OneNote gebruiken op Surface

Houd al je notities, knipsels, schetsen, foto's enzovoort samen op één plaats met OneNote.

OneNote wordt gesynchroniseerd met je OneDrive en slaat alles automatisch op, zodat je je notities van overal kunt bekijken, bijwerken en ordenen.
OneNote is vooraf geïnstalleerd op je Surface en je kunt OneNote gratis installeren op je andere apparaten.

Besturingssysteem:
Surface Pro 3 met Surface-pen en Type Cover
Pictogram van Surface-pen

Een snelle notitie maken

Als je de Surface-pen gebruikt met Surface Pro 3 en Surface 3 kun je je ideeën nog makkelijker dan ooit vastleggen in OneNote.

Klikken, schrijven, klaar

Wanneer je bent aangemeld op je Surface Pro 3 of Surface 3, kun je de Surface-pen gebruiken om OneNote snel te openen, zelfs vanaf het vergrendelingsscherm.

Klikken om OneNote te openen

Als Surface vergrendeld is:

Klik op de bovenste knop op je Surface-pen om OneNote te openen en snel een notitie te schrijven. Druk op de aan/uit-knop om je Surface terug in de slaapstand te zetten en OneNote slaat je werk op.

Als je Surface gebruikt:

Klik op de bovenste knop op je Surface-pen en OneNote opent je recentste notities. Je kunt wisselen tussen OneNote en andere apps die je gebruikt.

Heb je geen Surface-pen? Geen probleem.

OneNote openen vanaf Start

Zelfs zonder de Surface-pen staat OneNote altijd ter beschikking. Tik of klik op de OneNote-tegel, open een nieuwe pagina in Recente notities en leg snel je ideeën vast.

OneDrive-cloudpictogram

Eenmaal schrijven, overal lezen

Je kunt OneNote installeren en gratis gebruiken op een pc, Mac, iPad of smartphone zoals Windows Phone, iPhone en Android. OneNote houdt alles gesynchroniseerd. Zie OneNote.com voor meer details.

Voor nog meer OneNote-functies installeer of activeer je OneNote 2013. Je ontdekt er alles over op OneNote.com/Download. Met OneNote 2013 kun je dingen doen zoals audio opnemen, aangepaste labels maken, in een groep werken op notitieblokken enzovoort.

Zodra je deze functies in OneNote 2013 hebt gebruikt, worden je opnames, labels en samenwerkingen ook opgeslagen in je gesynchroniseerde notitieblokken. Bekijk de OneNote 2013-trainingsvideo's voor meer informatie over het gebruik van OneNote 2013.

Pictogram van radiaal menu Aanraakvriendelijke radiale menu's

Wanneer je in de OneNote-app werkt, zul je kleine ronde pictogrammen zien verschijnen naast je notities, bijvoorbeeld: Rond pictogram (pagina), Rond pictogram (tabel) of Rond pictogram (pen).
Deze pictogrammen verschijnen wanneer je op notities of voorwerpen op een pagina tikt, tekst of afbeeldingen selecteert of andere dingen in je notitieblok doet. Wanneer je op deze pictogrammen tikt, verschijnt er een radiaal menu dat je een wiel met opdrachten toont op basis van je selectie.

Als je het radiale menu wilt openen, selecteer je het kleine ronde pictogram. Wat er binnen in de cirkel wordt weergegeven, hangt af van wat je op dat moment doet.

Het cirkelpictogram wordt het midden van een radiaal menu met opdrachten die verwant zijn aan wat je doet. Dit is het radiale menu om te werken in een tabel.

Tik of klik in een radiaal menu op een opdracht, bijvoorbeeld Tekenen om de inktfuncties te gebruiken of Tabel om een tabel in te voegen. Tik of klik op een pijl in de buitenste ring om meer opdrachten te kiezen, bijvoorbeeld een labelstijl.

Als het middelste pictogram een pijl-terug is, kun je hierop klikken om naar het vorige menu terug te gaan.

