Problemen met Bluetooth-apparaten oplossen

Als de Surface je Bluetooth®-toetsenbord, -muis, -printer, -headset of ander apparaat niet herkent, of als het apparaat niet consistent werkt, kun je het volgende proberen om het probleem op te lossen.

Oplossing 1: De batterijen controleren

Batterijen in een Bluetooth-apparaat slijten na langdurig gebruik.

• Als het apparaat is voorzien van een ingebouwde batterij, controleer je of deze volledig is opgeladen.
  • Als je verwisselbare batterijen gebruikt, vervang je deze.

Ga verder met Oplossing 2 als de problemen zich blijven voordoen.

Oplossing 2: Het Bluetooth-apparaat uit- en weer inschakelen

• Schakel de stroom uit op je Bluetooth-apparaat en zet het vervolgens weer aan.

Probeer Oplossing 3 als dit niet helpt.

Oplossing 3: Draadloze Bluetooth-verbinding opnieuw starten

Als je Bluetooth-apparaat na een langere periode van inactiviteit geen verbinding meer kan maken, kun je proberen de draadloze Bluetooth-verbinding opnieuw te starten.

Draadloze Bluetooth-verbinding opnieuw starten:

Stap 1:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik vervolgens op Instellingen.
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:  Tik of klik op Pc en apparaten en tik of klik vervolgens op Bluetooth.
Stap 4:  Tik of klik onder Bluetooth om Bluetooth uit te schakelen en tik of klik vervolgens weer om Bluetooth in te schakelen.

Als je het probleem niet oplost door de draadloze Bluetooth-verbinding opnieuw te starten, probeer je Oplossing 4.

Oplossing 4: Surface opnieuw opstarten

Surface opnieuw opstarten:

Stap 1:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik vervolgens op Instellingen.
Stap 2:  Tik of klik op Aan/uit en tik of klik vervolgens op Opnieuw opstarten.

Als je het probleem niet oplost door de Surface opnieuw op te starten, probeer je Oplossing 5.

Oplossing 5: De compatibiliteit van je Bluetooth-apparaat controleren

Raadpleeg het Windows Compatibiliteitscentrum om de compatibiliteit van je apparaat te controleren.

• Surface RT of Surface 2: Als je een Surface RT hebt, controleer je of deze is bijgewerkt van Windows RT naar Windows RT 8.1. Raadpleeg Surface bijwerken van Windows 8 naar Windows 8.1 voor meer informatie. Je Surface 2 wordt standaard geleverd met Windows RT 8.1.
  • Surface Pro: Als je een Surface Pro hebt, controleer je of deze is bijgewerkt van Windows 8 naar Windows 8.1. Raadpleeg Surface bijwerken van Windows 8 naar Windows 8.1 voor meer informatie. Je Surface Pro 2 of Surface Pro 3 wordt standaard geleverd met Windows 8.1.
Opmerking
Als je een Bluetooth-apparaat gebruikt dat is ontworpen voor Surface, zoals de Wedge Touch Mouse Surface Edition of Arc Touch Mouse Surface Edition, kun je deze stap overslaan.

Als je apparaat compatibel is, maar alles nog niet klopt, ga je verder met Oplossing 6.

Oplossing 6: Ervoor zorgen dat het Bluetooth-apparaat is gekoppeld aan Surface

Stap 1:  Schakel het Bluetooth-apparaat in en maak het detecteerbaar.
Als je wilt weten hoe je een apparaat detecteerbaar kunt maken, lees je de informatie die bij je apparaat is geleverd of ga je naar de website van de fabrikant. Methoden om het apparaat detecteerbaar te maken, kunnen enorm verschillen per apparaat.
Stap 2:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik vervolgens op Instellingen.
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik vervolgens op Pc en apparaten.
Stap 4:  Tik op Bluetooth.
Vervolgens wordt je Bluetooth-apparaat gezocht.
Stap 5:  Wanneer je apparaat is gevonden, tik of klik je hierop en vervolgens op Koppelen.
Tips
  • Als je een telefoon met Surface wilt koppelen, moet je ervoor zorgen dat de telefoon is ontgrendeld en dat het scherm met Bluetooth-instellingen wordt weergegeven.
  • Als je de pincode (of koppelingscode) niet kent die voor sommige apparaten vereist is, raadpleeg je de documentatie voor het apparaat of kijk je op het apparaat zelf.

Als Bluetooth is ingeschakeld, maar het apparaat niet wordt weergegeven in de lijst met beschikbare apparaten voor koppelen, ga je verder met Oplossing 7.

Oplossing 7: Ervoor zorgen dat de Bluetooth-verbinding niet wordt geblokkeerd

Sommige objecten kunnen je draadloze Bluetooth-verbinding verstoren. Zorg ervoor dat je je Bluetooth-apparaat niet gebruikt in de nabijheid van objecten als:

• Draadloze netwerkapparaten
  • Andere draadloze aanwijsapparaten
  • Draadloze en mobiele telefoons
  • Speelgoed met afstandbediening
  • Magnetronovens
  • Metalen oppervlakken die contact maken met de muis

Surface Pro 2: Bluetooth-accessoires werken mogelijk niet correct op een vliegtuig of in de buurt van een groot aantal andere Bluetooth- en draadloze apparaten.

Als je Bluetooth-apparaat zich niet (meer) in de buurt bevindt van objecten die de Bluetooth-verbinding verstoren, ga je naar Oplossing 8.

Oplossing 8: De nieuwste updates voor Surface en het Bluetooth-apparaat installeren

Mogelijk kun je problemen met Bluetooth oplossen door de nieuwste updates voor Surface en Windows te installeren. Doe het volgende wanneer het apparaat is ingeschakeld en via Bluetooth is verbonden:

Stap 1:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik vervolgens op Instellingen.
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik vervolgens op Bijwerken en herstellen.
Stap 3:  Tik of klik op Nu controleren.
Stap 4:  Als er updates beschikbaar zijn, tik of klik je op Details bekijken.
Stap 5:  Tik of klik om de updates te selecteren die je wilt installeren. Tik of klik vervolgens op Installeren.
Mogelijk moet je Surface opnieuw starten nadat de updates zijn geïnstalleerd.

Surface RT: Als je je Bluetooth hebt uitgeschakeld via de Bluetooth-instellingen op Surface, wordt de batterij mogelijk zwaar belast. Om dit op te lossen, kun je Windows Update handmatig uitvoeren (zie de bovenstaande stappen). Of je kunt Bluetooth opnieuw inschakelen. Tik of klik op het volgende in deze volgorde: Instellingen, Pc-instellingen wijzigen, Pc en apparaten en vervolgens Bluetooth. Stel Bluetooth in op Aan.

Ga verder met Oplossing 9 als de problemen zich blijven voordoen.

Oplossing 9: Een geautomatiseerde probleemoplosser uitvoeren

Een geautomatiseerde, interactieve probleemoplosser uitvoeren:

Stap 1:  Open de probleemoplosser voor hardware en apparaten.
Stap 2:  Tik of klik in het dialoogvenster Bestand downloaden op Uitvoeren en volg de aanwijzingen.