De Pro-pen gebruiken

Is van toepassing op

Surface Pro, Surface Pro 2.

Is van toepassing op

Surface Pro, Surface Pro 2.

Besturingssysteem

Leer hoe je de Pro-pen kunt gebruiken om te schrijven en te tekenen op het aanraakscherm van je Surface Pro of Surface Pro 2.

Hier volgt een aantal manieren waarop je je Pro-pen kunt gebruiken:

• Notities in apps tekenen en maken.
  • Microsoft Office- en Adobe Acrobat-documenten markeren.
  • Creatief zijn en iets in Fresh Paint tekenen (Fresh Paint is een teken-app die verkrijgbaar is in de Windows Store).
  • De pen als een muis gebruiken. Probleemloos schakelen tussen aanraken, pen, muis en toetsenbord.
Pro-pen
Opmerkingen

• Surface Pro 3 en Surface 3 zijn compatibel met een andere pen: Surface Pen.
  • De Pro-pen en de Surface-pen hebben verschillende functies en zijn niet uitwisselbaar.

Functies van de Pro-pen

Penpunt. drukgevoelige punt om mee te tekenen. In apps die druk van de pen ondersteunen, wordt een dikke lijn getekend wanneer druk op de pen wordt uitgeoefend.

Penknop. hiermee kun je snelmenu's openen. Houd deze knop ingedrukt, raak het scherm aan met de penpunt en laat vervolgens de knop los. Je kunt ook de penpunt op het scherm gedrukt houden om het snelmenu te openen.

Gum. werkt hetzelfde als de gum van een potlood door je pennenstreken te verwijderen van het aanraakscherm.

Snelle penbewegingen. je kunt snelle penbewegingen gebruiken om te navigeren en snelkoppelingen uit te voeren op de Surface. Je kunt deze bewegingen ook aanpassen aan de manier waarop jij werkt.

Notities in je eigen handschrift maken

Als je de gratis OneNote-app downloadt van de Windows Store, kun je notities maken met je Pro-pen. Sla je notities op in de cloud zodat je ze bij de hand hebt wanneer en waar je ze nodig hebt: op je computer of je telefoon of op internet. Voor meer informatie ga je naar OneNote gebruiken op Surface.

Tip

Je kunt gerust je hand op het scherm laten rusten. Dankzij de Palm Block-technologie kun je comfortabel schrijven, omdat de druk van direct contact met je hand wordt genegeerd.

Het aanraaktoetsenbord/vak Handgeschreven berichten gebruiken

Je kunt het aanraaktoetsenbord gebruiken voor zowel pen- als aanraakinvoer op de Surface. Het toetsenbord verschijnt automatisch telkens wanneer het kan worden gebruikt. Als het niet verschijnt, selecteer je het toetsenbordpictogram in de rechterbenedenhoek van het scherm.

Selecteer het toetsenbordpictogram in de rechterbenedenhoek van het aanraaktoetsenbord om te schakelen tussen toetsenbordindelingen, om te schakelen tussen aanraak- en peninvoer en om het vak handgeschreven berichten te selecteren. Zie voor meer informatie Het aanraaktoetsenbord gebruiken.

Handgeschreven notitie in OneNote-app

Je handschrift converteren naar tekst

Stap 1:  Selecteer Toetsenbord pictogram Toetsenbord op het scherm sluiten in de rechterbenedenhoek van het scherm.
Stap 2:  Selecteer op het aanraaktoetsenbord de optie Toetsenborden pictogram Toetsenbord op het scherm sluiten > Handschrift pictogram Handschrift op scherm sluiten.
Stap 3:  Schrijf iets in het vak Handgeschreven berichten. Surface converteert je woorden automatisch naar tekst.

Het vak Handgeschreven berichten wordt in de loop van de tijd aan jouw handschrift aangepast, zodat het nauwkeuriger wordt als je het vaker gebruikt.

Vak Handgeschreven berichten van schermtoetsenbord

Meer informatie over snelle penbewegingen

Snelle penbewegingen kun je gebruiken om op je Surface te navigeren. Je kunt snelle penbewegingen oefenen en ze aanpassen aan je wensen.

Met snelle penbewegingen kun je omhoog en omlaag schuiven en vooruit- en teruggaan. Als je niet vertrouwd bent met snelle penbewegingen, kun je hier verandering in brengen door de training te volgen. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Selecteer in de linkerbenedenhoek van het scherm het zoekvak, voer snelle bewegingen in en selecteer in de zoekresultaten Snelle bewegingen in- of uitschakelen.
Stap 2:  Selecteer het tabblad Snelle bewegingen en selecteer Oefenen met snelle bewegingen.

Rechts- of linkshandigheid instellen

Je kunt wijzigen waar menu's op het scherm verschijnen door op te geven met welke hand je schrijft. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Ga naar start Windows-logo en selecteer Instellingen > Apparaten > Pen.
Stap 2:  Selecteer onder Kiezen met welke hand je wilt schrijven de optie Rechtshandig of Linkshandig.

Je pen opbergen

Wanneer je Surface Pro niet aan het opladen bent, kun je je pen aan de oplaadpoort koppelen.

Leer hoe je de Pro-pen kunt gebruiken om te schrijven en te tekenen op het aanraakscherm van je Surface Pro of Surface Pro 2.

