Kako da pronađete specifikacije i sistemske zahteve Windows 10 računara

Evo pregleda za pronalaženje zahteva, izdanja i jezika računara koji su dostupni za Windows 10.

ILI POGLEDAJTE SPECIFIKACIJE ZA WINDOWS MOBILE

Sadržaj


Sistemski zahtevi


Ukoliko želite da se nadogradite na Windows 10 na računaru ili tablet uređaju, potreban vam je sledeći minimalan hardver. Pročitajte dalje, u nastavku, da biste saznali kako dodatni faktori utiču mogućnost nadogradnje.

Najnoviji operativni sistem:

Proverite da li radite na najnovijoj verziji sistema Windows 7 SP1 ili Windows 8.1 Update.

Ne znate na kojoj verziji radite? Pogledajte ovde da biste saznali. Potrebno je da preuzmete najnoviju verziju? Kliknite ovde za Windows 7 SP1 ili Windows 8.1 Update.
Procesor: Procesor brzine 1 gigaherc (GHz) ili brži ili SoC
RAM: 1 gigabajt (GB) za 32-bitni ili 2 GB za 64-bitni
Prostor na čvrstom disku: 16 GB za 32-bitni operativni sistem ili 20 GB za 64-bitni operativni sistem
Grafička kartica: DirectX 9 ili noviji uz WDDM 1.0 upravljački program
Ekran: 800 x 600
Važne napomene:

 • Korisnici sistema Windows 10 Home dobijaće ažuriranja koja Windows Update obezbeđuje automatski onda kada su dostupna. Korisnici sistema Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise imaće mogućnost da odlože ažuriranja. Vremenski period tokom kojeg korisnici sistema Windows 10 Pro mogu da odlože ažuriranja je ograničen.
 • Malim uređajima za skladištenje, poput uređaja sa čvrstim diskovima od 32 GB, ili starijim uređajima sa potpunim čvrstim diskovima, možda će biti potreban dodatni skladišni prostor da bi se dovršilo ažuriranje. Tokom ažuriranja videćete uputstva koja će vas usmeravati šta treba da uradite. Možda ćete morati da uklonite nepotrebne datoteke sa uređaja ili da umetnete USB fleš disk da bi se ažuriranje dovršilo.
 • Na nekim uređajima koji imaju vrlo malo raspoloživog slobodnog prostora ili male čvrste diskove, kao što su računari sa 32 GB skladišta, može da ostane vrlo malo raspoloživog prostora nakon nadogradnje. Prostor na disku možete da oslobodite i da lako izbrišete datoteke kao što su privremene datoteke ili prethodna verzija sistema Windows, u okviru podešavanja za sistem Skladište. Datoteke za prethodnu verziju sistema Windows daju vam opciju da uklonite Windows 10 i vratite se na prethodnu verziju sistema Windows. Ove datoteke se automatski brišu 10 dana nakon nadogradnje. Da biste oslobodili prostor, možete ih izbrisati odmah.
 • Za obavljanje nadogradnje obavezna je internet veza. Windows 10 je velika datoteka – oko 3 GB – i možda će se naplatiti naknade za pristup Internetu (ISP).
 • Da biste proverili kompatibilnost uređaja i druge važne informacije o instalaciji, posetite veb lokaciju vašeg proizvođača. Kontakt informacije proizvođača mogu se naći na stranici Stranica sa kontakt informacijama.
 • Mogućnost nadogradnje uređaja uključuje faktore koje ne možemo svrstati pod specifikacije sistema. U njih spada podrška za firmver, kompatibilnost aplikacija i podrška za funkcionalnosti, bez obzira na to da li uređaj zadovoljava minimalne specifikacije sistema za Windows 10 ili to nije slučaj.
 • Podrška može da se razlikuje u zavisnosti od uređaja. Informacije potražite na stranici Stranica sa životnim ciklusom sistema Windows.
 • Ukoliko PC računar ili tablet trenutno radi pod operativnim sistemom Windows 7 SP1 ili Windows 8.1 Update, možete proveriti da li ispunjava zahteve tako što ćete otvoriti Proveri moj računar u aplikaciji Preuzimanje OS Windows 10. Da biste otvorili aplikaciju Preuzimanje OS Windows 10, kliknite na malu ikonu sistema Windows koja se nalazi krajnje desno na traci zadataka. Ukoliko je ne vidite, više informacija potražite na stranici Windows 10 stranica sa pitanjima i odgovorima za više formacija.
 • Mnoge aplikacije, datoteke i postavke migriraće kao deo nadogradnje. Međutim, moguće je da neke aplikacije ili postavke ne migriraju.
  • Za aplikacije koje štite od malvera, Windows će tokom nadogradnje proveriti da li je vaša pretplata za zaštitu od malvera važeća (da nije istekla) i kompatibilna.
  • Ukoliko je aplikacija koja štite od malvera kompatibilna i važeća, vaša aplikacija će biti sačuvana tokom nadogradnje na Windows 10.
  • Ukoliko aplikacija koja štiti od malvera nije kompatibilna, Windows će deinstalirati vašu aplikaciju a sačuvaće postavke. Nakon što se dovrši nadogradnja, ukoliko vaš dobavljač aplikacije koja štiti od malvera obavesti Microsoft da je napravio kompatibilnu verziju za vašu aktivnu pretplatu, Windows će vas obavestiti da instalirate najnoviju dostupnu verziju sa istim postavkama koje ste podelili pre nadogradnje.
  • Ukoliko vaša pretplata za zaštitu od malvera nije važeća (već je istekla), Windows će deinstalirati vašu aplikaciju i omogućiti Windows Defender.
  • Možda će pre nadogradnje biti uklonjene neke aplikacije koje ste dobili uz OEM pretplatu.
  • Za određene aplikacije treće strane, aplikacija „Preuzimanje OS Windows 10“ će skenirati kompatibilnost aplikacije. Ukoliko postoji poznati problem koji sprečava nadogradnju, dobićete obaveštenje sa listom aplikacija sa poznatim problemima. Možete se odlučiti da prihvatite i aplikacije će biti uklonjene sa sistema pre nadogradnje. Obavezno kopirajte listu pre nego što prihvatite uklanjanje aplikacije.
 • Za decu, korisnike usluge Microsoft porodična bezbednost, koja imaju lokalne naloge (nalog je vezan za računar) bezbednosne postavke neće migrirati na Windows 10 tokom nadogradnje. To znači da će roditelji nakon nadogradnje na Windows 10 morati da izvrše konfiguraciju bezbednosnih postavki za dete kao korisnika i Microsoft naloga ukoliko ga već nemaju. Da biste saznali više o promenama, posetite stranicu sa pitanjima i odgovorima.
 • Neke aplikacije i sadržaji se prodaju zasebno. Dostupnost aplikacija i funkcija, kao i iskustvo mogu da se razlikuju u zavisnosti od uređaja i tržišta.

