingen die je doet met je Surface.


Hoever is de accu nog opgeladen?

De accustatus verschijnt op een paar plaatsen:
 • Vergrendelingsscherm. Als je de Surface uit de slaapstand haalt, verschijnt de accustatus in de linkerbenedenhoek op het vergrendelingsscherm.
 • Charms. Als je vanaf de rechterkant van het scherm veegt, verschijnt de accustatus in de linkerbenedenhoek van het scherm.
Pictogram Accu in het menu Charms
 • Bureaubladtaakbalk. De accustatus verschijnt aan de rechterkant van de taakbalk. Selecteer het accupictogram voor informatie over het laden en de accustatus, inclusief het resterende percentage.
 • Voor meer informatie over het pictogram en de status van de accu ga je naar Accu: veelgestelde vragen .
Accustatus op het bureaublad

Je ontvangt automatisch een melding wanneer de accu bijna leeg is. Als je een waarschuwing krijgt, sluit je de voeding aan. Als je de accu niet oplaadt, worden je wijzigingen uiteindelijk opgeslagen en wordt Surface afgesloten.

Surface opladen

Als de accu bijna leeg is, laad je je Surface op met de meegeleverde voeding van 24 watt. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Steek de stekker in een stopcontact of stekkerdoos.
Stap 2:  Sluit de voedingskabel aan op de oplaadpoort van je Surface. Je moet hem horen klikken (de richting maakt niet uit).
Zodra je de kabel hebt aangesloten, gaat aan het uiteinde van de connector een klein lampje branden om aan te geven dat de Surface stroom krijgt.
Lampje op Surface 2-voeding
Surface 2

Als het lampje niet brandt, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.

Als je wilt controleren of je Surface wordt opgeladen, veeg je vanaf de rechterrand van het scherm en kijk je in de linkerbenedenhoek naar de accustatus. Als de Surface wordt opgeladen, verschijnt het accupictogram met een elektrische stekker. Als de accu eenmaal volledig is opgeladen, kun je de voedingskabel uit de oplaadpoort halen.

Opmerking
Je kunt de Surface RT of Surface 2 niet opladen via de ingebouwde USB-poort. Gebruik in plaats daarvan de meegeleverde voeding. Je kunt ook de Surface-autolader met USB-poort gebruiken om de Surface en een ander USB-apparaat op te laden (zoals je telefoon) terwijl je per auto onderweg bent. Ga voor meer informatie over de autolader naar Surface-accessoires.

Hoe lang duurt het om de Surface op te laden?

Als de accu leeg is, duurt het volledig opladen van de Surface RT of de Surface 2 ongeveer 2-3 uur.

Problemen met de accu of de voeding?

Als je Surface niet wordt ingeschakeld, de accu niet wordt opgeladen of je een waarschuwing krijgt dat de accu bijna leeg is, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.

Extra voedingen

Je kunt een extra voeding van 24 watt of een voeding van 48 watt met een USB-laadpoort kopen. De voeding van 48 watt laadt de Surface RT of Surface 2 niet sneller op dan de voeding van 24 watt, maar de USB-poort is handig wanneer je een gsm of een ander USB-apparaat wilt opladen terwijl je Surface wordt opgeladen.

Zie voor meer informatie Surface-accessoires.

Inschakelen, uitschakelen, InstantGo, opnieuw opstarten

Je hoeft Surface niet altijd volledig uit te schakelen (af te sluiten). Als je de Surface enkele minuten niet gebruikt, gaat deze in een energiebesparende slaapstand, genaamd InstantGo, en wordt het scherm uitgeschakeld en vergrendeld. Als dit gebeurt, blijft de Surface verbonden met je draadloze netwerk en verschijnen app-meldingen (bijvoorbeeld hoeveel nieuwe e-mailberichten je hebt) op het vergrendelingsscherm.

Wijzigen wanneer je Surface in slaapstand gaat

Je kunt wijzigen wanneer je Surface in slaapstand gaat. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en selecteer Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbenedenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en selecteer je Instellingen.)
Stap 2:  Selecteer Pc-instellingen wijzigen > Pc en apparaten > In-/uitschakelen en slaapstand.
Stap 3:  Onder Slaapstand selecteer je wanneer je de slaapstand van Surface wilt activeren wanneer de Surface op de accu werkt en wanneer deze op de netspanning is aangesloten.

