Surface Book, Surface Book with Performance Base, Surface Pro 4, Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Is van toepassing op

Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Besturingssysteem:

Surface terugzetten of opnieuw instellen

Als je problemen ondervindt met je Surface Pro-model, Surface 3 of Surface Book, kun je deze mogelijk oplossen door de Surface terug te zetten of opnieuw in te stellen.

Moet je de Surface terugzetten of opnieuw instellen?

Opmerking
Als je je wachtwoord niet meer weet, probeer het dan te achterhalen voordat je een systeemherstel of reset uitvoert. Zie Ik ben mijn wachtwoord vergeten voor meer informatie.

Als je Surface niet zo snel of goed werkt als gewoonlijk, probeer je een van deze herstelopties. De volgende tabel kan je helpen beslissen welke optie te kiezen.

Probleem
Oplossing
De Surface werkt niet goed. Je wilt upgraden naar de meest recente versie van Windows 10, maar je wilt al je bestanden en geïnstalleerde stuurprogramma's behouden.
Nieuwe start
Je Surface werkt niet goed en je hebt onlangs een app, stuurprogramma of update geïnstalleerd.
Terugzetten vanaf een systeemherstelpunt
Je Surface werkt niet goed en het is al even geleden dat je nieuwe items hebt geïnstalleerd. Of je hebt geprobeerd de Surface terug te zetten, maar het probleem is niet opgelost.
De Surface opnieuw instellen
Je wilt je vorige besturingssysteem opnieuw installeren.
Teruggaan naar je vorige versie van Windows
Windows wordt niet opgestart en je hebt een herstelstation gemaakt.
Een herstelstation gebruiken om Windows opnieuw te installeren

Nieuwe start

Nieuwe start is een Windows-functie die de meest recente versie van Windows installeert. Bij een nieuwe start blijven al je persoonlijke bestanden en bepaalde Windows-instellingen behouden. Bij een nieuwe start blijven ook alle stuurprogramma's die je hebt geïnstalleerd behouden.

Belangrijk
Bij een nieuwe start worden alle toepassingen verwijderd die niet standaard bij Windows worden geleverd, inclusief Microsoft Office en antivirussoftware van andere fabrikanten.
Stap 1:

Druk op Start Windows-logo en houd vast (of klik erop met de rechtermuisknop) en selecteer Windows Defender-beveiligingscentrum.

Stap 2:

Selecteer Prestaties en status van apparaat.

Stap 3:

Selecteer Extra gegevens onder Nieuwe start.

Terugzetten vanaf een systeemherstelpunt

Met deze optie wordt je Surface hersteld naar een eerder tijdstip, een systeemherstelpunt genaamd. Herstelpunten worden gegenereerd wanneer je een nieuwe app, stuurprogramma of Windows-update installeert en wanneer je handmatig een herstelpunt maakt. Als je de Surface herstelt, is dit niet van invloed op je persoonlijke bestanden, maar worden apps, stuurprogramma's en updates die je na het maken van het herstelpunt hebt geïnstalleerd, verwijderd.

Stap 1: Houd Start Windows-logo ingedrukt (of klik erop met de rechtermuisknop) en selecteer Configuratiescherm.
Stap 2: Voer in het zoekvak in de rechterbovenhoek herstel in.
Stap 3: Selecteer Herstel > Systeemherstel starten > Volgende.
Stap 4: Kies het herstelpunt dat gerelateerd is aan de app, het stuurprogramma of de update die het probleem veroorzaakt en selecteer Volgende > Voltooien.

Zie je geen herstelpunten?

Als je geen herstelpunten ziet, probeer je Surface dan opnieuw in te stellen om je probleem op te lossen. Zie De Surface opnieuw instellen hieronder.

Zorg er vervolgens voor dat systeembeveiliging is ingeschakeld. Dit doe je als volgt:

Stap 1: Houd Start Windows-logo ingedrukt (of klik erop met de rechtermuisknop) en selecteer Configuratiescherm.
Stap 2: Voer in het zoekvak in de rechterbovenhoek herstel in.
Stap 3: Selecteer Herstel > Systeemherstel configureren > Configureren.
Stap 4: Zorg ervoor dat Systeembeveiliging inschakelen is geselecteerd.

Kun je je niet aanmelden of Windows niet starten?

Als je je wachtwoord niet meer weet, probeer het dan te achterhalen voordat je een reset uitvoert. Zie Ik ben mijn wachtwoord vergeten voor meer informatie.

Zelfs als je je niet kunt aanmelden bij Windows of Windows niet kunt starten, kun je mogelijk een systeemherstel uitvoeren in de Windows Herstelomgeving. Ga voor meer informatie naar de sectie 'Een herstelstation gebruiken om je pc terug te zetten of opnieuw in te stellen' in Herstelopties in Windows 10.

