Allt om konton

Gäller

Surface Book, Surface Pro 4, Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Gäller

Surface 2, Surface RT.

Gäller

Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 2, Surface Pro.

Gäller

Surface 2, Surface RT.

Operativsystem:

Bland annat lagras dina inställningar och val på det konto du använder när du loggar in på din Surface. Du får bäst upplevelse om du loggar in med ett Microsoft-konto. Du kommer smidigt åt Windows Store-appar och sociala medier, och dina filer och bilder säkerhetskopieras i molnet.


Om du delar din Surface med andra personer kan det vara en bra idé att skapa ett konto för varje person. På så vis får varje person sina egna val och inställningar och tillgång till sina personliga filer och appar. Med ett eget konto visas inte dina filer för andra användare om du inte delar dem.

Om du har barn kan du även konfigurera ett barnkonto med ytterligare säkerhet, så att dina barn endast kan se vad du vill att de ska se när de använder Surface.

Anmärkningar
 • Om du har glömt ditt lösenord läser du Jag har glömt mitt lösenord.
 • Vid användning av mobilt bredband för internetanslutning ska du kontakta ansvarig mobiloperatör när det gäller frågor som avser fakturor, abonnemang eller andra frågor kopplade till bredbandskontot.

Första kontot på din nya Surface

När du konfigurerar din Surface skapas ett konto för dig baseras på den information du angett. Det första kontot ställs in som ett administratörskonto. Från det här kontot kan du skapa, ändra eller ta bort andra konton på din Surface.

Microsoft-konto eller lokalt konto?

När du konfigurerar din Surface eller när du konfigurerar ett konto för någon annan kan du välja om kontot ska vara ett Microsoft-konto eller ett lokalt konto. Det säkraste kortet är att använda ett Microsoft-konto.

Både arbete och nöje blir mycket enklare med ett Microsoft-konto

Ett Microsoft-konto är en e-postadress och ett lösenord som du använder för att logga in på Windows. Om du har använt Microsoft-tjänster tidigare, som Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive, Messenger, Skype eller Windows Phone, har du redan ett Microsoft-konto. Det är e-postadressen och lösenordet som du använder för att logga in på dessa tjänster. Om du loggar in på din Surface med ett Microsoft-konto och har en internetanslutning:

 • Uppdateras dina vänners statusar från Outlook, Facebook, Twitter, LinkedIn och andra konton.
 • Du kan hålla ditt färgschema, dina webbfavoriter, appar och andra personliga inställningar synkroniserade med andra datorer som kör Windows 10 eller Windows RT 8.1.
 • Du har tillgång till dina dokument, bilder och andra filer du skapar från olika datorer eftersom de sparas på din OneDrive som standard. I Windows 10 fungerar OneDrive som en lokal mapp som följer med dig var du än loggar in med ditt Microsoft-konto.
 • Du kan köpa fler appar från Windows Store. Store använder ditt konto för att hålla reda på vilka appar du köper så att du kan ladda ned, uppdatera och installera om dem när du vill. Mer information finns i Utforska Store.
 • Om du glömmer lösenordet till ett Microsoft-konto kan du återställa ditt lösenord online.

Om du är osäker på om du har ett Microsoft-konto, eller om du inte kan komma ihåg e-postadressen du använde för tjänsterna, kan du enkelt skaffa en ny, kostnadsfri e-postadress.

Lokala konton och domänkonton

Ett lokalt konto är et konto som skapats just för din Surface. Om du använder ett lokalt konto måste du logga in på olika tjänster som OneDrive, Skype, Windows Store eller sociala medier varje gång du vill komma åt dem.

Om du vill ha alla fördelar med att använda ett Microsoft-konto när du loggar in med ett lokalt konto, kan du ansluta ett Microsoft-konto till ditt lokala konto.

Om du arbetar för ett företag som har tilldelat dig ett användarnamn i en nätverksdomän kan du använda det kontot för att logga in på din Surface Pro. Fråga IT-avdelningen på ditt företag, så kan du få hjälp med detta.

Du kan ansluta ett Microsoft-konto till det domänkontot för att utnyttja fördelarna med att använda ett Microsoft-konto även när du loggar in med domänkontot.

Se vilken typ av konto du använder

 • Gå till Start Windows-logotyp och tryck på Inställningar > Konton > Ditt konto.

Information om ditt konto visas under ditt namn:

 • Om en e-postadress visas använder du ett Microsoft-konto.
 • Om Lokalt konto visas finns ditt konto bara på din Surface och det är inte kopplat till molnet. Om du vill byta till ett Microsoft-konto trycker du på Anslut ditt Microsoft-konto och följer instruktionerna på skärmen.
 • Om en nätverksdomän (domännamn/användarnamn) visas, använder du ett domänkonto, till exempel kontot för din arbetsplats. Om du vill ansluta ditt Microsoft-konto till ditt domänkonto väljer du Anslut ditt Microsoft-konto.

Ändra lösenord, bild och andra kontoinställningar

Du kan ändra lösenord, lägga till eller byta bild för ditt konto och ansluta till eller koppla från ett Microsoft-konto. Så här gör du:

Steg 1:  Gå till Start Windows-logotyp och tryck på Inställningar.
Steg 2:  Tryck på Konton och ändra de inställningar som du vill ändra:
 • Tryck på Ditt konto om du vill lägga till eller skapa en profilbild, ansluta eller koppla bort ett Microsoft-konto och komma åt andra kontoinställningar online.
 • Tryck på Inloggningsalternativ om du vill ändra lösenord, skapa ett bildlösenord eller en PIN-kod samt välja hur länge Windows ska vänta innan du måste logga in igen efter att du varit borta. Du måste ange ditt kontolösenord om du ska kunna göra de här ändringarna. Om du inte har ett lösenord kan du skapa ett här.
 • Tryck på Åtkomst till arbetsplats om du vill få åtkomst till delade arbets- och skolresurser.
 • Tryck på Familj och andra användare om du vill lägga till eller redigera användarkonton på din Surface (endast från administratörskonto).
 • Tryck på Synkronisera dina inställningar om du vill synkronisera dina Windows-inställningar till andra enheter.

