Kako da koristite veštačku inteligenciju za malo preduzeće

Naučno-fantastične knjige i filmovi govore o mašinama koje su pametnije od ljudi. Ovi genijalni roboti i računari su ili blagoslov ili prokletstvo. Veštačka inteligencija (AI) upravlja njima. 

Veštačka inteligencija je sada realnost. Već se koristi u svakodnevnim životima. Velika preduzeća koriste prednosti njihovih dobrobiti. 

Kakva je situacija sa malim preduzećima? Da li ima ulogu u vašem preduzeću? Da li veštačka inteligencija odgovara vašem malom preduzeću? 

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje za malo preduzeće 

Šta je to veštačka inteligencija? 

Nešto što u sebi sadrži veštačku inteligenciju može da obrađuje informacije bez ljudskog mozga. Ona nije živa, ali može da sortira podatke. To može da radi na osnovu mašinskog učenja. 

Šta je to mašinsko učenje? 

Mašinsko učenje je proces obučavanja mašine o tome kako da reaguje na isti tip podataka. To je jednostavan proces, ali postaje složeniji kada dodate više informacija. 

Kako mogu da koristim veštačku inteligenciju za optimizaciju svog malog preduzeća? 

Zamislite da ste vlasnik cvećare koja ima i veb sajt. Ako klijent pretražuje vaš sajt i traži “crveno cveće” vi učite svoj veb sajt kako da odgovori. Možete da ga obučite da prikaže klijentu ruže, lale i gerbere.  

Šta ako su praznici? Možete da kažete sajtu da u novembru i decembru prikazuje vašim klijentima božićne zvezde, božićne kaktuse i kraljevske ljiljane. Trebalo bi da ga naučite i da klijentima prikazuje da pravite božićne vence po narudžbini.  

Mašina ništa ne zna dok je ne programirate pomoću odgovarajućih informacija. Ona zapravo ne razmišlja, ona odgovara na instrukcije “ako jeste” ili “ako nije”. 

Kako razmišlja veštačka inteligencija

Programiranje veštačke inteligencije “razmišlja” ovako: 

Ako klijent želi crveno cveće, prikaži im ruže, lale i gerbere. Da li je decembar ili novembar? Ako jeste, prikaži im praznične opcije. Ako nije, nemoj da im prikazuješ dodatno cveće. 

Složenija veštačka inteligencija obavlja ogroman broj proračuna “ako jeste” i “ako nije”. Ako zatražite da vam GPS uređaj da najbržu putanju do lokacije, on će brzo potražiti mnoštvo izvora podataka. Ako krenete glavnom ulicom, da li ćete naići na saobraćaj, problematične uslove na putu ili kašnjenja zbog vremenskih prilika? 

GPS će zatražiti od druge veštačke inteligencije, poput državnih baza podataka o saobraćaju i izvora informacija o vremenskim prilikama, šta znaju o tome. Ti sajtovi će odgovoriti na osnovu “ako jeste” i “ako nije” informacija koje prikupljaju. 

Ova veštačka inteligencija ima kamere koje pokazuju brzinu saobraćaja na glavnoj ulici. One mogu da kažu vašem GPS-u brzinu saobraćaja. Vaš GPS zatim može da uporedi kapacitet saobraćaja na glavnoj ulici sa drugim ulicama. 

Bez obzira koliko složeno izgledaju rezultati, oni su još uvek rezultat koraka “ako jeste,” uradi ovo, “ako nije,” uradi ono. 

Pomaže da ovo zapamtite, kako cela tema ne bi bila tako zastrašujuća. 

Da li mašine razmišljaju? 

Mašine mogu da obrađuju neki izvore informacija brže od nas. Međutim, mašine zavise od nas da ih naučimo kako da obrađuju te podatke. 

One ne razmišljaju samostalno, čak i ako izgleda da je tako. 

Koje su najbolje alatke za veštačku inteligenciju za malo preduzeće? 

Veštačka inteligencija ima mnogo primena i može da bude pogonska snaga kibernetičke bezbednosti, marketinga za odnos sa klijentima (CRM) i korisničke usluge. 

Softver za kibernetičku bezbednost 

Svakog dana bezbednosne kompanije otkrivaju nove pretnje za poslovne i korisničke podatke. 

