Gebruik en instellingen touchpad

Surface-typecovers hebben een touchpad met twee knoppen die je als een muis kunt gebruiken. Gebruik touchpadgebaren om veelvoorkomende taken uit te voeren. Leer hoe je de touchpadinstellingen kunt aanpassen voor dingen als het wijzigen van de schuifrichting of het voorkomen dat de touchpad reageert op toevallige aanrakingen.

Is van toepassing op

Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3, Surface 3.

Is van toepassing op

Surface RT, Surface 2.

Is van toepassing op

Surface Pro, Surface Pro 2, Surface 3, Surface Pro 3.

Besturingssysteem:

Touchpad van Surface-typecovers

Je Surface-typecover heeft een touchpad met een rechter- en een linkerknop die werken zoals de knoppen op een muis. De touchpad ondersteunt verschillende gebaren en bewegingen.

Touchpadknoppen op het eerste model van de Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 en Surface 3 Type Cover
Touchpadknoppen op alle andere typecovers
  • De touchpadknoppen op de Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 en Surface 3 Type Cover klikken wanneer je erop drukt.
  • De touchpadknoppen van de Touch Cover, Touch Cover 2, Type Cover 2 en Power Cover zijn plat en bewegen niet wanneer je hierop drukt.
  • Druk de knop goed in om te klikken. Een snelle tik wordt geïnterpreteerd als een touchpadbeweging.
Tip
Als je niet wilt dat de cursor verspringt door toevallige aanrakingen wanneer je typt, kun je een vertraging instellen voordat het tikken werkt, het tikken uitschakelen of de touchpad uitschakelen. Zie De touchpadinstellingen wijzigen voor meer informatie hierover.

Touchpad-aanraakbewegingen

Hier zijn enkele bewegingen die je op je touchpad kunt gebruiken. Tenzij anders aangegeven werken deze bewegingen met alle Surface-typecovers.

* Voor touchpadknoppen op het eerste model van Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 of Surface 3 Type Cover kun je overal drukken behalve op het gebied van de rechterknop.

De touchpadinstellingen wijzigen

Je kunt touchpadinstellingen wijzigen om de touchpad in en uit te schakelen, de schuifrichting omdraaien, gebaren in- en uitschakelen enzovoort.

Zo wijzig je de touchpadinstellingen:

Stap 1:  Bevestig de cover op de Surface.
(Als je een draadloze adapter voor typecovers hebt, bevestig je de cover direct op de Surface.)
Stap 2:  Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Apparaten > Muis & touchpad.
Stap 3:  Pas je instellingen onder Touchpad aan.
Je kunt enkele of alle aanpassingen uitvoeren, afhankelijk van het Surface-model en de typecover die je gebruikt:
  • De touchpad in- of uitschakelen
  • De touchpad laten uitschakelen wanneer je een muis gebruikt
  • De veegbewegingen vanaf de linker- of rechterkant uitschakelen
  • De schuifrichting wijzigen
  • De rechterknop uitschakelen
  • Schakel het gebaar dubbeltikken-en-slepen (anderhalve tik) uit.
  • Stel als volgt een vertraging in om toevallige aanrakingen te negeren of schakel tikken uit terwijl je alle andere touchpadfuncties behoudt:

Vertraging instellen voor tikken met de touchpad of deze uitschakelen

Touchpad van Surface-typecovers

Je Surface-typecover heeft een touchpad met een rechter- en een linkerknop die werken zoals de knoppen op een muis. De touchpad ondersteunt verschillende gebaren en bewegingen.

Touchpadknoppen op het eerste model van de Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 en Surface 3 Type Cover
Touchpadknoppen op alle andere typecovers
  • De touchpadknoppen op de Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 en Surface 3 Type Cover klikken wanneer je erop drukt.
  • De touchpadknoppen van de Touch Cover, Touch Cover 2, Type Cover 2 en Power Cover zijn plat en bewegen niet wanneer je hierop drukt.
  • Druk de knop goed in om te klikken. Een snelle tik wordt geïnterpreteerd als een touchpadbeweging.
Tip
Als je niet wilt dat de cursor verspringt door toevallige aanrakingen wanneer je typt, kun je een vertraging instellen voordat het tikken werkt, het tikken uitschakelen of de touchpad uitschakelen. Zie De touchpadinstellingen wijzigen voor meer informatie hierover.