Zastarevanje funkcija


 • Aplikacija „Čitač“ će biti uklonjena iz operativnog sistema Windows 10 počev od ispravke Fall Creators Update (Windows 10, verzija 1709). Microsoft Edge je preporučena zamenska aplikacija za čitanje PDF datoteka i on nudi sličnu funkcionalnost, kao i dodatne funkcije, uključujući poboljšanu podršku za pristupačnost, poboljšano pisanje perom i podršku za funkciju „Cortana odgovara“. Slično tome, Windows prikazivač za XPS se preporučuje prilikom čitanja XPS datoteka, a aplikacija „Windows fotografije“ za prikazivanje TIFF datoteka. Imajte u vidu da korisnici starijih verzija operativnog sistema Windows 10 mogu da nastave da koriste aplikaciju „Čitač“.
 • Ako imate Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro sa programom Media Center ili Windows 8.1 Pro sa programom Media Center i instalirate Windows 10, Windows Media Center će biti uklonjen. Tokom ograničenog perioda („prihvatljivog perioda"), na sistemima koji su nadograđeni na Windows 10 sa neke od ovih starijih verzija operativnog sistema Windows („kvalifikovani sistem"), aplikacija za reprodukciju DVD-a („Windows DVD plejer") će biti instalirana. Napomena: Windows DVD plejer možda neće biti odmah instaliran; instaliraće se nakon prvog uspešnog pokretanja usluge Windows Update. Windows DVD plejer će moći da se kupi u prodavnici Microsoft Store za sisteme koji (i) su kvalifikovani, ali je prihvatljiv period istekao; (ii) nisu kvalifikovani; ili (iii) koji su bili kvalifikovani, ali je Windows 10 naknadno instaliran pomoću čiste instalacije (u ovom slučaju, Windows Update ne može da otkrije da se radi o sistemu koji je prethodno bio kvalifikovan).
 • Windows dnevnik će biti uklonjen kada se instalira ispravka za Windows 10 povodom godišnjice (Windows 10, verzija 1607). Kada se Windows dnevnik ukloni, nećete više moći da otvarate ili uređujete datoteke dnevnika (sa oznakama tipa datoteke .JNT ili .JTP). Umesto Windows dnevnika, preporučujemo vam da pređete na OneNote. Ako treba da otvorite ili uredite datoteke dnevnika, više informacija ćete naći ovde.
 • Tehnologija Windows Media Digital Rights Management (WMDRM) više neće biti podržana kada se instalira ispravka za Windows 10 povodom godišnjice (Windows 10, verzija 1607). Nakon instaliranja ove ispravke, više nećete moći da reprodukujete muzičke ili video datoteke koje su zaštićene ovom tehnologijom upravljanja pravima. Kliknite ovde da biste saznali više.
 • MDM funkcionalnost neće biti dostupna u izdanju Windows 10 Home kada se objavi Windows 10.
 • Windows 7 gadžeti radne površine biće uklonjeni u sklopu instaliranja operativnog sistema Windows 10.
 • Igre Solitaire, Minesweeper i Hearts koje su unapred instalirane u operativnom sistemu Windows 7 biće uklonjene u sklopu instaliranja nadogradnje na Windows 10. Microsoft je objavio svoju verziju igara Solitaire i Minesweeper pod nazivom „Microsoft Solitaire Collection“ i „Microsoft Minesweeper“.
 • Ako imate disketnu jedinicu, moraćete da preuzmete najnoviji upravljački program sa lokacije Windows Update ili sa veb lokacije proizvođača.
 • Ako u sistemu imate instaliran Windows Live Essentials, uklanja se aplikacija OneDrive i menja se verzijom OneDrive aplikacije za prijemno sanduče.
 • OneDrive ne podržava čuvare mesta datoteka u operativnom sistemu Windows 10. Windows 8.1 je prikazivao čuvare mesta za datoteke dostupne u usluzi OneDrive, ali ne i lokalno na uređaju. U operativnom sistemu Windows 10 korisnici mogu da odaberu fascikle koje će se sinhronizovati u okviru OneDrive postavki.
 • Kačenje je ograničeno na 2 aplikacije u režimu tablet računara.
 • Funkcija HomeGroup se uklanja počev od ispravke za april 2018., ali ćete i dalje moći da delite štampače, datoteke i fascikle. Kada izvršite ažuriranje na ispravku za april 2018. iz starije verzije operativnog sistema Windows 10, nećete videti HomeGroup u istraživaču datoteka, na kontrolnoj tabli ili u okviru „Rešavanje problema“ (Postavke > Ažuriranje i bezbednost > Rešavanje problema). Svi štampači, datoteke i fascikle koje ste delili koristeći HomeGroup nastaviće da budu deljeni. Umesto korišćenja funkcije HomeGroup, sada možete da delite štampače, datoteke i fascikle pomoću funkcija koje su ugrađene u Windows 10:
 • U operativnom sistemu Windows 10, aplikacija „Osobe“ prikazuje poštu od Office 365 kontakata i kontakata iz vaše školske ili poslovne organizacije u okviru Razgovori. Počev od ispravke za april 2018., da biste u aplikaciji „Osobe“ videli novu poštu od ovih konkretnih kontakata, moraćete da budete povezani sa mrežom i moraćete da se prijavite pomoću Office 365 naloga ili, ako su u pitanju nalozi poslovne ili školske organizacije, putem aplikacija Pošta, Osobe ili Kalendar. Imajte u vidu da ćete videti poštu samo za naloge poslovne i školske organizacije i neke Office 365 naloge.
 • U ispravci iz aprila 2018. objavili smo da se Pomoćnik za telefone više ne razvija. Od ispravke iz oktobra 2018. Pomoćnik za telefone uklonjen je sa vašeg računara. Koristite stranicu Telefon u postavkama aplikacije da biste sinhronizovali mobilni telefon sa računarom. Ona sadrži sve funkcije Pomoćnika za telefone.

