Fonts

Typsnittsdesign

Typsnitt är designade av människor. Typsnitt växer varken på träd eller är sprungna ur marken; de är designade – tecknade eller konstruerade av individuella typsnittsdesigners. De jobbar oftast i det fördolda, men vi använder deras arbete varje dag.

Typsnittsdesign

Typsnittsdesign är under en ständig dialog mellan begränsningarna i tekniken och de mänskliga behoven av läsning. Under tryckplåtstiden behövde varje tecken passas in på änden av en massiv metallplåt. Nu för tiden, när vi läser direkt från datorskärmen, är de små detaljerna över hur ett typsnitt visas avgörande.

Microsoft fortsätter att investera i forskning, utveckling av programvara och typsnittsdesign, för att skapa typsnitt som både ska se bra ut och fungera väl i många olika storlekar och upplösningar, på många olika typer av displayer, i ett nästan oändligt antal sammanhang. Det här är en anledning till varför utvecklandet av ett användbart typsnitt varken är ett snabbt eller enkelt jobb, det kräver hantverksskicklighet, teknisk kunskap och hårt arbete.

Windows-typsnitt

Texten har länge varit det främsta sättet att utbyta, kommunicera, redigera och dokumentera våra idéer. Idag, med internet, e-post, sms, chatt, ordbehandling, presentationsskapande och till och med kalkylblad, integrerar vi mer med texten än vad vi någonsin tidigare gjort.

Det är omöjligt att skilja texten från dess visuella representation och det är här typsnittet kommer in. Även om vissa människor aldrig kommer att använda någonting annat än standardtypsnitt, tillhandahåller Microsoft i Windows ett brett utbud av olika typsnitt. Varje typsnitt har en unik personlighet och kan användas för att diskret, och i vissa fall indiskret, ändra hur text läses.

Microsoft har en omfattande samling med typsnitt i Windows för att stödja användare runt om i världen på nästan alla språk. Basic, rena och lättlästa typsnitt som används av Windows för att visa menyer, dialogrutor, etiketter, etc. Dessa kallas vanligtvis för UI eller “User Interface”-typsnitt. Sedan Windows Vista kom har UI-typsnittet för de västerländska språken varit Segoe UI, vilken var optimerad för just denna användning.

Microsoft har också utvecklat eller licensierat en mängd olika typsnitt för att skapa, visa och skriva ut innehåll på många olika språk och skrifter. Det rikaste utbudet av Windows-typsnitt finns inom det latinska, grekiska och kyrilliska alfabetet, men Windows inkluderar typsnitt för användning inom alla stora språk och skriftsystem som används runt om i världen.

Nya Typsnitt i Windows 7

Windows 7 innehåller över 40 nya typsnitt. Dessa typsnitt utökar språk- och skriftstödet som Windows erbjuder. De nya typsnitten i Windows 7 utvecklades för att förbättra Windows UI för olika språk och även för att förbättra användarens läsupplevelse både online och offline.

OpenType

OpenType är ett typsnitt som har utvecklats gemensamt av Microsoft och Adobe som en förlängning av Apples TrueType-typsnittsformat. OpenType-typsnitt erbjuder en potentiell rik typografisk palett samt flerspråkig support. Microsoft Windows stöder såväl TrueType och OpenType-typsnitt som gamla PostScript Type 1-typsnitt.

OpenType Typsnitt
OpenType Typsnitt
Skalbar, bokstäverna behåller sin form.
Bitmap Typsnitt
Bitmap Typsnitt
Taggig vid stora storlekar, ej skalbar.

OpenType-typsnitt är ett konturtypsnitt. Konturtypsnitt kan skalas till valfri storlek och kommer att behålla samma form (till skillnad från bitmap-typsnitt, som är specifika för en viss storlek och upplösning och kan se taggiga ut i större storlekar).

OpenType liksom TrueType är baserat på Unicode, systemet för kodning av alla världens skriftsystem. OpenType-typsnitt kan potentiellt innehålla flera tusen olika tecken. Detta innebär att ett OpenType-typsnitt kan innehålla flera olika alfabet (såsom latin, grekiska och kyrilliska eller kanji, kana och romaji för japansk användning). OpenType-typsnitt kan också innehålla typografiska finesser såsom äkta kapitäler, olika stilar av siffror samt omfattande uppsättningar ligaturer och suppleanter och kompletta uppsättningar av tecken med accenter och diakritiska tecken. Olika program har olika nivåer av stöd för alla OpenType-funktioner.