Surface RT, Surface 2, Windows RT 8.1.

Surface RT of Surface 2: Windows kan niet worden gestart of reageert niet meer

Als je problemen hebt met Windows op je Surface RT of Surface 2, is hier informatie om je te helpen de dingen weer actief en werkend te krijgen.

Voordat je begint

Alles loskoppelen van de Surface

Verwijder eerst het volgende of koppel het los van de Surface:

• De voeding
  • Surface-covers, zoals Touch Cover of Type Cover
  • microSD-geheugenkaart (indien aanwezig)
  • Alle USB-apparaten zoals een printer, toetsenbord of muis
  • Video- of audiokabels of -adapters

Je BitLocker-herstelsleutel gereed houden

Je wordt mogelijk gevraagd je BitLocker-herstelsleutel op te geven. Als je deze sleutel wilt ophalen, ga je naar windows.microsoft.com/recoverykey van een andere vertrouwde pc of mobiel apparaat en meld je je aan met hetzelfde Microsoft-account dat je op de Surface gebruikt. Ga voor meer informatie naar BitLocker-herstelsleutels: veelgestelde vragen.

Het Surface-opstartlogo wordt niet weergegeven of het scherm blijft zwart

Als het Surface-opstartlogo niet wordt weergegeven een paar seconden nadat je Surface hebt ingeschakeld of als het Surface-scherm zwart blijft wanneer je Surface uit de slaapstand wilt halen, raadpleeg je Surface RT of Surface 2 wordt niet ingeschakeld.

Surface blijft hangen bij het Surface-opstartlogo

Als je Surface blijft hangen bij het Surface-opstartlogo, schakel je de Surface uit en weer aan:

Stap 1:  Druk opnieuw op de aan/uit-knop op je Surface en houd deze 30 seconden ingedrukt.
Hierdoor wordt de Surface afgesloten en gaat niet alleen in slaapmodus.
Stap 2:  Druk op de aan/uit-knop om de Surface weer in te schakelen.

Als het uit- en weer inschakelen van de Surface niet helpt, neem je contact op met ons.

Windows start niet

Als je de Surface inschakelt en Windows wordt niet goed gestart, kan het een scherm weergeven met een of meer opties om de Surface weer normaal te laten werken. Welk scherm in Windows wordt weergegeven, hangt af van het soort probleem dat er was bij de startpoging. Je zou de volgende schermen kunnen zien:

Herstelscherm

Als de Surface het Herstel-scherm weergeeft:

Stap 1:  Tik of klik op Zie geavanceerde herstelopties.
Stap 2:  Tik of klik op Automatisch herstellen en volg de instructies op het scherm.
Windows probeert het probleem op te lossen waardoor het niet kon worden gestart.

Scherm Kies een optie

Als de Surface een probleem detecteert tijdens een eerdere opstartbewerking, wordt mogelijk gestart met een optiemenu om je te helpen het probleem op te lossen.

Als de Surface het scherm Kies een optie weergeeft:

Stap 1: Tik of klik op Problemen oplossen.
Stap 2:  Tik of klik op Geavanceerde opties.
Stap 3:  Tik of klik op Automatisch herstellen. Windows probeert het probleem te vinden en op te lossen.

Als Windows het probleem niet kan oplossen en het scherm Kies een optie voor de tweede keer wordt weergegeven:

Stap 1:  Tik of klik op Problemen oplossen.
Stap 2:  Tik of klik op Vernieuwen. Bij het vernieuwen van de Surface blijven alle persoonlijke bestanden, instellingen en apps bewaard die bij de Surface zijn meegeleverd of die je vanaf Windows Store hebt geïnstalleerd.

Als met het vernieuwen van de Surface het probleem niet wordt opgelost en het scherm Kies een optie opnieuw wordt weergegeven, moet je de Surface opnieuw instellen.

Waarschuwing
Dingen die je moet weten voordat je de Surface opnieuw instelt.

Na het opnieuw instellen gaat de Surface terug naar de fabrieksinstellingen.

• Al je persoonlijke bestanden, instellingen en apps zijn verdwenen. Je moet de Surface instellen alsof deze gloednieuw is.
  • Windows en de apps die bij de Surface zijn geleverd, worden opnieuw geïnstalleerd als deel van het proces voor opnieuw instellen, maar je moet Windows Store-apps die niet vooraf geïnstalleerd waren, opnieuw installeren.

Stap 1:  Tik of klik vanuit het scherm Kies een optie op Problemen oplossen.
    Stap 2:  Tik of klik op Pc opnieuw instellen en volg de instructies op het scherm.

Foutpictogramscherm

Als de Surface wordt gestart, maar Windows niet, zie je misschien een pictogram op het scherm. Dit is wat de pictogrammen betekenen en wat je moet doen:
foutpictogram temperatuur
Surface is te warm.
Schakel de Surface ongeveer 5 minuten uit en breng hem naar een koelere plaats.
De Surface is ontworpen om te functioneren tussen 0° en 35° Celsius.
Foutpictogram laag accuniveau
De accu is bijna leeg.
Sluit de stroomvoorziening aan en laad de Surface op.
Zie voor meer informatie Surface RT of Surface 2, accu en voeding.
Pictogram gebroken slot
Er is een certificaat beschadigd.
Surface afsluiten: Druk op de aan/uit-knop op je Surface en houd deze 30 seconden ingedrukt om de Surface uit te schakelen. Druk opnieuw op de aan/uit-knop om de Surface weer in te schakelen.