Touchpad-aanraakbewegingen

Hier zijn enkele bewegingen die je op je touchpad kunt gebruiken. Tenzij anders aangegeven werken deze bewegingen met alle Surface-typecovers.

* Voor touchpadknoppen op het eerste model van Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 of Surface 3 Type Cover kun je overal drukken behalve op het gebied van de rechterknop.
** Tikken-tikken-slepen is niet beschikbaar op Surface RT met Type Cover 2 of Touch Cover 2.
*** Knijpen of spreiden is beschikbaar op Touch Cover 2 en op Type Cover 2 of later, maar wordt niet ondersteund op Surface RT.

De touchpadinstellingen wijzigen

Je kunt touchpadinstellingen wijzigen om de touchpad in en uit te schakelen, de schuifrichting omdraaien, gebaren in- en uitschakelen enzovoort. Hoe je de instellingen wijzigt (in Pc-instellingen of met behulp van de Surface-app Trackpadinstellingen) is afhankelijk van het Surface-model en de cover die je hebt.

Weet je niet zeker welke cover je hebt? Zie Ontdekken over welk Surface-toetsenbord je beschikt.

Surface 2: Touchpadinstellingen wijzigen in pc-instellingen

Je kunt een Surface 2 gebruiken om de instellingen op een Typing Cover gebruiken, behalve de Touch Cover of Type Cover (vroege modellen).

Stap 1:  Bevestig de cover op de Surface.
(Als je een draadloze adapter voor typecovers hebt, bevestig je de cover direct op de Surface.)
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Selecteer Pc-instellingen wijzigen > Pc en apparaten > Muis en touchpad.
Stap 4:  Pas je instellingen onder Touchpad aan.

Je kunt enkele of alle aanpassingen uitvoeren, afhankelijk van het Surface-model en de typecover die je gebruikt:

• De touchpad in- of uitschakelen
  • De touchpad laten uitschakelen wanneer je een muis gebruikt
  • De veegbewegingen vanaf de linker- of rechterkant uitschakelen
  • De schuifrichting wijzigen
  • De rechterknop uitschakelen
  • Schakel het gebaar dubbeltikken-en-slepen (anderhalve tik) uit.
  • Stel als volgt een vertraging in om toevallige aanrakingen te negeren of schakel tikken uit terwijl je alle andere touchpadfuncties behoudt:

Surface RT: Touchpadinstellingen wijzigen in de app Surface Trackpadinstellingen

Met de app Surface-trackpadinstellingen kun je de touchpad in- en uitschakelen, de schuifrichting omdraaien, gebaren in- en uitschakelen enzovoort.

Opmerking
Je kunt een Surface RT gebruiken om de instellingen op een Touch Cover of Type Cover (vroege modellen) te wijzigen, maar niet op andere typecovers.

Zo installeer je de app:

Stap 1:  Bevestig je Touch Cover of Type Cover op je Surface RT.
Stap 2:  Selecteer op het startscherm Store om de Windows Store te openen.
Stap 3:  Voer trackpadinstellingen in het zoekvak in en selecteer in de zoekresultaten Surface Trackpadinstellingen > Installeren.

Touchpad van Surface-typecovers

Je Surface-typecover heeft een touchpad met een rechter- en een linkerknop die werken zoals de knoppen op een muis. De touchpad ondersteunt verschillende gebaren en bewegingen.

Touchpadknoppen op het eerste model van de Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 en Surface 3 Type Cover
Touchpadknoppen op alle andere typecovers
  • De touchpadknoppen op de Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 en Surface 3 Type Cover klikken wanneer je erop drukt.
  • De touchpadknoppen van de Touch Cover, Touch Cover 2, Type Cover 2 en Power Cover zijn plat en bewegen niet wanneer je hierop drukt.
  • Druk de knop goed in om te klikken. Een snelle tik wordt geïnterpreteerd als een touchpadbeweging.
Tip
Als je niet wilt dat de cursor verspringt door toevallige aanrakingen wanneer je typt, kun je een vertraging instellen voordat het tikken werkt, het tikken uitschakelen of de touchpad uitschakelen. Zie De touchpadinstellingen wijzigen voor meer informatie hierover.

