Foto- en videokwaliteit verbeteren

Als je de kwaliteit van de foto's en video's die je met de Surface maakt wilt verbeteren, kun je een aantal instellingen in de ingebouwde Camera-app handmatig aanpassen.

Is van toepassing op

Surface Book, Surface Pro 4, Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Is van toepassing op

Surface 2, Surface RT.

Is van toepassing op

Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Is van toepassing op

Surface 2, Surface RT.

Besturingssysteem:

De nieuwste updates installeren

Voordat je camera-instellingen handmatig instelt, controleer je of je over de meest recente updates beschikt, inclusief updates voor Surface en Windows, de Camera-app en alle gerelateerde apps. Hiermee kun je mogelijk bepaalde cameraproblemen oplossen. Voor meer informatie ga je naar:

Camera-instellingen aanpassen

Sommige camera-instellingen op je Surface, bijvoorbeeld voor helderheid, zijn van invloed op de kwaliteit van de foto's en video's, en deze worden standaard automatisch aangepast. Je kunt andere dingen aanpassen om je foto's en video's te verbeteren, bijvoorbeeld overschakelen naar een bredere beeldweergave, de rasterlijnen op het scherm inschakelen of de videoresolutie verhogen.

Zo wijzig je de camera-instellingen:

Stap 1: Ga naar Start Windows-logo en selecteer Camera.
Als je de app Camera wilt vastmaken aan Start, selecteer je Alle apps, houd je de knop Camera ingedrukt (of klik je erop met de rechtermuisknop) en selecteer je Vastmaken aan Start.
Stap 2:  Selecteer in de app Camera Meer opties > Instellingen.

Camera-app-instellingen

Opmerking
De beschikbare opties kunnen variëren afhankelijk van je Surface-model.
Stap 3:

Wijzig een van de volgende dingen:

• Selecteer onder Cameraknop ingedrukt houden de optie Video, Fotoburst of Uitgeschakeld.
    Deze instelling bepaalt wat er gebeurt als je de knop Camera pictogram Camera op je Surface ingedrukt houdt.

• Selecteer de gewenste hoogte-breedteverhouding: 16:9 (breedbeeld), 4:3 of 3:2.
    De hoogte-breedteverhouding bepaalt de verhouding van de breedte tot de hoogte van je beelden. Een 16:9-verhouding geeft een breder beeld van een scène weer en is geschikt voor foto's van landschappen en voor het opnemen van breedbeeldvideo's.

• Selecteer onder Framingraster een optie om rasterlijnen op het scherm weer te geven of te verbergen.
    De verticale en horizontale lijnen op het scherm kunnen je helpen met de algemene compositie van je foto's of kunnen je helpen om het frameniveau van je camera te behouden. Je kunt de lijnen bijvoorbeeld gebruiken om een horizon te volgen wanneer je een landschapsfoto maakt.

• Selecteer onder Video-opname een optie voor videoresolutie.
    Bij een hogere videoresolutie zie je meer details.

• Onder Flikkerreductie kun je 50 Hz of 60 Hz selecteren of kun je de instelling uitschakelen.
    De Surface-camera zal automatisch de geschikte vernieuwingsfrequentie detecteren en selecteren op basis van je lichtomstandigheden. In sommige gevallen kun je het nuttig vinden om de instelling handmatig te kiezen.

• Je kunt Digitale videostabilisatie inschakelen, wat kan helpen om de kwaliteit te verbeteren van videobeelden die je maakt terwijl je beweegt.

Voor meer informatie over andere camera-instellingen raadpleeg je Foto's en video's maken met Surface.

Autofocus gebruiken op Surface 3

Als je de scherpte van je foto's en video's wilt verbeteren, kun je de camera aan de achterkant van de Surface 3 met de autofocuslens gebruiken. De lens wordt automatisch scherpgesteld op het hoofdonderwerp op het scherm, maar je kunt de focus eenvoudig verplaatsen naar een ander gebied voordat je een foto maakt of terwijl je een video opneemt. Dat gaat als volgt:

• Voordat je een foto maakt, tik je op het scherm om op een punt scherp te stellen.
    • Terwijl je een video opneemt, tik je op het scherm om de focus af te stellen zonder de opname te stoppen.