Meer hulp nodig?

Als je de bovengenoemde oplossing hebt geprobeerd voor het Windows-venster dat Surface weergeeft, en Windows start nog steeds niet goed, neem dan contact met ons op voor meer hulp.

Windows reageert niet meer in een bepaalde app

Als Windows niet meer reageert wanneer je een bepaalde app gebruikt, probeer je de volgende oplossingen:

Surface- en Windows-updates installeren

Zorg ervoor dat je de nieuwste updates voor Surface en Windows hebt geïnstalleerd. Zie Surface- en Windows-updates installeren.

De app bijwerken of opnieuw installeren

Controleer op app-updates; zo nodig verwijder je de app en installeer je deze opnieuw. Zie voor meer informatie Apps installeren en verwijderen op Surface RT of Surface 2.

De Probleemoplosser voor apps uitvoeren

Probeer de Probleemoplosser voor apps. De probleemoplosser kan vele problemen met apps vinden en oplossen.

Contact opnemen met de publisher van de app

Contact opnemen met de publisher van je app:

Stap 1:  Op het startscherm tik of klik je op Store.
Stap 2:  Zoek of blader naar de app en tik of klik er vervolgens op.
Stap 3:  Blader naar het gedeelte Details van de pagina met de beschrijving van de app, en tik of klik vervolgens onder Meer informatie op de ondersteuningskoppeling voor de app.
Via de koppeling wordt een e-mailbericht geopend waarmee je contact kunt opnemen met ondersteuning of waarmee je naar een ondersteuningswebsite wordt geleid.

Meer hulp nodig bij het oplossen van problemen met apps?

Ga voor meer hulp bij het oplossen van problemen met apps naar Problemen met Windows Store-apps op Surface oplossen.

Windows reageert niet meer

Als Windows niet meer reageert en het probleem niet gerelateerd lijkt te zijn aan een bepaalde app, zijn er verschillende opties die je kunt proberen om de dingen weer in orde te krijgen.

Surface afsluiten

Stap 1:  Druk opnieuw op de aan/uit-knop op je Surface en houd deze 30 seconden ingedrukt.
Hierdoor wordt de Surface uitgeschakeld en gaat niet alleen in slaapmodus.
Stap 2:  Druk op de aan/uit-knop om de Surface weer in te schakelen.

Als het uit- en weer inschakelen van de Surface niet helpt, probeer je de nieuwste Surface- en Windows-updates te installeren.

Surface- en Windows-updates installeren

Stap 1:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik vervolgens op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats de cursor dan in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg de muisaanwijzer omlaag en klik vervolgens op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen, tik of klik op Bijwerken en herstellen en tik of klik op Windows Update.
Stap 3:  Tik of klik op Nu controleren.
Stap 4:  Als er updates beschikbaar zijn, tik of klik je op Details bekijken.
Stap 5:  Tik of klik op de updates die je wilt installeren en tik of klik vervolgens op Installeren.
Mogelijk moet je Surface opnieuw opstarten nadat de updates zijn geïnstalleerd.

Ga voor meer informatie over updates naar Surface- en Windows-updates installeren.

Als het installeren van updates niet helpt om de Surface normaal te laten werken, gebruik je Windows Defender om Surface te scannen op virussen.

Surface scannen met Windows Defender

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant en tik op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, wijs je de rechterbovenhoek van het scherm aan, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je vervolgens op Zoeken.)
Stap 2:  Voer defender in het zoekvak in en tik of klik vervolgens op Windows Defender in de zoekresultaten.
Stap 3:  Tik of klik op het tabblad Start om een scanoptie te kiezen en tik of klik op Nu scannen.

Voor meer informatie over de functies die zijn ingebouwd in Windows RT 8.1 om Surface te beschermen tegen virussen, spyware en andere schadelijke software verwijzen we je naar Hoe kan ik mijn pc beveiligen tegen virussen? en Hoe kan ik een virus vinden en verwijderen?.

Als Windows nog steeds niet werkt en je op virussen hebt gescand en deze eventueel hebt verwijderd, probeer je Surface dan te vernieuwen of opnieuw in te stellen.

De Surface vernieuwen of opnieuw instellen

Als je nog steeds problemen met Windows of je Surface ondervindt, probeer dan het volgende in de genoemde volgorde: de Surface te vernieuwen en de Surface opnieuw in te stellen.

• Surface vernieuwen
    Bij het vernieuwen van de Surface wordt Windows opnieuw geïnstalleerd en blijven al je persoonlijke bestanden, instellingen en apps bewaard die bij de Surface zijn meegeleverd of die je vanaf Windows Store hebt geïnstalleerd.

Als het vernieuwen van de Surface het probleem niet heeft opgelost, stel je de Surface opnieuw in.

• Surface opnieuw instellen
    Als je de Surface opnieuw instelt, wordt Windows opnieuw geïnstalleerd maar worden je bestanden, instellingen en apps die niet met de Surface zijn meegeleverd, verwijderd. De apps die al op je Surface waren geïnstalleerd, worden wel bewaard.

Ga voor uitvoerige informatie naar Surface RT of Surface 2 vernieuwen of opnieuw instellen.