Kontotyper: standard och administratör

Varje konto är tilldelat en kontotyp som bestämmer vad som kan göras med det kontot. Dessa kontotyper kan tilldelas alla Microsoft-konton och lokala konton:

 • Administratör. När du är inloggad med ett administratörskonto kan du skapa eller ta bort andra konton, ställa in kontotyper och installera appar.
  Det första kontot på din Surface är alltid ett administratörskonto. Om du vill skapa ett nytt administratörskonto måste du först skapa ett nytt konto och sedan ändra det till ett administratörskonto.
 • Standard. Personer som använder ett standardkonto kan skapa och redigera filer och anpassa sina inställningar, men de kan inte skapa, ändra eller ta bort andra konton. De kanske inte kan installera vissa appar. När du skapar ett nytt konto är det ett standard konto.

Se vilken kontotyp du använder

Steg 1:  Gå till Start Windows-logotyp och tryck på Inställningar.
Steg 2:  Tryck på Konton.
Om du ser Familj och andra användare till vänster har du ett administratörskonto. Annars har du ett standardkonto.

Hur lägger jag till ett konto på min Surface?

Du kan lägga till konton för familjemedlemmar och andra användare.

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Gå till Start Windows-logotyp och tryck på Inställningar > Konton > Familj och andra användare.
Steg 3:  Gör något av följande:

 • Om du vill lägga till ett konto för ett barn eller annan familjemedlem, trycker du på Lägg till en familjemedlem under din familj.
 • Om du vill lägga till någon som inte är familjemedlem, trycker du på Lägg till någon annan på den här datorn under Andra användare.
Steg 4:  Konfigurera kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

Du kan ändra kontonivå efter att du har skapat ett konto. Mer information finns i Ändra andra användares kontotyper nedan.

Hur skapar jag ett barnkonto?

Barnkonton styrs av Family Safety-inställningarna som du tillämpar på kontot.

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Gå till Start Windows-logotyp och tryck på Inställningar > Konton > Familj och andra användare.
Steg 3:  Tryck Lägg till en familjemedlem > Lägg till ett barn.
Steg 4:  Gör något av följande:

 • Om du vill använda e-postadressen till barnets befintliga Microsoft-konto, anger du den och trycker på Nästa.
 • Om barnet inte har en e-postadress trycker du på Personen jag vill bjuda in har ingen e-postadress. Ange den information som efterfrågas och tryck på Nästa.
Steg 5:  Konfigurera kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

När du har skapat ett nytt konto på Surface kan du redigera kontoinställningarna för att ställa in begränsningar för appar, spel och webbplatser. Gör så här:

Steg 1:  Gå till Start Windows-logotyp och tryck på Inställningar > Konton > Familj och andra användare.
Steg 2:  Under Din familj trycker du på Hantera familjeinställningar online.
Steg 3:  Tryck på det konto som du vill visa och redigera inställningar för.

Mer information finns i Konfigurera din familj.

Ändra kontotyp för en annan användare

Med ett administratörskonto kan du ändra vilken typ av konto någon annan har på din Surface. Du kan göra en annan persons konto till ett administratörskonto eller standardkonto. Så här gör du:

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Gå till Start Windows-logotyp och tryck på Inställningar > Konton > Familj och andra användare.
Steg 3:  Tryck på det konto som du vill ändra och tryck på Ändra kontotyp.
Steg 4:  Välj Kontotyp från den nedrullningsbara listan.

Ta bort ett konto

Om du tar bort ett konto försvinner alla inställningar, filer och data om du inte har säkerhetskopierat eller sparat det på en annan plats.

Anmärkningar
 • Du kan inte ta bort det konto du använder för tillfället.
 • Du kan endast ta bort ett konto om du är inloggad med ett administratörskonto. Det innebär att om du vill ta bort ett administratörskonto måste det finns minst ett annat administratörskonto som du kan använda för att ta bort det administratörskontot du ville ta bort.

Så här tar du bort ett konto:

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Gå till Start Windows-logotyp och tryck på Inställningar > Konton > Familj och andra användare.
Steg 3:  Markera det konto som du vill ta bort och tryck på Ta bort.
Steg 4:  Tryck på Ta bort konto och data.

Bland annat dina inställningar och val lagras på det konto du använder när du loggar in på din Surface. Du får bäst upplevelse om du loggar in med ett Microsoft-konto. Du kommer smidigt åt Windows Store-appar och sociala medier, och dina filer och bilder säkerhetskopieras i molnet.


Om du delar din Surface med andra personer kan det vara en bra idé att skapa ett konto för varje person. På så vis får varje person sina egna val och inställningar och tillgång till sina personliga filer och appar. Med ett eget konto visas inte dina filer för andra användare om du inte delar dem.

Om du har barn kan du även konfigurera ett barnkonto med ytterligare säkerhet, så att dina barn endast kan se vad du vill att de ska se när de använder Surface.