Voor meer informatie ga je naar Radiale menu's gebruiken om OneNote-opdrachten weer te geven.

Het lint in OneNote 2013 gebruiken

Gebruik het lint in OneNote 2013 om snel opdrachten en instellingen te zoeken.

Zoekpictogram Je notities zoeken wanneer je ze nodig hebt

Je laatste notities openen

OneNote slaat je Snelle notities op in je notitieblok, waar je deze later kunt bekijken en ordenen.

In OneNote

Tik of klik op het symbool met de drie horizontale lijnen om je lijst met notitieblokken te openen. Recente notities staan boven aan de lijst.

In OneNote 2013

Losse notities staan onder aan de lijst met notitieblokken. Als je lijst met notitieblokken niet wordt geopend, tik of klik je op de pijl naast de naam van het huidige notitieblok om de lijst te openen.

Met Surface Pro 3 of Surface 3

Om je meest recente notitie te zien, klik je op de bovenste knop op de pen wanneer je Surface ontgrendeld is.

Je notities zoeken

Het zoekvak in het menu aan de linkerkant gebruiken om OneNote te doorzoeken

In OneNote

Gebruik de charm Zoeken om naar tekst te zoeken in een van je notities. Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik of klik op Zoeken. Tik of klik op de pijl-omlaag boven het zoekvak, selecteer OneNote en voer de tekst in die je zoekt.

Het zoekvak in het menu aan de linkerkant gebruiken om OneNote te doorzoeken

In OneNote 2013

Gebruik het zoekvak aan de rechterkant van het scherm om naar je notities te zoeken.

Pictogram Notities Veel notitieblokken, allemaal in OneNote

Maak zo veel notitieblokken als je nodig hebt. Gebruik secties, pagina's en labels om gemakkelijker te vinden wat je zoekt.

Je OneNote-notitieblokken...

...bevinden zich ook in OneNote 2013.

Elke Losse notitie heeft zijn eigen pagina. Je kunt elke pagina slepen naar het notitieblok of de sectie waartoe het behoort. Bekijk deze video om te ontdekken hoe je dit doet.

Een pagina verzenden via e-mail

De charm Delen gebruiken om een pagina te delen

Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Delen om de notitieblokpagina die je bekijkt, via e-mail te verzenden.

Een notitieblok delen

Koppeling kopiëren naar notitieblok

Als je een notitieblok wilt delen, plak je een koppeling naar het notitieblok in een e-mailbericht. Dat gaat als volgt:
Klik met de rechtermuisknop op het notitieblok in je lijst met notitieblokken en tik of klik op Koppeling naar notitieblok kopiëren.

Wat personen kunnen zien hangt af van de OneDrive-instellingen voor de map waarin het notitieblok zich bevindt. Zie Bestanden en mappen delen en toegangsrechten wijzigen voor informatie over het instellen van machtigingen.

Samenwerken met behulp van OneNote 2013

Personen uitnodigen voor je notitieblok of dit delen in een vergadering

In OneNote 2013 zijn er verschillende manieren om te delen. Open het menu Bestand en selecteer Delen om je opties te bekijken.

Als je personen wilt uitnodigen voor een notitieblok, kun je kiezen wie het notitieblok kan bewerken en bekijken.

Wil je een vergadering organiseren?

Knop Delen met vergadering in

Als je een vergadering organiseert, kun je de notities van iedereen verzamelen en het geluid tijdens de vergadering opnemen en met de anderen delen. Voor meer informatie raadpleeg je Notities maken tijdens een vergadering.

Wil je niet delen?

Je notitieblokken zijn privé totdat jij beslist om ze te delen.

Kopiëren in illustraties of tekst en een koppeling terug naar de bron krijgen Afbeeldingen, webteksten enzovoort toevoegen

Je kunt afbeeldingen, webpagina's en bestanden toevoegen aan je notitieblokken. Er is automatisch een koppeling terug naar de bron inbegrepen. Dat gaat als volgt:

In OneNote

Delen gebruiken om te kopiëren vanaf een webpagina

Als je een volledige webpagina in je notitieblok wilt plakken, maak je een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm, tik of klik je op Delen en tik of klik je op Verzenden naar OneNote.

