Den nya platsen

Chef

Ny teknik förändrar hur vi jobbar. Vi kan anpassa oss, eller så kan vi tänka större. Vilken roll får kontoret när vi inte längre behöver vara där? Hur får man mer gjort genom större frihet? Vad kommer morgondagens medarbetare att kräva av en arbetsplats? Det nya arbetslivet är lika mycket ledarskap som det är tekniska lösningar.
INSPIRATION FRAMTIDEN LEDAREN FÖRETAGET TEKNIKEN

Vi är ett teknikföretag som förstår vikten av det fysiska mötet. Genom att skapa en arbetsplats som andas innovation och framtid, där mötet mellan oss människor sätts i centrum, försöker vi skapa rätt förutsättningar för framtidens arbetssätt. Men det handlar inte längre om att skapa ytor för avstämning, utan platser där miljön inspirerar till samarbete, flexibilitet, och arbetsglädje.

Vi ville skapa en arbetsplats som man vill komma till. Där det är enkelt att hitta den du söker, men som kanske framförallt uppmuntrar till spontana möten. Så du hamnar i den där situationen du inte skulle hamnat i om du suttit hemma.

Vi vill att arbetsplatsen ska ge de som arbetar en varierad och inspirerande miljö. I allra högsta grad en mänsklig miljö, med möjlighet att göra egna val, att vara där du trivs bäst, och där du känner att du kan få mycket gjort.

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på vårt nya kontor? Eller vill veta hur vi har gått tillväga? Under våren är du välkommen att besöka vårt kontor, och gå på våra guidade visningar. Men fram till dess får du gärna kontakta Heléne Lidström för frågor och funderingar.

Kontakta Heléne
INSPIRATION FRAMTIDEN LEDAREN FÖRETAGET TEKNIKEN

Hösten 2011 lämnade Sabina Rasiwala Hägglund skönhetsbranschen bakom sig för att ta steget in på Microsofts marknadsavdelning och en mansdominerad it-bransch. Trots många kostymklädda kollegor har hon aldrig varit på ett företag där kvinnor har tagit så stor plats.
– Jag har aldrig arbetat på ett så jämställt företag med så många färgstarka kvinnor, säger Sabina Rasiwala Hägglund, Marknadschef på Microsoft Sverige.

”Tekniken ska tjäna mig och inte tvärtom!”

För Sabina har det varit ett spännande och intensivt år att sätta sig in i Microsofts gedigna produktportfölj och lösningar. Den produkt som imponerat mest är Lync. Att i ett och samma verktyg kunna chatta, ha videosamtal och dela dokument.
– Lync är en fantastisk uppfinning! Exempelvis kan ingen bläddra fram Powerpointen som jag visar. Jag kontrollerar presentationen, eller överlåter den åt någon deltagare. Nästa steg blir att behärska SharePoint fullt ut.

Sabina berättar att en av de stora utmaningarna hon stött på i sin roll som marknadschef, har varit att förhålla sig till det mobila och flexibla arbetslivet på Microsoft.
– Att inte ha någon fast plats sätter press på ledarskapet. De fysiska mötena blir ännu viktigare. Ju mer digitalt vi arbetar desto viktigare blir det att vi faktiskt ses.

Hon berättar även att det är viktigt att se till olika gruppers kommunikationsbehov. Istället för att skicka mail försöker hon få till fysiska avstämningar och använder flitigt chatten i Lync och ibland sms för att kommunicera med kollegor.
– För mig är det viktigt att kunna tillämpa tekniken så att den gagnar mig, och inte blir ett hinder. Tekniken ska tjäna mig och inte tvärtom!

Sedan Microsofts nya kontor öppnade arbetar hon gärna i det moderna och öppna landskapet. Både för att den fräscha omgivningen ger ny energi men även för att få möjligheten att träffa kollegor över en kopp kaffe och få ha avstämningsmöte nöga mot öga. När tillfälle ges att arbeta utanför kontoret slår hon sig gärna ner på kafét Bakverket på Södermalm. En viktig frizon i hennes vardag är bilfärden mellan hemmet och jobbet. Musiken som strömmar ur stereon brukar anpassas utifrån arbetsdagen.
– Oftast blir det jazz, Esbjörn Svenssons trio just nu, ibland Lizz Wright eller Nina Simone. Men de dagar då jag ska ha ett viktigt möte eller ska hålla i en presentation brukar jag höja volymen och ladda med Stevie Ray Vaughn.

Sabina Rasiwala

FAMILJ: Stor, med två barn och fyra syskon.
BOR: Sickla
FRITIDSINTRESSEN: Umgås med familj och vänner, laga mat och resa.
BÄSTA ARBETSPLATSEN UTANFÖR KONTORET: Kafé Bakverket på Södermalm
FAVORITVERKTYG FÖR MOBILT ARBETE: Lync

INSPIRATION FRAMTIDEN LEDAREN FÖRETAGET TEKNIKEN

MICROSOFT SATSAR PÅ FRAMTIDENS ARBETSPLATS
Därför väljer Microsoft att erbjuda sina anställda en flexiblare arbetsplats. Anne-Marie Andric, HR-chef på Microsoft Sverige, svarar på frågor om vad det nya arbetslivet betyder för Microsoft som arbetsgivare och vad man bör tänka på när man ger sina anställda möjligheten att arbeta mobilt.