Opmerking

Een energiebeheerschema is een verzameling van hardware- en systeeminstellingen die bepalen hoe je Surface de voeding gebruikt. Voor meer informatie over energiebeheerschema's ga je naar Energiebeheerschema's: veelgestelde vragen. (Surface RT en Surface 2 ondersteunen InstantGo.)

Je Surface uitschakelen

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en selecteer Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbenedenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en selecteer je Instellingen.)
Stap 2:  Selecteer In-/uitschakelen > Afsluiten.

Ga voor meer informatie naar Energiestanden van Surface Pro.

Accu: laat deze langer meegaan

Hier volgt een aantal manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de accu langer meegaat:

 • Verminder de helderheid van het scherm. Open de charm Instellingen, selecteer Scherm en verplaats de schuifregelaar. Hoe helderder het scherm, hoe meer stroom er wordt verbruikt.
 • Schakel Wi-Fi uit. Als je Wi-Fi een tijdje niet meer nodig hebt, kun je deze functie uitschakelen om de accu te sparen. Open daarvoor de charm Instellingen, selecteer draadloos netwerk pictogram Draadloos netwerk en schuif Wi-Fi naar Uit.
 • Schakel de vliegtuigstand in. Als je Wi-Fi en Bluetooth een tijdje niet meer nodig hebt, kun je dit ook doen om de accu te sparen. Open de charm Instellingen, selecteer draadloos netwerk pictogram Draadloos netwerk en schuif de Vliegtuigstand naar Aan.
 • Schakel apparaten die je niet gebruikt, uit of verwijder deze: Veel USB-apparaten gebruiken voeding door alleen aangesloten te zijn, dus je kunt deze loskoppelen wanneer je ze niet gebruikt.
 • Schakel mobiele breedband uit. Als je het Surface 2-model met mobiele breedband (4G) hebt, kun je de mobiele breedbandverbinding uitschakelen om de accu te sparen. Open de charm Instellingen, selecteer draadloos netwerk pictogram Draadloos netwerk en schuif Mobiele breedband naar Uit.
 • Gebruik een USB-hub met voeding. Als je een USB-apparaat zonder voeding gebruikt, wordt de accu mogelijk zwaar belast. Steek het accessoire in een USB-hub die is aangesloten op een werkend stopcontact en sluit de hub vervolgens aan op je Surface.

Onderhoud van accu

 • Bedrijfstemperatuur Surface is ontworpen om te werken bij een temperatuur tussen 0° C en 35° C. Houd de Surface uit de zon en laat deze niet achter in een hete auto, want lithium-ionaccu's zijn gevoelig voor hoge temperaturen.
 • Je kunt op elk gewenst moment opladen. De accu hoeft niet (bijna) leeg te zijn voordat je deze oplaadt. Je kunt de accu opladen wanneer je maar wilt. Het is echter wel verstandig om de accu leeg te laten lopen tot minder dan 10 procent voordat je deze oplaadt.
 • Accugarantie. Als de accu van je Surface defect raakt tijdens de garantieperiode, wordt dit gedekt onder de standaard Surface-garantie. Zie voor meer informatie over de Surface-garantie of over de uitgebreide garantiedekking Standaard Surface-garantie en Microsoft Complete voor Surface.


Surface-accu en -voeding

Je Surface heeft een interne lithium-ionaccu die ontworpen is om te gaan waar jij gaat. De bedrijfsduur van je accu hangt af van de dingen die je doet met je Surface.


Hoever is de accu nog opgeladen?

De accustatus verschijnt op een paar plaatsen:
 • Vergrendelingsscherm. Als je de Surface uit de slaapstand haalt, verschijnt de accustatus op het vergrendelingsscherm (linkerbenedenhoek).
 • Charms. Als je vanaf de rechterkant van het scherm veegt, verschijnt de accustatus in de linkerbenedenhoek van het scherm.
Accupictogram op het vergrendelingsscherm
 • Bureaubladtaakbalk. De accustatus verschijnt in de rechterbenedenhoek in de taakbalk. Tik of klik op het accupictogram voor informatie over het laden en de accustatus, inclusief het resterende percentage.
 • Voor meer informatie over het pictogram en de status van de accu ga je naar Accu: veelgestelde vragen .
Accustatus op het bureaublad

Je ontvangt automatisch een melding wanneer de accu bijna leeg is. Als je een waarschuwing krijgt, sluit je de voeding aan. Als je de accu niet oplaadt, worden je wijzigingen uiteindelijk opgeslagen en wordt Surface afgesloten.

