Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3, Windows 8.1.

Surface Pro: Windows kan niet worden gestart of reageert niet meer

Als je problemen hebt met Windows op je Surface Pro, is hier informatie om je te helpen de dingen weer in orde te krijgen.

Voordat je begint

Alles loskoppelen van de Surface

Verwijder eerst het volgende of koppel het los van de Surface:

• De stroomvoorziening
  • Surface-covers, zoals Touch Cover of Type Cover
  • microSD-geheugenkaart (indien aanwezig)
  • Alle USB-apparaten zoals een printer, toetsenbord of muis
  • Video- of audiokabels of -adapters

Je BitLocker-herstelsleutel gereed houden

Je wordt mogelijk gevraagd je BitLocker-herstelsleutel op te geven. Als je deze sleutel wilt ophalen, ga je naar windows.microsoft.com/recoverykey van een andere vertrouwde pc of mobiel apparaat en meld je je aan met hetzelfde Microsoft-account dat je op de Surface gebruikt. Ga voor meer informatie naar BitLocker-herstelsleutels: veelgestelde vragen.

Het Surface-logo wordt niet weergegeven of het scherm blijft zwart

Als het scherm met het Surface-logo niet wordt weergegeven een paar seconden nadat je Surface hebt ingeschakeld of als het Surface-scherm zwart blijft wanneer je Surface uit de slaapstand wilt halen, raadpleeg je Surface Pro wordt niet ingeschakeld.

Surface blijft hangen bij het opstarten of uitschakelen

Als tijdens het opstarten je Surface blijft hangen bij het Surface-opstartlogo of het scherm Apparaten voorbereiden, schakel je de Surface uit en vervolgens opnieuw in. Het is mogelijk dat het opstarten langer duurt (tot 20 minuten) wanneer grote updates worden uitgevoerd.

Stap 1:  Druk op de aan/uit-knop (rechts bovenaan) en houd deze 30 seconden ingedrukt.
Hierdoor wordt de Surface afgesloten en gaat niet alleen in slaapmodus.
Stap 2:  Druk op de aan/uit-knop om de Surface weer in te schakelen.

Als het uit- en weer inschakelen van de Surface niet helpt, gebruik je de procedure voor het afsluiten met twee knoppen.

Waarschuwing

Gebruik deze procedure niet op Surface RT of Surface 2.

Stap 1:  Schakel Surface eerst uit. Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand en tik of klik op Instellingen, tik of klik op Aan/uit en tik of klik vervolgens op Afsluiten om de Surface af te sluiten.
Als je de Surface niet op de normale manier kunt afsluiten, houd je de aan/uit-knop op je Surface gedurende 30 seconden ingedrukt.
Stap 2:  Nadat de Surface is uitgeschakeld, houd je tegelijk de knop Volume omhoog en de aan/uit-knop op je Surface gedurende minstens 15 seconden ingedrukt en vervolgens laat je beide knoppen los.
Het Surface-logo wordt mogelijk al knipperend weergegeven op het scherm, maar houd de knoppen zeker minstens 15 seconden ingedrukt.
Stap 3:  Wacht 10 seconden nadat je de knoppen hebt losgelaten.
Stap 4:  Druk op de aan/uit-knop en laat deze los om de Surface weer in te schakelen.

Als het uit- en weer inschakelen van de Surface niet helpt, neem je contact op met ons.

Als Surface blijft hangen bij het uitschakelen, gebruik je de procedure voor het afsluiten met twee knoppen ook om ervoor te zorgen dat de Surface volledig wordt uitgeschakeld.

Windows start niet

Als je de Surface inschakelt en Windows wordt niet goed gestart, kan het een scherm weergeven met een of meer opties om de Surface weer normaal te laten werken. Welk scherm in Windows wordt weergegeven, hangt af van het soort probleem dat er was bij de startpoging. Je zou de volgende schermen kunnen zien:

Herstelscherm

Als de Surface het scherm Herstel weergeeft:

Stap 1:  Tik of klik op Zie geavanceerde herstelopties.
Stap 2:  Tik of klik op Automatisch herstellen en volg de instructies op het scherm.
Windows probeert het probleem op te lossen waardoor het niet kon worden gestart.

Automatisch herstelscherm

Als de Surface het Automatisch herstel-scherm weergeeft:

• Tik of klik op de knop Herstellen en volg de instructies op het scherm. Windows herstelt je Surface Pro naar een eerder tijdstip waarop Windows goed functioneerde.