Je kunt een voorbeeld van de pagina bekijken voordat je deze naar OneNote verzendt.

Met de rechtermuisknop klikken om te plakken wat je hebt gekopieerd

Als je een afbeelding of tekst vanaf het web naar je notitieblok wilt plakken, selecteer je wat je wilt plakken. Vervolgens druk en houd je ingedrukt (of klik je met de rechtermuisknop) en selecteer je Kopiëren.

Daarna druk en houd je ingedrukt (of klik je met de rechtermuisknop) in OneNote en selecteer je Plakken.

Invoegen selecteren en een afbeelding kiezen om te plakken

Je kunt als volgt een afbeelding vanaf je Surface-camera-album of vanaf een willekeurige locatie op je Surface of OneDrive kopiëren: in de gratis OneNote-app open je de pagina waar je de afbeelding wilt plaatsen, selecteer je Invoegen en selecteer je Afbeelding.

Selecteer de bestandslocatie, kies de afbeeldingen die je wilt kopiëren en selecteer Openen.

In OneNote 2013

Tabblad in lint invoegen

Open het tabblad Invoegen, kies het type item dat je wilt invoegen en volg de instructies.

Van het web knippen, rechtstreeks naar OneNote 2013

Knippen naar OneNote
Als je Internet Explorer en OneNote 2013 gebruikt, kun je OneNote Clipper installeren en dit gebruiken om zoekbare afbeeldingen van webpagina's, compleet met koppelingen, naar je Losse notities te plakken.

CameraFoto's maken en direct naar OneNote verzenden

Gebruik je Surface-camera om afbeeldingen te maken en deze direct in een OneNote-pagina te plaatsen. Leg het whiteboard van een vergadering vast, een ontwerpidee voor je volgende evenement of een afbeelding voor je reisnotitieblok.

Open het radiaal menu en tik of klik op Camera.

Maak een of meerdere foto's en tik of klik op Alles invoegen.

Surface Pro 3 met Surface-pen en Type Cover
Pictogram van Surface-pen

Een snelle notitie maken

Als je de Surface-pen gebruikt met Surface Pro 3 en Surface 3 kun je je ideeën nog makkelijker dan ooit vastleggen in OneNote.

Klikken, schrijven, klaar

Wanneer je bent aangemeld op je Surface Pro 3 of Surface 3, kun je de Surface-pen gebruiken om OneNote snel te openen, zelfs vanaf het vergrendelingsscherm.

Klikken om OneNote te openen

Als Surface vergrendeld is:

Klik op de bovenste knop op je Surface-pen om OneNote te openen en snel een notitie te schrijven. Druk op de aan/uit-knop om je Surface terug in de slaapstand te zetten en OneNote slaat je werk op.

Als je Surface gebruikt:

Klik op de bovenste knop op je Surface-pen en OneNote opent je recentste notities. Je kunt wisselen tussen OneNote en andere apps die je gebruikt.

Heb je geen Surface-pen? Geen probleem.

OneNote openen vanaf Start

Zelfs zonder de Surface-pen staat OneNote altijd ter beschikking. Selecteer de OneNote-tegel, open een nieuwe pagina in Recente notities en leg snel je ideeën vast.

OneDrive-cloudpictogram

Eenmaal schrijven, overal lezen

Je kunt OneNote installeren en gratis gebruiken op een pc, Mac, iPad of smartphone zoals Windows Phone, iPhone en Android. OneNote houdt alles gesynchroniseerd. Zie OneNote.com voor meer details.

Voor nog meer OneNote-functies installeer of activeer je OneNote 2013. Je ontdekt er alles over op OneNote.com/Download. Met OneNote 2013 kun je dingen doen zoals audio opnemen, aangepaste labels maken, in een groep werken op notitieblokken enzovoort.

