Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3, Surface 3, Windows 8.1.

Surface Pro of Surface 3 aansluiten op een tv, beeldscherm of projector

Je kunt foto's, video's en presentaties groter maken door je Surface aan te sluiten op een tv, monitor of projector. Of sluit een HDTV aan en bekijk films op een groot scherm.

Als je Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3 of Surface 3 wilt aansluiten op een ander scherm, heb je een compatibele kabel en adapter nodig. Met sommige apparaten kun je zelfs draadloos verbinding maken. Surface-videoadapters zijn verkrijgbaar in het gedeelte Accessoires op deze site en in de Microsoft Store.

Hoe kan ik aansluiten op een ander scherm?

Als je wilt weten welke adapter of kabel je nodig hebt, kijk je naar de videopoorten op je tv, scherm of projector.

• HDTV. Als je tv een HDMI-poort heeft, heb je een HDMI-kabel en een Mini DisplayPort naar HD AV-adapter of een HDMI naar Mini DisplayPort-kabel nodig. (Beide worden afzonderlijk verkocht.)
  • Draadloos. Je kunt ook verbinding maken met een draadloos scherm wanneer er een door Windows wordt gedetecteerd. Of gebruik een Microsoft Wireless Display Adapter om verbinding te maken met een scherm met behulp van Miracast.
  • Projector of monitor. Als je monitor een DisplayPort heeft, kun je deze op de Surface aansluiten met een DisplayPort naar Mini DisplayPort-kabel (afzonderlijk verkrijgbaar). Als je monitor geen DisplayPort of HDMI-poort heeft, gebruik je een VGA-kabel en de Mini DisplayPort naar VGA-adapter. Een VGA-adapter of -kabel is alleen bedoeld voor video. Audiogegevens worden afgespeeld via de Surface-luidsprekers, tenzij je externe luidsprekers hebt aangesloten. Zie voor meer informatie hierover Surface-accessoires voor geluid, volume en audio.
    • Als je de laatste Surface- en Windows-updates hebt geïnstalleerd, dan kun je meerdere monitors in een keten vanaf je Surface Pro 2 of Surface Pro 3 aan elkaar koppelen.

Aansluiten op een bekabeld scherm

Stap 1:  Sluit een HDMI- of VGA-kabel aan op de HDMI- of VGA-poort of de DisplayPort op je tv, monitor of projector.
Stap 2:  Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op een Surface-videoadapter of de Mini DisplayPort op je Surface of je Docking Station.

Mini DisplayPort op de Surface Pro en Surface Pro 2

Mini DisplayPort op de Surface Pro en Surface Pro 2

Mini DisplayPort op de Surface Pro 3

Mini DisplayPort op de Surface Pro 3

Mini DisplayPort op de Surface 3

Mini DisplayPort op de Surface 3

Mini DisplayPort op Docking Station

Mini DisplayPort op Surface Docking Stations

Stap 3:  Als je een adapter gebruikt, sluit je die adapter aan op de Mini DisplayPort op de Surface of je Docking Station.
(Als je het Surface Pro 3 Docking Station gebruikt met Surface Pro 3, kun je de Mini DisplayPort op Surface en de Mini DisplayPort op je Docking Station gebruiken (beide tegelijk).)

Aansluiten op een draadloos scherm

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik op Apparaten.
(Als je een muis gebruikt, wijs je de rechterbenedenhoek van het scherm aan, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en klik je op Apparaten.)
Stap 2:  Tik of klik op Projecteren en tik of klik op Een draadloos scherm toevoegen.
Stap 3:  Kies het draadloze scherm in de lijst met gevonden apparaten en volg de instructies op het scherm.

Als je problemen hebt bij het aansluiten van je Surface of vragen hebt over de schermresolutie, ga je naar Ondervind je problemen bij het aansluiten op een tweede scherm?

Als je een Microsoft Wireless Display Adapter gebruikt om verbinding te maken met een scherm met Miracast, raadpleeg je Methode: Adapters voor informatie over het aansluiten.

