Problemen met de Pro-pen oplossen

Zoek informatie om problemen te helpen oplossen voor de Pro-pen van Surface Pro en Surface Pro 2 en krijg antwoorden op veelgestelde vragen.

Is van toepassing op

Surface Pro, Surface Pro 2.

Is van toepassing op

Surface Pro, Surface Pro 2.

Besturingssysteem:

Wat kan ik doen om mijn pen te repareren wanneer deze niet meer werkt?

Als je Surface je Pro-pen niet herkent of als je pen niet meer goed werkt, probeer je deze oplossingen.

Opmerking
Als je een nieuwe pen nodig hebt omdat de jouwe stuk is, kom je mogelijk in aanmerking voor vervanging onder de Surface-garantie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Surface in slaapstand zetten en uit slaapstand halen

Stap 1:  Druk op de aan/uit-knop en laat deze weer los.
De slaapstand van je Surface wordt ingeschakeld.
Stap 2:  Wacht een minuut, druk op de aan/uit-knop en laat deze los om je Surface uit de slaapstand te halen.

Als het probleem hiermee niet is opgelost, probeer je de volgende oplossing.

De nieuwste Surface- en Windows-updates installeren

Stap 1:  Ga naar start Windows-logotoets en selecteer Instellingen pictogram Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update.
Stap 2:  Selecteer Controleren op updates. Als er updates beschikbaar zijn, selecteer je Details weergeven.
Stap 3:  Selecteer de updates die je wilt installeren, en selecteer Installeren.
Mogelijk moet je je Surface opnieuw opstarten nadat de updates zijn geïnstalleerd.

Als je het probleem niet oplost door updates te installeren, probeer je de volgende oplossing.

Afsluiten met twee knoppen

Waarschuwing
Gebruik deze procedure niet op Surface RT of Surface 2.

Gebruik de procedure voor het afsluiten met twee knoppen om te controleren of je Surface volledig is afgesloten. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Ga naar start Windows-logotoets en selecteer Aan/uit pictogram Aan/uit > Afsluiten
Als je je Surface niet op de normale manier kunt afsluiten, houd je de aan/uit-knop gedurende 30 seconden ingedrukt.
Stap 2:  Nadat je Surface is uitgeschakeld, houd je tegelijk de knop Volume omhoog en de aan/uit-knop gedurende minstens 15 seconden ingedrukt en vervolgens laat je beide knoppen los.

Het Surface-logo wordt mogelijk al knipperend weergegeven op het scherm, maar houd de knoppen zeker minstens 15 seconden ingedrukt.

Stap 3:  Wacht 10 seconden nadat je de knoppen hebt losgelaten.
Stap 4:  Druk op de aan/uit-knop en laat deze los om de Surface weer in te schakelen.

Als het probleem hiermee niet wordt opgelost, ga je naar Problemen met mijn Surface oplossen.

Waarom wordt de aanraakbediening uitgeschakeld wanneer ik mijn pen gebruik?

Het Surface-aanraakscherm detecteert de Pro-penpunt wanneer deze in de buurt komt en reageert door een klein puntje weer te geven op het scherm. Wanneer het aanraakscherm detecteert dat de penpunt in de buurt is, wordt de aanraakbediening uitgeschakeld zodat je comfortabel kunt schrijven terwijl je je hand op het scherm laat rusten.

Als je de aanraakbediening weer wilt inschakelen, houd je de penpunt uit de buurt van het scherm zodat het puntje verdwijnt.

Wordt pendruk ondersteund op Surface Pro en Surface Pro 2?

Ja. Op Surface Pro en Surface Pro 2 worden twee soorten pendruk ondersteund:

• Ingebouwde drukdetectie. Windows Store-apps en apps die voor Windows 8 zijn geschreven, zijn gemaakt om samen te werken met de drukdetectie die in Surface Pro en Surface Pro 2 is ingebouwd.
  • Wintab-drukgevoeligheid. Andere apps, zoals Photoshop, Flash en Manga Studio, gebruiken een andere methode van drukgevoeligheid met de naam Wintab. Als je met deze apps drukgevoeligheid wilt gebruiken, moet je het Wacom Wintab-stuurprogramma installeren.

