Kako da pronađete specifikacije i sistemske zahteve za Windows 10 računare

Evo pregleda za pronalaženje zahteva, verzija i jezika za računare dostupne za Windows 10.

MOŽETE I DA POGLEDATE SPECIFIKACIJE ZA WINDOWS MOBILE

Sadržaj


Sistemski zahtevi za instaliranje operativnog sistema Windows 10


Ovo su osnovni zahtevi za instaliranje operativnog sistema Windows 10 na računaru. Ako vaš uređaj ne ispunjava ove zahteve, možda nemate mnogo iskustva sa operativnim sistemom Windows 10. U tom slučaju bi trebalo da kupite nov računar.
Procesor:
Procesor od 1 gigaherca (GHz) ili brži ili System on a Chip (SoC)
RAM: 
1 gigabajt (GB) za 32-bitni ili 2 GB za 64-bitni 
Prostor na čvrstom disku:
16 GB za 32-bitni operativni sistem ili 32 GB za 64-bitni operativni sistem
Grafička kartica:
DirectX 9 ili noviji sa upravljačkim programom WDDM 1.0
Ekran:
800 x 600
Internet veza:
Mogućnost internet veze je neophodna za obavljanje ažuriranja i korišćenje nekih funkcija. Windows 10 Pro u S režimu, Windows 10 Pro Education u S režimu, Windows 10 Education u S režimu i Windows 10 Enterprise u S režimu zahtevaju internet vezu tokom inicijalnog podešavanja uređaja (OOBE), kao i Microsoft nalog (MSA) ili Azure Activity Directory (AAD) nalog. Prebacivanje uređaja iz operativnog sistema Windows 10 u S režimu takođe zahteva internet vezu. Ovde saznajte više o S režimu.
Možda će vremenom biti i dodatnih zahteva za ispravke, kao i zahteva za uključivanje određenih funkcija u okviru operativnog sistema.

Održavanje ažurnosti operativnog sistema Windows 10


Windows 10 je projektovan tako da pruža ispravke tokom podržanog trajanja uređaja. Pružaju se dve vrste ispravki: kvalitativne ispravke i funkcionalne ispravke. Kvalitativne ispravke obuhvataju bezbednosne i nebezbednosne ispravke i obično se ciljano objavljuju jednom mesečno. Funkcionalne ispravke obuhvataju kvalitativne ispravke, ali i dodaju nove funkcije u Windows 10 i obično se pružaju dvaput godišnje. Uverite se da uređaj dobija ove ispravke i da se redovno ažurira jer je to važno za bezbednost uređaja. Windows 10 povremeno proverava da li postoje ispravke, pa vi to ne morate da radite. Kada je dostupna – i na uređaju je raspoloživo dovoljno prostora na disku – ispravka se automatski instalira. Da bi Windows 10 uvek bio ažuran, važno je da se uverite da na uređaju ima dovoljno slobodnog prostora. Pogledajte dodatne primenljive detalje u sledećim napomenama.
Važne napomene o ispravkama:
  • Uređaj možda ne može da prima ispravke ako hardver uređaja nije kompatibilan, ako mu nedostaju aktuelni upravljački programi ili nema dovoljno slobodnog prostora na čvrstom disku, ili ako iz nekog drugog razloga više nije pokriven periodom podrške proizvođača originalne opreme („OEM“). Pogledajte Windows radni list sa činjenicama o životnom ciklusu ili Najčešća pitanja o životnom ciklusu za Windows proizvode da biste saznali više o hronologiji servisiranja za svaku funkcionalnu ispravku.
   • Deo prostora na disku je samo privremeno potreban za instaliranje ispravki. Čišćenje diska se obično obavlja automatski, obično deset dana nakon instaliranja ispravke, i tada se brišu kopije starijih, nepotrebnih Windows datoteka da bi se ponovo oslobodio prostor.
  • Ne rade sve funkcije u okviru ispravke na svim uređajima.
  • Internet veza je obavezna za obavljanje ažuriranja pa se možda primenjuju naknade za pristup internetu (ISP).
  • Ako vam treba pomoć oko instaliranja ispravke, možda Windows 10 Update pomoćnik može da vam pomogne.

