Surface RT of Surface 2 vernieuwen of opnieuw instellen

Als je problemen ondervindt met de Surface, kun je het probleem mogelijk oplossen door de Surface te vernieuwen of opnieuw in te stellen.

Voordat je begint

Als je wilt vernieuwen of opnieuw instellen, moet je eerst een paar dingen controleren.

Werkt het aanraakscherm van je Surface?

Als je problemen ondervindt met je Surface-aanraakscherm, sluit je eerst een toetsenbord aan, bijvoorbeeld een Surface Type Cover of een USB-toetsenbord, voordat je deze oplossingen probeert.

Wordt Windows geladen?

Als je problemen hebt met het starten van Windows op je Surface, kun je misschien niet de stappen uitvoeren om te vernieuwen of opnieuw in te stellen. Raadpleeg eerst Surface wordt niet ingeschakeld, Windows wordt niet opgestart of de accu wordt niet opgeladen voor hulp met Windows-opstartproblemen.

Oplossing 1: Je Surface RT of Surface 2 vernieuwen

Bij het vernieuwen van de Surface wordt Windows opnieuw geïnstalleerd en blijven al je persoonlijke bestanden, instellingen en apps bewaard die bij je Surface zijn meegeleverd en de apps die je vanaf Windows Store hebt geïnstalleerd.

Surface RT of Surface 2 vernieuwen

Er zijn twee manieren om de Surface te vernieuwen:

• Vernieuwen vanuit Windows: Als Windows wordt geladen en je je kunt aanmelden, kun je vanuit Windows vernieuwen.
  • Vernieuwen vanaf USB-herstelmedia: Als Windows niet start en je geen USB-herstelmedia bij de hand hebt, kun je met behulp van je USB vernieuwen.

Vernieuwen vanuit Windows

Stap 1:  Sluit je Surface aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Veeg vanaf de rechterrand van het scherm en selecteer Instellingen > Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:  Selecteer Bijwerken en herstellen > Herstellen.
Stap 4:  Selecteer onder Pc vernieuwen zonder dat dit invloed heeft op bestanden de optie Aan de slag.
Stap 5:  Selecteer Volgende, zorg dat je Surface is aangesloten en selecteer Vernieuwen.
Stap 6:  Surface start opnieuw op en het Surface-logo wordt weergegeven tijdens het proces van vernieuwen (dit kan enkele minuten duren).

Vernieuwen vanaf USB-herstelmedia

Opmerking
Zie Een USB-herstelstation maken of Een herstelkopie voor je Surface downloaden als je wilt weten hoe je een USB-herstelstation kunt maken.

Vernieuw je Surface vanaf een USB-herstelstation aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1:  Sluit je Surface af en sluit deze aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Plaats het USB-herstelstation in de USB-poort.
Stap 3:  Houd de knop Volume omlaag ingedrukt terwijl je de Aan/uit-knop indrukt en weer loslaat. Wanneer het Surface-logo verschijnt, laat je de knop Volume omlaag los.
Stap 4:  Als je daarom wordt gevraagd, kies je de gewenste taal en toetsenbordindeling.
Stap 5:  Selecteer Problemen oplossen > De pc opnieuw instellen en selecteer het besturingssysteem dat je wilt vernieuwen.
Stap 6:  Selecteer in het scherm De pc opnieuw instellen achtereenvolgens Volgende > Vernieuwen.
Stap 7:  Surface start opnieuw op en het Surface-logo wordt weergegeven tijdens het proces van vernieuwen (dit kan enkele minuten duren).

Oplossing 2: Je Surface RT of Surface 2 opnieuw instellen

Waarschuwing
Na het opnieuw instellen wordt de Surface teruggezet naar de fabrieksinstellingen:
  • Bij het opnieuw instellen worden Windows en de apps die op je Surface geïnstalleerd waren bij aankoop, opnieuw geïnstalleerd.
  • Al je persoonlijke bestanden worden verwijderd en je instellingen worden opnieuw ingesteld. Alle apps die je hebt geïnstalleerd, worden verwijderd. Zie voor informatie over het maken van een back-up van je documenten Back-ups maken van bestanden.
  • Nadat je Surface opnieuw is ingesteld, kun je deze instellen alsof deze gloednieuw is.

Surface RT of Surface 2 opnieuw instellen

Er zijn drie manieren om de Surface opnieuw in te stellen.

Belangrijk
Als je het bericht Media plaatsen: Sommige bestanden ontbreken. Je installatie- of herstelmedia van Windows bevatten deze bestanden ziet, moet je een herstelinstallatiekopie downloaden en herstellen vanaf een USB-herstelstation. Raadpleeg 'Opnieuw instellen vanaf USB-herstelmedia' hieronder voor meer informatie.

Opnieuw instellen vanuit Windows

Stap 1:  Sluit je Surface aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Veeg vanaf de rechterrand van het scherm en selecteer Instellingen > Pc-instellingen wijzigen.
Stap 3:  Selecteer Bijwerken en herstellen > Herstellen.
Stap 4:  Selecteer onder Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren achtereenvolgens Aan de slag > Volgende.
Stap 5:  Kies Alleen mijn bestanden verwijderen of Het station volledig opschonen. De optie om het station volledig op te schonen is veiliger, maar duurt veel langer. Als je je Surface bijvoorbeeld recyclet, moet je het station opschonen. Als je je Surface behoudt, moet je alleen je bestanden verwijderen.
Stap 6:  Selecteer Opnieuw instellen.
Surface start opnieuw op en het Surface-logo wordt weergegeven tijdens het proces van opnieuw instellen(dit kan enkele minuten duren).

