Pogodnosti poslovne analitike

Ostvarivanje prihoda pomoću podataka nije više rezervisano samo za velike korporacije. Zahvaljujući relativno povoljnom softveru i alatkama za prevlačenje i otpuštanje lakim za korišćenje, nikada nije bilo jednostavnije izvući i analizirati podatke, s ciljem razvoja poslovanja.  

Drugim rečima, ako vam se zavrti u glavi od brojki, ipak možete da rastumačite podatke i okrenete poslovnu analitiku u svoju korist.  

Šta je to poslovna analitika? 

Poslovna analitika je proces posmatranja i procenjivanja obilja podataka koje preduzeće već ima na raspolaganju, kao i korišćenje tih podataka za donošenje adekvatnih odluka. To prevazilazi puko posmatranje brojki da bi se videlo šta će se dogoditi. Umesto toga, poslovna analitika nastoji da pruži uvid u razloge koji su doveli do nečega i predloži korake koje treba potom preduzeti. 

Koje su pogodnosti korišćenja poslovne analitike?  

Za samo par godina, primena analitike velikih količina podataka je doživela pravi bum. Prihvat velikih količina podataka je sa 17%, koliko je bio 2015, skočio na 59% 2018, što je neverovatan rast od 42%. Međutim, nedavno ispitivanje je pokazalo da mnoga preduzeća ne posežu za podacima koje imaju na raspolaganju. Između 60% i 73% procenata svih podataka u okviru preduzeća se ne iskoristi u svrhe analitike. Ovo je iznenađujući procenat s obzirom na pogodnosti koje oni mogu doneti malim preduzećima.  

Evo samo nekih:  

 • Sprečavanje prekoračenje budžeta. Ako je vaše malo preduzeće poput većine ostalih, onda imate oskudan budžet za marketing. Maksimalno iskoristite svaki dinar primenom poslovne analitike, koja će vam pomoći da bolje upoznate klijente, predvidite njihove potrebe koje se stalno menjaju, pobedite konkurenciju i plasirate inovativne ideje i proizvode na tržište.  
 • Bolje odlučivanje. Niste sigurni kako da iskoristite budžet za marketing? Ili koje su ključne reči najefikasnije? Kako da predvidite koji će prodavci imati najveći promet za vreme praznika? Poslovna analitika koristi podatke za donošenje informisanih odluka i poboljšanje preciznosti, efikasnosti i vremena odziva. 
 • Mogućnost merenja postignuća u odnosu na sveukupne ciljeve. Poslovna analitika vam pruža jasniju sliku o opštim i specifičnim ciljevima. Vizuelnim prikazom podataka preduzeća mogu da prate svoj trenutni i prošli učinak u odnosu na ključne pokazatelje učinka (KPIs), opšte i specifične ciljeve. 
 • Redovna informisanost. Preduzetnici i marketinški stručnjaci mogu da koriste analitiku za praćenje trendova, ponašanje klijenata i promena na tržištu. Ovi podaci vam omogućava da imate jasan uvid u stvari i dinamički uvodite promene kada i ako vam na to ukazuju prateći podaci. 
 • Podizanje efikasnosti. Danas preduzeća mogu da prikupe podatke brzinom svetlosti. Zahvaljujući poslovnoj analitici, bilo kakav pad u procesu ili učinku možete da identifikujete maltene u realnom vremenu, što će vam uštedeti vreme, novac i resurse.  

Kakve sve vrste poslovne analitike postoje? 

Razmišljajte o poslovnoj analitici kao o nečemu što se odvija u tri različite faze: 