Raadpleeg Autofocus gebruiken op Surface 3 voor meer informatie over de autofocus.

Opmerking
Autofocus is alleen beschikbaar op de camera aan de achterkant van Surface 3. De camera aan de voorkant heeft een lens met een vaste focus.

De nieuwste updates installeren

Voordat je camera-instellingen handmatig instelt, controleer je of je over de meest recente updates beschikt, inclusief updates voor Surface en Windows, de Camera-app en alle gerelateerde apps. Hiermee kun je mogelijk bepaalde cameraproblemen oplossen. Voor meer informatie ga je naar:

Belichting en andere instellingen aanpassen

Sommige camera-instellingen op je Surface, bijvoorbeeld voor helderheid, zijn van invloed op de kwaliteit van de foto's en video's, en deze worden standaard automatisch aangepast. Voordat je een foto maakt of een video opneemt, kun je de Camera-app gebruiken om de belichting handmatig aan te passen en je foto's zo lichter of donkerder te maken. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Ga naar Start Windows-logo en selecteer Camera om de app Camera te openen.
Als je de app Camera wilt vastmaken aan Start, selecteer je Alle apps, houd je de knop Camera ingedrukt (of klik je erop met de rechtermuisknop) en selecteer je Vastmaken aan Start.
Stap 2: Veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm en selecteer onder aan het scherm Belichting.
Stap 3: Schuif de schuifregelaar omhoog of omlaag om de helderheid van je foto aan te passen.

Camera-app-instellingen

Je kunt andere instellingen maken, zoals wisselen naar een bredere beeldweergave of de rasterlijnen op het scherm inschakelen. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Maak in de app Camera een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en selecteer Instellingen.

Opmerking
De beschikbare opties kunnen variëren afhankelijk van je Surface-model.
Stap 2: Selecteer Opties en wijzig een van de volgende opties:

• Selecteer de gewenste hoogte-breedteverhouding: 16:9 (breedbeeld), 4:3 of 3:2.
    De hoogte-breedteverhouding bepaalt de verhouding van de breedte tot de hoogte van je beelden. Een 16:9-verhouding geeft een breder beeld van een scène weer en is geschikt voor foto's van landschappen en voor het opnemen van breedbeeldvideo's.

• Selecteer onder Videokwaliteit een optie: 720p of 1080p.
    Een resolutie van 1080p is hoger en de video zal dus meer details tonen.

• Gebruik onder Rasterlijnen de schuifregelaar om Weergeven of Verbergen te selecteren.
    De verticale en horizontale lijnen op het scherm kunnen je helpen met de algemene compositie van je foto's of kunnen je helpen om het frameniveau van je camera te behouden. Je kunt de lijnen bijvoorbeeld gebruiken om een horizon te volgen wanneer je een landschapsfoto maakt.

• Onder Vernieuwingsfrequentie kun je 50 Hz of 60 Hz selecteren.
    De Surface-camera zal automatisch de geschikte vernieuwingsfrequentie detecteren en selecteren op basis van je lichtomstandigheden. In sommige gevallen kun je het nuttig vinden om de instelling handmatig te kiezen.

Voor meer informatie over andere camera-instellingen raadpleeg je Foto's en video's maken met Surface.

Tips voor het maken van panoramafoto's

Je kunt de Camera-app op Surface gebruiken om unieke, prachtige panoramafoto's te maken. Een panoramafoto is een reeks beelden die worden gecombineerd in één foto. Panorama's zijn uiterst geschikt om foto's van landschappen te maken en beelden van 360 graden te creëren.

Als je een panoramafoto maakt, krijg je de beste resultaten door deze basisrichtlijnen te volgen:

• Houd de Surface-camera op hetzelfde niveau terwijl je deze draait en kantelt.
    • Beweeg langzaam terwijl je elk beeld zoekt en pauzeer om het beeld vast te leggen. Als je te snel beweegt, zie je op het scherm een waarschuwing dat je naar de vorige positie terug moet gaan.
    • Als je lichaam de zoeker blokkeert, houd je de camera op dezelfde plaats en stap je opzij zodat de zoeker vrijkomt.
    • Experimenteer met het kantelen van de camera in allerlei richtingen, ook omhoog en omlaag.

Voor meer informatie en instructies raadpleeg je Camera-app en webcams: help.

