Problemen met Surface-schermrotatie oplossen

Surface is zo ontworpen dat het scherm automatisch wordt gedraaid wanneer je de Surface draait. Op deze manier wordt de scherminhoud altijd correct weergegeven. Als het beeld op de Surface niet automatisch wordt gedraaid, probeer je de volgende oplossingen in de aangegeven volgorde.

Oplossing 1: De Surface-cover en eventuele externe schermen verwijderen

Surface is zo ontworpen dat het scherm liggend wordt weergegeven wanneer je op een Surface-cover typt of een extern beeldscherm gebruikt.

Stap 1:  Verwijder de Surface Typing Cover en eventuele externe beeldschermen als deze verhinderen dat je scherm automatisch wordt gedraaid.
Stap 2:  Controleer of het Surface-scherm automatisch wordt gedraaid wanneer je de Surface draait.

Als het scherm nog steeds niet automatisch draait, probeer je Oplossing 2.

Oplossing 2: De instelling voor automatisch draaien controleren

Als het scherm niet automatisch wordt gedraaid, is de instelling voor automatisch draaien mogelijk vergrendeld in één positie. Je ontgrendelt deze instelling als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Scherm en vervolgens op het schermpictogram boven de schuifregelaar voor helderheid om automatisch draaien te ontgrendelen.

Tikken op het schermpictogram in Instellingen

Stap 3:  In het schermpictogram wordt een slot weergegeven wanneer automatisch draaien is vergrendeld. Het scherm wordt niet gedraaid als je de richting van de Surface wijzigt.
Schermpictogram als automatisch draaien is vergrendeld
Stap 4:  Bevestig de Surface Typing Cover opnieuw, vouw deze terug en controleer of het beeld op je Surface automatisch wordt gedraaid wanneer je de Surface draait.
Opmerkingen
  • Schermrotatie wordt automatisch vergrendeld wanneer een Surface Typing Cover zo is bevestigd dat je kunt typen.
  • Tenzij de instelling voor schermrotatie of schermstand is vergrendeld, wordt het scherm weer automatisch gedraaid wanneer je de Surface Typing Cover naar achteren klapt.
  • Als het Surface-scherm staand wordt weergegeven wanneer je een Surface Typing Cover of extern beeldscherm aansluit, wordt het scherm automatisch zo gedraaid dat het liggend wordt weergegeven, zelfs wanneer automatisch draaien is vergrendeld.

Probeer Oplossing 3 als automatisch draaien nog steeds niet werkt als je automatisch draaien hebt ontgrendeld.

Oplossing 3: De Surface uit- en weer inschakelen

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Aan/uit en tik of klik vervolgens op Afsluiten.
Stap 3:  Drup op de aan/uit-knop op je Surface om deze weer in te schakelen en je aan te melden bij Windows.

Als het opnieuw inschakelen van de Surface niet helpt, probeer je Oplossing 4.

Oplossing 4: De nieuwste updates installeren

Het installeren van de laatste updates voor de Microsoft Surface, inclusief de updates voor Windows en de versnellingsmeter of andere sensoren, kan helpen bij het oplossen van een rotatieprobleem. Zie Surface- en Windows-updates installeren.

Als automatisch draaien nog niet werkt na het installeren van updates, ga je naar Oplossing 5.

Oplossing 5: Een probleemoplosser uitvoeren

Open de probleemoplosser Sensoren. Tik of klik in het dialoogvenster Bestand downloaden op Openen en volg de aanwijzingen.

Als het uitvoeren van probleemoplosser niet helpt, ga je naar Oplossing 6.

Oplossing 6: Surface herstellen of vernieuwen

Als je nog steeds problemen met automatisch draaien ondervindt, probeer je het volgende in de genoemde volgorde: de Surface herstellen of vernieuwen.

• Surface herstellen

Dit is een manier om recente systeemwijzigingen ongedaan te maken die mogelijk problemen veroorzaken. Hiermee worden je persoonlijke bestanden niet gewijzigd, maar recent geïnstalleerde apps en stuurprogramma's worden mogelijk verwijderd.

Opmerking
Herstellen is niet beschikbaar voor Surface RT of Surface 2.

Als het herstellen van je Surface het probleem niet heeft opgelost, vernieuw je de Surface.

• Surface vernieuwen

Bij het vernieuwen van de Surface wordt Windows opnieuw geïnstalleerd en blijven al je persoonlijke bestanden, instellingen en apps bewaard die al op de Surface waren geïnstalleerd of die je vanuit de Windows Store hebt geïnstalleerd. Bureaublad-apps die je op Surface Pro hebt geïnstalleerd, worden verwijderd, maar je kunt ze opnieuw installeren nadat je de Surface hebt vernieuwd.

Opmerking
Als je Surface Pro van Windows 8 hebt bijgewerkt naar Windows 8.1, wordt met het vernieuwen Windows 8 (en niet Windows 8.1) en de bij Surface Pro vooraf geïnstalleerde apps opnieuw geïnstalleerd. Alle andere apps en je instellingen worden verwijderd. Je kunt ze opnieuw installeren nadat het vernieuwen is voltooid.

Voor meer gedetailleerde informatie ga je naar:

Heb je nog problemen met schermrotatie na het herstellen of vernieuwen? Neem voor meer informatie contact met ons op.