Anmärkningar
 • Om du har glömt ditt lösenord läser du Jag har glömt mitt lösenord.
 • Vid användning av mobilt bredband för internetanslutning ska du kontakta ansvarig mobiloperatör när det gäller frågor som avser fakturor, abonnemang eller övriga problem kopplade till bredbandskontot.

Första kontot på din nya Surface

När du konfigurerar din Surface skapas ett konto för dig baseras på den information du angett. Det första kontot på din Surface ställs in som ett administratörskonto. Från det här kontot kan du skapa, ändra eller ta bort andra konton på din Surface.

Microsoft-konto eller lokalt konto?

När du konfigurerar din Surface eller när du konfigurerar ett konto för någon annan kan du välja om kontot ska vara ett Microsoft-konto eller ett lokalt konto. Det säkraste kortet är att använda ett Microsoft-konto.

Både arbete och nöje blir mycket enklare med ett Microsoft-konto

Ett Microsoft-konto är en e-postadress och ett lösenord som du använder för att logga in på Windows. Om du har använt Microsoft-tjänster tidigare, som Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive, Messenger, Skype eller Windows Phone, har du redan ett Microsoft-konto. Det är e-postadressen och lösenordet som du använder för att logga in på dessa tjänster. Om du loggar in på din Surface med ett Microsoft-konto och har en internetanslutning:

 • Uppdateras dina vänners statusar från Outlook, Facebook, Twitter, LinkedIn och andra konton.
 • Du kan hålla ditt färgschema, dina webbfavoriter, appar och andra personliga inställningar synkroniserade med andra datorer som kör Windows 8.1 eller Windows RT 8.1 Update 3.
 • Du har tillgång till dina dokument, bilder och andra filer du skapar från olika datorer eftersom de sparas på din OneDrive som standard. I Windows RT 8.1 fungerar OneDrive som en lokal mapp som följer med dig var du än loggar in med ditt Microsoft-konto.
 • Du kan köpa fler appar från Windows Store. Store använder ditt konto för att hålla reda på vilka appar du köper så att du kan ladda ned, uppdatera och installera om dem när du vill. Vill du lägga till eller ändra ett betalningsalternativ för ditt Microsoft-konto? Mer information finns i Redigera betalningsmetod för Windows Store och visa faktureringshistorik.
 • Om du glömmer lösenordet till ett Microsoft-konto kan du återställa ditt lösenord online.

Om du inte är säker på om du har ett Microsoft-konto eller inte kan komma ihåg e-postadressen du använde för de här tjänsterna kan du enkelt skaffa en ny, kostnadsfri e-postadress.

Lokala konton

Ett lokalt konto är et konto som skapats just för din Surface. Om du använder ett lokalt konto måste du logga in på olika tjänster som OneDrive, Skype, Windows Store eller sociala medier varje gång du vill komma åt dem. Om du glömmer lösenordet till ditt lokala konto kan vi hjälpa dig att komma åt filerna.

Om du vill ha alla fördelar med att använda ett Microsoft-konto när du loggar in med ett lokalt konto, kan du ansluta ett Microsoft-konto till ditt lokala konto.

Se vilken typ av konto du använder

Steg 1:  Svep inåt från skärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck på Ändra datorinställningar > Konton.

Information om ditt konto visas under ditt namn:

 • Om en e-postadress visas använder du ett Microsoft-konto.
 • Om Lokalt konto visas finns ditt konto bara på din Surface och det är inte kopplat till molnet. Om du vill byta till ett Microsoft-konto trycker du på Anslut ditt Microsoft-konto och följer instruktionerna.

Ändra lösenord, bild och andra kontoinställningar

Du kan ändra lösenord, lägga till eller byta bild för ditt konto och ansluta till eller koppla från ett Microsoft-konto. Så här gör du:

Steg 1:  Svep in från skärmens högra kant och tryck på Inställningar > Ändra datorinställningar.
Steg 2: 

Tryck på Konton och ändra de inställningar som du vill ändra:

 • Tryck på Ditt konto om du vill lägga till eller skapa en profilbild, ansluta eller koppla bort ett Microsoft-konto och komma åt andra kontoinställningar online.
 • Tryck på Inloggningsalternativ om du vill ändra lösenord, skapa ett bildlösenord eller en PIN-kod och välja huruvida lösenord ska krävas när Surface vaknar efter viloläge. Du måste ange ditt kontolösenord om du ska kunna göra de här ändringarna. Om du inte har ett lösenord kan du skapa ett här.
 • Tryck på Andra konton om du vill lägga till eller redigera användarkonton på din Surface (endast från administratörskonto).

Kontotyper: standard, administratör och barn

Varje konto är tilldelat en kontotyp som bestämmer vad som kan göras med det kontot. Dessa kontotyper kan tilldelas alla Microsoft-konton och lokala konton:

 • Administratör. När du är inloggad med ett administratörskonto kan du skapa eller ta bort andra konton, du kan ställa in kontotyper och installera appar.
 • Det första kontot på din Surface är alltid ett administratörskonto. Om du vill skapa ett nytt administratörskonto måste du först skapa ett nytt konto och sedan ändra det till ett administratörskonto.

 • Standard. Personer som använder ett standardkonto kan skapa och redigera filer och anpassa sina inställningar, men de kan inte skapa, ändra eller ta bort andra konton. De kanske inte kan installera vissa appar. När du skapar ett nytt konto är det ett standardkonto om du har inte konfigurerat det som ett barnkonto.
 • Barn. Barnkonton styrs av Family Safety-inställningarna som du tillämpar på kontot. Information om hur du aktiverar Family Safety-funktionerna som finns inbyggda i Windows finns i Skydda dina barn på datorn.