Više informacija o potrebnom slobodnom prostoru na čvrstom disku za ispravke


Veličina operativnog sistema Windows koji dobijate uz uređaj, kao i količina prostora potrebnog za preuzimanje i instaliranje Windows ispravki, u velikoj meri variraju jer zavise od niza različitih faktora. Posetite ovu stranicu da biste saznali zašto. Faktori koji utiču na obim slobodnog prostora na čvrstom disku potrebnog za preuzimanje ispravke obuhvataju: verziju operativnog sistema Windows koja je prethodno instalirana na računaru, količinu prostora na disku dostupnog za ponovno korišćenje iz Windows datoteka, kao što su datoteka stranične virtuelne memorije ili datoteka hibernacije, aplikacije instalirane na uređaju i način na koji te aplikacije skladište podatke. Možda ćete morati da preduzmete korake za oslobađanje prostora na disku, na primer da premestite neke datoteke u uslugu skladištenja u oblaku kao što je OneDrive (aplikacija instalirana na Windows 10 uređajima), uklonite nepotrebne datoteke sa uređaja ili umetnete USB fleš disk da biste dovršili ažuriranje.
Kada je to moguće, Windows automatski oslobađa prostor na čvrstom disku ako već nema dovoljno slobodnog prostora (na primer, korišćenjem goreopisanog čišćenja diska) i vodi vas kroz oslobađanje dodatnog prostora ako automatsko čišćenje ne oslobodi dovoljno prostora. Više informacija potražite u članku Oslobađanje prostora za instaliranje najnovije ispravke za Windows 10 ili posetite srodna najčešća pitanja.

Zahtevi za Windows 10 specifični za funkcije


 • BitLocker šifrovanje disk jedinice (dostupno samo uz Windows 10 Pro ili Windows 10 Enterprise) zahteva modul pouzdane platforme (TPM) 1.2 ili noviju verziju i BIOS ili UEFI usaglašen sa pouzdanom grupom za računanje (TCG). BitLocker može da se koristi na uređajima bez TPM-a, ali moraćete da sačuvate ključ za pokretanje na prenosivom uređaju kao što je USB fleš disk. Podrška za TPM 2.0 i InstantGo obavezna je ako želite da automatski šifrujete lokalnu disk jedinicu prilikom pridruživanja uređaja usluzi Azure Active Directory (AAD). Proverite sa proizvođačem računara da biste potvrdili da uređaj podržava ispravnu verziju TPM-a i usluge InstantGo za scenario koji želite da omogućite.
 • BitLocker To Go zahteva USB fleš disk (dostupno samo u operativnim sistemima Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise).
 • Client Hyper-V zahteva 64-bitni sistem sa mogućnostima prevođenja adrese drugog nivoa (SLAT) i dodatna 2 GB RAM memorije (dostupno samo u operativnim sistemima Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise).
 • Cortana je trenutno dostupna samo na sistemu Windows 10 u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kini, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Brazilu, Meksiku, Japanu, Kanadi, Španiji, Australiji i Indiji.
 • Microsoft nalog je obavezan za neke funkcije.
 • Miracast zahteva adapter za ekran koji podržava model Windows upravljačkog programa ekrana (WDDM) 1.3, kao i Wi-Fi adapter koji podržava Wi-Fi Direct.
 • Aplikacija Filmovi i TV nije dostupna u svim regionima. Najnoviju listu regiona potražite na stranici sa informacijama o aplikaciji Filmovi i TV.
 • Bezbedno pokretanje sistema zahteva firmver koji podržava UEFI v2.3.1 Errata B i ima Microsoft Windows autoritet za certifikaciju u UEFI bazi podataka potpisa.
 • Skype je dostupan samo u izabranim zemljama i regionima. Pozivanje samo za izabrane zemlje i regione. Ne obuhvata specijalne, premijum i negeografske brojeve. Detalje potražite na stranici Office – najčešća pitanja.
 • Kačenje: Broj aplikacija koje mogu da se zakače zavisi od minimalne rezolucije za aplikaciju uz ograničenje od dve aplikacije u režimu tablet računara i četiri u režimu računara.
 • Prepoznavanje govora razlikuje se u zavisnosti od mikrofona uređaja. Za bolji doživljaj pri govoru potrebno vam je sledeće:
  • Mikrofon koji izuzetno dobro prima signal
  • Hardverski upravljački program sa izloženim prijemnim opsegom mikrofona
 • Režim tablet računara je dostupan na tablet računarima i uređajima 2-u-1 sa GPIO indikatorima ili uređajima koji imaju indikator za laptop i tablet uređaj bez tastature tako da automatski pređu u „tablet režim“.
 • Dodir: Da biste koristili funkciju dodira, potreban vam je tablet ili monitor koji podržava više dodira.
 • Dvostruka potvrda identiteta zahteva korišćenje PIN koda, biometrijskih podataka (čitač otiska prsta ili osvetljena infracrvena kamera) ili telefona sa Wi-Fi ili Bluetooth mogućnostima.
 • Windows Hello zahteva kameru konfigurisanu za infracrveno (IR) snimanje iz blizine ili čitač otiska prsta za biometrijsku potvrdu identiteta. Uređaji bez biometrijskih senzora mogu da koriste Windows Hello pomoću PIN-a ili prenosivog bezbednosnog ključa kompatibilnog sa Microsoft tehnologijom.
 • Aplikacija Xbox zahteva nalog za Xbox Live koji nije dostupan u svim regionima. Najnoviju listu regiona potražite na veb sajtu sa zemljama i regionima u kojima je dostupan Xbox Live nalog
 • Wi-Fi Direct Printing zahteva Wi-Fi adapter koji podržava Wi-Fi Direct i uređaj koji podržava Wi-Fi Direct Printing.

