OneDrive gebruiken op Surface

OneDrive is gratis opslag in de cloud die met je Microsoft-account wordt meegeleverd. Het is vergelijkbaar met een extra harde schijf die toegankelijk is vanaf elk van de apparaten die je gebruikt, zodat je de bestanden die je daar opslaat altijd bij de hand hebt.

OneDrive openen

Je kunt OneDrive op verschillende manieren openen.

• OneDrive.com. Als je een internetverbinding hebt, kun je altijd toegang tot je bestanden krijgen via een apparaat dat met internet is verbonden. Ga hiertoe naar Onedrive.com in je webbrowser en meld je aan bij je Microsoft-account.
  • Onedrive-app op het startscherm. Tik of klik op de OneDrive-tegel om de app OneDrive te openen. De app biedt een voor aanraakbediening geoptimaliseerde methode voor toegang tot je OneDrive-bestanden op je Surface-apparaat. Je kunt de OneDrive-app ook starten vanuit de weergave Apps. Dat gaat als volgt: Maak een veegbeweging vanaf het midden van het scherm om de weergave Apps te tonen. (Als je een muis gebruikt, klik je op de pijl-omlaag in de linkerbenedenhoek van het scherm.)
  • De Verkenner op het bureaublad. Een snelle manier om je bestanden weer te geven, te verplaatsen en te kopiëren naar OneDrive. De OneDrive-map op je bureaublad werkt op dezelfde manier als elke andere lokale map, behalve dat je bestanden worden opgeslagen in de cloud.
Tip
Als je via mobiele breedbandverbinding maakt met internet, denk er dan aan dat bij het verplaatsen van bestanden van en naar OneDrive gegevensoverdracht plaatsvindt. Als je data synchroniseert of verzendt via een mobiele-breedbandverbinding, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Zie hieronder voor meer informatie: Gegevensgebruik beheren: OneDrive-instellingen voor internetverbindingen met een datalimiet.

Je bestanden toevoegen aan OneDrive

Er zijn verschillende manieren om je bestaande bestanden op OneDrive te plaatsen. Bepaal eerst of je de oorspronkelijke bestanden wilt behouden op je Surface en kopieën hiervan op OneDrive wilt plaatsen, of dat je ze van je Surface naar OneDrive wilt verplaatsen.

Bestanden kopiëren of uploaden naar OneDrive

Je kunt bestanden kopiëren of uploaden naar OneDrive via OneDrive.com, de app OneDrive of de Verkenner.
Vanaf OneDrive.com:

Stap 1:  Open een webbrowser zoals Internet Explorer en ga naar http://onedrive.com.
Stap 2:  Meld je aan met je Microsoft-account als hierom wordt gevraagd
Stap 3:  Tik op klik in de bovenste rij op Uploaden.
Stap 4:  Blader naar je bestand en tik of klik op Openen.

Via de app OneDrive:

Stap 1:  Tik of klik in het startscherm op OneDrive om de app OneDrive te openen.
Stap 2:  Tik of klik op mappen om naar de locatie op OneDrive te bladeren waar je de bestanden wilt toevoegen.
Stap 3:  Maak een veegbeweging vanaf de boven- of onderkant van het scherm of klik met de rechtermuisknop om de app-opdrachten te openen en tik of klik op Bestanden toevoegen.
Stap 4:  Blader naar de bestanden die je wilt uploaden, tik of klik erop om ze te selecteren en tik of klik op Naar OneDrive kopiëren.
Opmerkingen
  • Als je opslagruimte wilt besparen op je Surface, kun je ervoor kiezen om een bestand of map alleen online beschikbaar te maken. Selecteer het bestand en kies Alleen online maken.
  • In de Verkenner heb je een aantal opties. Je kunt het bestand selecteren, op Kopiëren naar klikken en OneDrive als locatie kiezen. Je kunt ook het bestand selecteren, Ctrl+C typen om te kopiëren, OneDrive openen en Ctrl+V typen om te plakken.

