Surface RT, Surface 2, Surface 3, Surface Pro, Surface Pro 2, Surface Pro 3, Windows 8.1, Windows RT 8.1.

Visa och importera foton och hemvideor

Du kan använda appen Foton till att visa bilder som finns på din Surface och på OneDrive. Om du har bilder på din kamera eller mobiltelefon kan du importera dem med hjälp av den här appen.

Lägg till en mapp med bilder till ditt bildbibliotek

Appen Foton visar bilder i ditt Windows-bildbibliotek på din Surface. Där kan även externa hårddiskar, delade nätverksmappar och andra mappar på Surface ingå. Om du vill se bilder från andra mappar i ditt bildbibliotek ska du flytta dem till mappen Bilder eller lägga till dem i ditt bildbibliotek. Så här gör du:

Steg 1:  Om mappen eller platsen där bilderna förvaras finns på en extern hårddisk eller ett flyttbart medium, t.ex. ett USB-flashminne eller microSD-kort, ska du se till att hårddisken eller det flyttbara mediet har anslutits till din Surface och att det går att öppna.
Steg 2:  Tryck eller klicka på Skrivbord (eller tryck på Windows-tangenten Windows-tangenten + D) på Startskärmen.
Om Skrivbord inte visas på Startskärmen sveper du uppåt och trycker eller klickar på Skrivbord i vyn Appar.
Steg 3:  Tryck eller klicka på Utforskaren på aktivitetsfältet.
Steg 4:  Bläddra till mappen med bilderna som du vill lägga till och tryck och håll kvar eller högerklicka på den.
Steg 5:  Tryck eller klicka på Ta med i bibliotek och välj sedan Bilder.

Anmärkningar
  • Du kan inkludera filer och mappar som finns på ett USB-minne, ett microSD-kort eller andra externa lagringsplatser i bildbiblioteket, men filerna och mapparna är bara tillgängliga när den aktuella enheten är ansluten.
  • Du rekommenderas att kopiera bilderna till din Surface och slutföra stegen ovan så att bilderna visas i ditt bildbibliotek även om du kopplar från eller tar bort lagringsmediet från din Surface.

Mer information om bibliotek finns i Bibliotek: vanliga frågor och svar

Visa foton och videoklipp

Om du vill använda appen Foton till att visa bilder och videoklipp i ditt bildbibliotek eller i din OneDrive, ska du:

Steg 1:  Gå till Startskärmen och tryck eller klicka på Foton.
Steg 2:  Trycka eller klicka på pilen Pilbredvid Bildbibliotek, och sedan trycka eller klicka på antingen OneDrive eller Bildbibliotek.
Steg 3:  Trycka eller klicka på den fotomapp som du vill visa bilder och videoklipp från.
Tips

Importera från en kamera, mobiltelefon, DVD eller en extern hårddisk

Du kan lägga till bilder och videoklipp på Surface direkt från en USB-kompatibel kamera, en telefon, ett microSD-minneskort, en USB-flash-enhet eller en annan USB-lagringsenhet. Så här gör du:

Steg 1:  Anslut en USB-kompatibel kamera, telefon, ett USB-flash-enhet eller en annan USB-lagringsenhet till din Surface, eller sätt i ett microSD-minneskort i microSD-kortplatsen.
Mer information finns i Ansluta en USB-mus, USB-skrivare och mer och Lagringsalternativ för Surface.
Steg 2:  Gå till Startskärmen och tryck eller klicka på Foton.
Steg 3:  Visa appkommandon genom att svepa upp från underkanten av skärmen.
(Om du använder en mus högerklickar du i appen).
Steg 4:  Tryck eller klicka på Importera.

Det går att importera medan du tittar i en bildmapp, men inte om du tittar på en enstaka bild.
Steg 5:  Tryck eller klicka på den enhet som du vill importera från.
Steg 6:  Gör sedan något av följande:

• Om du vill importera allt trycker eller klickar du på Importera.
  • Om du inte vill importera allt trycker eller klickar du på Rensa markerade, och trycker, klickar eller drar sedan nedåt på de bilder som du vill importera. När du har valt de objekt som du vill importera trycker eller klickar du på Importera.

Bilderna och videoklippen sparas i din bildmapp, i en undermapp som namnges med det datum då du importerade bilderna och videoklippen. Mer information finns i Importera filer och foton.

Tips

Om du har ett stort antal bilder eller videoklipp kan du spara dem på OneDrive och nå dem från vilken webbansluten enhet som helst, inklusive Surface. Mer information ges i OneDrive: Vanliga frågor och svar.

Redigera bilder och videoklipp

Du kan redigera bilder och videoklipp med hjälp av den inbyggda appen Foton. I den här appen finns många alternativ för justering av bilder, men om du är intresserad av att redigera bilder på en mer avancerad nivå eller arbeta med metadata kan du söka efter fler fotoredigeringsappar i Windows Store.

Det går även att redigera videoklipp med appen Movie Moments. Mer information finns i Appen Movie Moments för Windows: Vanliga frågor och svar. Appen är gratis att installera från Windows Store.

Mer information om redigering av bilder och videoklipp finns i Redigera bilder och videoklipp.