Se vilken kontotyp du använder

Steg 1:  Svep in från skärmens högra kant och tryck på Inställningar > Ändra datorinställningar.
Steg 2:  Tryck på Konton.
Om du ser Övriga konton till vänster har du ett administratörskonto. Annars har du ett standardkonto eller barnkonto.

Om du har ett barnkonto visas meddelandet ”Det här kontot övervakas med Family Safety” intill ditt namn på Startmenyn när du loggar in. Så här tar du reda på vilka begränsningar som finns på barnkontot:

Steg 1:  Svep in från skärmens högra kant och tryck på Inställningar > Ändra datorinställningar > Kontrollpanelen.
Steg 2:  Tryck på Användarkonton och Family Safety. Under Family Safety trycker du på Visa Family-inställningar för ditt konto.
Om Family Safety är aktiverat har du ett barnkonto. På den här sidan kan du även se vilka begränsningar du har och om din aktivetet på datorn registreras.

Hur lägger jag till ett konto på min Surface?

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep in från skärmens högra kant och tryck på Inställningar > Ändra datorinställningar > Konton > Andra konton.
Steg 3:  Tryck på Lägg till konto.
Steg 4: 

Gör sedan något av följande:

 • Om du vill logga in på det nya kontot med en e-postadress för ett befintligt Microsoft-konto anger du den och trycker på Nästa.
 • Om du vill logga in på det nya kontot med en e-postadress från ett nytt Microsoft-konto trycker du på Registrera en ny e-postadress, anger uppgifterna som efterfrågas och trycker på Nästa.
 • Om du vill logga in på det nya kontot utan ett Microsoft-konto trycker du på Logga in utan ett Microsoft-konto (rekommenderas inte) > Lokalt konto. Du kan ansluta det lokala kontot till ett Microsoft-konto senare.
 • Om det nya kontot ska vara ett barnkonto, trycker du på Lägg till ett barns konto.
Steg 5:  Konfigurera kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

Du kan ändra kontonivå efter att du har skapat ett konto. Mer information finns i Ändra andra användares kontotyper nedan.

Hur skapar jag ett barnkonto?

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep in från skärmens högra kant och tryck på Inställningar > Ändra datorinställningar > Konton > Andra konton.
Steg 3:  Tryck på Lägg till konto > Lägg till ett barns konto.
Steg 4: 

Gör sedan något av följande:

 • Om du vill använda barnets e-postadress för ett befintligt Microsoft-konto, anger du den och trycker på Nästa.
 • Om du vill skapa en ny e-postadress till barnet trycker du på Registrera en ny e-postadress, anger uppgifterna som efterfrågas och trycker på Nästa.
 • Om du inte vill att barnet ska använda en e-postadress trycker du på Lägg till ett barns konto utan e-post, anger uppgifterna som efterfrågas och trycker på Nästa.
Steg 5:  Konfigurera kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

Om du vill kan du begränsa ditt barns tid på datorn eller begränsa vilka appar, webbplatser och spel ditt barn får använda. Information om hur du aktiverar Family Safety-funktionerna som finns inbyggda i Windows finns i Skydda dina barn på datorn.

Ändra kontotypen för en annan användare

Med ett administratörskonto kan du ändra vilken typ av konto någon annan har på din Surface. Du kan göra en annan användares konto till ett administratörskonto, standardkonto eller barnkonto. Så här gör du:

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep in från skärmens högra kant och tryck på Inställningar > Ändra datorinställningar > Konton > Andra konton.
Steg 3:  Markera de konton som du vill ändra och tryck på Redigera.
Steg 4:  Välj Kontotyp från den nedrullningsbara listan.

Ta bort ett konto

Om du tar bort ett konto försvinner alla inställningar, filer och data om du inte har säkerhetskopierat eller sparat det på en annan plats.

Anmärkningar
 • Du kan inte ta bort det konto du använder för tillfället.
 • Du kan endast ta bort ett konto om du är inloggad med ett administratörskonto. Det innebär att om du vill ta bort ett administratörskonto måste det finns minst ett annat administratörskonto som du kan använda för att ta bort det administratörskontot du ville ta bort.

Så här tar du bort ett konto:

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep in från skärmens högra kant och tryck på Inställningar > Ändra datorinställningar > Konton > Andra konton.
Steg 3:  Markera de konton som du vill ändra och tryck på Ta bort.
Steg 4:  Tryck på Ta bort konto och data.

Bland annat lagras dina inställningar och val på det konto du använder när du loggar in på din Surface. Du får bäst upplevelse om du loggar in med ett Microsoft-konto. Du kommer smidigt åt Windows Store-appar och sociala medier, och dina filer och bilder säkerhetskopieras i molnet.


Om du delar din Surface med andra personer kan det vara en bra idé att skapa ett konto för varje person. På så vis får varje person sina egna val och inställningar och tillgång till sina personliga filer och appar. Med ett eget konto visas inte dina filer för andra användare om du inte delar dem.

Om du har barn kan du även konfigurera ett barnkonto med ytterligare säkerhet så att dina barn endast ser vad du vill att de ska se när de använder Surface.

Anmärkningar
 • Om du har glömt ditt lösenord, se Jag har glömt mitt lösenord.
 • Vid användning av mobilt bredband för internetanslutning ska du kontakta ansvarig mobiloperatör när det gäller frågor som avser fakturor, abonnemang eller övriga problem kopplade till bredbandskontot.

Första kontot på din nya Surface

När du konfigurerar din Surface skapas ett konto för dig baseras på den information du angett. Från det här kontot kan du skapa, ändra eller ta bort andra konton på din Surface.