Touchpad-aanraakbewegingen

Hier zijn enkele bewegingen die je op je touchpad kunt gebruiken. Tenzij anders aangegeven werken deze bewegingen met alle Surface-typecovers.

* Voor touchpadknoppen op het eerste model van Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 of Surface 3 Type Cover kun je overal drukken behalve op het gebied van de rechterknop.
** Tikken-tikken-slepen is niet beschikbaar op Surface RT met Type Cover 2 of Touch Cover 2.
*** Knijpen of spreiden is beschikbaar op Touch Cover 2 en op Type Cover 2 of later, maar wordt niet ondersteund op Surface RT.

De touchpadinstellingen wijzigen

Je kunt touchpadinstellingen wijzigen om de touchpad in en uit te schakelen, de schuifrichting omdraaien, gebaren in- en uitschakelen enzovoort. Hoe je de instellingen wijzigt (in Pc-instellingen of met behulp van de app Trackpadinstellingen), is afhankelijk van het Surface-model en de cover die je hebt. Weet je niet zeker welke cover je hebt? Zie Ontdekken over welk Surface-toetsenbord je beschikt.

Opmerking
Touchpadinstellingen kunnen niet worden gewijzigd in Pc-instellingen op met de app Trackpadinstellingen met de volgende combinaties:
  • Touch Cover 2, Type Cover 2, Power Cover, Type Cover voor Surface Pro 3, of Surface 3 Type Cover met Surface RT
  • Touch Cover of Type Cover (oude modellen) met Surface 2 of Surface Pro 2

Touchpadinstellingen wijzigen in pc-instellingen

Je hebt het volgende nodig om touchpadinstellingen in pc-instellingen te wijzigen:

• Touch Cover 2, Type Cover 2, Type Cover voor Surface Pro 3, Surface 3 Type Cover, of Power Cover

en

• Surface 2, Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3, of Surface 3

Zo wijzig je touchpadinstellingen in pc-instellingen:

Stap 1:  Bevestig de cover op de Surface.
(Als je een draadloze adapter voor typecovers hebt, bevestig je de cover direct op de Surface.)
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik op Pc en apparaten.
Stap 4:  Tik of klik op Muis en touchpad.
Stap 5:

Pas je instellingen onder Touchpad aan.

Je kunt enkele of alle aanpassingen uitvoeren, afhankelijk van het Surface-model en de typecover die je gebruikt:

• De touchpad in- of uitschakelen
  • De touchpad laten uitschakelen wanneer je een muis gebruikt
  • De veegbewegingen vanaf de linker- of rechterkant uitschakelen
  • De schuifrichting wijzigen
  • De rechterknop uitschakelen
  • Schakel het gebaar dubbeltikken-en-slepen (anderhalve tik) uit.
  • Stel als volgt een vertraging in om toevallige aanrakingen te negeren of schakel tikken uit terwijl je alle andere touchpadfuncties behoudt:

Touchpadinstellingen wijzigen in de app Surface Trackpadinstellingen

Als je een Touch Cover of Type Cover (eerste model) en Surface Pro of Surface RT hebt, kun je de app Surface-trackpadinstellingen gebruiken om touchpadinstellingen te wijzigen.

Met de app Surface-trackpadinstellingen kun je de touchpad in- en uitschakelen, de schuifrichting omdraaien, gebaren in- en uitschakelen enzovoort.

Zo installeer je de app:

Stap 1:  Bevestig je Touch Cover of Type Cover op Surface RT of Surface Pro.
Stap 2:  In het Startscherm tik of klik je op Store om de Windows Store te openen.
Stap 3:  In het zoekvak voer je trackpadinstellingen in.
Stap 4:  Tik of klik op Surface-trackpadinstellingen en tik of klik op Installeren.

Touchpad van Surface-typecovers

Je Surface-typecover heeft een touchpad met een rechter- en een linkerknop die werken zoals de knoppen op een muis. De touchpad ondersteunt verschillende gebaren en bewegingen.