Dodatni zahtevi za korišćenje određenih funkcija


 • Prepoznavanje govora se razlikuje u odnosu na mikrofon na uređaju. Za bolji doživljaj u govoru potrebno vam je sledeće:
  • Mikrofon koji je izuzetno dobro prima signal
  • Hardverski upravljački program sa izloženim prijemnim opsegom mikrofona
 • Windows Hello zahteva specijalizovanu osvetljenu infracrvenu kameru za prepoznavanje lica ili čitač otiska prsta koji podržava Windows biometrijski radni okvir. Windows Hello sa Intel® RealSense™ (F200) kamerom zahteva ažuriranje softvera kako bi radio sa Windows 8.1 uređajima nakon nadogradnje na Windows 10. Očekuje se da ova nadogradnje bude uskoro dostupna.
 • Continuum je dostupan na svim izdanjima sistema Windows 10 za stone računare kada ručno uključite ili isključite „tablet režim“ u centru aktivnosti. Moguće je konfigurisati tablet i uređaje 2-u-1 sa GPIO indikatorima ili uređaje koji imaju indikator za laptop i tablet uređaj bez tastature tako da automatski pređu u „tablet režim“.
 • Continuum za telefone je pri pokretanju ograničen na izabrane prvoklasne telefone. Spoljni monitor mora da podržava HDMI ulaz. Dodatna oprema koja podržava Continuum se prodaje odvojeno. Dostupnost aplikacija i iskustvo se razlikuje u zavisnosti od uređaja i od tržišta. Za neke funkcije je potrebna pretplata na Office 365.
 • Tok zvučnog ili video zapisa putem aplikacije Groove Muzika (ranije Xbox muzika) ili Filmovi i televizija nije dostupan u svim regionima. Najnoviju listu regiona potražite na kartici Xbox na veb lokaciji sistema Windows.
 • Aplikacija Xbox zahteva nalog za Xbox Live koji nije dostupan u svim regionima. Najnoviju listu regiona potražite na veb lokaciji Zemlje i regioni u kojima je dostupan Xbox Live nalog.
 • Za dvostruku potvrdu identiteta obavezno je korišćenje PIN koda, biometrijskih podataka (čitač otiska prsta ili osvetljena infracrvena kamera) ili telefona sa Wi-Fi ili Bluetooth mogućnostima.
 • Broj aplikacija koje se mogu snimiti zavisiće od minimalne rezolucije za aplikaciju.
 • Da biste koristili funkciju dodira, potreban vam je tablet ili monitor koji podržava više dodira.
 • Microsoft nalog je zahtevao neke funkcije.
 • Za bezbedno pokretanje sistema je obavezan firmver koji podržava UEFI v2.3.1 Errata B i ima Microsoft Windows autoritet za certifikaciju u UEFI bazi podataka potpisa.
 • Neki IT administratori mogu da omoguće bezbedno prijavljivanje (Ctrl + Alt + Del) pre nego što se prikaže ekran za prijavljivanje. Na tablet uređajima bez tastature možda je potreban tablet sa Windows dugmetom jer je kombinacija tastera na tablet uređaju Windows dugme + dugme za napajanje.
 • Za neke igre i programe možda će biti obavezna grafička kartica koja je kompatibilna sa tehnologijom DirectX 10 ili novijom radi optimalnog učinka.
 • BitLocker To Go zahteva USB fleš disk (samo Windows 10 Pro).
 • BitLocker zahteva modul pouzdane platforme (TPM) 1.2, TPM 2.0 ili USB fleš disk (samo Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise).
 • Client Hyper-V zahteva 64-bitni sistem sa mogućnostima prevođenja adrese drugog nivoa (SLAT) i dodatna 2 GB RAM memorije (samo Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise).
 • Miracast zahteva adapter za ekran koji podržava model Windows upravljačkog programa ekrana (WDDM) 1.3, kao i Wi-Fi adapter koji podržava Wi-Fi Direct.
 • Wi-Fi Direct Printing zahteva Wi-Fi adapter koji podržava Wi-Fi Direct i uređaj koji podržava Wi-Fi Direct Printing.
 • Da biste instalirali 64-bitni operativni sistem na 64-bitni računar, procesor mora da podržava CMPXCHG16b, PrefetchW i LAHF/SAHF.
 • InstantGo funkcioniše samo na računarima koji su dizajnirani za stanje pripravnosti sa vezom.
 • Za šifrovanje uređaja obavezan je računar na kome se nalazi InstantGo i TPM 2.0.
 • Skype je dostupan samo u izabranim zemljama i regionima. Pozivanje samo za izabrane zemlje i regione. Ne obuhvata specijalne, premijum i negeografske brojeve. Detalje potražite na stranici sa najčešćim pitanjima za sistem Office.