Met Systeemherstel worden je persoonlijke gegevens niet gewijzigd, maar misschien worden bepaalde apps verwijderd die onlangs zijn hersteld.

Scherm Kies een optie

Als de Surface een probleem detecteert tijdens een eerdere opstartbewerking, wordt mogelijk gestart met een optiemenu om je te helpen het probleem op te lossen.

Als de Surface het scherm Kies een optie weergeeft:

Stap 1: Tik of klik op Problemen oplossen.
Stap 2:  Tik of klik op Geavanceerde opties.
Stap 3:  Tik of klik op Systeemherstel en volg de instructies op het scherm.

Windows herstelt je Surface Pro naar een eerder tijdstip waarop Windows goed functioneerde.

Surface Pro herstellen wijzigt je persoonlijke bestanden niet, maar recent geïnstalleerde apps en stuurprogramma's worden mogelijk verwijderd.

Opmerking
Zorg ervoor dat je toegang hebt tot de productcodes en installatiebestanden voor alle bureaublad-apps (bijvoorbeeld Microsoft Office) die misschien zijn geïnstalleerd na het tijdstip waarnaar je de Surface Pro wilt herstellen.

Als het scherm Kies een optie voor de tweede keer wordt weergegeven nadat je de Surface hebt hersteld:

Stap 1:  Tik of klik op Problemen oplossen.
Stap 2:  Tik of klik op Vernieuwen.

Bij het vernieuwen van de Surface blijven alle persoonlijke bestanden, instellingen en apps bewaard die bij de Surface zijn meegeleverd en die je vanaf Windows Store hebt geïnstalleerd. Bureaublad-apps die je op Surface Pro hebt geïnstalleerd, worden verwijderd, maar je kunt ze opnieuw installeren nadat je de Surface hebt vernieuwd.

Opmerkingen
  • Als je Surface Pro van Windows 8 hebt bijgewerkt naar Windows 8.1, wordt met het vernieuwen Windows 8 (en niet Windows 8.1) en de bij Surface Pro vooraf geïnstalleerde apps opnieuw geïnstalleerd. Alle andere apps en je instellingen worden verwijderd. Je kunt ze opnieuw installeren nadat het vernieuwen is voltooid.
  • Je moet bureaublad-apps opnieuw installeren via de websites of met de schijven die je hebt gebruikt om deze apps te installeren. Voordat je de Surface vernieuwt, moet je zorgen dat je toegang hebt tot productcodes en installatiebestanden van bureaublad-apps die je opnieuw wilt installeren (bijvoorbeeld Microsoft Office.)

Als met het vernieuwen van de Surface het probleem niet wordt opgelost en het scherm Kies een optie opnieuw wordt weergegeven, moet je de Surface opnieuw instellen.

Belangrijk

Dingen die je moet weten voordat je de Surface opnieuw instelt:

• Als je opnieuw instelt, wordt Windows opnieuw geïnstalleerd, maar worden de bestanden, instellingen en apps verwijderd die niet standaard op de Surface waren geïnstalleerd. De apps die al op je Surface waren geïnstalleerd, worden wel bewaard.
  • Zorg dat je toegang hebt tot de productcodes en installatiebestanden voor alle bureaublad-apps (bijvoorbeeld Microsoft Office) die je opnieuw wilt installeren na het opnieuw instellen. Dit omvat bureaublad-apps die je hebt geïnstalleerd vanaf websites, schijven of USB-stations.
  • Als je de Surface Pro hebt bijgewerkt van Windows 8 naar Windows 8.1, installeert Opnieuw instellen Windows 8 weer (niet Windows 8.1). Je moet de Windows 8.1-update opnieuw installeren.
Stap 1:  Tik of klik vanuit het scherm Kies een optie op Problemen oplossen.
Stap 2:  Tik of klik op Pc opnieuw instellen en volg de instructies op het scherm.

Foutpictogramscherm

Als de Surface wordt gestart, maar Windows niet, zie je misschien een pictogram op het scherm. Dit is wat de pictogrammen betekenen en wat je moet doen:

Foutpictogram temperatuur
Surface is te warm.
Schakel Surface 5 minuten uit en verplaats deze naar een koelere plek.
De Surface is ontworpen om te werken bij een temperatuur tussen 0° C en 35° C.
Foutpictogram laag accuniveau
De accu is bijna leeg.
Sluit de stroomvoorziening aan en laad de Surface op.
Zie voor meer informatie Surface Pro, accu en voeding.
Foutpictogram beveiligd opstarten
Er is een certificaat beschadigd.
Surface afsluiten:
Druk op de aan/uit-knop op je Surface en houd deze 10 seconden ingedrukt. Druk vervolgens opnieuw op de aan/uit-knop om de Surface weer in te schakelen.