Surface opladen

Als de accu bijna leeg is, laad je je Surface op met de meegeleverde voeding.

Belangrijk
Je Surface is zo ontworpen dat hij het beste werkt met de meegeleverde voedingseenheid. Als je een voeding van derden gebruikt, wordt het apparaat mogelijk traag opgeladen.

Surface Pro, Surface Pro 2 of Surface Pro 3 opladen

Stap 1:  Verbind de twee delen van het netsnoer.
Stap 2:  Sluit het netsnoer goed aan op de oplaadpoort.
Stap 3:  Sluit de voeding aan op een stopcontact.

Surface Pro 3: Als je Surface Pro 3-accu volledig is opgeladen, kun je hiermee tot 9 uur browsen op het web.1

1 De test bestond uit het volledig leeg laten lopen van de accu tijdens het browsen op internet via Wi-Fi. Het browsen op internet werd getest met 25 populaire webpagina's. Alle instellingen waren de standaardinstellingen, behalve: Wi-Fi was gekoppeld aan een netwerk, Automatische correctie was uitgeschakeld en Bluetooth-radio was uitgeschakeld. De levensduur van de accu is afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren. Games, films en muziek zijn afzonderlijk verkrijgbaar.

Surface 3 opladen

Stap 1:  Steek de Micro USB-connector in de Micro USB-oplaadpoort met het netsnoer naar beneden gericht en het lampje op de connector naar jou toe gericht.
Stap 2:  Steek de USB-connector van normale grootte op het andere uiteinde van het snoer in de voeding.
Stap 3:  Sluit de voeding aan op een stopcontact.
Surface 3 Micro USB-oplaadpoort en connector met lampje

Als je Surface 3-accu volledig is opgeladen, kun je hiermee tot 10 uur video's afspelen.2

2 Test uitgevoerd door Microsoft in maart 2015 met 128 GB en 64 GB eenheden van 4 GB RAM. De test bestond uit het volledig leeg laten lopen van de accu tijdens het afspelen van video. Alle instellingen waren de standaardinstellingen, behalve: Wi-Fi was gekoppeld aan een netwerk en Automatische correctie was uitgeschakeld. De levensduur van de accu is sterk afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren.

Wordt Surface opgeladen?

Als Surface wordt opgeladen, brandt een klein lampje op de connector om weer te geven dat Surface stroom krijgt. Als het lampje niet brandt, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.

Als je wilt controleren of je Surface wordt opgeladen, veeg je vanaf de rechterrand van het scherm en kijk je in de linkerbenedenhoek naar de accustatus. Als Surface wordt opgeladen, verschijnt het accupictogram met een elektrische stekker. Als de accu eenmaal volledig is opgeladen, kun je de voedingskabel uit de oplaadpoort halen.

Hoe lang duurt het om de Surface op te laden?

Als de accu leeg is, duurt het volledig opladen 2-4 uur. Dit kan langer duren als je de Surface gebruikt voor stroomintensieve activiteiten zoals gamen of het streamen van video.

Problemen met de accu of de voeding?

Als je Surface niet wordt ingeschakeld, de accu niet wordt opgeladen of je een waarschuwing krijgt dat de accu bijna leeg is, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.

USB-oplaadpoort (alleen Surface Pro-modellen)

De voeding die wordt meegeleverd met Surface Pro-modellen heeft een USB-poort. Je kunt deze gebruiken om andere apparaten, zoals een telefoon, op te laden terwijl je Surface wordt opgeladen.

De USB-poort op de voeding is alleen bestemd voor opladen, niet voor gegevensoverdracht. Apparaten die op de USB-poort worden aangesloten, worden niet door de Surface herkend. Als je een USB-apparaat wilt gebruiken, sluit je dit aan op de USB-poort op de Surface.