Vad betyder det nya arbetslivet för Microsoft som arbetsgivare?
– Vi är övertygade om att vårt erbjudande om det nya arbetslivet stärker vår attraktionskraft som arbetsgivare. Det nya arbetslivet skapar större förutsättningar till att frigöra tid såväl i arbete som i privatlivet. Med vår teknologi och våra produkter gör vi verklighet av hur ett modernt arbetsliv kan se ut, inte bara i fina ord utan på riktigt.

Varför väljer Microsoft att erbjuda ett flexiblare arbetsliv till sina anställda?
– Vi vill att våra medarbetare ska må bra, under arbetstid men även på fritiden. För de flesta är livet idag en jakt på tid, att få dygnets timmar att räcka till. Ett flexibelt arbetsliv frigör tid genom färre resor till och från jobbet, ger fler sätt att samarbeta på och skapar större möjligheter att må bra. Ett arbete är inte längre en plats man går till, det är något man gör.

"Vi stärker vår attraktionskraft som arbetsgivare"

Vad är viktigt att tänka på som arbetsgivare när man ger sina anställa möjligheten att kunna arbeta var som helst när som helst?
– Tillit till medarbetarnas förmåga, kunskap och ansvarsfullhet är avgörande. Tydlighet kring förväntningar och mål så att det inte råder oklarheter om vad som skall göras. Ett kommunikativt, engagerat och närvarande ledarskap är än mer viktigt då medarbetarna inte alltid är på arbetsplatsen utan kanske arbetar hemifrån. Grundförutsättningen för virtuellt arbete är givetvis att företaget har modern teknik och bra arbetsverktyg.

Hur har responsen varit från de anställda till att arbeta mobilt?
– Överlag positivt och välkomnande, speciellt nu då vi även renoverar kontoret så att även våra lokaler anpassas till vilket behov du har för dagen för att kunna utföra ditt arbete på bästa sätt. Vi skapar kreativa och sociala mötesplatser, tysta ytor för koncentrerat arbete och olika typer av samtals och mötesrum.

Vilka funderingar och frågor hör du när det handlar om flexibelt arbete?
– De flesta funderingar har kretsat kring hur man bibehåller teamkänslan då delar av arbetsgruppen inte är på kontoret. Detta ställer givetvis andra krav på ledarskapet och på mötes- och samtalsformer. Detta har vi förberett genom att erbjuda medarbetare och chefer utbildningar i såväl hur man på bästa sätt använder teknik, som hur det virtuella ledarskapet gestaltar sig.

Hur ser framtiden ut för arbetsgivare som vill erbjuda sina anställda det nya arbetslivet?
– Har man en gång upplevt det nya arbetslivet så tror jag att det blir väldigt svårt att gå tillbaka till det mer traditionella sättet att se på arbete. Det nya arbetslivet är en självklarhet för morgondagens arbete och för de yngre generationerna som är födda in i en global värld där mobilitet och teknik är en del av deras DNA.

Anne-Marie Andric

ARBETAR SOM: HR-chef på Microsoft Sverige
FAMILJ: Två underbara barn, föräldrar och en yngre bror
BOR: Norrmalm
FRITIDSINTRESSEN: Musik, dans, film. löpning
BÄSTA ARBETSPLATS UTANFÖR KONTORET: Min härliga soffa hemma
FAVORITVERKTIG FÖR MOBILT ARBETE: Lync

INSPIRATION FRAMTIDEN LEDAREN FÖRETAGET TEKNIKEN

Utan ny teknik skulle Det nya arbetslivet inte vara möjligt. Idag finns mobila verktyg som gör att du kan samarbeta obehindrat med kollegor, oavsett tid och plats. Tekniken är redo för ett mer flexibelt arbetssätt. Frågan är, är du redo?

Microsofts produktivitetsportfölj innehåller produkter som DirectAccess, Lync och SharePoint. Moderna verktyg som gör att du kan få till en smidigare, enklare och mer effektiv arbetsvecka utan att sätta en fot på kontoret.

Office 365 - för ett mobilt arbetsliv

Office 365 är en komplett lösning för ett flexibelt arbetsliv. Molntjänsten innehåller de senaste versionerna av Office-programmen, som Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote och Lync. Överallt har du säker åtkomst till din e-post, kalender och Office Web Apps. Och du kan nå dina kollegor via snabbmeddelanden och videosamtal eller dela dokument med dem. Office 365 är ett enklare och smidigare sätt att samarbeta, var som helst, när som helst.