Hoe installeer ik het Wintab-stuurprogramma van Wacom?

Belangrijk
Installeer dit stuurprogramma alleen als je geavanceerde drukgevoeligheid nodig hebt voor op Wintab gebaseerde toepassingen. Het heeft geen effect op andere aan de pen gerelateerde problemen.
Stap 1:  Ga naar de pagina Wacom Tablet PC Enhanced Tablet Driver (Verbeterd tabletstuurprogramma van Wacom voor tablet-pc), selecteer Download Driver (Stuurprogramma downloaden) en volg de instructies op het scherm.
Stap 2:  Selecteer Nu opnieuw opstarten als de installatie is voltooid.

Pas vervolgens de instellingen van het stuurprogramma aan.

Hoe wijzig ik de instellingen van het stuurprogramma?

Nadat je het stuurprogramma hebt geïnstalleerd, kun je pen-specifieke instellingen aanpassen en je scherm kalibreren. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Voer in het zoekvak in de linkerbenedenhoek van het scherm configuratiescherm in de zoekresultaten in en selecteer Configuratiescherm.
Stap 2:  Selecteer Hardware en geluiden en selecteer Instellingen tablet-pc.
Stap 3: Selecteer in het tabblad Beeldscherm de optie Kalibreren > Pen-invoer, en gebruik je Pro-pen om de instructies op het scherm te volgen.
Selecteer bij de vraag Deze app toestaan om wijzigingen in je pc aan te brengen? de optie Ja.

Kan ik de instellingen van de pen herstellen als ik deze opnieuw heb gekalibreerd?

Wanneer je de Pro-pen uit de doos haalt, is deze klaar voor gebruik. De instellingen zijn al geoptimaliseerd. Zelfs wanneer je je Surface vernieuwt of opnieuw instelt, gaan deze peninstellingen niet verloren.

Als je je pen opnieuw hebt gekalibreerd, kun je de fabrieksinstellingen als volgt herstellen:

Stap 1:  Voer in het zoekvak in de linkerbenedenhoek instellingen tablet-pc in de zoekresultaten in en selecteer Instellingen tablet-pc.
Stap 2: Controleer op het tabblad Beeldscherm of onder Beeldschermopties het beeldscherm voor Scherm van draagbare computer wordt weergegeven.
Stap 3:  Als dit niet het geval is, selecteer je Opnieuw instellen en volg je de aanwijzingen.
Als Opnieuw instellen grijs wordt weergegeven, zijn de fabrieksinstellingen al ingesteld.

Hoe werk ik de pen bij?

Ga naar Windows Update voor nieuwe firmware-updates voor je Pro-pen. Het installeren van de nieuwste updates voor Surface en Windows kan helpen bij het oplossen van problemen met je pen. Zie Surface- en Windows-updates installeren voor meer informatie.

Als je een nieuwe pen nodig hebt omdat de jouwe stuk is, kom je mogelijk in aanmerking voor vervanging onder de Surface-garantie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kan ik notities schrijven in Office-apps?

Ja, je kunt met je Pro-pen notities schrijven of inhoud opmaken in een Office-app. Wanneer je met de pen op het scherm tikt in een Office 2013- of Office 365-app, wordt Hulpmiddelen voor inkt toegevoegd aan het lint. Selecteer onder Hulpmiddelen voor inkt de optie Pennen om de kleur of de dikte van de aangebrachte inkt te wijzigen. Zie Met een pen tekenen, tekst schrijven of markeren op een Windows-tablet voor meer informatie.

Kan ik mijn Pro-pen gebruiken met Surface RT of Surface 2?

Surface RT en Surface 2 ondersteunen geen digitale-penfuncties. Je kunt een capaciteitsgevoelige pen (afzonderlijk verkrijgbaar) gebruiken met Surface RT en Surface 2. Deze werkt hetzelfde als een vinger op een aanraakscherm.

Kan ik de Pro-pen gebruiken met Surface Pro 3 of Surface 3?