In een keten verbonden monitors (alleen voor Surface Pro 2 Surface Pro 3)

Je kunt monitors in een keten aan elkaar verbinden vanaf een Surface Pro 2 of Surface Pro 3 of vanaf een Surface Docking Station. Je hebt twee monitors met DisplayPort 1.2-invoerpoorten nodig en minstens een van deze monitors moet ook een DisplayPort-uitvoerpoort hebben. Je hebt ook standaard DisplayPort-kabels nodig met minstens één Mini DisplayPort-uiteinde om je aansluitingen te maken.

Opmerking
Doorschakeling met meerdere monitors is niet ondersteund op Surface 3 of het Surface 3 Docking Station.
Stap 1: Sluit de Mini DisplayPort op de Surface aan op de DisplayPort-invoer op de eerste monitor. Als slechts een van je monitors een uitvoerpoort heeft, dan gebruik je deze monitor om de eerste aansluiting te maken.
Stap 2: Sluit de uitvoerpoort van de eerste monitor aan op de DisplayPort-invoerpoort van de andere monitor.
Stap 3:

Volg de instructies van de fabrikanten van de monitors om beide monitors in te stellen voor gebruik van DisplayPort 1.2 als een invoerbron.
(Dit kan ook MST of Multi-Stream Transport worden genoemd.) Dit zorgt ervoor dat de eerste monitor het signaal doorstuurt naar de tweede monitor.

Nadat je schermen verbonden zijn, kun je de instellingen aanpassen. Zie De beste weergave op je scherm krijgen voor meer informatie.

Je schermen instellen

Als je een ander scherm of schermen hebt aangesloten, kun je kiezen wat je op elk scherm wilt weergeven. Dat gaat als volgt:

Stap 1:

Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Apparaten.

Stap 2:

Tik of klik op Projecteren en kies een van de volgende opties:

• Alleen computerscherm. Je ziet alles op je Surface-scherm. (Als je bent verbonden met een draadloze projector, verandert deze optie in Verbinding verbreken.)
  • Dubbel. Je ziet dezelfde dingen op alle schermen.
  • Uitbreiden. Je ziet alles uitgespreid over alle schermen en je kunt items tussen de schermen slepen en verplaatsen.
  • Alleen tweede scherm. Je ziet alles op het aangesloten scherm of schermen en je Surface-scherm blijft leeg.
Opmerkingen

Hoeveel schermen kan ik aansluiten?

Het aantal externe schermen die je Surface Pro 2, Surface Pro 3 of Surface 3 ondersteunt, is afhankelijk van je instellingen voor vernieuwingsfrequentie en resolutie en van het feit of het scherm van de Surface is in- of uitgeschakeld. Voor Surface Pro 3 is het aantal ook afhankelijk van het type processor waarover je beschikt (i7, i5 of i3).
Surface
Surface-scherm
Externe schermen
Vernieuwingsfrequentie
Schermresolutie
Surface 3
Aan
Eén
30 Hz
3840 x 2160
Surface 3
Aan
Eén
60 Hz
2560 x 1600
Surface Pro 2 of
Surface Pro 3 met elke processor
Aan
Eén
60 Hz
Max. 3840 x 2160
Surface Pro 2 of
Surface Pro 3 met elke processor
Aan
Eén
24 Hz
Max. 4096 x 2160
Surface Pro 2 of
Surface Pro 3 met i7- of i5-processor
Aan
Twee
60 Hz
Max. 2560 x 1440
Surface Pro 2 of
Surface Pro 3 met i7- of i5-processor
Aan
Twee
30 Hz
Max. 3840 x 2160
Surface Pro 2 of
Surface Pro 3 met i7- of i5-processor
Uit
Drie
60 Hz
Max. 1920 x 1200
Surface Pro 3 met i3-processor
Aan
Twee
60 Hz
Max. 1920 x 1200

Taakbalken op al je schermen gebruiken

Als je een tweede monitor of projector naar wens hebt ingesteld, wil je mogelijk meerdere taakbalken hebben om gemakkelijker te kunnen schakelen tussen apps en bestanden op het bureaublad. Zo kun je taakbalken op al je schermen weergeven en wijzigen hoe de knoppen eruitzien.

