Problemen met afdrukken oplossen

Problemen met afdrukken via Surface kunnen worden veroorzaakt door hardwareproblemen, zoals verwijderde kabels, softwareproblemen, zoals printerinstellingen, of compatibiliteitsproblemen.

De printercompatibiliteit controleren

Gebruik het Windows Compatibiliteitscentrum om te controleren of je printer compatibel is met de Surface. Dat gaat als volgt:

Voer de naam van je printer in en tik of klik op Zoeken. Als je niet meer de hele naam weet, begin je met het merk en het woord printer. Vervolgens kun je je printer in een lijst kiezen.

• Surface RT en Surface 2: zoek een groen vinkje Pictogram van vinkje Compatibel in de kolom Windows RT 8.1.
  • Surface Pro: zoek een groen vinkje Pictogram van vinkje Compatibel in de kolom Windows 8.1.
Opmerking
Als je nog Windows RT of Windows 8 gebruikt, raadpleeg je Surface bijwerken van Windows 8 naar Windows 8.1.

De printerinstellingen controleren

Eerst het volgende controleren

Controleer het volgende:

• Of het netsnoer van de printer is aangesloten op een werkend stopcontact. Als je printer is aangesloten op een piekspanningsbeveiliging of een back-upvoeding, controleer je of deze ook is aangesloten en ingeschakeld.
  • Of de printerkabel goed is aangesloten tussen de printer en de Surface (bij USB-printers)
  • Of de printer is ingeschakeld.
  • Als het om een netwerkprinter gaat, controleer je of deze is verbonden met het netwerk.

Controleren of je printer is geïnstalleerd

Als er alleen een optie voor afdrukken naar een bestand of app wordt weergegeven wanneer je probeert af te drukken, is de printer mogelijk niet goed geïnstalleerd. De installatie van je printer controleren:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik vervolgens op Pc en apparaten.
Stap 3:  Tik of klik op Apparaten.

Als Surface de printer herkent, wordt deze weergegeven onder Printers. Als je printer niet wordt weergegeven, tik of klik je op Een apparaat toevoegen onder Apparaten toevoegen en selecteer je de printer om deze te installeren.

Opmerking
Meer informatie over het toevoegen van printers, bijvoorbeeld hoe je handmatig een printer kunt toevoegen, vind je in Apparaten en printers toevoegen, verwijderen en beheren.

Voor draadloze of netwerkprinters

• Controleer of je bent verbonden met het netwerk met de printer. Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Instellingen om het netwerk en de signaalsterkte te controleren.
Netwerkindicator onder in venster Instellingen

Ga voor meer informatie over netwerkverbindingsproblemen naar Kun je geen verbinding maken met een draadloos netwerk?

• Controleer of delen is ingeschakeld, zodat je Surface kan zoeken naar en verbinding kan maken met printers of andere pc's op het draadloze netwerk. Zie Pc's, apparaten en inhoud in je netwerk vinden vinden voor meer informatie. Als je verbinding maakt met een netwerkprinter die is verbonden met een andere pc, controleer je of de andere pc ook is ingeschakeld en of delen hierop is ingeschakeld.
  • Als je netwerkprinter wordt gedeeld met een andere pc, kun je mogelijk verbinding met de printer maken door lid te worden van een thuisgroep. Zie Bestanden op een thuisnetwerk of je Surface delen.

Voor Bluetooth-printers

Controleer of Bluetooth® is ingeschakeld en geactiveerd, en of je Bluetooth-printer detecteerbaar is. Zie Bluetooth-apparaat toevoegen voor meer informatie. Je kunt ook de informatie controleren die bij je printer is geleverd, of naar de website van de fabrikant gaan. Methoden voor het detecteerbaar maken van een printer kunnen sterk verschillen.

Tip
Als je wilt bepalen of het probleem een printerprobleem of een probleem met het netwerk of Bluetooth-verbindingen is, sluit je je printer aan op Surface om te controleren of je op deze manier kunt afdrukken. Zie Een USB-muis, -printer en meer aansluiten voor informatie hierover.

De instelling voor de standaardprinter controleren

Je printer is misschien niet ingesteld als standaardprinter op de Surface. De printer die je wilt gebruiken, instellen als standaardprinter:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Voer standaardprinter in het zoekvak in en tik of klik vervolgens op Standaardprinter wijzigen.
Stap 3:  Houd de gewenste printer ingedrukt of klik er met de rechtermuisknop op en tik of klik vervolgens op Als standaardprinter instellen.

Je software controleren

Surface- en Windows-updates

Het installeren van de nieuwste updates voor en Windows kan helpen bij het oplossen van problemen met afdrukken. Met de printer ingeschakeld en (verbonden met een kabel of via een netwerk):

Stap 1:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik vervolgens op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:  Tik of klik op Bijwerken en herstellen.
Stap 4:  Tik of klik op Nu controleren.
Stap 5:  Als er updates beschikbaar zijn, tik of klik je op Details bekijken.
Stap 6:  Tik of klik om de updates te selecteren die je wilt installeren. Tik of klik vervolgens op Installeren.
Mogelijk moet je Surface opnieuw starten nadat de updates zijn geïnstalleerd.

Printerstuurprogramma's

Zorg ervoor dat de nieuwste stuurprogramma's voor je printer zijn geïnstalleerd.

Surface RT en Surface 2: Met Windows Update worden automatisch stuurprogramma's voor Windows RT bijgewerkt. Je kunt niet rechtstreeks andere stuurprogramma's van fabrikanten installeren.

Surface Pro: Als in Windows Update geen stuurprogramma voor je printer wordt gevonden, kun je proberen het stuurprogramma zelf te downloaden en te installeren van de website van de fabrikant.

Een probleemoplosser voor afdrukken uitvoeren

Als je nog steeds niet kunt afdrukken, gebruik je de Probleemoplosser voor afdrukken om het probleem vast te stellen en op te lossen.