Fonts

Σχεδιασμoς τυπογραφικων στοιχεiων

Οι γραμματοσειρές σχεδιάζονται από ανθρώπους. Οι γραμματοσειρές δεν φυτρώνουν σε δέντρα ή στο έδαφος αλλά σχεδιάζονται – ζωγραφίζοντας ή κατασκευάζοντας – από σχεδιαστές τυπογραφικών στοιχείων, οι οποίοι συνήθως εργάζονται στην αφάνεια αλλά η εργασία τους χρησιμοποιείται καθημερινά από όλους μας.

Σχεδιασμός τυπογραφικών στοιχείων

Ο σχεδιασμός τυπογραφικών στοιχείων είναι ένας συνεχής διάλογος μεταξύ των περιορισμών της τεχνολογίας και των αναγκών της ανθρώπινης ανάγνωσης. Στην εποχή των τυπογραφικών στοιχείων μετάλλου, κάθε χαρακτήρας έπρεπε να προσαρμοστεί στην άκρη ενός κομματιού συμπαγούς μετάλλου. Στην εποχή ανάγνωσης σε οθόνη υπολογιστή, οι λεπτομέρειες στον τρόπο εμφάνισης μιας γραμματοσειράς είναι κρίσιμες.

Η Microsoft συνεχίζει να επενδύει σε έρευνα, ανάπτυξη λογισμικού και σχεδιασμό τυπογραφικών στοιχείων, ώστε να δημιουργήσει γραμματοσειρές, οι οποίες θα φαίνονται ωραίες και θα λειτουργούν σωστά σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και αναλύσεις, σε διαφορετικά είδη οθονών, και σε σχεδόν άπειρο εύρος περιβαλλόντων. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίον, η ανάπτυξη μιας χρήσιμης οικογένειας τυπογραφικών στοιχείων κειμένου, δεν είναι μια εύκολη ή γρήγορη εργασία, αλλά χρειάζεται τέχνη, ικανότητα, τεχνική γνώση και σκληρή δουλειά.

Γραμματοσειρeς Windows

Το κείμενο έχει υπάρξει εδώ και καιρό το πρωτεύον μέσο για την ανταλλαγή, επικοινωνία, επεξεργασία και καταγραφή των ιδεών μας. Σήμερα, με το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μηνύματα συνομιλίας, τα άμεσα μηνύματα, την επεξεργασία κειμένου, τις παρουσιάσεις, ακόμη και τα λογιστικά φύλλα, αλληλεπιδρούμε με κείμενο περισσότερο από ό, τι έχουμε κάνει ποτέ στο παρελθόν.

Είναι αδύνατο να διαχωριστεί το κείμενο από την οπτική του αναπαράσταση, και εκεί είναι που υπεισέρχονται οι γραμματοσειρές. Παρότι, μερικοί άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ καμία άλλη γραμματοσειρά εκτός από τις προεπιλεγμένες, η Microsoft παρέχει ένα ευρύ φάσμα γραμματοσειρών για τα Windows. Κάθε γραμματοσειρά έχει μια μοναδική προσωπικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει με αντιληπτό ή μη, τον τρόπο με τον οποίον διαβάζεται το κείμενο.

Η Microsoft κυκλοφορεί μια εκτεταμένη σειρά γραμματοσειρών στα Windows για την υποστήριξη των χρηστών σε όλο τον κόσμο, σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα. Βασικές, καθαρές και ευανάγνωστες γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται από τα Windows για την εμφάνιση των μενού, διαλόγων, ετικετών, κλπ. Αυτές συνήθως αναφέρονται ως γραμματοσειρές UI ή “User Interface” (Περιβάλλοντος εργασίας χρήστη). Από τα Windows Vista, η γραμματοσειρά UI για τις Δυτικές γλώσσες είναι η Segoe UI, η οποία έχει βελτιστοποιηθεί για ακριβώς αυτή την χρήση.

