Fonts

UTFORMING AV SKRIFTER

Fonter er laget av mennesker. Fonter vokser ikke på trær: de er utformet – tegnet eller konstruert – av typografiske formgivere som ofte er ukjente, men hvis arbeid vi tar i bruk hver eneste dag.

Typografisk design

Skriftdesign er en konstant dialog mellom teknologiens grenser og menneskers behov for å lese. Da vi fortsatt brukte metallbokstaver måtte hvert tegn passe på enden av et stykke metall. Disse metallbitene ble så satt sammen, låst fast i en form, påført trykksverte og trykket. Nå om dagen leser man ofte tekst på en skjerm, så hvordan skrifter vises på en skjerm er uhyre viktig.

Microsoft investerer kontinuerlig i forskning, programvareutvikling og skriftdesign for å lage fonter som ser bra ut og fungerer godt i mange forskjellige størrelser og skjermoppløsninger, i en nesten uendelig mengde sammenhenger. Dette er en grunn til at det å lage en anvendelig font ikke er en rask eller enkel jobb: det krever kunnskap, teknisk innsikt og hardt arbeid.

WINDOWS FONTER

Tekst har lenge vært den viktigste måten å utveksle, kommunisere, redigere og lagre ideer på. I dag kommer vi i kontakt med tekst mer enn noensinne: med web, e-post, SMS, IM/chat, tekstbehandling og til og med regneark.

Det er umulig å separere tekstens innhold helt fra dens utseende, og det er der fonter kommer inn. Selv om mange aldri bruker annet enn standardfontene - som Calibri og Cambria - inkluderer Microsoft en lang rekke fonter med Windows. Hver font har en unik personlighet, og kan subtilt – og noen ganger ikke fullt så subtilt – forandre hvordan teksten oppfattes.

En stor samling fonter kommer installert som standard med Microsoft Windows og kan brukes av brukere i nesten alle verdens språk. Windows bruker enkle, rene og lettleste fonter for å vise menyer, dialog-bokser osv. Siden introduksjonen av Windows Vista har systemfonten Segoe UI blitt brukt til brukergrensesnittet (UI står for «User Interface»), og denne fonten er spesialtilpasset for denne typen bruk.

Microsoft har også utviklet eller lisensiert en rekke fonter laget for å lage, lese, og skrive ut tekstinnhold på mange forskjellige språk og med forskjellige alfabeter. Det største utvalget av Windows-fonter støtter språk som bruker det latinske, greske og kyrilliske alfabetet, men Windows kommer også installert med fonter for alle de mest brukte språkene og skriftsystemene rundt om i verden.

Nye fonter i Windows 7

Windows 7 kommer med mer enn 40 nye fonter. Disse fontene gir Windows støtte for flere språk og alfabeter enn noen gang før. De nye fontene er utviklet for å forbedre et flerspråklig Windows brukergrensesnitt, og for å gi brukere en bedre leseopplevelse både online og offline.

OpenType

OpenType er et fontformat utviklet av Microsoft og Adobe, og er en videreutvikling av Apple’s TrueType fontformat. OpenType fonter tilbyr muligheten for avansert typografi og innebygget støtte for flere språk. Microsoft Windows kan bruke både TrueType og OpenType fonter, samt eldre PostScript Type 1 fonter.

OpenType-Fonter
Vektor-fonter
Skalerbar, beholder bokstavformen.
Bitmap-Fonter
Bitmap-fonter
Pikselert ved forstørrelse, ikke skalerbar.

OpenType fonter er vektor-baserte. Dette vil si at de kan skaleres og beholder sin form i enhver størrelse (i motsetning til bitmap-fonter, som er designet spesielt for en serie bestemte størrelser og oppløsninger, og kan se pikselert ut om de forstørres videre).

Akkurat som TrueType er OpenType basert på Unicode, som er et system for koding av alle verdens skrifttegn og alfabeter. OpenType fonter kan inneholde mange tusen forskjellige tegn, så en OpenType font kan inneholde flere alfabeter (som latinsk, gresk eller kyrillisk; eller kanji, kana og romaji for bruk til Japansk tekst). OpenType fonter kan også inkludere typografiske finurligheter som Small Caps, forskjellige tallsett, ligaturer og alternative bokstavformer, samt altså et stort utvalg bokstaver med aksenter. Forskjellige programmer kan ha varierende støtte for alle disse mulige OpenType egenskapene.