Bestanden verplaatsen naar OneDrive

Als je bestanden naar OneDrive verplaatst in plaats van ze te kopiëren, plaats je ze niet alleen online (waar je er vanaf elke locatie toegang toe hebt) maar maak je ook ruimte vrij op je Surface.

Bestanden naar OneDrive verplaatsen via OneDrive.com:
Als je bestanden wilt verplaatsen naar OneDrive.com en ze wilt verwijderen van je harde schijf, kun je je bestanden uploaden en veilig verwijderen van je Surface.

Bestanden verplaatsen naar OneDrive via de app OneDrive:

Stap 1:  Tik of klik in het startscherm op OneDrive om de app OneDrive te openen.
Stap 2:  Tik of klik op de pijl naast OneDrive en tik of klik op Deze pc.
Stap 3:  Blader naar de bestanden die je wilt verplaatsen en maak hierop vervolgens een veegbeweging omlaag of klik met de rechtermuisknop om ze te selecteren.
Stap 4:  Tik of klik op Knippen.
Stap 5:  Tik of klik op de pijl naast Deze pc en kies OneDrive om naar een map op je OneDrive te bladeren.
Stap 6:  Maak een veegbeweging vanaf de onder- of bovenkant van het scherm of klik met de rechtermuisknop om de app-opdrachten te openen en tik of klik vervolgens op Plakken.

Bestanden verplaatsen naar OneDrive met Verkenner:

Stap 1:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Voer in het zoekvak verkenner in en tik of klik in de zoekresultaten op Verkenner.
Je kunt de Verkenner ook openen door de Windows-logotoets Windows-logotoets+E te typen.
Stap 3:  Zoek de bestanden die je wilt verplaatsen in de Verkenner.
Stap 4:  Selecteer die bestanden en sleep ze naar de OneDrive-map in het linkervenster van de Verkenner.
Opmerking
Als je een bestand met de Verkenner verplaatst naar de map OneDrive:
  • Het bestand bestaat niet meer in de oorspronkelijke map. Het bevindt zich in je lokale OneDrive-map en wordt geüpload naar de OneDrive-cloud wanneer je verbinding maakt met internet.
  • Als je het bestand uit de OneDrive-map verwijdert, wordt het bestand van de Surface en uit de OneDrive-cloud verwijderd.
  • Als je liever ruimte bespaart op de Surface en het bestand alleen op OneDrive wilt bewaren, klik je met de rechtermuisknop op het bestand en tik of klik je op Alleen online maken.

Bestanden, foto's en meer automatisch opslaan op OneDrive

OneDrive is de aanbevolen locatie die verschijnt wanneer je Microsoft Office-bestanden (zoals Word-documenten en Excel-werkbladen), PDF's en andere documenten opslaat. En omdat je Surface een ingebouwde camera heeft, kun je van de foto's die je neemt automatisch een kopie opslaan op OneDrive (in de map Camera-album) zodat je altijd beschikt over een back-up. Ga naar de OneDrive-instellingen om te controleren of je Surface zo is ingesteld dat items automatisch worden opgeslagen.

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbenedenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:  Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:
  • Als je documenten wilt opslaan, tik of klik je op OneDrive en tik of klik je bij Documenten standaard opslaan op OneDrive om deze optie Aan te zetten.
  • of

• Als je foto's wilt opslaan, tik of klik je op Camera-album en kies je Foto's uploaden met een goede kwaliteit. Of kies voor kopieën met een hogere resolutie Foto's uploaden met de beste kwaliteit.
Tips
  • Je kunt foto's en afbeeldingen met een hoge resolutie en geanimeerde GIF's opslaan op je OneDrive.
  • Je kunt bestanden vanuit een bureaublad-app rechtstreeks op OneDrive opslaan door OneDrive te kiezen in het linkervenster van het scherm Opslaan of Opslaan als.