Touchpadknoppen op het eerste model van de Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 en Surface 3 Type Cover
Touchpadknoppen op alle andere typecovers
  • De touchpadknoppen op de Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 en Surface 3 Type Cover klikken wanneer je erop drukt.
  • De touchpadknoppen van de Touch Cover, Touch Cover 2, Type Cover 2 en Power Cover zijn plat en bewegen niet wanneer je hierop drukt.
  • Druk de knop goed in om te klikken. Een snelle tik wordt geïnterpreteerd als een touchpadbeweging.
Tip
Als je niet wilt dat de cursor verspringt door toevallige aanrakingen wanneer je typt, kun je een vertraging instellen voordat het tikken werkt, het tikken uitschakelen of de touchpad uitschakelen. Zie De touchpadinstellingen wijzigen voor meer informatie hierover.

Touchpad-aanraakbewegingen

Hier zijn enkele bewegingen die je op je touchpad kunt gebruiken. Tenzij anders aangegeven werken deze bewegingen met alle Surface-typecovers.

* Voor touchpadknoppen op het eerste model van Type Cover, Type Cover voor Surface Pro 3 of Surface 3 Type Cover kun je overal drukken behalve op het gebied van de rechterknop.
** Tikken-tikken-slepen is niet beschikbaar op Surface RT met Type Cover 2 of Touch Cover 2.
*** Knijpen of spreiden is beschikbaar op Touch Cover 2 en op Type Cover 2 of later, maar wordt niet ondersteund op Surface RT.

De touchpadinstellingen wijzigen

Je kunt touchpadinstellingen wijzigen om de touchpad in en uit te schakelen, de schuifrichting omdraaien, gebaren in- en uitschakelen enzovoort. Hoe je de instellingen wijzigt (in Pc-instellingen of met behulp van de app Trackpadinstellingen), is afhankelijk van het Surface-model en de cover die je hebt. Weet je niet zeker welke cover je hebt? Zie Ontdekken over welk Surface-toetsenbord je beschikt.

Opmerking
Touchpadinstellingen kunnen niet worden gewijzigd in Pc-instellingen op met de app Trackpadinstellingen met de volgende combinaties:
  • Touch Cover 2, Type Cover 2, Power Cover, Type Cover voor Surface Pro 3, of Surface 3 Type Cover met Surface RT
  • Touch Cover of Type Cover (oude modellen) met Surface 2 of Surface Pro 2

Touchpadinstellingen wijzigen in pc-instellingen

Je hebt het volgende nodig om touchpadinstellingen in pc-instellingen te wijzigen:

• Touch Cover 2, Type Cover 2, Type Cover voor Surface Pro 3, Surface 3 Type Cover, of Power Cover

en

• Surface 2, Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3, of Surface 3

Zo wijzig je touchpadinstellingen in pc-instellingen:

Stap 1:  Bevestig de cover op de Surface.
(Als je een draadloze adapter voor typecovers hebt, bevestig je de cover direct op de Surface.)
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik op Pc en apparaten.
Stap 4:  Tik of klik op Muis en touchpad.
Stap 5:

Pas je instellingen onder Touchpad aan.

Je kunt enkele of alle aanpassingen uitvoeren, afhankelijk van het Surface-model en de typecover die je gebruikt:

• De touchpad in- of uitschakelen
  • De touchpad laten uitschakelen wanneer je een muis gebruikt
  • De veegbewegingen vanaf de linker- of rechterkant uitschakelen
  • De schuifrichting wijzigen
  • De rechterknop uitschakelen
  • Tikken-tikken-slepen (tik en een half) uitschakelen
  • Stel als volgt een vertraging in om toevallige aanrakingen te negeren of schakel tikken uit terwijl je alle andere touchpadfuncties behoudt:

Touchpadinstellingen wijzigen in de app Surface Trackpadinstellingen

Als je een Touch Cover of Type Cover (eerste model) en Surface Pro of Surface RT hebt, kun je de app Surface-trackpadinstellingen gebruiken om touchpadinstellingen te wijzigen.

Met de app Surface-trackpadinstellingen kun je de touchpad in- en uitschakelen, de schuifrichting omdraaien, gebaren in- en uitschakelen enzovoort.

Zo installeer je de app:

Stap 1:  Bevestig je Touch Cover of Type Cover op Surface RT of Surface Pro.
Stap 2:  In het Startscherm tik of klik je op Store om de Windows Store te openen.
Stap 3:  In het zoekvak voer je trackpadinstellingen in.
Stap 4:  Tik of klik op Surface-trackpadinstellingen en tik of klik op Installeren.