Nyheter

Nyheter i Excel

Verktygen du behöver, när du behöver dem

Med det nya menyfliksområdet i Microsoft Office för Mac hittar du de funktioner och kommandon du behöver för att snabbt göra något.

Här finns de kommandon som du redan vet hur du ska använda, i ett intuitivt, lättanvänt gränssnitt, överst i programfönstret. Startpunkten är fliken Start, där de mest använda verktygen finns, till exempel formatering av teckensnitt och stycken. Andra verktyg som ofta används, till exempel för sidlayout, tabeller, diagram och SmartArt, finns på egna flikar.

Dessutom visas särskilda verktyg i menyfliksområdet när du behöver dem. När du formaterar ett diagram visas fliken Diagramlayout, med verktyg som hjälper dig att anpassa diagrammet och ge arbetsboken ett proffsigare intryck. Klicka i någon cell, så visas verktygen på fliken Start igen.

Vill du anpassa menyfliksområdet till ditt eget sätt att jobba? Det kan du göra genom att ändra ordning på flikar och visa eller dölja grupprubriker på en flik.

Läs mer: Bekanta dig med menyfliksområdet
Interaktiv guide till menyfliksområdet:Ta reda på var ett kommando finns
Titta på filmen

Hantera data med Excel-tabeller

Med Microsoft Excel för Mac 2011 är det enkelt att ha ordning på data. Skapa, formatera och utöka en Excel-tabell snabbt eller använd formatmallar av designerklass när du vill ge tabellerna ett proffsigt intryck. Det har också blivit lätt att städa upp bland data i tabeller. Du kan ta bort dubblettrader i tabeller med ett enda musklick.

Läs mer: Skapa eller ta bort en Excel-tabell
Titta på filmen

Sammanfatta data med pivottabeller

Lägg mindre tid på att plöja igenom data och mer tid på att analysera dem med pivottabellrapporter. Med hjälp av det nya användargränssnittet för pivottabeller kan du snabbt hitta trender och samband i data. I Excel är det dessutom enkelt att börja använda pivottabeller, eftersom du kan skapa en tabell automatiskt med ett enda klick. När du har skapat en pivottabell kan du ta hjälp av funktioner för att sammanfatta, analysera och formatera pivottabelldata. Använd format och rapporter med olikfärgade rader för ett proffsigare och mer lättläst utseende.

Läs mer: Om pivottabeller
Titta på filmen

Se bara det du vill se

Det förbättrade Excel-filtret hjälper dig att plöja igenom och sortera stora mängder data, så att du bara behöver se de data du är intresserad av. Förutom att sortera och filtrera utifrån värden kan du nu hitta data baserat på cellfärg, teckensnittsfärg eller cellikoner. Du kan även kombinera villkor när du vill filtrera efter just de data du är intresserad av. Har du långa listor med data? Inga problem. Låt det förbättrade sökverktyget söka åt dig.

Läs mer: Filtrera en datalista

För fram meningen i ljuset – med tydliga indikatorer

Du kan markera data grafiskt, både i analys- och presentationssyfte, med hjälp av villkorsstyrd formatering. Med Microsoft Excel för Mac 2011 är det enkelt att hitta undantag och viktiga trender i data. Använd toningsfärger, datastaplar och ikonuppsättningar för värden i celltabellen. Använd de mest populära alternativen för villkorsstyrd formatering med ett enda klick i det nya menyfliksområdet i Excel.

Läs mer: Framhäv mönster och trender med villkorsstyrd formatering
Titta på filmen

Hitta trender med miniatyrdiagram

Miniatyrdiagram är pyttesmå diagram som får plats i en cell. De ger dig snabb inblick i data. Miniatyrdiagram visar mönster som gör att du kan hitta trender, till exempel ökningar eller minskningar efter säsong, ekonomiska cykler eller högsta- och lägsta-värden. Miniatyrdiagram är mycket mer än bara ett presentationsformat: de kan hjälpa dig att omedelbart se vad alla data egentligen innebär.