Jezičke verzije


Windows 10 jezici za potpunu lokalizaciju obuhvataju: arapski (Saudijska Arabija), bugarski (Bugarska), češki (Češka Republika), danski (Danska), engleski (SAD), engleski (Ujedinjeno Kraljevstvo), estonski (Estonija), finski (Finska), francuski (Francuska), francuski (Kanada), grčki (Grčka), hebrejski (Izrael), holandski (Holandija), hrvatski (Hrvatska), italijanski (Italija), japanski (Japan), kineski (Hongkong), kineski (pojednostavljeni, Kina), kineski (tradicionalni, Tajvan), korejski (Koreja), letonski (Letonija), litvanski (Litvanija), mađarski (Mađarska), nemački (Nemačka), norveški, bukmol (Norveška), poljski (Poljska), portugalski (Brazil), portugalski (Portugalija), rumunski (Rumunija), ruski (Rusija), slovački (Slovačka), slovenački (Slovenija), srpski (latinica, Srbija), španski (Meksiko), španski (Španija, internacionalni), švedski (Švedska), tajski (Tajland), turski (Turska), ukrajinski (Ukrajina) 
Ostali jezici su dostupni kao jezički interfejs paketi

Zastarevanje i uklanjanje funkcija


Pri nadogradnji na Windows 10 sa prethodne verzije operativnog sistema Windows, na primer Windows 7 i Windows 8.1, kao i pri instaliranju novije ispravke u operativnom sistemu Windows 10, neke funkcije će biti zastarele ili uklonjene. U nastavku pogledajte informacije koje se tiču nekih glavnih uklonjenih funkcija:
 • Pomoćnik za telefone: U ispravci iz aprila 2018. objavili smo da se Pomoćnik za telefone više ne razvija. Od ispravke iz oktobra 2018. Pomoćnik za telefone je uklonjen sa vašeg računara. Koristite stranicu „Telefon“ u postavkama aplikacije da biste sinhronizovali mobilni telefon sa računarom. Ona sadrži sve funkcije Pomoćnika za telefone.
 • Home Group:Funkcija HomeGroup se uklanja počev od ispravke za april 2018., ali ćete i dalje moći da delite štampače, datoteke i fascikle. Kada izvršite ažuriranje na ispravku za april 2018. iz starije verzije operativnog sistema Windows 10, nećete videti HomeGroup u istraživaču datoteka, na kontrolnoj tabli ili u okviru „Rešavanje problema“ (Postavke > Ažuriranje i bezbednost > Rešavanje problema). Svi štampači, datoteke i fascikle koje ste delili pomoću funkcije HomeGroup i dalje će se deliti. Umesto korišćenja funkcije HomeGroup, sada možete da delite štampače, datoteke i fascikle pomoću funkcija ugrađenih u Windows 10:
 • Aplikacija „Osobe“: U operativnom sistemu Windows 10, aplikacija „Osobe“ prikazuje poštu od Office 365 kontakata i kontakata iz vaše školske ili poslovne organizacije u okviru Razgovori. Počev od ispravke za april 2018., da biste u aplikaciji „Osobe“ videli novu poštu od ovih konkretnih kontakata, moraćete da budete povezani sa mrežom i moraćete da se prijavite pomoću Office 365 naloga ili, ako su u pitanju nalozi poslovne ili školske organizacije, putem aplikacija Pošta, Osobe ili Kalendar. Imajte u vidu da ćete videti poštu samo za naloge poslovne i školske organizacije i neke Office 365 naloge.