Nee, de Pro-pen is niet compatibel met Surface Pro 3 of Surface 3. Surface Pro 3 en Surface 3 zijn compatibel met een andere pen, de Surface-pen.

Wat kan ik doen om de pen te repareren wanneer deze niet meer werkt?

Als Surface de Pro-pen niet herkent of als de pen niet meer goed werkt, probeer je deze oplossingen.

Opmerking
Als je een nieuwe pen nodig hebt omdat de jouwe stuk is, kom je mogelijk in aanmerking voor vervanging onder de Surface-garantie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Surface in slaapstand zetten en uit slaapstand halen

Stap 1:  Druk op de aan/uit-knop en laat deze weer los.
De slaapstand van Surface wordt ingeschakeld.
Stap 2:  Wacht een minuut, druk op de aan/uit-knop en laat deze los om de Surface uit de slaapstand te halen.

Als het probleem hiermee niet is opgelost, probeer je de volgende oplossing.

De nieuwste Surface- en Windows-updates installeren

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen en tik of klik op Bijwerken en herstellen.
Stap 3:  Tik of klik op Nu controleren.
Stap 4:  Als er updates beschikbaar zijn, tik of klik je op Details weergeven.
Stap 5:  Tik of klik om de updates te selecteren die je wilt installeren. Tik of klik vervolgens op Installeren.
Mogelijk moet je Surface opnieuw opstarten nadat de updates zijn geïnstalleerd.

Als je het probleem niet oplost door updates te installeren, probeer je de volgende oplossing.

Afsluiten met twee knoppen

Waarschuwing
Gebruik deze procedure niet op Surface RT of Surface 2.

Gebruik de procedure voor het afsluiten met twee knoppen om te controleren of Surface volledig is afgesloten. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm, tik of klik op Instellingen, tik of klik op Aan/uit en tik of klik op Afsluiten om de Surface af te sluiten.
Als je de Surface niet op de normale manier kunt afsluiten, houd je de aan/uit-knop gedurende 30 seconden ingedrukt.
Stap 2:  Nadat de Surface is uitgeschakeld, houd je tegelijk de knop Volume omhoog en de aan/uit-knop gedurende minstens 15 seconden ingedrukt en vervolgens laat je beide knoppen los.

Het Surface-logo wordt mogelijk al knipperend weergegeven op het scherm, maar houd de knoppen zeker minstens 15 seconden ingedrukt.

Stap 3:  Wacht 10 seconden nadat je de knoppen hebt losgelaten.
Stap 4:  Druk op de aan/uit-knop en laat deze los om de Surface weer in te schakelen.

Als het probleem hiermee niet wordt opgelost, ga je naar Problemen met mijn Surface oplossen.

Waarom wordt de aanraakbediening uitgeschakeld wanneer ik de pen gebruik?

Het Surface-aanraakscherm detecteert de Pro-penpunt wanneer deze in de buurt van het scherm komt en reageert door een klein puntje weer te geven op het scherm. Wanneer het aanraakscherm detecteert dat de penpunt in de buurt is, wordt de aanraakbediening uitgeschakeld zodat je comfortabel kunt schrijven terwijl je je hand op het scherm laat rusten.

Als je de aanraakbediening weer wilt inschakelen, houd je de penpunt uit de buurt van het scherm zodat het puntje verdwijnt.

Wordt pendruk ondersteund op Surface Pro en Surface Pro 2?

Ja! Op Surface Pro en Surface Pro 2 worden twee soorten pendruk ondersteund:

• Ingebouwde drukdetectie. Windows Store-apps en apps die voor Windows 8 zijn geschreven, zijn gemaakt om samen te werken met de drukdetectie die in Surface Pro en Surface Pro 2 is ingebouwd.
  • Wintab-drukgevoeligheid. Andere apps, zoals Photoshop, Flash en Manga Studio, gebruiken een andere methode van drukgevoeligheid met de naam Wintab. Als je met deze apps drukgevoeligheid wilt gebruiken, moet je het Wacom Wintab-stuurprogramma installeren.

Hoe installeer ik het Wintab-stuurprogramma van Wacom?

