Aanraken: tikken, vegen en meer

Hier vindt u enkele manieren om te werken met het Surface-aanraakscherm.

Is van toepassing op

Surface RT, Surface 2.

Is van toepassing op

Surface 3, Surface Pro 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Besturingssysteem:

Of je Surface nu met een toetsenbord of als tablet gebruikt, bewegingen op het Surface-aanraakscherm zijn een natuurlijke manier om veel dingen gedaan te krijgen.
Opdracht
Methode
Wat je hiermee kunt doen

Tikken

Tik eenmaal op iets.
Opent het item waarop je tikt.

Ingedrukt houden

Houd je vinger een aantal seconden ingedrukt.
Geeft opties weer voor wat je doet (zoals op de rechtermuisknop klikken).

Schuiven

Sleep je vinger over het scherm.
Bladert door de informatie op het scherm.

Tikken, tikken-schuiven

Tik tweemaal, en houd de tweede tik vast. Schuif vervolgens.
(Deze beweging wordt anderhalve tik genoemd.)
Hiermee kun je een item verslepen of tekst selecteren.

Knijpen of spreiden

Knijp je duim en wijsvinger samen of spreid deze.
Zoomt in of uit op een website, kaart of afbeelding.

Roteren

Knijp twee of meer vingers samen boven een item en draai vervolgens je hand.
Roteert dingen (als iets kan worden geroteerd).

Vegen om te selecteren

Schuif een item over een korte afstand in tegengestelde richting van waarin de pagina beweegt. (Bijvoorbeeld: als het scherm van links naar rechts beweegt, verschuif je het item omhoog of omlaag.) Een snelle beweging werkt het beste.
Selecteert een item, zoals een app-tegel of foto. Doe dit boven aan of onder aan een app-venster om app-opdrachten weer te geven.

Vegen om opnieuw in te delen

Tik op een item en sleep het naar een nieuwe locatie en laat vervolgens los.
Verplaatst een item. Zie Het startscherm aanpassen om dit te proberen.

Vanaf rand vegen

Veeg vanaf de kant van het scherm.

Vanaf Start:

Rechterhoek:

Linkerhoek: Boven- of benedenhoek:

Bovenhoek:

Kopiëren en plakken met aanraken

Je kunt tekst op Surface kopiëren en plakken via aanraken. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Voer een van de volgende handelingen uit om de tekst te selecteren die je wilt kopiëren:
  • Tik op een woord en sleep de cirkels aan beide uiteinden van het woord om de selectie uit te breiden.
  • Tik, tik en houd een locatie aan het ene uiteinde van de te selecteren tekst vast, schuif vervolgens naar het andere uiteinde van je selectie.
Stap 2:  Tik en houd vast wat je hebt geselecteerd totdat een vakje verschijnt, laat je vinger los en tik op Kopiëren.
Stap 3:  Tik en houd de plek vast waar je wilt plakken, laat je vinger los en tik op Plakken.
Tip
De touchpad op je Surface Typing Cover ondersteunt ook bepaalde aanraakbewegingen. Zie Gebruik en instellingen touchpad voor meer informatie hierover.

Of je Surface nu met een toetsenbord of als tablet gebruikt, bewegingen op het Surface-aanraakscherm zijn een natuurlijke manier om veel dingen gedaan te krijgen.
Opdracht
Methode
Wat je hiermee kunt doen

Tikken

Tik eenmaal op iets.
Opent het item waarop je tikt.

Ingedrukt houden

Houd je vinger een aantal seconden ingedrukt.
Geeft opties weer voor wat je doet (zoals op de rechtermuisknop klikken).

Schuiven

Sleep je vinger over het scherm.
Bladert door de informatie op het scherm.

Tikken, tikken-schuiven

Tik tweemaal, en houd de tweede tik vast. Schuif vervolgens.
(Deze beweging wordt anderhalve tik genoemd.)
Hiermee kun je een item verslepen of tekst selecteren.

Knijpen of spreiden

Knijp je duim en wijsvinger samen of spreid deze.
Zoomt in of uit op een website, kaart of afbeelding.

Roteren

Knijp twee of meer vingers samen boven een item en draai vervolgens je hand.
Roteert dingen (als iets kan worden geroteerd).

Vegen om te selecteren

Schuif een item over een korte afstand in tegengestelde richting van waarin de pagina beweegt. (Bijvoorbeeld: als het scherm van links naar rechts beweegt, verschuif je het item omhoog of omlaag.) Een snelle beweging werkt het beste.
Selecteert een item, zoals een app-tegel of foto. Doe dit boven aan of onder aan een app-venster om app-opdrachten weer te geven.

Vegen om opnieuw in te delen

Tik op een item en sleep het naar een nieuwe locatie en laat vervolgens los.
Verplaatst een item. Zie Het startscherm aanpassen om dit te proberen.

Vanaf rand vegen

Veeg vanaf de kant van het scherm.

Vanaf Start:

Rechterhoek:

Linkerhoek: Boven- of benedenhoek:

Bovenhoek:

Kopiëren en plakken met aanraken

Je kunt tekst op Surface kopiëren en plakken via aanraken. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Voer een van de volgende handelingen uit om de tekst te selecteren die je wilt kopiëren:
  • Tik op een woord en sleep de cirkels aan beide uiteinden van het woord om de selectie uit te breiden.
  • Tik, tik en houd een locatie aan het ene uiteinde van de te selecteren tekst vast, schuif vervolgens naar het andere uiteinde van je selectie.
Stap 2:  Tik en houd vast wat je hebt geselecteerd totdat een vakje verschijnt, laat je vinger los en tik op Kopiëren.
Stap 3:  Tik en houd de plek vast waar je wilt plakken, laat je vinger los en tik op Plakken.
Tip
De touchpad op je Surface Typing Cover ondersteunt ook bepaalde aanraakbewegingen. Zie Gebruik en instellingen touchpad voor meer informatie hierover.