Zodra je deze functies in OneNote 2013 hebt gebruikt, worden je opnames, labels en gedeelde werk ook opgeslagen in je gesynchroniseerde notitieblokken. Bekijk de OneNote 2013-trainingsvideo's voor meer informatie over het gebruik van OneNote 2013.

Pictogram van radiaal menu Aanraakvriendelijke radiale menu's

Wanneer je in de OneNote-app werkt, zul je kleine ronde pictogrammen zien verschijnen naast je notities, bijvoorbeeld: Rond pictogram (pagina), Rond pictogram (tabel) of Rond pictogram (pen).
Deze pictogrammen verschijnen wanneer je notities of voorwerpen op een pagina selecteert, tekst of afbeeldingen selecteert of andere dingen in je notitieblok doet. Wanneer je deze pictogrammen selecteert, verschijnt er een radiaal menu dat je een wiel met opdrachten toont op basis van je selectie.

Als je het radiale menu wilt openen, selecteer je het kleine ronde pictogram. Wat er binnen in de cirkel wordt weergegeven, hangt af van wat je op dat moment doet.

Het cirkelpictogram wordt het midden van een radiaal menu met opdrachten die verwant zijn aan wat je doet. Dit is het radiale menu om te werken in een tabel.

Selecteer in een radiaal menu een opdracht, bijvoorbeeld Tekenen om de inktfuncties te gebruiken of Tabel om een tabel in te voegen. Selecteer een pijl in de buitenste ring om meer opdrachten te kiezen, bijvoorbeeld een labelstijl.

Als het middelste pictogram een pijl-terug is, kun je deze selecteren om naar het vorige menu terug te gaan.

Voor meer informatie ga je naar Radiale menu's gebruiken om OneNote-opdrachten weer te geven.

Het lint in OneNote 2013 gebruiken

Gebruik het lint in OneNote 2013 om snel opdrachten en instellingen te zoeken.

Zoekpictogram Je notities zoeken wanneer je ze nodig hebt

Je laatste notities openen

OneNote slaat je Snelle notities op in je notitieblok, waar je deze later kunt bekijken en ordenen.

In OneNote

Selecteer het symbool met de drie horizontale lijnen Menu-pictogram om je lijst met notitieblokken te openen. Recente notities staan boven aan de lijst.

In OneNote 2013

Losse notities staan onder aan de lijst met notitieblokken. Als je lijst met notitieblokken niet wordt geopend, selecteer je de pijl naast de naam van het huidige notitieblok om de lijst te openen.

Met Surface Pro 3 of Surface 3

Om je meest recente notitie te zien, klik je op de bovenste knop op de pen terwijl de Surface ontgrendeld is.

Je notities zoeken

Het zoekvak in het menu aan de linkerkant gebruiken om OneNote te doorzoeken

In OneNote

Gebruik het symbool met de drie horizontale lijnen Menu-pictogram om te zoeken naar tekst in je notities. Selecteer het symbool en voer in het zoekvak de tekst in die je wilt zoeken. Je kunt naar tekst zoeken in al je notitieblokken of in een specifiek notitieblok.

Het zoekvak in het menu aan de linkerkant gebruiken om OneNote te doorzoeken

In OneNote 2013

Gebruik het zoekvak aan de rechterkant van het scherm om naar je notities te zoeken.

Pictogram Notities Veel notitieblokken, allemaal in OneNote

Maak zo veel notitieblokken als je nodig hebt. Gebruik secties, pagina's en labels om gemakkelijker te vinden wat je zoekt.

Je OneNote-notitieblokken...

...bevinden zich ook in OneNote 2013.

Elke Losse notitie heeft zijn eigen pagina. Je kunt elke pagina slepen naar het notitieblok of de sectie waartoe het behoort.

