Surface RT, Surface 2, Windows RT 8.1.

Surface RT of Surface 2 vernieuwen of opnieuw instellen

Als je problemen ondervindt met de Surface, kun je deze mogelijk oplossen door de Surface te vernieuwen of opnieuw in te stellen.

Voordat je begint

Als je wilt vernieuwen of opnieuw instellen, moet je eerst een paar dingen controleren.

Werkt het aanraakscherm van je Surface?

Als je problemen ondervindt met je Surface-aanraakscherm, sluit je eerst een toetsenbord aan, bijvoorbeeld een Surface Cover of een USB-toetsenbord, voordat je deze oplossingen probeert.

Wordt Windows geladen?

Als je problemen hebt met het starten van Windows op je Surface, kun je misschien niet de stappen uitvoeren om te vernieuwen of opnieuw in te stellen. Ga eerst naar Surface RT of Surface 2: Windows start niet of reageert niet meer voor hulp bij Windows-startproblemen.

Oplossing 1: Je Surface RT of Surface 2 vernieuwen

Bij het vernieuwen van de Surface wordt Windows opnieuw geïnstalleerd en blijven alle persoonlijke bestanden, instellingen en apps die bij aankoop op je Surface zijn geïnstalleerd of die je vanaf de Windows Store hebt geïnstalleerd, behouden.

Surface RT of Surface 2 vernieuwen

Er zijn twee manieren om de Surface te vernieuwen:

• Vernieuwen vanuit Windows: Als Windows wordt geladen en je je kunt aanmelden, kun je vanuit Windows vernieuwen.
  • Vernieuwen vanaf USB-herstelmedia: Als Windows niet start en je geen USB-herstelmedia bij de hand hebt, kun je met behulp van je USB vernieuwen.

Vernieuwen vanuit Windows

Stap 1:  Sluit je Surface aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik vervolgens op Instellingen
. (Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4:  Tik of klik op Bijwerken en herstellen en tik of klik vervolgens op Herstel.
Stap 5:  Tik of klik onder Pc vernieuwen zonder dat dit invloed heeft op bestanden op Aan de slag.
Stap 6:  Tik of klik op Volgende, zorg dat je Surface is aangesloten en tik of klik vervolgens op Vernieuwen.
Stap 7:  Surface wordt opnieuw gestart en het Surface-logo wordt weergegeven terwijl het proces van vernieuwen wordt uitgevoerd.
(Dit kan enkele minuten duren.)

Vernieuwen vanaf USB-herstelmedia

Opmerking
Zie Een USB-herstelstation maken of Een herstelkopie voor je Surface downloaden als je wilt weten hoe je een USB-herstelstation kunt maken.

Vernieuw je Surface vanaf een USB-herstelstation aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1:  Sluit je Surface af en sluit deze aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Plaats het USB-herstelstation in de USB-poort.
Stap 3:  Houd de knop Volume omlaag ingedrukt terwijl je de Aan/uit-knop indrukt en weer loslaat.
Stap 4:  Wanneer het Surface-logo verschijnt, laat je de knop Volume omlaag los.
Stap 5:  Als je daarom wordt gevraagd, kies je de gewenste taal en toetsenbordindeling.
Stap 6:  Tik of klik op Problemen oplossen, tik of klik op Je pc vernieuwen, en tik of klik vervolgens op het beoogde besturingssysteem dat je wilt vernieuwen.
Stap 7:  Tik of klik in het scherm Pc vernieuwen op Volgende en tik of klik vervolgens op Vernieuwen.
Stap 8:  Surface start opnieuw op en het Surface-logo wordt weergegeven terwijl het proces van vernieuwen wordt uitgevoerd.
(Dit kan enkele minuten duren.)

Oplossing 2: Je Surface RT of Surface 2 opnieuw instellen

Waarschuwing
Na het opnieuw instellen wordt de Surface teruggezet naar de fabrieksinstellingen:
  • Bij het opnieuw instellen worden Windows en de apps die op je Surface geïnstalleerd waren bij aankoop, opnieuw geïnstalleerd.
  • Al je persoonlijke bestanden worden verwijderd en je instellingen worden opnieuw ingesteld. Alle apps die je hebt geïnstalleerd, worden verwijderd. Zie voor informatie over het maken van een back-up van je documenten Back-ups maken van foto's, documenten en nog veel meer.
  • Nadat je Surface opnieuw is ingesteld, kun je deze instellen alsof deze gloednieuw is.

Surface RT of Surface 2 opnieuw instellen

Er zijn drie manieren om de Surface opnieuw in te stellen.

Opnieuw instellen vanuit Windows

Stap 1:  Sluit je Surface aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 3:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen.
Stap 4:  Tik of klik op Bijwerken en herstellen en tik of klik vervolgens op Herstel.
Stap 5:  Tik of klik onder Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren op Aan de slag.
Stap 6:  Tik of klik op Volgende.
Stap 7:  Tik of klik op Alleen mijn bestanden verwijderen of op Het station volledig opschonen. De optie om het station volledig op te schonen is veiliger, maar duurt veel langer. Als je je Surface bijvoorbeeld recyclet, moet je ervoor kiezen om het station op te schonen. Als je je Surface behoudt, moet je je bestanden verwijderen.
Stap 8:  Tik of klik op Opnieuw instellen.
Surface start opnieuw op en het Surface-logo wordt weergegeven terwijl het proces van vernieuwen wordt uitgevoerd (dit kan enkele minuten duren).