Microsoft-konto eller lokalt konto?

När du konfigurerar din Surface eller när du konfigurerar ett konto för någon annan kan du välja om kontot ska vara ett Microsoft-konto eller ett lokalt konto. Det säkraste kortet är att använda ett Microsoft-konto.

Både arbete och nöje blir mycket enklare med ett Microsoft-konto

Ett Microsoft-konto är en e-postadress och ett lösenord du använder för att logga in på Windows. Om du har använt Microsoft-tjänster tidigare, som Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive, Messenger, Skype eller Windows Phone har du redan ett Microsoft-konto. Det är e-postadressen och lösenordet som du använder för att logga in på dessa tjänster. Om du loggar in på din Surface med ett Microsoft-konto och har en Internetanslutning:

 • Uppdateras dina vänners statusar från Outlook, Facebook, Twitter, LinkedIn och andra konton.
 • Du kan behålla ditt färgschema, webbfavoriter, appar och andra personliga inställningar synkroniserade med andra Windows 8.1- eller Windows RT 8.1-datorer med hjälp av ditt Microsoft-konto.
 • Du har tillgång till dina dokument, bilder och andra filer du skapar från olika datorer eftersom de sparas på din OneDrive som standard. I Windows 8.1 fungerar OneDrive som en lokal mapp som följer med dig var du än loggar in med ditt Microsoft-konto.
 • Du kan köpa fler appar från Windows Store. Store använder ditt konto för att hålla reda på vilka appar du har köpt så att du kan ladda ned, uppdatera och ominstallera dem när du vill. Vill du lägga till eller ändra ett betalningsalternativ för ditt Microsoft-konto? Mer information finns i Redigera betalningsmetod för Windows Store och visa faktureringshistorik.
 • Om du glömmer lösenordet till ett Microsoft-konto kan du återställa ditt lösenord online.

Om du inte är säker på om du har ett Microsoft-konto eller inte kan komma ihåg e-postadressen du använde för de här tjänsterna kan du enkelt skaffa en ny, kostnadsfri e-postadress.

Lokala konton och domänkonton

Ett lokalt konto är et konto som skapats just för din Surface. Om du använder ett lokalt konto måste du logga in på olika tjänster som OneDrive, Skype, Windows Store eller sociala medier varje gång du vill komma åt dem. Om du glömmer lösenordet till ditt lokala konto kan vi hjälpa dig att komma åt filerna.

Om du vill ha alla fördelar med att använda ett Microsoft-konto när du loggar in med ett lokalt konto, kan du ansluta ett Microsoft-konto till ditt lokala konto.

Om du arbetar för ett företag som har tilldelat dig ett användarnamn i en nätverksdomän kan du använda det kontot för att logga in på din Surface Pro. Fråga IT-avdelningen på ditt företag, så kan du få hjälp med detta.

Om du vill ansluta Surface 3 till en nätverksdomän måste du uppgradera från Windows 8.1 till Windows 8.1 Pro. Information om hur du köper Windows 8.1 Pro Pack med alla funktioner i Windows 8.1 Pro, inklusive möjligheten att ansluta till en domän, finns i Få ut mer av Windows 8.1.

Obs!
Du kan inte gå med i eller logga in på en nätverksdomän med Surface RT eller Surface 2.

Du kan ansluta ett Microsoft-konto till det domänkontot för att utnyttja fördelarna med att använda ett Microsoft-konto även när du loggar in med domänkontot.

Se vilken typ av konto du använder

Steg 1:  Svep in från den högra kanten av skärmen och tryck sedan på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar.
Steg 3: 

Tryck eller klicka på Konton.

Information om ditt konto visas under ditt namn:

 • Om en e-postadress visas använder du ett Microsoft-konto.
 • Om Lokalt konto visas finns ditt konto bara på din Surface (det är inte kopplat till molnet). Om du vill byta till ett Microsoft-konto trycker eller klickar du på Anslut ditt Microsoft-konto.
 • Om en nätverksdomän (domännamn/användarnamn) visas, använder du ett domänkonto, t. ex. kontot för din arbetsplats. Om du vill ansluta ditt Microsoft-konto till ditt domänkonto trycker eller klickar du på Anslut ditt Microsoft-konto. Mer information finns i Anslut ditt Microsoft-konto till ditt domänkonto.

Ändra lösenord, bild och andra kontoinställningar

Du kan ändra lösenord, lägga till eller byta bild för ditt konto och ansluta till eller koppla från ett Microsoft-konto. Så här gör du:

Steg 1:  Svep inåt från den högra kanten av Startskärmen och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar.
Steg 3:  Tryck eller klicka på Konton.
Steg 4: 

Sedan kan du ändra dina kontoinställningar:

 • Tryck eller klicka på Ditt konto.
  Du kan lägga till eller skapa en kontobild, ansluta till eller koppla bort ett Microsoft-konto och komma åt andra kontoinställningar online.
 • Tryck eller klicka på Inloggningsalternativ.
  Du kan ändra lösenord, skapa ett bildlösenord eller en PIN-kod och välja huruvida lösenord ska krävas när Surface-plattan vaknar efter viloläge. Du måste ange ditt kontolösenord om du ska kunna göra de här ändringarna. Om du inte har ett lösenord kan du skapa ett här.

Kontotyper: standard, administratör och barn

Varje konto är tilldelat en kontotyp som bestämmer vad som kan göras med det kontot. Dessa kontotyper kan tilldelas alla Microsoft-konton och lokala konton:

 • Administratör. När du är inloggad med ett administratörskonto kan du skapa eller ta bort andra konton, och du kan ställa in kontotyper. Med ett administratörskonto kan du installera appar.