Läs mer: Om miniatyrdiagram
Titta på filmen

Ge varje dokument ett proffsigare intryck

I arbetsboksgalleriet i Excel finns det snygga mallar som du kan anpassa genom att lägga till egen text, egna bilder och använda favoritteman. Med mallar är det enkelt att utföra vanliga uppgifter i Excel, till exempel göra budgetar och skapa kalendrar.

I arbetsboksgalleriet i Excel visas mallar i ett stort format så att du snabbt och enkelt kan få en bild av layouten, grafiken och teckensnitten. Du behöver inte begränsa dig till de färger och teckensnitt som används i de inbyggda mallarna. På färg- och teckensnittsmenyerna i mallgalleriet hittar du alternativ när du vill anpassa och ta fram ett dokument med din egen stil.

Hittar du inte vad du behöver? Använd sökverktyget och hitta den typ av dokument du vill skapa snabbt. Sedan kan du förhandsgranska det med de färger och teckensnitt du föredrar utan att ens öppna dokumentet.

Läs mer: Börja med en mall när du vill skapa ett nytt dokument

Kom åt dina filer, var du än är.

Du vet väl att du får ett professionellt, kreativt och kraftfullt datorprogram när du köper Microsoft Excel för Mac 2011? Men visste du att du kan komma åt dina dokument var som helst, när som helst, med Excel för Mac? Med Microsoft Excel Online, ett onlinetillägg till Excel på datorn, kan du jobba vidare via Internet. Nu kan du enkelt publicera, komma åt, redigera och dela dina dokument på ett och samma ställe med Microsoft Excel Online, oavsett om du är på kontoret, hemma eller på resa. Du kan dela dokument med vem som helst, var som helst, även om han eller hon inte har Excel. Allt du behöver är en dator med Internetanslutning och en webbläsare som stöds.

Via webbläsaren kan du kontrollera stavning medan du skriver, använda teckensnitts- och styckeformatering och använda andra välbekanta verktyg, till exempel Autokorrigering. Gör och spara dina ändringar, så är du klar!

Läs mer: Spara ett dokument till SharePoint eller OneDrive
Titta på filmen

Bli klar med jobbet fortare

Oavsett om du jobbar på kontoret eller hemifrån kan du öka produktiviteten och spara tid med hjälp av Visual Basic, som ingår i Excel för Mac 2011. Skapa makron som automatiserar uppgifter och gör anpassningar (menyer, dialogrutor osv.) av Office-dokument, så att du kan fokusera på kreativiteten och inte på monotona uppgifter.

Läs mer: Skapa, kör, redigera eller ta bort ett makro
Titta på filmen

Skydda värdefulla informationstillgångar

Hjälp till att skydda värdefull digital information, till exempel ekonomiska rapporter, produktspecifikationer, kunddata och e-postmeddelanden, från obehöriga genom att använda Information Rights Management (IRM) för att begränsa behörigheten. Välj bland en rad behörighetsprinciper och ange vem som kan öppna, ändra, skriva ut, vidarebefordra eller göra något annat med informationen. Med IRM kan du begränsa åtkomsten till bara de personer som du vill ska ta del av informationen.

Innehåll med begränsad behörighet kan bara skapas med hjälp av Microsoft Office för Mac Standard 2011.

Läs mer: Om att begränsa åtkomst med Information Rights Management

Hjälp till att förhindra obehörig åtkomst till viktig information

Excel för Mac har förbättrat lösenordsskydd som bidrar till att förhindra obehörig åtkomst till viktig information. Det ger flera nivåer av säkerhet och skydd när du vill styra vem som har tillgång till och kan ändra data i en arbetsbok:

  • För optimal säkerhet kan du skydda hela arbetsboksfilen med ett lösenord. Detta gör att endast auktoriserade användare kan visa eller ändra data.
  • För ytterligare skydd av vissa data kan du skydda vissa element på blad eller i arbetsboken, med eller utan ett lösenord. Skydda element när du vill förhindra att någon ändrar, flyttar eller tar bort viktiga data, avsiktligt eller oavsiktligt.

Läs mer: Kräv ett lösenord när en arbetsbok ska öppnas eller ändras