Fonts

Kirjainmuotoilu

Fontit ovat ihmisten tekemiä. Ne eivät ilmesty tyhjästä tai synny itsestään, ne suunnitellaan: piirtämällä ja muotoilemalla. Kirjainmuotoilijat uurastavat tuntemattomuudessa, mutta käytämme silti heidän tuotoksiaan päivittäin.

Kirjasimen suunnittelu

Kirjainmuotoilu on jatkuvaa vuoropuhelua tekniikan rajoitusten ja ihmisen tarpeiden kanssa. Kohopainokirjasimien aikoina kunkin kirjainmerkin tuli mahtua metallikirjakkeen päähän. Nykyään, kun luemme pääasiassa tietokoneen näytöltä, korostuvat kirjaintyyppien yksityiskohdat entisestään.

Microsoft sijoittaa tutkimukseen, ohjelmistojen kehittämiseen ja kirjaintyyppien suunnitteluun. Tavoitteena on luoda fontteja, jotka näyttävät hyviltä ja toimivat monessa koossa ja eri resoluutioilla, monilla erilaisilla näytöillä ja kaikenlaisissa käyttötilanteissa. Näistä syistä käyttökelpoisen kirjaintyypin kehittäminen ei ole nopeaa saati helppoa: se vaatii taitoa, teknistä tietoa ja kovaa työtä.

Windows-fontit

Kirjoitettu teksti on pitkään ollut pääasiallinen tapa vaihtaa, välittää, muokata ja tallentaa ajatuksiamme. Nykyään olemme vuorovaikutuksessa tekstin kanssa enemmän kuin koskaan aikaisemmin: Internetin, sähköpostin, tekstiviestien, pikaviestien, tekstinkäsittelyn, esitelmien koostamisen ja jopa taulukkolaskennan myötä.

Lukemallamme tekstillä on aina visuaalinen muoto. Tässä kohtaa kirjaintyypit tulevat kuvaan. Vaikka jotkut eivät koskaan käytä muita kuin käyttöjärjestelmien oletusfontteja, Microsoft tarjoaa Windowsin mukana laajan valikoiman kirjaintyyppejä. Jokaisella niistä on yksilöllinen, ainutlaatuinen luonteensa, jolla voi vaikuttaa siihen, kuinka tekstiä luetaan. Tätä voi hyödyntää joko hienovaraisesti tai tarvittaessa näyttävästi.

Microsoft toimittaa Windowsin mukana laajan kokoelman fontteja tukeakseen käyttäjiä ympäri maailmaa lähes kaikilla kielillä. Windows käyttää yksinkertaisia, siistejä ja selkeitä fontteja valikoissa, valintaikkunoissa ja otsikoissa Näitä kutsutaan yleisesti käyttöliittymäfonteiksi (User Interface- eli UI-fontit). Windows Vistasta lähtien UI-fontti länsimaalaisille kielille on ollut Segoe UI, joka optimoitiin tätä nimenomaista käyttötarkoitusta varten.

Microsoft on myös kehittänyt tai lisensoinut suuren joukon fontteja sisällön luomiseen ja -katseluun, sekä tulostukseen monilla eri kielillä ja merkistöillä. Laajin valikoima Windows-fontteja löytyy latinalaisista, kreikkalaisista ja kyrillisistä merkistöistä. Osa Windows-fonteista soveltuu myös käytettäväksi useilla muillakin kielillä ja kirjoitustavoilla, joita käytetään ympäri maailman.

Uudet Fontit Windows 7:ssä

Windows 7 tarjoaa yli 40 uutta fonttia. Nämä fontit laajentavat Windowsin tarjoamaa kieli- ja merkistötukea. Uudet Windows 7 -fontit kehitettiin parantamaan Windows-käyttöliittymää eri kielillä, ja myös parantamaan käyttäjän lukukokemusta online- ja offline-tilassa.

OpenType

OpenType on Microsoftin ja Adoben yhdessä luoma fonttitiedostomuoto. Se on edistyneempi kuin Applen vanhempi TrueType-fonttitiedostomuoto. OpenType-fontit tarjoavat rikkaan typografisen paletin ja monikielituen. Microsoft Windows tukee sekä TrueType- että OpenType-fontteja, samoin kuin vanhempia PostScript Type 1 -fontteja.

OpenType-fontit
OpenType-fontit
Skaalattavissa, säilyttää kirjaimen muodot.
Bitmap-fontit
Bitmap-Fontit
Kulmikkaita suuremmissa koissa, ei skaalattavissa.

OpenType-fontit ovat ääriviivafontteja. Ääriviivafontit voidaan skaalata mihin tahansa kokoon ja ne säilyttävät saman muodon (toisin kuin bitmap-fontit, jotka ovat nimenomaisesti tietyn kokoisia ja resoluutioisia ja saattavat näyttää kulmikkailta suuremmissa koissa).

OpenType, samoin kuin TrueType, perustuu Unicode-merkistöön, joka on järjestelmä kaikkien maailman kirjoitusjärjestelmien koodaukseen. OpenType-fontit voivat sisältää tuhansia merkkejä. Yksi OpenType-fontti saattaa sisältää useita merkistöjä: latinainen, kreikkalainen ja kyrillinen – sekä vaikkapa kanji, kana ja romaji japanin kielelle.

OpenType-fontit voivat myös sisältää monia typografisia erityispiirteitä tekstin elävöittämiseksi. Näitä ovat esimerkiksi kapiteelit, eli pienaakkosten korkuiset versaalikirjaimet (small caps). Numerotyylejä on lukuisia: pien- tai suuraakkosnumerot, sekäi ylä- ja alaindeksinumerot. Fonteilla voi myös olla laaja valikoima ligatuureja, eli kahden tai useamman kirjaimen yhdistelmämerkkejä. Lisäksi joistain merkeistä voi olla vaihtoehtoisia muotoja, jotka saa käyttöön halutessa. Myös kaikenlaiset tarkkeet, eli aksenttimerkit, on mahdollsta sisällyttää yhteen fonttitiedostoon. Eri sovellukset tukevat vaihtelevasti OpenType -ominaisuuksia.