 • Aplikacija „Čitač“: Aplikacija „Čitač“ će biti uklonjena iz operativnog sistema Windows 10 počev od ispravke Fall Creators Update (Windows 10, verzija 1709). Microsoft Edge je preporučena zamenska aplikacija za čitanje PDF datoteka i on nudi sličnu funkcionalnost, kao i dodatne funkcije, uključujući poboljšanu podršku za pristupačnost, poboljšano pisanje perom i podršku za funkciju „Cortana odgovara“. Slično tome, Windows prikazivač za XPS se preporučuje prilikom čitanja XPS datoteka, a aplikacija „Windows fotografije“ za prikazivanje TIFF datoteka. Imajte u vidu da korisnici starijih verzija operativnog sistema Windows 10 mogu da nastave da koriste aplikaciju „Čitač“.
 • Windows dnevnik: Windows dnevnik će biti uklonjen kada se instalira Ispravka za Windows 10 povodom godišnjice(Windows 10, verzija 1607). Kada se Windows dnevnik ukloni, nećete više moći da otvarate ili uređujete datoteke dnevnika (sa oznakama tipa datoteke .JNT ili .JTP). Preporučujemo da umesto Windows dnevnika pređete na OneNote. Ako treba da otvorite ili uredite datoteke dnevnika, više informacija ćete naći ovde.
 • Windows Media Digital Rights Management (WMDRM): WMDRM više neće biti podržan kada se instalira Ispravka za Windows 10 povodom godišnjice (Windows 10, verzija 1607). Nakon instaliranja ove ispravke više nećete moći da reprodukujete muzičke ili video datoteke koje su zaštićene ovom tehnologijom upravljanja pravima. Kliknite ovde da biste saznali više.
 • Windows Media Center: Ako imate Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro sa programom Media Center ili Windows 8.1 Pro sa programom Media Center i instalirate Windows 10, Windows Media Center će biti uklonjen.
 • Upravljanje mobilnim uređajima (MDM): MDM funkcionalnost neće biti dostupna u izdanju Windows 10 Home kada se objavi Windows 10.
 • Windows 7 gadžeti za radnu površinu: Uklanjaju se u okviru instaliranja sistema Windows 10.
 • Pasijans, Minolovac i Srca: Ove igre koje su unapred instalirane na sistemu Windows 7 biće uklonjene u okviru instaliranja nadogradnje na Windows 10. Microsoft je objavio svoju verziju igara Pasijans i Minolovac pod nazivom „Microsoft Solitaire Collection“ i „Microsoft Minesweeper“.
 • Disketne jedinice: Ako imate disketnu jedinicu, moraćete da preuzmete najnoviji upravljački program sa lokacije Windows Update ili sa veb sajta proizvođača.
 • Ako na sistemu imate instaliran Windows Live Essentials, uklanja se aplikacija OneDrive i menja se verzijom OneDrive aplikacije za prijemno sanduče.
 • OneDrive čuvari mesta datoteka: OneDrive čuvari mesta datoteka nisu podržani u operativnom sistemu Windows 10. Windows 8.1 je prikazivao čuvare mesta za datoteke dostupne u usluzi OneDrive, ali ne i lokalno na uređaju. U operativnom sistemu Windows 10 korisnici mogu da izaberu datoteke koje će sinhronizovati u okviru postavki za OneDrive.
 • Kačenje: Kačenje je ograničeno na dve aplikacije u režimu tablet računara.