Komma igång med Surface Pro eller Surface Pro 2

Surface Pro och Surface Pro 2 är bärbara datorer i surfplatteformat.

Gäller

Surface Pro 2, Surface Pro.

Gäller

Surface Pro 2, Surface Pro.

Operativsystem:

Det finns mycket att upptäcka med Surface Pro och Surface Pro 2. När du väl har konfigurerat Surface, till exempel valt standardinställningar i Windows och skapat ett konto, är det några saker som kan hjälpa dig att komma igång:

Obs!
Mer information om funktionerna på din Surface finns i Surface-funktioner.

Touch, tangentbord, mus och penna

På Surface Pro och Surface Pro 2 kan du enkelt växla mellan touch, tangentbord, penna och mus.

• Touch. Många användare tycker att det är enkelt och intuitivt att använda touchgränssnitt. Till exempel kan du dra fingret över skärmen för att skrolla.
  • Tangentbord. Använd ett Surface Type Cover eller ett USB- eller Bluetooth®-tangentbord. (Tangentbord och Cover säljs separat.)
  • Styrplatta eller mus. Du kan använda styrplattan på ditt Cover eller ansluta en USB- eller Bluetooth-mus.
  • Penna. Anteckna, rita och gör markeringar i dokument med Pro-pennan som ingår i Surface Pro och Surface Pro 2.

Hitta rätt

Du kan anpassa Startmenyn så att den ser ut så som du vill. Varje panel på Start är kopplad till en app, webbplats, spellista eller något annat som är viktigt för dig. Tryck på en panel om du vill öppna den.

Här är tre sätt som du kan använda för att komma till Start:

• Tryck på Windows-logotypen Windows-logotyp till vänster i aktivitetsfältet.
  • Tryck på Windows-logotypen på din Surface.
  • Tryck på Windows-tangenten Windows-tangenten på ditt tangentbord.

Mer information om Start finns i Se vad som finns på menyn. Mer information om hur du lägger till, ordnar om och ändrar storleken på paneler finns i Ordna dina appar.

Svep in från kanten

• Svep inåt från skärmens högra kant för att öppna åtgärdscenter.
  • Svep inåt från skärmens vänstra kant för att visa dina virtuella skrivbord eller för att lägga till ett virtuellt skrivbord.
Svep in från höger eller vänster kant

Allt om appar

Surface Pro och Surface Pro 2 har många inbyggda appar – du kan se deras paneler på Start när du har loggat in på Surface. Här är några av apparna:

• Panelen OneDrive

OneDrive

Lagra filer i molnet med OneDrive och nå dem överallt.
  • Panelen E-post

E-post

Ta emot e-post från dina konton – bland annat Yahoo! och Outlook – på en och samma plats.
  • Panelen Kalender

Kalender

Samla dina kalendrar på samma ställe.
  • Panelen Kontakter

Kontakter

Håll kontakten och starta konversationer med kontakter från ditt e-postkonto, Facebook och LinkedIn.
  • Panelen Foton

Foton

Visa och dela alla dina foton och egna videoklipp på samma plats.
  • Panelen Kamera

Kamera

Ta foton, panoramabilder eller filma med någon av kamerorna på Surface.
  • Panelen Groove Musik

Groove Musik

Utforska, ladda ned och lyssna på de senaste låtarna och dela dina spellistor.
  • Videopanel

Video

Se på film, TV-program och dina egna videoklipp.
  • Panelen Kartor

Kartor

Med Kartor kan du visa din nuvarande position, zooma in och ut, skrolla eller söka efter nya platser, få vägbeskrivningar och mycket mer.
  • Panelen Skype

Skype

Med Skype kan du ringa eller skicka snabbmeddelanden till vänner och familj.

• Panelen Store

Du hittar mängder av andra appar i Windows Store. För att se vad som finns i Store trycker du på panelen Store på Start. Mer information finns i Allt om appar. Vissa appar kanske inte är tillgängliga i ditt land eller din region.

På, av, strömsparläge och starta om

Om du vill stänga av eller sätta på, starta om eller försätta Surface i strömsparläge gör du följande:
På eller återaktivering
Tryck på strömbrytaren och släpp. Om inget händer ansluter du enheten till elnätet och trycker på strömbrytaren igen.
Av
Gå till Start Windows-logotypen och tryck på Av/på > Stäng av.
Starta om
Gå till Start Windows-logotypen och välj Av/på > Starta om.
Strömsparläge
Tryck och släpp strömbrytaren när Surface är på.
Om du inte använder Surface på ett tag kan skärmen tonas ned eller så kan Surface Pro försättas i strömsparläge för att spara på batteriet. Justera ditt energischema för att ändra inställningarna för skärmen och strömsparläget. Mer information finns i Batteri och strömförsörjning för Surface.