Inschakelen, uitschakelen, in slaapstand zetten, opnieuw opstarten

Als je de Surface een tijdje niet gebruikt, wordt het scherm donkerder of wordt de Surface in een energiebesparende slaapstand gezet om accuduur te besparen. Je kunt de instellingen voor het donker worden of uitgaan van het scherm wijzigen.

Wijzigen wanneer het beeldscherm minder helder wordt en uitgaat

Je kunt wijzigen wanneer het scherm donkerder wordt of uitgaat. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbenedenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik op Pc en apparaten.
Stap 3:  Tik of klik op Stroomverbruik en slaapstand en selecteer onder Scherm wanneer het scherm donkerder moet worden als de Surface op de accu werkt of is aangesloten op de netvoeding.
Opmerking

Een energiebeheerschema is een verzameling van hardware- en systeeminstellingen die bepalen hoe je Surface de voeding gebruikt. Voor meer informatie over energiebeheerschema's ga je naar Energiebeheerschema's: veelgestelde vragen.

Surface uitschakelen

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Instellingen.
Stap 2:  Tik of klik op Aan/uit en tik of klik op Afsluiten.

Accu: laat deze langer meegaan

Hier volgt een aantal manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de accu langer meegaat:

 • Verminder de helderheid van het scherm. Open de charm Instellingen, klik of tik op Scherm en verplaats de schuifregelaar. Hoe helderder het scherm, hoe meer stroom er wordt verbruikt.
 • Schakel Wi-Fi uit. Als je Wi-Fi een tijdje niet meer nodig hebt, kun je deze functie uitschakelen om de accu te sparen. Open daarvoor de charm Instellingen, tik of klik op het draadloze netwerk pictogram Draadloos netwerk en schuif Wi-Fi naar Uit.
 • Schakel de vliegtuigstand in. Als je Wi-Fi en Bluetooth een tijdje niet meer nodig hebt, kun je ook dit doen om de accu te sparen. Open de charm Instellingen, tik of klik op draadloos netwerk pictogram Draadloos netwerk en schuif de Vliegtuig stand naar Aan.
 • Schakel apparaten die je niet gebruikt, uit of verwijder deze: Veel USB-apparaten gebruiken voeding door alleen aangesloten te zijn, dus je kunt deze loskoppelen wanneer je ze niet gebruikt.
 • Kies een energiebeheerschema waarmee energie wordt bespaard. Een energiebeheerschema is een verzameling instellingen die bepalen hoe de Surface de voeding gebruikt. Voor meer informatie over energiebeheerschema's ga je naar Energiebeheerschema's: veelgestelde vragen.
 • Gebruik een USB-hub met voeding. Als je een USB-apparaat zonder voeding gebruikt, wordt de accu mogelijk zwaar belast. Steek het accessoire in een USB-hub die is aangesloten op een werkend stopcontact en sluit de hub vervolgens aan op je Surface.

Onderhoud van accu

 • Bedrijfstemperatuur Surface is ontworpen om te werken bij een temperatuur tussen 0° C en 35° C. Houd de Surface uit de zon en laat deze niet achter in een hete auto, want lithium-ionaccu's zijn gevoelig voor hoge temperaturen.
 • Op elk gewenst moment opladen De accu hoeft niet (bijna) leeg te zijn voordat je deze oplaadt. Je kunt de accu opladen wanneer je maar wilt. Het is echter wel verstandig om de accu leeg te laten lopen tot minder dan 10 procent voordat je deze oplaadt.
 • Accugarantie. Als de accu van je Surface defect raakt tijdens de garantieperiode, wordt dit gedekt onder de standaard Surface-garantie. Zie voor meer informatie over de Surface-garantie of over de uitgebreide garantiedekking Standaard Surface-garantie en Microsoft Complete voor Surface.