Hier volgt een aantal manieren waarop je je Pro-pen kunt gebruiken:

• Notities in apps tekenen en maken.
  • Microsoft Office- en Adobe Acrobat-documenten markeren.
  • Creatief zijn en iets in Fresh Paint tekenen (Fresh Paint is een teken-app die verkrijgbaar is in de Windows Store).
  • De pen als een muis gebruiken. Probleemloos schakelen tussen aanraken, pen, muis en toetsenbord.
Pro-pen
Opmerkingen

• Surface Pro 3 en Surface 3 zijn compatibel met een andere pen: Surface Pen.
  • De Pro-pen en de Surface-pen hebben verschillende functies en zijn niet uitwisselbaar.

Functies van de Pro-pen

Penpunt. drukgevoelige punt om mee te tekenen. In apps die druk van de pen ondersteunen, wordt een dikke lijn getekend wanneer druk op de pen wordt uitgeoefend.

Penknop. hiermee kun je snelmenu's openen. Houd deze knop ingedrukt, raak het scherm aan met de penpunt en laat vervolgens de penknop los. Je kunt ook de penpunt op het scherm gedrukt houden om het snelmenu te openen.

Gum. werkt hetzelfde als de gum van een potlood door je pennenstreken te verwijderen van het aanraakscherm.

Snelle penbewegingen. je kunt snelle penbewegingen gebruiken om te navigeren en snelkoppelingen uit te voeren op de Surface. Je kunt deze bewegingen ook aanpassen aan de manier waarop jij werkt.

Notities in je eigen handschrift maken

Als je de gratis OneNote-app downloadt van de Windows Store, kun je notities maken met je Pro-pen. Sla je notities op in de cloud zodat je ze bij de hand hebt wanneer en waar je ze nodig hebt: op je computer of je telefoon of op internet. Voor meer informatie ga je naar OneNote gebruiken op Surface.

Tip

Je kunt gerust je hand op het scherm laten rusten. Dankzij de Palm Block-technologie kun je comfortabel schrijven, omdat de druk van direct contact met je hand wordt genegeerd.

Het aanraaktoetsenbord/vak Handgeschreven berichten gebruiken

Je kunt het schermtoetsenbord gebruiken voor zowel pen- als aanraakinvoer op de Surface. Het toetsenbord verschijnt automatisch telkens wanneer het kan worden gebruikt. Als het niet verschijnt, tik of klik je op het toetsenbordpictogram in de rechterbenedenhoek van het scherm. Als je het toetsenbordpictogram niet ziet, kun je het toetsenbord als volgt weergeven:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbenedenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Toetsenbord.
Stap 3:  Tik of klik op Schermtoetsenbord en het vak Handgeschreven berichten.

Gebruik het toetsenbordpictogram in de rechterbenedenhoek van het toetsenbord om te schakelen tussen toetsenbordindelingen, om te schakelen tussen aanraak- en peninvoer en om het toetsenbord te verbergen. Zie voor meer informatie Het aanraaktoetsenbord gebruiken.

Handgeschreven notitie in OneNote-app

Je handschrift converteren naar tekst

Stap 1:  Tik of klik op het toetsenbordpictogram in de rechterbenedenhoek van het schermtoetsenbord en tik of klik op de afbeelding met een pen.
Stap 2:  Schrijf iets in het vak Handgeschreven berichten. Surface converteert je woorden automatisch naar tekst.
Stap 3:  Tik of klik op Invoegen om je tekst in te voegen.

Het vak Handgeschreven berichten wordt in de loop van de tijd aan jouw handschrift aangepast, zodat het nauwkeuriger wordt als je het vaker gebruikt.

Vak Handgeschreven berichten van schermtoetsenbord

Meer informatie over snelle penbewegingen

Snelle penbewegingen kun je gebruiken om op je Surface te navigeren. Je kunt snelle penbewegingen oefenen en ze aanpassen aan je wensen.

Met snelle penbewegingen kun je omhoog en omlaag schuiven en vooruit- en teruggaan. Als je niet vertrouwd bent met snelle penbewegingen, kun je hier verandering in brengen door de training te volgen. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Veeg vanaf de rechterkant van het scherm en tik vervolgens op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, wijs je de rechterbenedenhoek van het scherm aan, beweeg je de muisaanwijzer omhoog en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Voer in het zoekvak pen in en tik of klik in de zoekresultaten op Pen en aanraken.
Het configuratiescherm Pen en aanraken wordt weergegeven.
Stap 3:  Tik of klik op het tabblad Snelle penbewegingen en tik of klik op Oefenen met bewegingen onder aan het scherm.

Peninstellingen wijzigen

Je kunt de peninstellingen, bijvoorbeeld de dubbeltiksnelheid, functies voor snelle bewegingen en aanraakacties, wijzigen in het configuratiescherm Pen en aanraken. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Zoeken.
Stap 2:  Voer in het zoekvak pen in en tik of klik in de zoekresultaten op Pen en aanraken.
Het configuratiescherm Pen en aanraken wordt weergegeven.
Stap 3:  Wijzig de instellingen op de tabbladen Penopties, Snelle penbewegingen en Aanraken.

Rechts- of linkshandigheid instellen

Je kunt wijzigen waar menu's op het scherm verschijnen door op te geven met welke hand je schrijft. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik of klik op Zoeken.
Stap 2:  Voer in het zoekvak hand in en tik of klik in de zoekresultaten op Opgeven met welke hand je schrijft.
Stap 3:  Tik of klik in het tabblad Overig om Rechtshandig of Linkshandig te selecteren en tik of klik op Toepassen en vervolgens op OK.

Je pen opbergen

Wanneer je je Surface niet aan het opladen bent, kun je je pen aan de oplaadpoort koppelen.