Din enhet, din stil

• Lägg till dina egna saker. Du kan enkelt kopiera eller flytta musik, bilder, video och dokument till din Surface. Mer information om hur du gör finns i Flytta filer till din Surface.
  • Åtkomst till nätverksfiler och enheter. Du har åtkomst till filer och skrivare som delas i ett nätverk.
  • Anpassa Start. Start kan visa vem du är och vad du tycker är viktigt. Mer information finns i Se vad som finns på menyn.
  • Välj färg och bilder. Information om hur du ändrar bakgrund, färger och profilbild finns i Ändra bakgrund och färger för skrivbordet.
  • Skapa flera konton. Du kan dela din Surface. Varje person kan ha sitt eget konto och konfigurera Windows på sitt sätt. På så vis förblir dina filer och inställningar privata. Mer information finns i Konfigurera konton.
  • Använda kontrollfunktioner för föräldrar. Family Safety är en integrerad del av Windows, vilket gör det lättare att hålla koll på när och hur barnen använder din Surface. Mer information finns i Konfigurera din familj.

Ansluta en skrivare, mus, högtalare eller en andra bildskärm

Surface Pro och Surface Pro 2 är kompatibla med enheter som certifierats för Windows 8 eller senare.

Ansluta till Internet och surfa

• Panelen Microsoft Edge

Oavsett om du arbetar, spelar spel, lyssnar på musik eller håller kontakten med vänner är det viktigt att ha anslutning till Internet.

Så här ansluter du till Internet:

Steg 1: Tryck på trådlöst nätverk ikon för Wi-Fi i aktivitetsfältet för att visa en lista med tillgängliga trådlösa nätverk.
Steg 2: Välj ett trådlöst nätverk och tryck på Anslut.
Steg 3: Ange nätverksnyckeln (lösenordet till nätverket) om du ombeds att göra det, och tryck sedan på Nästa.
Steg 4: Gå till Start Windows-tangenten och tryck på Microsoft Edge.
Om du inte kan se Microsoft Edge trycker du på Alla appar och skrollar tills du hittar den.

Mer information finns i Hjälp för Microsoft Edge.

Ladda ned användarhandboken

Vill du veta mer? Ladda ned Användarhandboken för Surface.

Appen Hjälp+tips

Om du vill veta mer om Windows öppnar du appen Hjälp+tips på Start.

Det finns massor att upptäcka med Surface Pro och Surface Pro 2. När du väl har konfigurerat Surface (valt standardinställningar i Windows, skapat ett konto med mera) är detta några saker som kan hjälpa dig att komma igång:

Anmärkningar

Pekskärm, tangentbord, mus och penna

På Surface Pro och Surface Pro 2 kan du enkelt växla mellan pekskärm, tangentbord, penna och mus.

• Pekskärm. Många användare tycker att det är enkelt och intuitivt att använda pekgester. Till exempel kan du rulla nedåt genom att dra fingret nedåt på skärmen. Mer information om tryckgester finns i Trycka, svepa och mer därtill.
  • Tangentbord. Du kan välja mellan flera tangentbord till Surface. Du kan använda alla kombinerade Surface-lock som utformats särskilt för Surface. Du kan också använda ett USB- eller Bluetooth®-tangentbord i full storlek. (Tangentbord och lock säljs separat.)
  • Mus. Du kan använda pekplattan på skrivlocken eller ansluta en USB- eller Bluetooth-mus.
  • Penna. Anteckna, rita och gör markeringar i dokument med Pro-pennan som följer med Surface Pro och Surface Pro 2.

Lär dig att hitta

Startskärmen är din utgångspunkt och du kan anpassa den så att den ser ut precis som du vill. Alla paneler på startskärmen är kopplade till en person, app, webbplats, spellista eller något annat som du tycker är viktigt. Tryck på en panel om du vill öppna den.

Oavsett var i Windows du är kan du alltid komma tillbaka till Startskärmen. Gör så här:

• Pekskärm. Tryck på tangenten med Windows-logotypen på Surface eller svep inåt från högra kanten av skärmen och tryck på Start.
  • Tangentbord. Tryck på tangenten med Windows-logotypen Tangenten med Windows-logotypen.
  • Mus eller pekplatta. Flytta pekaren längst ned till vänster. Klicka i hörnet när Start visas.

Information om hur du lägger till, sorterar och ändrar storleken på panelerna finns i Anpassa startskärmen.

Svep in från kanten

När du sveper inåt från skärmens olika kanter sker olika saker.

Högerkanten: Snabbknappar
Om du sveper inåt från skärmens högersida visas snabbknapparna. De finns alltid till hands – du behöver bara svepa inåt så visas de.
Med snabbknapparna kan du till exempel söka, dela, skriva ut och ändra inställningar. Vad du kan göra med snabbknapparna ändras beroende på om du är på Startskärmen eller om du använder en app, så sätt igång och utforska!
Mer information om snabbknapparna.

Svep inåt från höger

Övre eller nedre kanten: Appkommandon
Om du sveper uppåt från underkanten av skärmen eller nedåt från överkanten visas ett kommandofält med anknytning till vad du håller på med för tillfället.
Om du till exempel befinner dig i en viss app visas kommandon för just den appen.