  Det första kontot på din Surface är alltid ett administratörskonto. Om du vill skapa ett nytt administratörskonto måste du först skapa ett nytt konto och sedan ändra det till ett administratörskonto.

 • Standard. Personer som använder ett standardkonto kan skapa och redigera filer och anpassa sina inställningar, en de kan inte skapa, ändra eller ta bort andra konton. De kanske inte kan installera vissa appar. När du skapar ett nytt konto är det ett standardkonto om du inte konfigurerat det som ett barnkonto.

 • Barn. Barnkonton styrs av Family Safety-inställningarna som du tillämpar på kontot. Information om hur du aktiverar Family Safety-funktionerna som finns inbyggda i Windows finns i Skydda dina barn på datorn.

Se vilken kontotyp du använder

Steg 1:  Svep inåt från den högra kanten av Startskärmen och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar.
Steg 3:  Tryck eller klicka på Konton.
Steg 4: 

Om du ser Övriga konton till vänster har du ett administratörskonto.

Annars har du ett standardkonto eller barnkonto.

Om du har ett barnkonto visas meddelandet "Det här kontot övervakas med Family Safety" intill ditt namn på startskärmen när du loggar in. Så här gör du för att reda på vilka begränsningar som finns på barnkontot:

Steg 1:  Svep inåt från skärmens högerkant och tryck sedan på Inställningar.
(Om du använder en mus placerar du muspekaren längst ned till höger på skärmen, flyttar den uppåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar och tryck eller klicka på Kontrollpanelen.
Steg 3: 

Tryck eller klicka på Användarkonton och Family Safety och under Family Safety trycker eller klickar du på Visa Family-inställningar för ditt konto.

Om Family Safety är aktiverat har du ett barnkonto. På den här sidan kan du även se vilka begränsningar du har och om din aktivetet på datorn registreras.

Hur lägger jag till ett konto på min Surface?

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep in från Startskärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 3:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar.
Steg 4:  Tryck eller klicka på Konton och sedan på Andra konton.
Steg 5:  Tryck eller klicka på Lägg till ett konto.
Steg 6: 

Gör sedan något av följande:

 • Om du ska logga in med det nya kontot med en befintlig Microsoft-e-postadress anger du den och trycker eller klickar på Nästa.
 • Om du ska logga in med det nya kontot och en ny Microsoft-e-postadress trycker eller klickar du på Registrera en ny e-postadress, anger de begärda uppgifterna och trycker eller klickar på Nästa.
 • Om du ska logga in med det nya kontot utan ett Microsoft-konto trycker eller klickar du på Logga in utan ett Microsoft-konto (rekommenderas inte) och sedan på Lokalt konto. Du kan ansluta det lokala kontot till ett Microsoft-konto senare.
 • Om det nya kontot ska vara ett barnkonto, trycker eller klickar du på Lägg till ett barnkonto.
Steg 7:  Skapa kontot genom att följa uppmaningarna.

Du kan ändra kontonivå efter att du har skapat ett konto. Mer information finns i Ändra kontotypen för andra användare nedan.

Hur skapar jag ett barnkonto?

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep in från Startskärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 3:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar.
Steg 4:  Tryck eller klicka på Konton och sedan på Andra konton.
Steg 5:  Tryck eller klicka på Lägg till ett konto, och sedan på Lägg till ett barns konto.
Steg 6: 

Gör sedan något av följande:

 • Om du vill använda barnets befintliga Microsoft-e-postadress anger du den och klickar på Nästa.
 • Om du vill skapa en ny e-postadress till barnet trycker eller klickar du på Registrera en ny e-postadress, anger de begärda uppgifterna och trycker eller klickar sedan på Nästa.
 • Om du inte vill att barnet ska använda en e-postadress trycker eller klickar du på Lägg till ett barns konto utan e-post, anger uppgifterna som efterfrågas och trycker eller klickar på Nästa.
Steg 7:  Skapa kontot genom att följa uppmaningarna.

Om du vill kan du begränsa ditt barns tid på datorn eller begränsa vilka appar, webbplatser och spel ditt barn får använda. Information om hur du aktiverar Family Safety-funktionerna som finns inbyggda i Windows finns i Skydda dina barn på datorn.

Ändra kontotypen för en annan användare

Med ett administratörskonto kan du ändra vilken typ av konto någon annan har på din Surface. Du kan göra en annan användares konto till ett administratörskonto, standardkonto eller barnkonto. Så här gör du:

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep inåt från den högra kanten av Startskärmen och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 3:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar.
Steg 4:  Tryck eller klicka på Konton och sedan på Andra konton.
Steg 5:  Tryck eller klicka på det konto du vill ändra och sedan på Redigera.
Steg 6:  Välj Kontotyp från den nedrullningsbara listan.

Ta bort ett konto

Om du tar bort ett konto försvinner alla inställningar, filer och data om du inte har säkerhetskopierat eller sparat det på en annan plats.

Anmärkningar
 • Du kan inte ta bort det konto du använder för tillfället.
 • Du kan endast ta bort ett konto om du är inloggad som administratör. Det innebär att om du vill ta bort ett administratörskonto måste det finns minst ett annat administratörskonto som du kan använda för att ta bort det administratörskontot du ville ta bort.

Så här tar du bort ett konto:

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep inåt från den högra kanten av Startskärmen och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 3:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar.
Steg 4:  Tryck eller klicka på Konton och sedan på Andra konton.
Steg 5:  Tryck eller klicka på det konto du vill ändra och sedan på Ta bort.
Steg 6:  Tryck eller klicka på Ta bort konto och data.