Opmerkingen
  • Start de Surface met behulp van een USB-herstelstation. Plaats een opstartbare USB-stick in de USB-poort van de Surface en houd de knop Volume omlaag ingedrukt terwijl je de aan/uit-knop indrukt en loslaat. Wanneer het Surface-logo verschijnt, laat je de knop Volume omlaag los. Zie Surface opstarten vanaf een USB-apparaat voor meer informatie. Raadpleeg Een herstelkopie voor je Surface downloaden als je geen USB-herstelstation hebt.
  • Het USB-herstelstation moet zijn geformatteerd met FAT32 (niet NTFS).

De Surface opnieuw instellen

Als je de Surface opnieuw instelt, kun je kiezen of je je bestanden behoudt of verwijdert. Vervolgens wordt Windows opnieuw geïnstalleerd. Dit doe je als volgt:

Stap 1: Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel.
Stap 2: Selecteer onder Deze pc opnieuw instellen de optie Aan de slag en kies een optie.
Optie
Functie
Mijn bestanden behouden
Hiermee wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd, maar blijven je persoonlijke bestanden en eventuele meegeleverde apps behouden. Het volgende wordt verwijderd:
  • Wijzigingen die je in de instellingen hebt aangebracht
  • Apps en stuurprogramma's die je hebt geïnstalleerd

Het wordt aanbevolen eerst deze optie te proberen, tenzij je je Surface weggeeft, recyclet of verkoopt.

Alles verwijderen
Hiermee worden Windows 10 en eventuele meegeleverde apps opnieuw geïnstalleerd. Het volgende wordt verwijderd:
  • Persoonlijke bestanden
  • Wijzigingen die je in de instellingen hebt aangebracht
  • Apps en stuurprogramma's die je hebt geïnstalleerd

Als je van plan bent je Surface weg te geven, te recyclen, te verkopen of voor vervanging te verzenden, gebruik je deze optie en kies je ervoor om het station volledig op te schonen. Dit kan ongeveer twee uur in beslag nemen, maar het zorgt ervoor dat andere mensen de door jou verwijderde bestanden niet gemakkelijk kunnen herstellen.

Fabrieksinstellingen terugzetten
Hiermee worden de versie van Windows die op je Surface was geïnstalleerd en eventuele meegeleverde apps opnieuw geïnstalleerd. Het volgende wordt verwijderd:
  • Persoonlijke bestanden
  • Wijzigingen die je in de instellingen hebt aangebracht
  • Apps en stuurprogramma's die je hebt geïnstalleerd
Deze optie is niet beschikbaar op alle apparaten.
Opmerking
Als je je Surface opnieuw instelt binnen een maand na je upgrade naar Windows 10, kun je niet meer teruggaan naar je vorige versie van Windows.

Kun je je niet aanmelden of Windows niet starten?

Als je je wachtwoord niet meer weet, probeer het dan te achterhalen voordat je een reset uitvoert. Zie Ik ben mijn wachtwoord vergeten voor meer informatie.

Zelfs als je je niet kunt aanmelden bij Windows of Windows niet kunt starten, kun je mogelijk een systeemherstel uitvoeren in de Windows Herstelomgeving. Ga voor meer informatie naar de sectie 'Een herstelstation gebruiken om je pc terug te zetten of opnieuw in te stellen' in Herstelopties in Windows 10.

Opmerkingen
  • Start de Surface met behulp van een USB-herstelstation. Plaats een opstartbare USB-stick in de USB-poort van de Surface en houd de knop Volume omlaag ingedrukt terwijl je de aan/uit-knop indrukt en loslaat. Wanneer het Surface-logo verschijnt, laat je de knop Volume omlaag los. Zie Surface opstarten vanaf een USB-apparaat voor meer informatie. Raadpleeg Een herstelkopie voor je Surface downloaden als je geen USB-herstelstation hebt.
  • Het USB-herstelstation moet zijn geformatteerd met FAT32 (niet NTFS).

Teruggaan naar je vorige versie van Windows

Als Windows 10 versie 1511 op je pc wordt uitgevoerd, heb je een maand de tijd om terug te gaan naar je vorige besturingssysteem. Als Windows 10 versie 1607 op je pc wordt uitgevoerd, heb je 10 dagen de tijd om terug te gaan. Hierbij blijven je persoonlijke bestanden bewaard, maar worden apps en stuurprogramma's die na de upgrade zijn geïnstalleerd, verwijderd, evenals wijzigingen die je in de instellingen hebt aangebracht.

Opmerking
Als je wilt zien welke versie van Windows 10 na de upgrade op je pc wordt uitgevoerd, selecteer je de Startknop en vervolgens Instellingen > Systeem > Info.

Je gaat als volgt terug naar je vorige versie van Windows op je Surface:

• Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel.