Belangrijk
Installeer dit stuurprogramma alleen als je geavanceerde drukgevoeligheid nodig hebt voor op Wintab gebaseerde toepassingen. Het heeft geen effect op andere aan de pen gerelateerde problemen.
Stap 1:  Ga naar de pagina Wacom Tablet PC Enhanced Tablet Driver (Verbeterd tabletstuurprogramma van Wacom voor tablet-pc), tik of klik op Download Driver (Stuurprogramma downloaden) en volg de instructies op het scherm.
Stap 2:  Tik of klik op Nu opnieuw opstarten als de installatie is voltooid.

Pas vervolgens de instellingen van het stuurprogramma aan.

Hoe wijzig ik de instellingen van het stuurprogramma?

Nadat je het stuurprogramma hebt geïnstalleerd, kun je pen-specifieke instellingen aanpassen en je scherm kalibreren. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik vervolgens op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, verplaats je de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek van het scherm en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Voer configuratiescherm in het zoekvak in en tik of klik op Configuratiescherm in de zoekresultaten.
Stap 3: Tik of klik in het Configuratiescherm op Hardware en geluiden en tik of klik op Eigenschappen tabletpen.
Stap 4:  Op het tabblad Pen kun je de instellingen voor de pen aanpassen, inclusief drukgevoeligheid of Puntgevoeligheid.
Stap 5:  Tik of klik op het tabblad Kalibreren op Kalibreren… en gebruik je Pro-pen om de instructies op het scherm te volgen.

Kan ik de instellingen van de pen herstellen als ik deze opnieuw heb gekalibreerd?

Wanneer je de Pro-pen uit de doos haalt, is deze klaar voor gebruik. De instellingen zijn al geoptimaliseerd. Zelfs wanneer je de Surface vernieuwt of opnieuw instelt, gaan deze peninstellingen niet verloren.

Als je de pen opnieuw hebt gekalibreerd, kun je de fabrieksinstellingen als volgt herstellen:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik vervolgens op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, verplaats je de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek van het scherm en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Geef kalibreren op in het zoekvak en tik of klik in de zoekresultaten op Het beeldscherm kalibreren voor pen- of aanraakinvoer.
Stap 3: Controleer op het tabblad Beeldscherm of onder Beeldschermopties het beeldscherm voor Scherm van draagbare computer wordt weergegeven.
Stap 4:  Als dit niet het geval is, tik of klik je op Opnieuw instellen en volg je de aanwijzingen.
Als Opnieuw instellen al grijs wordt weergegeven, zijn de fabrieksinstellingen al ingesteld.

Hoe werk ik de pen bij?

Ga naar Windows Update voor nieuwe firmware-updates voor de Pro-pen. Het installeren van de nieuwste updates voor Surface en Windows kan helpen bij het oplossen van problemen met de pen. Zie Surface- en Windows-updates installeren voor meer informatie.

Als je een nieuwe pen nodig hebt omdat de jouwe stuk is, kom je mogelijk in aanmerking voor vervanging onder de Surface-garantie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kan ik notities schrijven in Office-apps?

Ja, je kunt met de Office-pen notities schrijven of inhoud opmaken in een Office-app. Wanneer je met de pen op het scherm tikt in een Office 2013- of Office 365-app, wordt Hulpmiddelen voor inkt toegevoegd aan het lint. Tik onder Hulpmiddelen voor inkt op Pennen om de kleur of de dikte van de aangebrachte inkt te wijzigen. Zie Met een pen tekenen, tekst schrijven of markeren op een Windows-tablet voor meer informatie.

Kan ik de Pro-pen gebruiken met Surface RT of Surface 2?

Surface RT en Surface 2 ondersteunen geen digitale-penfuncties. Je kunt een capaciteitsgevoelige pen (afzonderlijk verkrijgbaar) gebruiken met Surface RT en Surface 2. Deze werkt hetzelfde als een vinger op een aanraakscherm.

Kan ik de Pro-pen gebruiken met Surface Pro 3 of Surface 3?

Nee, de Pro-pen is niet compatibel met Surface Pro 3 of Surface 3. Surface Pro 3 en Surface 3 zijn compatibel met een andere pen, de Surface-pen.