Bland annat lagras dina inställningar och val på det konto du använder när du loggar in på din Surface. Du får bäst upplevelse om du loggar in med ett Microsoft-konto. Du kommer smidigt åt Windows Store-appar och sociala medier, och dina filer och bilder säkerhetskopieras i molnet.


Om du delar din Surface med andra personer kan det vara en bra idé att skapa ett konto för varje person. På så vis får varje person sina egna val och inställningar och tillgång till sina personliga filer och appar. Med ett eget konto visas inte dina filer för andra användare om du inte delar dem.

Om du har barn kan du även konfigurera ett barnkonto med ytterligare säkerhet så att dina barn endast ser vad du vill att de ska se när de använder Surface.

Anmärkningar
 • Om du har glömt ditt lösenord, se Jag har glömt mitt lösenord.
 • Vid användning av mobilt bredband för internetanslutning ska du kontakta ansvarig mobiloperatör när det gäller frågor som avser fakturor, abonnemang eller övriga problem kopplade till bredbandskontot.

Första kontot på din nya Surface

När du konfigurerar din Surface skapas ett konto för dig baseras på den information du angett. Det första kontot på din Surface ställs in som ett administratörskonto. Från det här kontot kan du skapa, ändra eller ta bort andra konton på din Surface.

Microsoft-konto eller lokalt konto?

När du konfigurerar din Surface eller när du konfigurerar ett konto för någon annan kan du välja om kontot ska vara ett Microsoft-konto eller ett lokalt konto. Det säkraste kortet är att använda ett Microsoft-konto.

Både arbete och nöje blir mycket enklare med ett Microsoft-konto

Ett Microsoft-konto är en e-postadress och ett lösenord du använder för att logga in på Windows. Om du har använt Microsoft-tjänster tidigare, som Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive, Messenger, Skype eller Windows Phone, har du redan ett Microsoft-konto. Det är e-postadressen och lösenordet som du använder för att logga in på dessa tjänster. Om du loggar in på din Surface med ett Microsoft-konto och har en internetanslutning:

 • Uppdateras dina vänners statusar från Outlook, Facebook, Twitter, LinkedIn och andra konton.
 • Du kan behålla ditt färgschema, webbfavoriter, appar och andra personliga inställningar synkroniserade med andra Windows 8.1- eller Windows RT 8.1-datorer med hjälp av ditt Microsoft-konto.
 • Du har tillgång till dina dokument, bilder och andra filer du skapar från olika datorer eftersom de sparas på din OneDrive som standard. I Windows 8.1 fungerar OneDrive som en lokal mapp som följer med dig var du än loggar in med ditt Microsoft-konto.
 • Du kan köpa fler appar från Windows Store. Store använder ditt konto för att hålla reda på vilka appar du har köpt så att du kan ladda ned, uppdatera och ominstallera dem när du vill. Vill du lägga till eller ändra ett betalningsalternativ för ditt Microsoft-konto? Mer information finns i Redigera betalningsmetod för Windows Store och visa faktureringshistorik.
 • Om du glömmer lösenordet till ett Microsoft-konto kan du återställa ditt lösenord online.

Om du är osäker på om du har ett Microsoft-konto, eller om du inte kan komma ihåg e-postadressen du använde för tjänsterna, kan du enkelt skaffa en ny, kostnadsfri e-postadress.

Lokala konton

Ett lokalt konto är et konto som skapats just för din Surface. Om du använder ett lokalt konto måste du logga in på olika tjänster som OneDrive, Skype, Windows Store eller sociala medier varje gång du vill komma åt dem. Om du glömmer lösenordet till ditt lokala konto kan vi hjälpa dig att komma åt filerna.

Om du vill ha alla fördelar med att använda ett Microsoft-konto när du loggar in med ett lokalt konto, kan du ansluta ett Microsoft-konto till ditt lokala konto.

Se vilken typ av konto du använder

Steg 1:  Svep inåt från skärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar > Konton.
Information om ditt konto visas under ditt namn:
 • Om en e-postadress visas använder du ett Microsoft-konto.
 • Om Lokalt konto visas finns ditt konto bara på din Surface och det är inte kopplat till molnet. Om du vill byta till ett Microsoft-konto trycker eller klickar du på Anslut ditt Microsoft-konto och följer anvisningarna på skärmen.

Ändra lösenord, bild och andra kontoinställningar

Du kan ändra lösenord, lägga till eller byta bild för ditt konto och ansluta till eller koppla från ett Microsoft-konto. Så här gör du:

Steg 1:  Svep inåt från Startskärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar > Konton.
Steg 3:  Sedan kan du ändra dina kontoinställningar:

 • Tryck eller klicka på Ditt konto om du vill lägga till eller skapa en profilbild, ansluta eller koppla bort ett Microsoft-konto och komma åt andra kontoinställningar online.
 • Tryck eller klicka på Inloggningsalternativ om du vill ändra lösenord, skapa ett bildlösenord eller en PIN-kod och välja huruvida lösenord ska krävas när Surface aktiveras från strömsparläge. Du måste ange ditt kontolösenord om du ska kunna göra de här ändringarna. Om du inte har ett lösenord kan du skapa ett här.