De nieuwste updates installeren

Voordat je camera-instellingen handmatig instelt, controleer je of je over de meest recente updates beschikt, inclusief updates voor Surface en Windows, de Camera-app en alle gerelateerde apps. Hiermee kun je mogelijk bepaalde cameraproblemen oplossen. Voor meer informatie ga je naar:

Belichting en andere instellingen aanpassen

Sommige camera-instellingen op je Surface, bijvoorbeeld voor helderheid, zijn van invloed op de kwaliteit van de foto's en video's, en deze worden standaard automatisch aangepast. Voordat je een foto maakt of een video opneemt, kun je de Camera-app gebruiken om de belichting handmatig aan te passen en je foto's zo lichter of donkerder te maken. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Tik op het Startscherm op Camera om de Camera-app te openen.
Stap 2: Veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm en tik onder aan het scherm op Belichting.
Stap 3: Schuif de schuifregelaar omhoog of omlaag om de helderheid van je foto aan te passen.

Camera-app-instellingen

Je kunt andere instellingen maken, zoals wisselen naar een bredere beeldweergave of de rasterlijnen op het scherm inschakelen. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Maak in de Camera-app een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.

Opmerking
De beschikbare opties kunnen variëren afhankelijk van je Surface-model.
Stap 2: Tik op Opties en wijzig een van de volgende opties:

• Selecteer de gewenste hoogte-breedteverhouding: 16:9 (breedbeeld), 4:3 of 3:2.
    De hoogte-breedteverhouding bepaalt de verhouding van de breedte tot de hoogte van je beelden. Een 16:9-verhouding geeft een breder beeld van een scène weer en is geschikt voor foto's van landschappen en voor het opnemen van breedbeeldvideo's.

• Selecteer onder Videokwaliteit een optie: 720p of 1080p.
    Een resolutie van 1080p is hoger en de video zal dus meer details tonen.

• Gebruik onder Rasterlijnen de schuifregelaar om Weergeven of Verbergen te selecteren.
    De verticale en horizontale lijnen op het scherm kunnen je helpen met de algemene compositie van je foto's of kunnen je helpen om het frameniveau van je camera te behouden. Je kunt de lijnen bijvoorbeeld gebruiken om een horizon te volgen wanneer je een landschapsfoto maakt.

• Onder Vernieuwingsfrequentie kun je 50 Hz of 60 Hz selecteren.
    De Surface-camera zal automatisch de geschikte vernieuwingsfrequentie detecteren en selecteren op basis van je lichtomstandigheden. In sommige gevallen kun je het nuttig vinden om de instelling handmatig te kiezen.

Voor meer informatie over andere camera-instellingen raadpleeg je Foto's en video's maken met Surface.

Autofocus gebruiken op Surface 3

Als je de scherpte van je foto's en video's wilt verbeteren, kun je de camera aan de achterkant van de Surface 3 met de autofocuslens gebruiken. De lens wordt automatisch scherpgesteld op het hoofdonderwerp op het scherm, maar je kunt de focus eenvoudig verplaatsen naar een ander gebied voordat je een foto maakt of terwijl je een video opneemt. Dat gaat als volgt:

• Voordat je een foto maakt, tik je op het scherm om op een punt scherp te stellen.
    • Terwijl je een video opneemt, tik je op het scherm om de focus af te stellen zonder de opname te stoppen.

Raadpleeg Autofocus gebruiken op Surface 3 voor meer informatie over de autofocus.

Opmerking
Autofocus is alleen beschikbaar op de camera aan de achterkant van Surface 3. De camera aan de voorkant heeft een lens met een vaste focus.

Tips voor het maken van panoramafoto's

Je kunt de Camera-app op Surface gebruiken om unieke, prachtige panoramafoto's te maken. Een panoramafoto is een reeks beelden die worden gecombineerd in één foto. Panorama's zijn uiterst geschikt om foto's van landschappen te maken en beelden van 360 graden te creëren.