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik of klik op Zoeken.
Stap 2:  Geef in het zoekvak de tekst Taakbalk en navigatie op en tik of klik in de resultaten op Taakbalk en navigatie.
Stap 3:  Selecteer onder Meerdere beeldschermen de optie Taakbalk weergeven op alle beeldschermen.
Stap 4:

Selecteer in de lijst Taakbalkknoppen weergeven een van de volgende opties:

• Alle taakbalken. De taakbalkknoppen voor al je open vensters worden gedupliceerd op de taakbalken op elk beeldscherm.
  • Hoofdtaakbalk en taakbalk met open venster. Er verschijnt een taakbalkknop op je hoofdscherm en in de taakbalk op het scherm met het geopende venster.
  • Taakbalk met geopend venster. Er verschijnt alleen een taakbalkknop op het beeldscherm met het geopende venster. Geen van de knoppen wordt op andere taakbalken weergegeven.
Stap 5:  Tik of klik op OK.

Apps verplaatsen tussen je schermen

Een ander beeldscherm aansluiten op de Surface is een prima manier om te multitasken. Je kunt de ene monitor gebruiken voor je werk (Office-apps) en de andere voor ontspanning (chatten of muziek).

Eenmaal aangesloten kun je een van de volgende toetscombinaties gebruiken om een app naar het tweede scherm te verplaatsen:
Als je dit wilt
Doe je dit
Verplaats Windows Store- of desktopapps naar een andere monitor.
Windows-logotoets Windows-logotoets +Shift+Pijl-rechts
-of-
Windows-logotoets Windows-logotoets +Shift+Pijl-links
Verplaats bureaublad-apps naar links, midden en rechts op een monitor.
Windows-logotoets Windows-logotoets +Pijl-rechts
-of-
Windows-logotoets Windows-logotoets +Pijl-links

Je kunt ook een bureaublad-app naar een ander scherm slepen door te klikken op de titelbalk van het venster en dit naar het andere scherm te slepen.
Opmerkingen
  • Als je het startscherm, charms of je recente apps op een andere monitor opent, gaan apps van de Windows Store ook naar die monitor.
  • Je kunt beslissen of je een taakbalk wilt op al je schermen, en hoe je de taakbalkknoppen wilt ordenen. Ga voor meer informatie naar Taakbalkinstellingen voor meerdere schermen wijzigen.

Twee of meer apps naast elkaar gebruiken

Afhankelijk van je schermresolutie kun je maximaal vier apps tegelijk op een scherm hebben. Je kunt in je agenda bijeenkomsten plannen terwijl je e-mail beantwoordt, of een les in de klas opnemen met de geluidsrecorder terwijl je op het bureaublad notities maakt.

Zo gebruik je twee apps naast elkaar:

Stap 1:  Open een app die je wilt gebruiken.
Stap 2:  Schuif vanaf de bovenrand van het scherm naar het midden totdat er achter de app een opening verschijnt en sleep de app vervolgens naar links of naar rechts. (Als je een muis gebruikt, sleep je de bovenkant van het scherm naar beneden totdat er een opening verschijnt achter de app en vervolgens sleep je deze naar links of naar rechts.)
Stap 3:  Ga terug naar Start en open een tweede app. Deze wordt naast de eerste app weergegeven.
Stap 4:  Als je de grootte van de apps wilt wijzigen, sleep je de scheidingslijn tussen de apps.

Je kunt ook drie apps naast elkaar gebruiken.

• Als je teruggaat naar Start en een derde app opent, verschijnt deze boven op de eerste twee. Je kunt tikken of klikken op de linker- of rechterkant van de derde app om deze te vervangen door een van de apps eronder.
  • Als je alle drie de apps op hetzelfde scherm wilt gebruiken, sleep je de derde app totdat er een open ruimte verschijnt naast of tussen de andere apps. Als er geen ruimte verschijnt, passen er maar twee apps tegelijk op je scherm.