Kontotyper: standard, administratör och barn

Varje konto är tilldelat en kontotyp som bestämmer vad som kan göras med det kontot. Dessa kontotyper kan tilldelas alla Microsoft-konton och lokala konton:

 • Administratör. När du är inloggad med ett administratörskonto kan du skapa eller ta bort andra konton, ställa in kontotyper och installera appar.
  Det första kontot på din Surface är alltid ett administratörskonto. Om du vill skapa ett nytt administratörskonto måste du först skapa ett nytt konto och sedan ändra det till ett administratörskonto.
 • Standard. Personer som använder ett standardkonto kan skapa och redigera filer och anpassa sina inställningar, men de kan inte skapa, ändra eller ta bort andra konton. De kanske inte kan installera vissa appar. När du skapar ett nytt konto är det ett standardkonto om du har inte konfigurerat det som ett barnkonto.
 • Barn. Barnkonton styrs av Family Safety-inställningarna som du tillämpar på kontot. Information om hur du aktiverar Family Safety-funktionerna som finns inbyggda i Windows finns i Skydda dina barn på datorn.

Se vilken kontotyp du använder

Steg 1:  Svep inåt från Startskärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar > Konton.
Steg 3:  Om du ser Övriga konton till vänster har du ett administratörskonto. Annars har du ett standardkonto eller barnkonto.

Om du har ett barnkonto visas meddelandet "Det här kontot övervakas med Family Safety" intill ditt namn på startskärmen när du loggar in. Så här gör du för att reda på vilka begränsningar som finns på barnkontot:

Steg 1:  Svep inåt från skärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus placerar du muspekaren längst ned till höger på skärmen, flyttar den uppåt och klickar på Inställningar.)
Steg 2:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar > Kontrollpanelen > Användarkonton och Family Safety.
Steg 3:  Tryck eller klicka på Family Safety > Visa trygghetsinställningarna för ditt konto.
Om Family Safety är aktiverat har du ett barnkonto. På den här sidan kan du även se vilka begränsningar du har och om din aktivetet på datorn registreras.

Hur lägger jag till ett konto på min Surface?

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep inåt från Startskärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 3:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar > Konton > Andra konton.
Steg 4:  Tryck eller klicka på Lägg till ett konto och gör något av följande:
 • Om du ska logga in med det nya kontot med en befintlig Microsoft-e-postadress anger du den och trycker eller klickar på Nästa.
 • Om du ska logga in på det nya kontot med en ny Microsoft-e-postadress, trycker eller klickar du på Registrera en ny e-postadress, anger uppgifterna som efterfrågas och trycker eller klickar på Nästa.
 • Om du ska logga in på det nya kontot utan ett Microsoft-konto, trycker eller klickar du på Logga in utan ett Microsoft-konto (rekommenderas inte) och sedan på Lokalt konto. Du kan ansluta det lokala kontot till ett Microsoft-konto senare.
 • Om det nya kontot ska vara ett barnkonto, trycker eller klickar du på Lägg till ett barnkonto.
Steg 5:  Skapa kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

Du kan ändra kontonivå efter att du har skapat ett konto. Mer information finns i Ändra kontotypen för andra användare nedan.

Hur skapar jag ett barnkonto?

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep inåt från Startskärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 3:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar > Konton > Andra konton.
Steg 4:  Tryck eller klicka på Lägg till ett konto > Lägg till ett barnkonto och gör något av följande:
 • Om du vill använda barnets befintliga Microsoft-e-postadress anger du den och klickar på Nästa.
 • Om du vill skapa en ny e-postadress till barnet trycker eller klickar du på Registrera en ny e-postadress, anger de begärda uppgifterna och trycker eller klickar sedan på Nästa.
 • Om du inte vill att barnet ska använda en e-postadress trycker eller klickar du på Lägg till ett barns konto utan e-post, anger uppgifterna som efterfrågas och trycker eller klickar på Nästa.
Steg 5:  Skapa kontot genom att följa anvisningarna på skärmen.

Om du vill kan du begränsa ditt barns tid på datorn eller begränsa vilka appar, webbplatser och spel ditt barn får använda. Information om hur du aktiverar Family Safety-funktionerna som finns inbyggda i Windows finns i Skydda dina barn på datorn.

Ändra andra användares kontotyper

Med ett administratörskonto kan du ändra vilken typ av konto någon annan har på din Surface. Du kan göra en annan användares konto till ett administratörskonto, standardkonto eller barnkonto. Så här gör du:

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep inåt från Startskärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 3:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar > Konton > Andra konton.
Steg 4:  Tryck eller klicka på det konto du vill ändra och sedan på Redigera.
Steg 5:  Välj Kontotyp från den nedrullningsbara listan.

Ta bort ett konto

Om du tar bort ett konto försvinner alla inställningar, filer och data om du inte har säkerhetskopierat eller sparat det på en annan plats.

Anmärkningar
 • Du kan inte ta bort det konto du använder för tillfället.
 • Du kan endast ta bort ett konto om du är inloggad som administratör. Det innebär att om du vill ta bort ett administratörskonto måste det finns minst ett annat administratörskonto som du kan använda för att ta bort det administratörskontot du ville ta bort.

Så här tar du bort ett konto:

Steg 1:  Logga in med ett administratörskonto.
Steg 2:  Svep inåt från Startskärmens högra kant och tryck på Inställningar.
(Om du använder en mus håller du muspekaren högst upp till höger på skärmen, drar den nedåt och klickar på Inställningar.)
Steg 3:  Tryck eller klicka på Ändra datorinställningar > Konton > Andra konton.
Steg 4:  Tryck eller klicka på det konto du vill ändra och sedan på Ta bort.
Steg 5:  Tryck eller klicka på Ta bort konto och data.

Kontakta oss

Answer Desk
Om du behöver hjälp eller har frågor kan du vända dig till våra supporttekniker.
Tala direkt med en supporthandläggare