Als je een panoramafoto maakt, krijg je de beste resultaten door deze basisrichtlijnen te volgen:

• Houd de Surface-camera op hetzelfde niveau terwijl je deze draait en kantelt.
    • Beweeg langzaam terwijl je elk beeld zoekt en pauzeer om het beeld vast te leggen. Als je te snel beweegt, zie je op het scherm een waarschuwing dat je naar de vorige positie terug moet gaan.
    • Als je lichaam de zoeker blokkeert, houd je de camera op dezelfde plaats en stap je opzij zodat de zoeker vrijkomt.
    • Experimenteer met het kantelen van de camera in allerlei richtingen, ook omhoog en omlaag.

Voor meer informatie en instructies raadpleeg je Camera-app en webcams: help.

De nieuwste updates installeren

Voordat je camera-instellingen handmatig instelt, controleer je of je over de meest recente updates beschikt, inclusief updates voor Surface en Windows, de Camera-app en alle gerelateerde apps. Hiermee kun je mogelijk bepaalde cameraproblemen oplossen. Voor meer informatie ga je naar:

Belichting en andere instellingen aanpassen

Sommige camera-instellingen op je Surface, bijvoorbeeld voor helderheid, zijn van invloed op de kwaliteit van de foto's en video's, en deze worden standaard automatisch aangepast. Voordat je een foto maakt of een video opneemt, kun je de Camera-app gebruiken om de belichting handmatig aan te passen en je foto's zo lichter of donkerder te maken. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Tik op het Startscherm op Camera om de app Camera te openen.
Stap 2: Veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm en tik onder aan het scherm op Belichting.
Stap 3: Schuif de schuifregelaar omhoog of omlaag om de helderheid van je foto aan te passen.

Camera-app-instellingen

Je kunt andere instellingen maken, zoals wisselen naar een bredere beeldweergave of de rasterlijnen op het scherm inschakelen. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Maak in de app Camera een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.

Opmerking
De beschikbare opties kunnen variëren afhankelijk van je Surface-model.
Stap 2: Tik op Opties en wijzig een van de volgende opties:

• Selecteer de gewenste hoogte-breedteverhouding: 16:9 (breedbeeld), 4:3 of 3:2.
    De hoogte-breedteverhouding bepaalt de verhouding van de breedte tot de hoogte van je beelden. Een 16:9-verhouding geeft een breder beeld van een scène weer en is geschikt voor foto's van landschappen en voor het opnemen van breedbeeldvideo's.

• Selecteer onder Videokwaliteit een optie: 720p of 1080p.
    Een resolutie van 1080p is hoger en de video zal dus meer details tonen.

• Gebruik onder Rasterlijnen de schuifregelaar om Weergeven of Verbergen te selecteren.
    De verticale en horizontale lijnen op het scherm kunnen je helpen met de algemene compositie van je foto's of kunnen je helpen om het frameniveau van je camera te behouden. Je kunt de lijnen bijvoorbeeld gebruiken om een horizon te volgen wanneer je een landschapsfoto maakt.

• Onder Vernieuwingsfrequentie kun je 50 Hz of 60 Hz selecteren.
    De Surface-camera zal automatisch de geschikte vernieuwingsfrequentie detecteren en selecteren op basis van je lichtomstandigheden. In sommige gevallen kun je het nuttig vinden om de instelling handmatig te kiezen.

Voor meer informatie over andere camera-instellingen raadpleeg je Foto's en video's maken met Surface.

Tips voor het maken van panoramafoto's

Je kunt de Camera-app op Surface gebruiken om unieke, prachtige panoramafoto's te maken. Een panoramafoto is een reeks beelden die worden gecombineerd in één foto. Panorama's zijn uiterst geschikt om foto's van landschappen te maken en beelden van 360 graden te creëren.

Als je een panoramafoto maakt, krijg je de beste resultaten door deze basisrichtlijnen te volgen:

• Houd de Surface-camera op hetzelfde niveau terwijl je deze draait en kantelt.
    • Beweeg langzaam terwijl je elk beeld zoekt en pauzeer om het beeld vast te leggen. Als je te snel beweegt, zie je op het scherm een waarschuwing dat je naar de vorige positie terug moet gaan.
    • Als je lichaam de zoeker blokkeert, houd je de camera op dezelfde plaats en stap je opzij zodat de zoeker vrijkomt.
    • Experimenteer met het kantelen van de camera in allerlei richtingen, ook omhoog en omlaag.

Voor meer informatie en instructies raadpleeg je Camera-app en webcams: help.