Windows reageert niet meer in een bepaalde app

Als Windows niet meer reageert wanneer je een bepaalde app gebruikt, probeer je de volgende oplossingen:

Surface- en Windows-updates installeren

Zorg ervoor dat je de nieuwste updates voor Surface en Windows hebt geïnstalleerd. Zie Surface- en Windows-updates installeren.

De app bijwerken of opnieuw installeren

Controleer op app-updates; zo nodig verwijder je de app en installeer je deze opnieuw. Zie voor meer informatie Apps installeren en verwijderen op Surface Pro.

De Probleemoplosser voor apps uitvoeren

Probeer de Probleemoplosser voor apps. De probleemoplosser kan vele problemen met apps vinden en oplossen.

Contact opnemen met de publisher van de app

Contact opnemen met de publisher van je app:

Stap 1:  Op het Startscherm tik of klik je op Store.
Stap 2:  Zoek of blader naar de app en tik of klik er vervolgens op.
Stap 3:  Blader naar het gedeelte Details van de pagina met de beschrijving van de app en tik of klik vervolgens onder Meer informatie op de ondersteuningskoppeling voor de app.
Via de koppeling wordt een e-mailbericht geopend waarmee je contact kunt opnemen met ondersteuning of waarmee je naar een ondersteuningswebsite wordt geleid.

Meer hulp nodig bij het oplossen van problemen met apps?

Ga voor meer hulp bij het oplossen van problemen met apps naar:

Windows reageert niet meer

Als Windows niet meer reageert en het probleem niet gerelateerd lijkt te zijn aan een bepaalde app, zijn er verschillende opties die je kunt proberen om de dingen weer in orde te krijgen.

Surface afsluiten

Stap 1:  Druk opnieuw op de aan/uit-knop op je Surface en houd deze 30 seconden ingedrukt.
Hierdoor wordt de Surface uitgeschakeld en gaat niet alleen in slaapmodus.
Stap 2:  Druk op de aan/uit-knop om de Surface weer in te schakelen.

Als het uit- en weer inschakelen van de Surface niet helpt, probeer je de nieuwste Surface- en Windows-updates te installeren.

Surface- en Windows-updates installeren

Stap 1:  Maak op het startscherm een veegbeweging vanaf de rechterkant van het scherm en tik vervolgens op Instellingen.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Instellingen.)
Stap 2:  Tik of klik op Pc-instellingen wijzigen, tik of klik op Update en herstel en tik of klik op Windows Update.
Stap 3:  Tik of klik op Nu controleren.
Stap 4:  Als er updates beschikbaar zijn, tik of klik je op Details bekijken.
Stap 5:  Tik of klik op de updates die je wilt installeren en tik of klik vervolgens op Installeren.
Misschien moet je Surface opnieuw starten nadat de updates zijn geïnstalleerd. Ga voor meer informatie over updates naar Surface- en Windows-updates installeren.

Als het installeren van updates niet helpt om de Surface normaal te laten werken, gebruik je Windows Defender om Surface te scannen op virussen.

Surface scannen met Windows Defender

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant en tik op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Voer defender in het zoekvak in en tik of klik vervolgens op Windows Defender in de zoekresultaten.
Stap 3:  Tik of klik op het tabblad Start om een scanoptie te kiezen en tik of klik op Nu scannen.

Voor meer informatie over de functies die zijn ingebouwd in Windows RT 8.1 om Surface te beschermen tegen virussen, spyware en andere schadelijke software verwijzen we je naar Hoe kan ik mijn pc beveiligen tegen virussen? en Hoe kan ik een virus vinden en verwijderen?.

Als Windows nog steeds niet werkt en je op virussen hebt gescand en deze eventueel hebt verwijderd, probeer je Surface dan te vernieuwen of opnieuw in te stellen.

Snel opstarten uitschakelen

Snel opstarten is een instelling waardoor Windows 8.1 sneller opstart na het afsluiten. Windows doet dit door bij het uitschakelen systeeminformatie op te slaan in een bestand.