 • Opisna analitika. Proučava podatke i pokazuje vam trenutno stanje vašeg poslovanja pomoću ključnih pokazatelja učinka. Na primer, informacije u realnom vremenu koje se odnose na demografiju, interesovanja ili kupovne navike klijenata. Ponekad su to prodajne brojke ili finansijski rezultati. Može da bude i metrika društvenih mreža, recimo, koliko imate Facebook lajkova, tvitova ili pratilaca. Opisna analitika ne pokušava da utvrdi odnose između uzroka i efekta. U suštini, tu se radi o suvoparnim, neumoljivim ciframa.  
 • Prediktivna analitika. Ova vrsta analitike ide korak dalje. Ona pokušava da predvidi buduće mere kroz analizu trendova na osnovu podataka iz prošlosti. Evo nekih primera: 
  • Koristite informacije iz prošlosti da biste ustanovili koje vrste proizvoda bi mogle da zanimaju klijente na osnovu nedavnih brojki, kao i da li postoji verovatnoća da će ih ponovo kupiti. 
  • Ako imate ograničen budžet za marketinšku kampanju i niste u stanju da svakome ponudite popust, prediktivna analitika vam može, na osnovu deskriptivne analitike, pružiti informacije o klijentima koji će najverovatnije kupiti vaš proizvod. 
 • Preskriptivna analitika. Ovaj vid poslovne analitike može pokazati najbolji pravac delovanja u datoj situaciji. Dok deskriptivna analitika pokazuje ono što se već dogodilo, a prediktivna pokušava da odgonetne šta će se događati dalje, preskriptivna koristi te informacije kako bi pružila moguća rešenja na osnovu sličnih situacija (podaci u odnosu na prethodnu godinu, podaci o sezonalnosti, podaci o lansiranju proizvoda). Na primer, prodaja karata za prazničnu predstavu zaostaje za prošlogodišnjom prodajom. Kao odgovor na to, preskriptivna analitika može da predloži da se snizi cena karte ili da se predstava igra i u prepodnevnom terminu. 

Resursi za analitiku prilagođeni korisniku namenjeni malim preduzećima 

 • Google analitika. Google nema konkurenciju kada se radi o analizi života na mreži, bilo da je reč o veb sajtu ili prisutnosti na društvenim mrežama. Ipak, nedavna studija je pokazala da manje od 30% malih preduzeća koristi analitiku posećenosti veb sajta, praćenje poziva ili kodove kupona. Oko 18% malih preduzeća je priznalo da uopšte ništa ne prati. Tada na scenu stupa Google analitika. Možete da sinhronizujete Google naloge (uključujući AdSense) da biste stekli uvid u povraćaj ulaganja u marketing, reklamne kampanje i ostalo. Najbolje od svega je to što možete besplatno da isprobate osnovnu verziju, koja je možda dovoljno efikasna za malo preduzeće. Ako vam nekad u budućnosti zatreba temeljnija analitika, možete kasnije da je nadogradite. 
 • Softver lak za korišćenje. Uz savremene intuitivne alatke, poslovna analitika je postala najprirodniji izbor do sada. Danas je dostupno puno aplikacija po razumnoj ceni, kao što je Power BI, koja vam omogućava da lako pretvorite podatke u vizuelne elemente, a zatim da ih analizirate i podelite sa saradnicima na bilo kom uređaju, čime stičete neuporedive uvide. Osim toga, softver kao što je Visio vam omogućava da oživite ideje pomoću dijagrama lakih za čitanje stvorenih iz raznih izvora, uključujući postojeće podatke u programu Excel. 
 • Ugrađene alatke za e-poštu i unakrsne tabele. Verovatno su vam osnovne mogućnosti za prikupljanje podataka već nadohvat ruke. Mnoge unakrsne tabele su opremljene dijagramima i grafikonima lakim za čitanje koji će vam pomoći da bolje razumete (i prezentujete) podatke, kroz oblikovanje, mini-grafikone i tabele, kao i mogućnostima za kreiranje predviđanja uz samo par klikova. Isto važi za program za e-poštu. Pronađite neki u koji je ugrađena laka alatka za upravljanje odnosima sa korisnicima (CRM) i moći ćete bez problema da upravljate podacima o klijentima, između ostalog, e-poštom, sastancima, pozivima, beleškama, zadacima, ponudama i rokovima, i to sve na jednom mestu. CRM podaci mogu da predstavljaju pravu riznicu neprocenjivih informacija o klijentima preduzeća, prodajnim i marketinškim operacijama. 

Poslovna analitika može da donese koristi svakoj vrsti poslovanja. Bez obzira koje ćete alatke odabrati na kraju, sticanje boljeg uvida u podatke vam pomaže da ostanete u granicama budžeta, usredsređeni na zadatke i redovno informisani.  

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Upravljanje preduzećem

Šta su ključni pokazatelji učinka (KPI) i kako se koriste

Pročitajte više
Upravljanje preduzećem

Kako alatke za poslovno obaveštavanje pomažu društveno odgovornim preduzećima da postignu uspeh

Pročitajte više
Upravljanje preduzećem

Pitanja i odgovori: Kako Molly Moon’s koristi analitiku podataka za uzvraćanje

Pročitajte više

Poslovni uvidi i ideje ne obuhvataju profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.