Opnieuw instellen vanuit het Windows-aanmeldingsscherm

Opmerkingen
  • Als je je wachtwoord kwijt bent, hoef je je Surface misschien niet opnieuw in te stellen. Zie Ik ben mijn wachtwoord vergeten voordat je deze stappen voor het opnieuw instellen uitvoert.
  • Als je geen toetsenbord op je Surface hebt aangesloten, moet je het schermtoetsenbord gebruiken om deze stappen voor opnieuw instellen uit te voeren. Tik of klik vanuit het Windows-aanmeldingsscherm op het pictogram Toegankelijkheid pictogram Toegankelijkheid in de linkerbenedenhoek van het scherm, en tik of klik vervolgens op Schermtoetsenbord.
Stap 1:  Sluit je Surface aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Tik of klik vanaf het Windows-aanmeldingsscherm op de Aan/uit-knop Aan/uit-pictogram in de rechterbenedenhoek van het aanmeldingsscherm.
Stap 3:  Houd de Shift-toets ingedrukt.
(Tik of klik op de Shift-toets als je het schermtoetsenbord gebruikt.)
Stap 4:  Tik of klik terwijl de Shift-toets is ingedrukt op Opnieuw opstarten.
Als je de prompt Toch opnieuw opstarten krijgt, tik of klik je op Toch opnieuw opstarten.
Nadat de Surface opnieuw is opgestart, wordt het scherm Kies een optie weergegeven.
Stap 5:  Tik of klik op Problemen oplossen.
Stap 6:  Tik of klik op Pc opnieuw instellen.
Surface wordt opnieuw gestart en het Surface-logo wordt weergegeven terwijl in Windows het opnieuw instellen van je Surface wordt voorbereid.
Stap 7:  Tik of klik in Pc-scherm opnieuw instellen op Volgende.
Stap 8:  Tik of klik op Alleen mijn bestanden verwijderen of op Het station volledig opschonen. De optie om het station volledig op te schonen is veiliger, maar duurt veel langer. Als je je Surface bijvoorbeeld recyclet, moet je ervoor kiezen om het station op te schonen. Als je je Surface behoudt, moet je je bestanden verwijderen.
Stap 9:  Tik of klik op Opnieuw instellen.
Surface start opnieuw op en het Surface-logo wordt weergegeven terwijl het proces van vernieuwen wordt uitgevoerd (dit kan enkele minuten duren).

Opnieuw instellen vanaf USB-herstelmedia

Opmerking
Zie Een USB-herstelstation maken of Een herstelkopie voor je Surface downloaden als je wilt weten hoe je een USB-herstelstation kunt maken.

Stel je Surface opnieuw vanaf een USB-herstelstation aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1:  Sluit je Surface af en sluit deze aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Plaats het USB-herstelstation in de USB-poort op de Surface.
Stap 3:  Houd de knop Volume omlaag ingedrukt terwijl je de Aan/uit-knop op je Surface indrukt en weer loslaat.
Stap 4:  Wanneer het Surface-logo verschijnt, laat je de knop Volume omlaag los.
Stap 5:  Als je daarom wordt gevraagd, kies je de gewenste taal en toetsenbordindeling.
Stap 6:  Tik of klik op Problemen oplossen en tik of klik vervolgens op Je pc opnieuw instellen.
Stap 7:  Als je om een herstelsleutel wordt gevraagd, tik of klik je op Dit station overslaan onder aan het scherm.
Stap 8:  Tik of klik op het beoogde besturingssysteem dat u opnieuw wilt instellen. Dit verwijst naar het huidige besturingssysteem dat op Surface is geïnstalleerd.
Stap 9:  Tik of klik op Ja, partitioneer de stations opnieuw. Op de volgende pagina tik of klik je op Volgende.
Stap 10:  Tik of klik op Alleen mijn bestanden verwijderen of op Het station volledig opschonen.
De optie om het station volledig op te schonen is veiliger, maar duurt veel langer. Als je je Surface bijvoorbeeld recyclet, moet je ervoor kiezen om het station op te schonen. Als je je Surface behoudt, moet je je bestanden verwijderen.
Stap 11:  Tik of klik op Opnieuw instellen.
Surface wordt opnieuw gestart en het Surface-logo wordt weergegeven terwijl het proces van opnieuw instellen wordt uitgevoerd.
(Dit kan enkele minuten duren.)
Stap 12:  Alleen Surface 2: Na het opnieuw opstarten kan de Surface je vragen om de TPM (Trusted Platform Module) van deze computer te wissen. Druk op F12 of de knop Volume omhoog om de TPM te wissen.
Stap 13:  Het proces van opnieuw instellen op Surface gaat door.
(Dit kan enkele minuten duren.)

Na het opnieuw instellen

Je moet het volgende doen nadat je je Surface opnieuw hebt ingesteld:

• Voer de installatiestappen van de Surface uit, waaronder het selecteren van je regio en taal.
  • Meld je aan met hetzelfde Microsoft-account dat je gebruikte zodat zaken zoals de Windows Store-apps die je hebt gekocht, nog steeds beschikbaar zijn voor herinstallatie. Zie voor meer informatie Alles over accounts.
  • Controleer op belangrijke updates. Zie Surface- en Windows-updates installeren.
  • Installeer de Windows Store-app opnieuw. Tik of klik in het Startscherm op Store. Veeg naar beneden vanaf de bovenrand van het scherm (of klik op de rechtermuisknop) en tik of klik op Mijn apps. Selecteer de apps die je wilt installeren en tik of klik op Installeren.