Als je wilt teruggaan, moet je mogelijk het volgende doen:

• Alles in de mappen windows.old en $windows.~bt na de upgrade bewaren.
  • Eventuele gebruikersaccounts die je na de upgrade hebt toegevoegd verwijderen.
  • Het wachtwoord onthouden dat je hebt gebruikt om je aan te melden bij Windows 8.1, indien van toepassing.
  • Het USB-station gebruiken dat je hebt gebruikt voor de upgrade naar Windows 10, indien van toepassing.
Opmerking
Als je teruggaat naar Windows 8.1, is het mogelijk dat sommige apps die met Windows zijn meegeleverd, zoals Mail en Personen, niet meer werken. Als je deze toepassingen wilt herstellen, installeer je ze opnieuw vanuit de Store.

Als teruggaan niet beschikbaar is

Controleer of je je Surface kunt terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Hiermee wordt de versie van Windows die met de Surface is meegeleverd, opnieuw geïnstalleerd en worden je persoonlijke bestanden, apps en stuurprogramma's die je hebt geïnstalleerd, evenals wijzigingen die je in de instellingen hebt aangebracht, verwijderd. Dit doe je als volgt:

Stap 1: Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel.
Stap 2: Selecteer onder Deze pc opnieuw instellen de optie Aan de slag en zoek Fabrieksinstellingen terugzetten.

Als je een herstelstation hebt gemaakt voordat je een upgrade naar Windows 10 hebt uitgevoerd, kun je dit mogelijk gebruiken om de fabrieksinstellingen terug te zetten, zelfs als deze optie niet wordt weergegeven in Instellingen. Voor meer informatie raadpleeg je Een herstelstation gebruiken om Windows opnieuw te installeren hieronder.

Informatie voor Windows Insiders

Als je een Insider bent en de huidige preview-versie niet voor jou werkt, doe dan het volgende op je Surface:

Stap 1: Ga naar Start Windows-logo en selecteer Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel.
Stap 2: Selecteer onder Teruggaan naar een vorige versie de optie Aan de slag.
Stap 3: Hiermee worden je persoonlijke bestanden niet verwijderd, maar onlangs geïnstalleerde apps en stuurprogramma's worden wel verwijderd en de standaardinstellingen worden hersteld.

Een herstelstation gebruiken om Windows opnieuw te installeren

Voor meer informatie over het gebruik van een herstelstation om Windows opnieuw te installeren ga je naar Een USB-herstelstation maken.

Als je geen USB-herstelstation hebt gemaakt, kun je de bestanden downloaden die je nodig hebt om je Surface weer in werkende staat te krijgen. Zie Een herstelkopie voor je Surface downloaden.

Surface Pro of Surface 3 herstellen, vernieuwen of opnieuw instellen

Als je een probleem hebt met je Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3 of Surface 3 kun je het apparaat mogelijk herstellen, vernieuwen of opnieuw stellen om het probleem op te lossen.

Moet je de Surface herstellen, vernieuwen of opnieuw instellen?

Als je Surface niet zo snel of correct werkt als gewoonlijk, probeer je een van deze herstelopties. De volgende tabel kan je helpen beslissen welke optie te kiezen.

Probleem
Oplossing
Je Surface werkt niet goed en je hebt onlangs een app, stuurprogramma of update geïnstalleerd.
Herstellen vanaf een systeemherstelpunt
Je Surface werkt niet goed en het is al even geleden dat je nieuwe items hebt geïnstalleerd. Of je hebt geprobeerd te herstellen, maar het probleem is niet opgelost.
De Surface vernieuwen of opnieuw instellen
Je Surface wordt niet opgestart en je hebt een herstelstation gemaakt.
Een herstelstation gebruiken om Windows opnieuw te installeren

Herstellen vanaf een systeemherstelpunt

Met deze optie wordt je Surface hersteld naar een eerder tijdstip, een systeemherstelpunt genaamd. Herstelpunten worden gegenereerd wanneer je een nieuwe app, stuurprogramma of Windows-update installeert en wanneer je handmatig een herstelpunt maakt. Surface herstellen wijzigt je persoonlijke bestanden niet, maar apps, stuurprogramma's en updates die je na het maken van het herstelpunt hebt geïnstalleerd, worden verwijderd. Doe het volgende om aan de slag te gaan:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik vervolgens op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, verplaats je de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek van het scherm en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Voer herstel in het zoekvak in en tik of klik in de zoekresultaten op Herstel.
Stap 3:  Tik of klik op Systeemherstel openen > Volgende.
Stap 4:  Kies het herstelpunt dat gerelateerd is aan de problematische app, stuurprogramma of update en tik of klik op Volgende > Voltooien.

Zie je geen herstelpunten?

Als je geen herstelpunten ziet, probeer je je Surface opnieuw in te stellen om je probleem op te lossen.