Een pagina verzenden via e-mail

Het pictogram Delen gebruiken om een pagina te delen

Selecteer Delen pictogram Delen in de rechterbovenhoek van het venster om de notitieblokpagina die je bekijkt, via e-mail te verzenden.

Een notitieblok delen

Koppeling kopiëren naar notitieblok

Als je een notitieblok wilt delen, plak je een koppeling naar het notitieblok in een e-mailbericht. Dat gaat als volgt:
Klik met de rechtermuisknop op het notitieblok in je lijst met notitieblokken en selecteer Koppeling naar notitieblok kopiëren.

Wat personen kunnen zien hangt af van de OneDrive-instellingen voor de map waarin het notitieblok zich bevindt. Zie Bestanden en mappen delen en toegangsrechten wijzigen voor informatie over het instellen van machtigingen.

Samenwerken met behulp van OneNote 2013

Personen uitnodigen voor je notitieblok of dit delen in een vergadering

In OneNote 2013 zijn er verschillende manieren om te delen. Open het menu Bestand en selecteer Delen om je opties te bekijken.

Als je personen wilt uitnodigen voor een notitieblok, kun je kiezen wie het notitieblok kan bekijken en bewerken.

Wil je een vergadering organiseren?

Knop Delen met vergadering in

Als je een vergadering organiseert, kun je de notities van iedereen verzamelen en het geluid tijdens de vergadering opnemen en met de anderen delen. Voor meer informatie raadpleeg je Notities maken tijdens een vergadering.

Wil je niet delen?

Je notitieblokken zijn privé totdat jij beslist om ze te delen.

Kopiëren in illustraties of tekst en een koppeling terug naar de bron krijgen Afbeeldingen, webteksten enzovoort toevoegen

Je kunt afbeeldingen, webpagina's en bestanden toevoegen aan je notitieblokken. Er is automatisch een koppeling terug naar de bron inbegrepen. Dat gaat als volgt:

In OneNote

Delen gebruiken om te kopiëren vanaf een webpagina

Als je een volledige webpagina in je notitieblok wilt plakken, maak je een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm, selecteer je Delen en selecteer je OneNote.

Je kunt een voorbeeld van de pagina bekijken voordat je deze naar OneNote verzendt.

Met de rechtermuisknop klikken om te plakken wat je hebt gekopieerd

Als je een afbeelding of tekst vanaf het web naar je notitieblok wilt plakken, selecteer je wat je wilt plakken. Vervolgens druk en houd je ingedrukt (of klik je met de rechtermuisknop) en selecteer je Kopiëren.

Daarna druk en houd je ingedrukt (of klik je met de rechtermuisknop) in OneNote en selecteer je Plakken.

Invoegen selecteren en een afbeelding kiezen om te plakken

Je kunt als volgt een afbeelding vanaf je Surface-camera-album of vanaf een willekeurige locatie op je Surface of OneDrive kopiëren: in de gratis OneNote-app open je de pagina waar je de afbeelding wilt plaatsen, selecteer je Invoegen en selecteer je Afbeelding.

Selecteer de bestandslocatie, kies de afbeeldingen die je wilt kopiëren en selecteer Openen.

In OneNote 2013

Tabblad in lint invoegen

Open het tabblad Invoegen, kies het type item dat je wilt invoegen en volg de instructies.

Van het web knippen, rechtstreeks naar OneNote 2013

Knippen naar OneNote
Als je Internet Explorer en OneNote 2013 gebruikt, kun je OneNote Clipper installeren en dit gebruiken om zoekbare afbeeldingen van webpagina's, compleet met koppelingen, naar je Losse notities te plakken.

CameraFoto's maken en direct naar OneNote verzenden

Gebruik je Surface-camera om afbeeldingen te maken en deze direct in een OneNote-pagina te plaatsen. Leg het whiteboard van een vergadering vast, een ontwerpidee voor je volgende evenement of een afbeelding voor je reisnotitieblok.

Open het radiaal menu en selecteer Camera.

Maak een of meerdere foto's en selecteer Alles invoegen.