Windows 10 jezici za potpunu lokalizaciju


arapski (Saudijska Arabija), bugarski (Bugarska), češki (Češka Republika), danski (Danska), engleski (Sjedinjene Države), engleski (Ujedinjeno Kraljevstvo), estonski (Estonija), finski (Finska), francuski (Francuska), francuski (Kanada), grčki (Grčka), hebrejski (Izrael), holandski (Holandija), hrvatski (Hrvatska), italijanski (Italija), japanski (Japan), kineski (Hong Kong), kineski (pojednostavljeni, Kina), kineski (tradicionalni, Tajvan), koreanski (Koreja), letonski (Letonija), litvanski (Litvanija), mađarski (Mađarska), nemački (Nemačka), norveški, bukmol (Norveška), poljski (Poljska), portugalski (Brazil), portugalski (Portugal), rumunski (Rumunija), ruski (Rusija), slovački (Slovačka), slovenački (Slovenija), srpski (latinica, Srbija), španski (Meksiko), španski (Španija, internacionalni), švedski (Švedska), tajski (Tajland), turski (Turska), ukrajinski (Ukrajina)

Ostali jezici su dostupni kao jezički interfejs paketi

Izdanja za nadogradnju


Ponudićemo vam ono izdanje sistema Windows koje vam se dopada. Na primer, ako koristite Windows 7 Home Premium, nadogradićete na Windows 10 Home.

Nadogradnja sa Preporučena nadogradnja
Windows 7 Starter
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium
Windows 8.1 Home Basic
Windows 10 Home
Windows 7 Professional (Pro)
Windows 7 Ultimate
Windows 8.1 Professional (Pro)
Windows 8.1 Professional for Education (Students/Pro)
Windows 10 Professional (Pro)