Doe het volgende om te controleren of systeembeveiliging is ingeschakeld:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand van het scherm en tik vervolgens op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, verplaats je de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek van het scherm en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Voer herstel in het zoekvak in en tik of klik in de zoekresultaten op Herstel.
Stap 3:  Tik of klik op Systeemherstel configureren > Configureren.
Stap 4:  Zorg ervoor dat Systeembeveiliging inschakelen is geselecteerd.

Kun je Windows niet opstarten?

Als je Windows niet kunt opstarten, kun je mogelijk een systeemherstel uitvoeren in de Windows Herstelomgeving. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Start je Surface opnieuw op met behulp van een USB-herstelstation. Steek een opstartbare USB-stick in de USB-poort van de Surface en houd de knop volume-omlaag ingedrukt terwijl je de aan/uit-knop indrukt en loslaat. Wanneer het Surface-logo verschijnt, laat je de knop volume-omlaag los.
Zie Surface opstarten vanaf een USB-apparaat voor meer informatie. Raadpleeg Een herstelkopie voor je Surface downloaden als je geen USB-herstelstation hebt.

Opmerking
Het USB-herstelstation moet geformatteerd zijn met FAT32 (niet NTFS).
Stap 2:  Als je daarom wordt gevraagd, kies je de gewenste taal en toetsenbordindeling.
Stap 3:  Selecteer Problemen oplossen > Geavanceerde opties.
Stap 4:  Selecteer Systeemherstel, selecteer het gewenste besturingssysteem en klik op Volgende.
Stap 5:  Selecteer een herstelpunt.
Stap 6:  Klik op Volgende > Voltooien.
Stap 7:  Klik op Ja als gevraagd wordt of je wilt doorgaan.

Na uitvoeren van het systeemherstel moet je Windows kunnen opstarten.

De Surface vernieuwen

Bij het vernieuwen van de Surface wordt Windows opnieuw geïnstalleerd en blijven al je persoonlijke bestanden, instellingen en apps bewaard die bij de Surface zijn meegeleverd en de apps die je vanaf de Store hebt geïnstalleerd. Je moet bureaublad-apps opnieuw installeren. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen > Bijwerken en herstellen > Herstel.
Stap 3:  Tik of klik onder Pc vernieuwen zonder dat dit invloed heeft op bestanden op Aan de slag.
Stap 4:  Tik of klik op Volgende, zorg dat je Surface is aangesloten en tik of klik op Vernieuwen.

Nadat je je Surface hebt vernieuwd, moet je bureaublad-apps zoals Microsoft Office en de laatste Windows-updates opnieuw installeren.

De Surface opnieuw instellen

Bij het opnieuw instellen van je Surface kun je kiezen of je alleen je bestanden wilt verwijderen of je het station volledig wilt opschonen. Daarna wordt Windows opnieuw geïnstalleerd. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen > Bijwerken en herstellen > Herstel.
Stap 3:  Tik of klik onder Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren op Aan de slag.
Stap 4:  Tik of klik op Volgende en kies Alleen mijn bestanden verwijderen of Het station volledig opschonen.

De optie om het station volledig op te schonen is veiliger, maar duurt veel langer. Als je je Surface bijvoorbeeld recyclet, moet je ervoor kiezen om het station op te schonen. Als je je Surface behoudt, moet je alleen je bestanden verwijderen.

Stap 5:  Tik of klik op Opnieuw instellen.

Een herstelstation gebruiken om Windows opnieuw te installeren

Voor meer informatie over het gebruik van een herstelstation voor het opnieuw installeren van Windows ga je naar Een Surface USB-herstelstation gebruiken. Als je meer informatie wilt over het maken van een USB-herstelstation, raadpleeg je Een USB-herstelstation maken.

Dit proces verschilt naargelang de versie van Windows die je hebt gebruikt om het herstelstation te maken.

Windows 8 of Windows 8.1. Als je een herstelstation hebt gemaakt onder Windows 8 of Windows 8.1, raadpleeg je Een Windows 8.1 USB herstelkopie gebruiken na overgang naar Windows 10.

Windows 10. Als je een herstelstation hebt gemaakt op Windows 10:

Stap 1:  Zorg ervoor dat je Surface is uitgeschakeld maar wel aangesloten.
Stap 2:  Plaats het USB-herstelstation in de USB-poort.
Stap 3:  Houd de knop volume-omlaag ingedrukt terwijl je de Aan/uit-knop indrukt en weer loslaat. Wanneer het Surface-logo verschijnt, laat je de knop volume-omlaag los.
Stap 4:  Als je daarom wordt gevraagd, kies je de gewenste taal en toetsenbordindeling.
Stap 5:  Sluit het herstelstation aan en schakel je Surface in.
Stap 6:  Tik of klik in het scherm Kies een optie op Problemen oplossen > Deze pc opnieuw instellen en kies de gewenste optie voor opnieuw instellen.