Netsnoer verzorgen

Net als andere metalen snoeren en kabels kunnen netsnoeren beschadigd raken als ze herhaaldelijk op dezelfde plaats worden gedraaid en verbogen. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om je netsnoer langer te laten meegaan:

 • Vermijd verdraaiing of beknelling van je netsnoer.
 • Draai je netsnoer niet te strak vast, zeker niet rond de voedingseenheid. Draai het in losse lussen in plaats van in krappe bochten.
Correct: snoer is losjes gewikkeld
Correct: snoer is losjes gewikkeld
Incorrect: snoer is te strak gewikkeld
Incorrect: snoer is te strak gewikkeld
 • Controleer je netsnoer regelmatig, vooral op de plaats waar deze op de voedingseenheid is aangesloten.
Correct: zachtjes loskoppelen
Correct: zachtjes loskoppelen
Incorrect: trekken aan snoer om los te koppelen
Incorrect: trekken aan snoer om los te koppelen
 • Als je schade opmerkt aan de snoeren van je Surface-lader, gebruik je het snoer niet meer en neem je contact met ons op voor ondersteuningsopties.

Surface-accu en -voeding

Je Surface heeft een interne lithium-ionaccu die ontworpen is om te gaan waar jij gaat. De bedrijfsduur van je accu hangt af van de dingen die je doet met je Surface.


Hoever is de accu nog opgeladen?

De accustatus verschijnt op een paar plaatsen:
 • Vergrendelingsscherm. Als je de Surface uit de slaapstand haalt, verschijnt de accustatus op het vergrendelingsscherm (linkerbenedenhoek).
 • Charms. Als je vanaf de rechterkant van het scherm veegt, verschijnt de accustatus in de linkerbenedenhoek van het scherm.
Accupictogram op het vergrendelingsscherm
 • Bureaubladtaakbalk. De accustatus verschijnt in de rechterbenedenhoek in de taakbalk. Tik of klik op het accupictogram voor informatie over het laden en de accustatus, inclusief het resterende percentage.
 • Voor meer informatie over het pictogram en de status van de accu ga je naar Accu: veelgestelde vragen .
Accustatus op het bureaublad

Je ontvangt automatisch een melding wanneer de accu bijna leeg is. Als je een waarschuwing krijgt, sluit je de voeding aan. Als je de accu niet oplaadt, worden je wijzigingen uiteindelijk opgeslagen en wordt Surface afgesloten.

Surface opladen

Als de accu bijna leeg is, laad je je Surface op met de meegeleverde voeding van 24 watt. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Steek de stekker in een stopcontact of stekkerdoos.
Stap 2:  Sluit de voedingskabel aan op de oplaadpoort van je Surface. Je moet hem horen klikken (de richting maakt niet uit).
Zodra je de kabel hebt aangesloten, gaat aan het uiteinde van de connector een klein lampje branden om aan te geven dat Surface stroom krijgt.

Als het lampje niet brandt, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.

Surface 2
Surface 2

Als je wilt controleren of je Surface wordt opgeladen, veeg je vanaf de rechterrand van het scherm en kijk je in de linkerbenedenhoek naar de accustatus. Als de Surface wordt opgeladen, verschijnt het accupictogram met een elektrische stekker. Als de accu eenmaal volledig is opgeladen, kun je de voedingskabel uit de oplaadpoort halen.

Opmerking
Je kunt de Surface RT of Surface 2 niet opladen via de ingebouwde USB-poort. Gebruik in plaats daarvan de meegeleverde voeding. Je kunt ook de Surface-autolader met USB-poort gebruiken om de Surface en een ander USB-apparaat op te laden (zoals je telefoon) terwijl je per auto onderweg bent. Ga voor meer informatie over de autolader naar Surface-accessoires.

Hoe lang duurt het om de Surface op te laden?

Als de Surface Pro-accu leeg is, duurt het volledig opladen van de Surface RT of de Surface 2 ongeveer 2-3 uur.

Problemen met de accu of de voeding?

Als je Surface niet wordt ingeschakeld, de accu niet wordt opgeladen of je een waarschuwing krijgt dat de accu bijna leeg is, raadpleeg je Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen.

Extra voedingen

Je kunt een extra voeding van 24 watt of een voeding van 48 watt met een USB-laadpoort kopen. De voeding van 48 watt laadt de Surface RT of Surface 2 niet sneller op dan de voeding van 24 watt, maar de USB-poort is handig wanneer je een gsm of een ander USB-apparaat wilt opladen terwijl je Surface wordt opgeladen.

Zie voor meer informatie Surface-accessoires.