Opnieuw instellen vanuit het Windows-aanmeldingsscherm

Opmerkingen
  • Als je je wachtwoord kwijt bent, hoef je je Surface misschien niet opnieuw in te stellen. Zie Ik ben mijn wachtwoord vergeten voordat je deze stappen voor het opnieuw instellen uitvoert.
  • Als je geen toetsenbord op je Surface hebt aangesloten, moet je het aanraaktoetsenbord op het scherm gebruiken om deze stappen voor opnieuw instellen uit te voeren. Selecteer het Windows-aanmeldingsscherm op het pictogram Toegankelijkheid pictogram Toegankelijkheid in de linkerbenedenhoek van het scherm en selecteer Schermtoetsenbord.
Stap 1:  Sluit je Surface aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Selecteer vanaf het Windows-aanmeldingsscherm Aan/uit pictogram Aan/uit in de rechterbenedenhoek van het aanmeldingsscherm.
Stap 3:  Houd de Shift-toets ingedrukt.
(Selecteer de Shift-toets als je het aanraaktoetsenbord gebruikt.)
Stap 4:  Selecteer terwijl de Shift-toets is ingedrukt, Opnieuw opstarten.
Als je de prompt Toch opnieuw opstarten krijgt, selecteer je Toch opnieuw opstarten.
Nadat je Surface opnieuw is opgestart, wordt het scherm Kies een optie weergegeven.
Stap 5:  Selecteer Problemen oplossen > De pc opnieuw instellen.
Surface wordt opnieuw gestart en het Surface-logo wordt weergegeven terwijl in Windows het opnieuw instellen van je Surface wordt voorbereid.
Stap 6:  Selecteer in het scherm De pc opnieuw instellen de optie Volgende.
Stap 7:  Kies Alleen mijn bestanden verwijderen of Het station volledig opschonen. De optie om het station volledig op te schonen is veiliger, maar duurt veel langer. Als je je Surface bijvoorbeeld recyclet, moet je het station opschonen. Als je je Surface behoudt, moet je alleen je bestanden verwijderen.
Stap 8:  Selecteer Opnieuw instellen. Surface start opnieuw op en het Surface-logo wordt weergegeven tijdens het proces van opnieuw instellen(dit kan enkele minuten duren).

Opnieuw instellen vanaf USB-herstelmedia

Opmerking
Zie Een USB-herstelstation maken of Een herstelkopie voor je Surface downloaden als je wilt weten hoe je een USB-herstelstation kunt maken.

Stel je Surface opnieuw vanaf een USB-herstelstation aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1:  Sluit je Surface af en sluit deze aan op de netspanning zodat je accu niet leeg loopt tijdens het vernieuwen.
Stap 2:  Plaats het USB-herstelstation in de USB-poort.
Stap 3:  Houd de knop Volume omlaag ingedrukt terwijl je de Aan/uit-knop indrukt en weer loslaat. Wanneer het Surface-logo verschijnt, laat je de knop Volume omlaag los.
Stap 4:  Als je daarom wordt gevraagd, kies je de gewenste taal en toetsenbordindeling.
Stap 5:  Selecteer Problemen oplossen > De pc opnieuw instellen.
Stap 6:  Als je om een herstelsleutel wordt gevraagd, selecteer je Dit station overslaan onder aan het scherm.
Stap 7:  Selecteer het besturingssysteem dat je opnieuw wilt instellen. Dit verwijst naar het huidige besturingssysteem dat op je Surface is geïnstalleerd.
Stap 8:  Selecteer Ja, partitioneer de stations opnieuw. Op de volgende pagina selecteer je Volgende.
Stap 9:  Tik of klik op Alleen mijn bestanden verwijderen of op Het station volledig opschonen.
De optie om het station volledig op te schonen is veiliger, maar duurt veel langer. Als je je Surface bijvoorbeeld recyclet, moet je het station opschonen. Als je je Surface behoudt, moet je alleen je bestanden verwijderen.
Stap 10:  Selecteer Opnieuw instellen.
Surface wordt opnieuw opgestart en het Surface-logo verschijnt terwijl het opnieuw instellen doorgaat (dit kan enkele minuten duren).
Stap 11:  Alleen Surface 2: Na het opnieuw opstarten kan je Surface je vragen om de TPM (Trusted Platform Module) te wissen. Druk op F12 of de knop Volume omhoog om de TPM te wissen.

Na het opnieuw instellen

Je moet het volgende doen nadat je je Surface opnieuw hebt ingesteld:

• Voer de installatiestappen van de Surface uit, waaronder het selecteren van je regio en taal.
  • Meld je aan met hetzelfde Microsoft-account dat je gebruikte zodat zaken zoals de Windows-apps die je hebt gekocht, nog steeds beschikbaar zijn voor herinstallatie. Zie voor meer informatie Alles over accounts.
  • Controleer op belangrijke updates. Zie Surface- en Windows-updates installeren.
  • Installeer de Windows-apps opnieuw:
    Stap 1:  Ga naar Start Windows-logo, en selecteer Store > Account > Mijn apps.
    Stap 2:  Selecteer de apps die je wilt installeren en selecteer Installeren.