Η Microsoft επίσης έχει αναπτύξει ή έχει αποκτήσει την νόμιμη άδεια μιας σειράς γραμματοσειρών για την δημιουργία, προβολή και εκτύπωση περιεχομένου σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και συστήματα γραφής. Η πλουσιότερη ποικιλία γραμματοσειρών στα Windows μπορεί να βρεθεί στις γραμματοσειρές για το λατινικό, ελληνικό και κυριλλικό αλφάβητο. Ωστόσο, τα Windows περιλαμβάνουν γραμματοσειρές για όλες τις κύριες γλώσσες και τα συστήματα γραφής που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Νέες γραμματοσειρές στα Windows 7

Τα Windows 7 συμπεριλαμβάνουν πάνω από 40 νέες γραμματοσειρές. Αυτές οι γραμματοσειρές επεκτείνουν την υποστήριξη γλωσσών και συστημάτων γραφής που προσφέρονται από τα Windows. Οι νέες γραμματοσειρές στα Windows 7 αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν το περιβάλλον εργασίας χρήστη των Windows για διάφορες γλώσσες, όπως επίσης και την εμπειρία ανάγνωσης εντός και εκτός δικτύου.

Τυπογραφiα

Σύνδεσμοι
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με γραμματοσειρές:

OpenType

OpenType είναι μια μορφή γραμματοσειρών που αναπτύχθηκε με σύμπραξη της Microsoft και της Adobe ως μια επέκταση της μορφής γραμματοσειρών TrueType της Apple. Οι γραμματοσειρές OpenType προσφέρουν μια ενδεχομένως πλούσια τυπογραφική παλέτα και πολύγλωσση υποστήριξη. Τα Microsoft Windows υποστηρίζουν γραμματοσειρές TrueType και OpenType, όπως επίσης και γραμματοσειρές παλαιού τύπου PostScript Type 1.

Γραμματοσειρές OpenType
Γραμματοσειρές OpenType
Μεταβλητού μεγέθους, διατηρούν τα σχήματα των γραμμάτων.
Γραμματοσειρές Bitmap
Γραμματοσειρές Bitmap
Ακανόνιστη μορφή σε μεγαλύτερα μεγέθη, χωρίς δυνατότητα μεταβλητού μεγέθους.

Οι γραμματοσειρές OpenType είναι ανυσματικές γραμματοσειρές (outline). Οι ανυσματικές γραμματοσειρές μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε μέγεθος και διατηρούν την ίδια μορφή (αντίθετα από τις γραμματοσειρές bitmap, οι οποίες είναι ειδικά για ένα συγκεκριμένο μέγεθος και ανάλυση, και μπορεί να παρουσιάσουν ακανόνιστη μορφή σε μεγαλύτερα μεγέθη).

Οι γραμματοσειρές OpenType, όπως οι TrueType, βασίζονται σε Unicode, το σύστημα για την κωδικοποίηση όλων των συστημάτων γραφής του κόσμου. Οι γραμματοσειρές OpenType μπορούν ενδεχομένως να περιέχουν πολλές χιλιάδες χαρακτήρες. Αυτό σημαίνει ότι μια γραμματοσειρά OpenType μπορεί να περιέχει πολλαπλάσια αλφάβητα (όπως τα λατινικά, ελληνικά και κυριλλικά ή kanji, kana, και romaji για ιαπωνική χρήση). Οι γραμματοσειρές OpenType μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν τυπογραφικές βελτιώσεις, όπως τα πραγματικά μικρά κεφαλαία, διαφορετικά στυλ σχημάτων, εκτενή σύνολα δίψηφων (ligatures) και εναλλακτικών (alternates) χαρακτήρων, καθώς και ολοκληρωμένα σύνολα τονισμένων χαρακτήρων και διακριτικών σημαδιών. Οι διάφορες εφαρμογές έχουν διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης για όλα τα χαρακτηριστικά OpenType.