Inschakelen, uitschakelen, InstantGo, opnieuw opstarten

Je hoeft Surface niet altijd volledig uit te schakelen (af te sluiten). Als je de Surface enkele minuten niet gebruikt, gaat deze in een energiebesparende slaapstand, genaamd InstantGo, en wordt het scherm uitgeschakeld en vergrendeld. Als dit gebeurt, blijft de Surface verbonden met je draadloze netwerk en verschijnen app-meldingen (bijvoorbeeld hoeveel nieuwe e-mailberichten je hebt) op het vergrendelingsscherm.

Wijzigen wanneer je Surface in slaapstand gaat

Je kunt wijzigen wanneer je Surface in slaapstand gaat. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbenedenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik op Pc en apparaten.
Stap 3:  Tik of klik op Stroomverbruik en slaapstand.
Stap 4:  Onder Slaapstand selecteer je wanneer je de slaapstand van Surface wilt activeren wanneer de Surface op de accu werkt en wanneer deze op de netspanning is aangesloten.

Opmerking

Een energiebeheerschema is een verzameling van hardware- en systeeminstellingen die bepalen hoe je Surface de voeding gebruikt. Voor meer informatie over energiebeheerschema's ga je naar Energiebeheerschema's: veelgestelde vragen. (Surface RT en Surface 2 ondersteunen InstantGo.)

Je Surface uitschakelen

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbenedenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Aan/uit en tik of klik op Afsluiten.

Ga voor meer informatie naar Energiestanden van Surface Pro.

Accu: laat deze langer meegaan

Hier volgt een aantal manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de accu langer meegaat:

 • Verminder de helderheid van het scherm. Open de charm Instellingen, tik of klik op Scherm en verplaats de schuifregelaar. Hoe helderder het scherm, hoe meer stroom er wordt verbruikt.
 • Schakel Wi-Fi uit. Als je Wi-Fi een tijdje niet meer nodig hebt, kun je deze functie uitschakelen om de accu te sparen. Open daarvoor de charm Instellingen, tik of klik op het pictogram van het draadloze netwerk pictogram Draadloos netwerk en schuif Wi-Fi naar Uit.
 • Schakel de vliegtuigstand in. Als je een tijdje geen Wi-Fi en Bluetooth nodig hebt, is dit ook een manier om de accu te sparen. Open de charm Instellingen, tik of klik op het pictogram van het draadloze netwerk Pictogram Draadloos netwerk en schuif Vliegtuigstand naar Aan.
 • Schakel apparaten die je niet gebruikt, uit of verwijder deze: Veel USB-apparaten gebruiken voeding door alleen aangesloten te zijn, dus je kunt deze loskoppelen wanneer je ze niet gebruikt.
 • Schakel mobiele breedband uit. Als je het Surface 2-model met mobiele breedband (4G) hebt, kun je de mobiele breedbandverbinding uitschakelen om de accu te sparen. Open daarvoor de charm Instellingen, tik of klik op het pictogram van het draadloze netwerk pictogram Draadloos netwerk en schuif Mobiele breedband naar Uit.
 • Gebruik een USB-hub met voeding. Als je een USB-apparaat zonder voeding gebruikt, wordt de accu mogelijk zwaar belast. Steek het accessoire in een USB-hub die is aangesloten op een werkend stopcontact en sluit de hub vervolgens aan op je Surface.

Onderhoud van accu

 • Bedrijfstemperatuur Surface is ontworpen om te werken bij een temperatuur tussen 0° C en 35° C. Houd de Surface uit de zon en laat deze niet achter in een hete auto, want lithium-ionaccu's zijn gevoelig voor hoge temperaturen.
 • Op elk gewenst moment opladen De accu hoeft niet (bijna) leeg te zijn voordat je deze oplaadt. Je kunt de accu opladen wanneer je maar wilt. Het is echter wel verstandig om de accu leeg te laten lopen tot minder dan 10 procent voordat je deze oplaadt.
 • Accugarantie. Als de accu van je Surface defect raakt tijdens de garantieperiode, wordt dit gedekt onder de standaard Surface-garantie. Zie voor meer informatie over de Surface-garantie of over de uitgebreide garantiedekking Standaard Surface-garantie en Microsoft Complete voor Surface.


Contact opnemen

Answer Desk
Er staan Answer Techs klaar om jou te helpen.
Praat live met een ondersteuningsmedewerker