Toegang krijgen tot je OneDrive-bestanden

Als je online bent, kun je naar OneDrive.com gaan met een webbrowser of een van de mobiele apps voor Android, iOS of Windows Phone. Je kunt ook naar OneDrive gaan door te tikken of klikken op de OneDrive-tegel op je Surface of door de Verkenner te openen en te tikken of klikken op de OneDrive-map.

Bestanden offline beschikbaar maken

In Windows 8.1 en Windows RT 8.1 kun je ruimte besparen op je Surface door bestanden en mappen op OneDrive alleen beschikbaar te maken wanneer je online bent. Als je bestanden wilt openen en bewerken wanneer je geen verbinding hebt met internet, kun je de OneDrive-app of de Verkenner gebruiken om ze offline beschikbaar te maken.

De OneDrive-app gebruiken om bestanden offline beschikbaar te maken

Stap 1:  Tik of klik in het startscherm op OneDrive om de app OneDrive te openen.
Stap 2:  Veeg omlaag of klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map om dit/deze te selecteren en tik of klik op Offline maken.
Opmerking
Bestanden die offline beschikbaar zijn, nemen ruimte in beslag op je harde schijf. Je kunt het beste alleen die bestanden offline beschikbaar maken die je nodig hebt wanneer je geen verbinding hebt met internet.

De OneDrive-app gebruiken om alle bestanden offline beschikbaar te maken

Als je toegang wilt hebben tot al je bestanden op OneDrive wanneer je geen verbinding hebt met internet, kun je automatisch alle bestanden offline beschikbaar maken door als volgt te werk te gaan:

Stap 1:  Tik of klik in het startscherm op OneDrive om de app OneDrive te openen.
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Instellingen.
Stap 3:  Tik of klik op Opties en schakel Alle bestanden offline openen in.

De Verkenner gebruiken om bestanden offline beschikbaar te maken

Houd het bestand ingedrukt of klik erop met de rechtermuisknop en kies vervolgens Offline beschikbaar maken. Als je de volledige OneDrive offline beschikbaar wilt maken, druk je op OneDrive en houd je deze ingedrukt of klik je hierop met de rechtermuisknop en kies je vervolgens Offline beschikbaar maken.

Bestanden delen met OneDrive

Als je bestanden wilt delen met andere mensen, ga je naar OneDrive.com met een webbrowser, zoals Internet Explorer. Tik of klik vervolgens op de items die je wilt delen, en tik of klik op Delen. Je kunt volledige mappen delen of afzonderlijke bestanden of groepen bestanden kiezen. Verder kun je beslissen of je wilt dat mensen de bestanden alleen kunnen bekijken of ook bewerken. Je kunt ook koppelingen publiceren op sociale netwerken en korte URL's verkrijgen om te delen via sms'jes. Zie voor meer informatie Bestanden en foto's delen.

Tik of klik op Gedeeld in het linkervenster om te bekijken wat je hebt gedeeld of wat anderen met jou hebben gedeeld.

Instelling
Gegevensgebruik beperken
Bestanden uploaden en downloaden via internetverbindingen met een gegevenslimiet
Als deze optie is ingesteld op Uit, wordt in OneDrive het uploaden en downloaden van bestanden via internetverbindingen met een datalimiet uitgeschakeld.
Bestanden uploaden en downloaden via internetverbindingen met een datalimiet, ook bij roaming
Als deze optie is ingesteld op Uit, wordt in OneDrive het uploaden en downloaden van bestanden tijdens roaming uitgeschakeld.
Instellingen synchroniseren en er een back-up van maken via internetverbindingen met een datalimiet
Als deze optie is ingesteld op Uit, wordt in OneDrive het synchroniseren en back-ups maken van bestanden via internetverbindingen met een datalimiet uitgeschakeld.
Bestanden synchroniseren en er een back-up van maken via internetverbindingen met een datalimiet, ook bij roaming
Als deze optie is ingesteld op Uit, wordt in OneDrive het synchroniseren en back-ups maken van bestanden tijdens roaming uitgeschakeld.