Svep uppåt från underkanten

Vänsterkanten: Växla mellan appar
Genom att svepa inåt från skärmens vänstra sida kan du växla mellan öppna appar. Mer information finns i Växla mellan öppna appar.

Svep inåt från vänster

Allt om appar

Surface Pro och Surface Pro 2 har många inbyggda appar – du kan se deras paneler på Startskärmen när du har loggat in på Surface-plattan. Här är några av apparna:

• OneDrive-panel

OneDrive

Lagra filer i molnet med OneDrive och ha åtkomst till dem var som helst.
  • E-postpanel

E-post

Ta emot e-post från dina konton – bland annat Yahoo! och Outlook – på en och samma plats.
  • Kalenderpanel

Kalender

Samla dina kalendrar på samma ställe.
  • Panelen Foton

Foton

Visa och samla alla dina foton och egna videoklipp på samma plats.
  • Kamerapanel

Kamera

Ta foton, panoramabilder eller filma med någon av kamerorna på Surface.
  • Musikpanel

Musik

Utforska, ladda ned och lyssna på de senaste sångerna och dela dina spellistor.
  • Videopanel

Video

Se på film, TV-program och dina egna video-klipp.
  • Spelpanel

Spel

Leta upp och installera flera olika spel med den inbyggda Xbox Games-appen.
  • Skype-panel

Skype

Med Skype kan du ringa eller skicka snabbmeddelanden till vänner och familj.

• Butikspanel

Det finns många fler appar i Windows Store. Om du vill se vad som finns i Windows Store trycker eller klickar du på Store-panelen på Startskärmen. Mer information finns i Allt om appar. Vissa appar kanske inte är tillgängliga där du bor.

På, av, strömsparläge, starta om

Det här behöver du veta:
På eller återaktivering
Tryck på strömbrytaren och släpp. Om inget händer ansluter du enheten till elnätet och trycker på strömbrytaren igen.
Av
Öppna snabbknappen Inställningar, tryck eller klicka på Strömbrytaren och sedan på Stäng av (det finns också en strömbrytarikon längst ned till höger på inloggningsskärmen).
Strömsparläge
Tryck och släpp strömbrytaren när din Surface är på.
Starta om
Öppna snabbknappen Inställningar, tryck eller klicka på Strömbrytaren och sedan på Starta om.
Om du inte använder Surface på ett tag kan skärmen tonas ned eller så kan Surface Pro försättas i strömsparläge för att spara på batteriet. Om du vill ändra inställningarna för visning och strömsparläge behöver du redigera ditt energischema. Mer information finns i Batteri och strömförsörjning för Surface.

Gör den till din

• Lägg till dina egna saker. Du kan enkelt kopiera eller flytta musik, bilder, video och dokument till Surface. Mer information om hur du gör finns i Flytta filer till din Surface.
  • Åtkomst till nätverksfiler och enheter. Du har åtkomst till filer och skrivare som delas i ett nätverk. Mer information hittar du i Dela filer och mappar i ett nätverk.
  • Anpassa Startskärmen. Startskärmen kan visa vem du är och vad du tycker är viktigt. Mer information hittar du i Startskärmen.
  • Välj färg och bilder. Mer information om att ändra bakgrunden, färger och kontobild finns i Anpassa din dator.
  • Skapa flera konton. Du kan dela din Surface med andra, som alla har sina egna konton. Då kan de anpassa Windows som de vill och du håller dina filer och inställningar privata. Mer information finns i Skapa ett användarkonto.
  • Använda barnspärr. Family Safety är en integrerad del av Windows, vilket gör det lättare att hålla koll på när och hur barnen använder Surface. Mer information finns i Konfigurera Family Safety.

Anslut en skrivare, mus, högtalare eller en andra skärm

Surface Pro och Surface Pro 2 är kompatibla med enheter som certifierats för Windows 8 och Windows 8.1.

Ansluta till Internet och surfa

• Internet Explorer-panel

Oavsett om du arbetar, spelar spel, lyssnar på musik eller håller kontakten med vänner, är det viktigt att ha anslutning till Internet.

Så här ansluter du till Internet:

Steg 1:  Svep inåt från skärmens högra kant och tryck sedan på Inställningar.
Steg 2:  Tryck eller klicka på ikonen för trådlöst nätverk Ikon för trådlöst nätverk .
Steg 3:  Tryck eller klicka på ditt nätverk och sedan på Anslut.
Steg 4:

Nu kan du surfa på Internet genom att göra något av följande:

• På Startskärmen trycker du på eller klickar på Internet Explorer.
  • Gå till Startskärmen, tryck eller klicka på Skrivbordet och sedan på ikonen för Internet Explorer i Aktivitetsfältet (då startar Internet Explorer för skrivbordet).

Mer information finns i Surfa på Internet med Internet Explorer.

Ladda ned användarhandboken

Vill du veta mer? Ladda ned Användarhandboken för Surface.

När du har laddat ned den kan du öppna eller skriva ut den med den inbyggda appen Läsare.

Appen Hjälp + tips

Tryck eller klicka på appen Hjälp + tips på Startskärmen om du vill veta mer om Windows.