Namn

Anna Ljungqvist

Skola

Björknässkolan, Nacka kommun

Ämne

Engelska

Årskurser

Högstadiet

 


Interview:

Anna Ljungqvist undervisar år 9 i engelska och är en av skolans kollegahandledare.

– Många tror att alla pedagoger kan ta till sig nya verktyg av egen kraft, men en del lärare är faktiskt rädda för att tappa kontrollen i klassrummet när eleverna har varsin dator. Det är viktigt att de som vill och behöver får hjälp att komma igång. Själv arbetar Anna Ljungqvist helt digitalt och för eleverna är datorn i dag som vilket redskap som helst. Tillgängligheten, att kunna nå material när som helst och möjligheten att individanpassa är det hon uppskattar mest.

Bygger arbetsböcker

– Inspelningsfunktionen i OneNote är superenkel att använda. Jag sätter ihop mängder med olika typer av material och bygger resursbanker där eleverna kan plocka det de behöver. En del behöver träna länge på vissa avsnitt och andra lär sig snabbt. De kan välja själva hur de arbetar.

– Datorn är ett fantastiskt redskap och det är roligt att vara lärare och upptäck nya saker tillsammans med sina elever. De är ofta duktigare än oss lärare på själva tekniken. Då är det viktigt att låta dem vara delaktiga och känna att deras kunskap väger tungt. Anna Ljungqvist har tillsammans med skolans rektor och Lars Ekelöw inspirerats av de många kontakterna och möten med skolor världen över i samband med innovativa skolprogrammet.

– Vi hade dock ganska lika tankar som övriga länder. Vi insåg att vi stod inför liknande behov att utveckla skolan och att en-till-en är en nödvändig faktor för att lyckas.