Microsoft može da vam pomogne da razumete trenutnu situaciju sa licenciranjem vaše organizacije, uključujući ukazivanje na jednostavna rešenja ako otkrijete da vaša organizacija nije ispravno licencirana ili je slučajno kupila falsifikovani softver.
Korišćenje originalnog softvera je važno.

Računari koji koriste originalni softver su brži, bezbedniji i pouzdaniji od onih sa falsifikovanim softverom.
Ispravno licenciranje vam pomaže da uštedite.

Kada se ispravno primene, Microsoft rešenja za količinsko licenciranje dizajnirana su da učine korišćenje softvera na više računara u preduzeću ili organizaciji jednostavnijim i pristupačnijim.
Kada kupujete sledeći kućni ili poslovni računar odnosno server, najbolji i najpristupačniji način da dobijete Microsoft softver koji je originalan i ispravno licenciran jeste da kupite računar sa unapred instaliranim operativnim sistemom Windows i sistemom Office ili server sa unapred instaliranim sistemom Windows Server.
Veoma je važno da razumete da li je Microsoft softver instaliran na računaru ispravno licenciran. Evo nekoliko slučajeva koji će vam pomoći da razumete najčešće greške pri licenciranju:

Windows količinske licence su namenjene samo za nadogradnje i zahtevaju da na računaru bude instaliran odgovarajući pun operativni sistem. Preduzeća često kupuju Windows ugovore o količinskom licenciranju i greškom ih primenjuju na računare koji nemaju već instaliran pun operativni sistem. Windows količinske licence pružaju mogućnost produženja veka prethodno nabavljenih punih Windows licenci za stone računare ili drugih kvalifikovanih licenci putem nadogradnje na noviju verziju operativnog sistema Windows.

Ako mislite da se to možda dešava u vašem preduzeću ili organizaciji, Microsoft i pouzdani partneri nude lake, ekonomične načine da se osigura da je softver instaliran na računarima ispravno licenciran.


Preduzeća ponekad koriste Windows količinsko licenciranje da instaliraju softver izdanja Windows Professional na više računara nego što je dozvoljeno. Na primer, Windows količinske licence zahtevaju postojeći unapred instaliran kvalifikovani operativni sistem na svakom računaru. U većini slučajeva to znači da je neophodan operativni sistem nivoa Professional. Microsoft i pouzdani partneri nude lake, ekonomične načine da se osigura da je softver instaliran na računarima ispravno licenciran.


S vremena na vreme, preduzeća i pojedinci otkriju da nenamerno koriste falsifikovani softver. To se često dešava prilikom kupovine računara putem pouzdanog proizvođača računara bez unapred instaliranog operativnog sistema Windows ili drugih operativnih sistema ili u punom maloprodajnom paketu.

Microsoft nudi nekoliko jednostavnih, pristupačnih rešenja za licenciranje koja će vama i vašem preduzeću ili organizaciji pomoći da osigurate da imate originalni Microsoft softver. Da biste počeli, obratite se lokalnom predstavniku za Microsoft količinsko licenciranje ili ovlašćenom Microsoft prodavcu i pitajte ih za nabavljanje originalnih rešenja. Takođe možete da saznate više o originalnim Windows ponudama za preduzeća.

Ako na računaru kod kuće ili u malom preduzeću dobijate obaveštenja da Microsoft softver koji koristite možda nije originalan ili aktiviran, sledite uputstva ili navedenu vezu da biste rešili problem ili kupili originalni softver.