Het uitschakelen van deze instelling kan helpen bij de oplossing van bepaalde opstartproblemen van Windows. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterkant en tik of klik op Zoeken.
(Als je een muis gebruikt, plaats je de cursor in de rechterbovenhoek van het scherm, beweeg je de muisaanwijzer omlaag en klik je op Zoeken.)
Stap 2:  Voer Aan/uit-knop in het zoekvak in en tik of klik vervolgens op Het gedrag van de aan/uit-knoppen wijzigen in de zoekresultaten.
Stap 3:  Tik of klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.
Stap 4:  Als het selectievakje Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) is ingeschakeld, tik of klik dan om het selectievakje uit te schakelen.
Stap 5:  Tik of klik op Wijzigingen opslaan.

Als Windows nog steeds niet zo goed functioneert als zou moeten na het uitschakelen van snel opstarten, probeer je af te sluiten via twee knoppen.

Afsluiten met twee knoppen

Waarschuwing
Gebruik deze procedure niet op Surface RT of Surface 2.

Gebruik de procedure voor het afsluiten met twee knoppen om te controleren of Surface volledig is afgesloten. Dat gaat als volgt:

Stap 1:  Maak een veegbeweging vanaf de rechterrand en tik of klik op Instellingen, tik of klik op Aan/uit en tik of klik vervolgens op Afsluiten om de Surface af te sluiten. Als je de Surface niet op de normale manier kunt afsluiten, houd je de aan/uit-knop op je Surface gedurende 30 seconden ingedrukt.
Stap 2:  Nadat de Surface is uitgeschakeld, houd je tegelijk de knop Volume omhoog en de aan/uit-knop op je Surface gedurende minstens 15 seconden ingedrukt en vervolgens laat je beide knoppen los.

Het Surface-logo wordt mogelijk al knipperend weergegeven op het scherm, maar houd de knoppen zeker minstens 15 seconden ingedrukt.

Stap 3:  Wacht 10 seconden nadat je de knoppen hebt losgelaten.
Stap 4:  Druk op de aan/uit-knop en laat deze weer los om de Surface weer in te schakelen.

Als Windows nog steeds niet goed functioneert, probeer je om je Surface te herstellen, te vernieuwen of opnieuw in te stellen.

De Surface herstellen, vernieuwen of opnieuw instellen

Als je nog steeds problemen met Windows of je Surface ondervindt, probeer je de Surface te herstellen, vernieuwen of opnieuw in te stellen.

Surface herstellen

Dit is een manier om recente systeemwijzigingen ongedaan te maken die mogelijk problemen veroorzaken. Hiermee worden je persoonlijke bestanden niet gewijzigd, maar recent geïnstalleerde apps en stuurprogramma's worden mogelijk verwijderd.

Als het herstellen van je Surface het probleem niet heeft opgelost, vernieuw je de Surface.

Surface vernieuwen

Bij het vernieuwen van de Surface wordt Windows opnieuw geïnstalleerd en blijven al je persoonlijke bestanden, instellingen en apps bewaard die al op de Surface waren geïnstalleerd of die je vanuit de Windows Store hebt geïnstalleerd. Bureaublad-apps die je op Surface Pro hebt geïnstalleerd, worden verwijderd, maar je kunt ze opnieuw installeren nadat je de Surface hebt vernieuwd.

Opmerking
Als je Surface Pro van Windows 8 hebt bijgewerkt naar Windows 8.1, wordt met het vernieuwen Windows 8 (en niet Windows 8.1) en de bij Surface Pro vooraf geïnstalleerde apps opnieuw geïnstalleerd. Alle andere apps en je instellingen worden verwijderd. Je kunt ze opnieuw installeren nadat het vernieuwen is voltooid.

Als het vernieuwen van de Surface het probleem niet heeft opgelost, stel je de Surface opnieuw in.

Surface opnieuw instellen

Als je de Surface opnieuw instelt, wordt Windows opnieuw geïnstalleerd, maar worden de bestanden, instellingen en apps verwijderd die niet standaard op de Surface waren geïnstalleerd. De apps die al op je Surface waren geïnstalleerd, worden wel bewaard.

Opmerking
Als je de Surface Pro hebt bijgewerkt van Windows 8 naar Windows 8.1, installeert Opnieuw instellen Windows 8 weer (niet Windows 8.1). Je moet de Windows 8.1-update opnieuw installeren.

Ga voor uitvoerige informatie naar Surface Pro herstellen, vernieuwen of opnieuw instellen.