Čak i ako imate preduzeće sa manje naprednom tehnologijom, vaši poslovni partneri mogu da vas izlože digitalnim pretnjama. Banke, kreditne agencije i veliki maloprodajni lanci su narušili bezbednost podataka svojih klijenata. 

Kibernetička bezbednost zasnovana na veštačkoj inteligenciji može da pruži više zaštite od drugih vrsta programa. Umesto rešavanja pretnji nakon gubitka podataka, bezbednosni programi veštačke inteligencije traže neuobičajenu aktivnost. Oni mogu da zaustave napade ili ranije aktiviraju upozorenja. 

Veštačka inteligencija može da traži nepravilnosti u drugim sistemima poput inventara i računovodstva. Ona može da uoči znake nelegalne aktivnosti. 

Neuobičajena aktivnost može da otkrije i mogućnosti. 

Veštačka inteligencija preduzeća za vodovodni materijal uočava neuobičajenu narudžbinu. Zašto dekorater naručuje metalne celi i prirubnice u vrednosti od 1000 USD? Propratni poziv dekorateru rasvetljava misteriju. 

Pokazalo se da dekorater pravi moderne police u industrijskom stilu i stege za svetiljke pomoću cevi.  

Sada preduzeće za vodovodni materijal pokreće marketing za potpuno novu grupu klijenata. Nakon što su saznali za svog novog klijenta, mogu da se pohvale koliko su u trendu na društvenim medijima. Štaviše, mogu da podele planove za instaliranje svetiljki ili video snimke sa uputstvima sa svojim obožavaocima. 

CRM softver 

CRM softver može da uči o vašim klijentima. Uz svaku narudžbinu, on može da razume njihove potrebe i kako ostvaruju interakciju sa vašim preduzećem. 

Preduzeće za vodovodni materijal pomoću CRM softvera uči da Jovanov vodovodni materijal naručuje cevi i lepak za cevi svaka tri meseca. Na osnovu tog znanja, oni nude Jovanu kupon za njegovu sledeću narudžbinu cevi i lepka 2,5 meseca nakon njegove poslednje nabavke. 

Na osnovnom nivou, oni mogu da pokažu Jovanu da cene njegovo preduzeće i znaju njegove potrebe. 

CRM može da pošalje Jovanu informacije i o novim proizvodima koji su odgovarajući za njegovo preduzeće. 

Interaktivna korisnička služba 

Veštačka inteligencija može pomoći klijentima: 

 • Pružanjem pomoći nakon radnog vremena i 24 sata, 7 dana u nedelji.
 • Razgovorom s njima. 
 • Telefonski sistemi mogu da koriste veštačku inteligenciju za odgovaranje na usmena pitanja klijenata. Veb sajtovi za mala preduzeća mogu da koriste robote za ćaskanje za razgovor s klijentima. 
 • Klijenti sve više koriste glasovnu pretragu na mobilnim uređajima. Glasovni odgovori su idealni za klijente u pokretu. 
 • Predviđanjem potreba klijenata. 
 • Veštačka inteligencija može da odgovori na pitanje pre nego što ga klijent postavi. Ako klijent potraži stranice za rešavanje problema na veb sajtu, veštačka inteligencija može da ga usmeri na dodatnu pomoć. 
 • Odlučivanjem da li im je potrebna pomoć čoveka. 
 • Veštačka inteligencija može da odgovori na opšta pitanja. Ako ne pomogne, može da zatraži pomoć čoveka za klijenta. Ova reakcija je efikasnija za preduzeće i klijenta. 
 • Preciznošću. 
 • Veštačka inteligencija ne može da promeni mesto brojeva ili da pogađa. Programirajte je pomoću preciznih informacija i dobijaćete isto takve informacije. 

Na koji način veštačka inteligencija i podaci donose vrednost preduzeću? 

 • Veštačka inteligencija koristi vaše podatke za razumevanje vaših klijenata 
 • Veštačka inteligencija tokom vremena postaje pametnija u vezi sa vašim klijentima 
 • Veštačka inteligencija može da vas upozori na pretnje i nepravilnosti 

Možete da saznate više o veštačkoj inteligenciji na: 

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Poslovna tehnologija

Skladište u oblaku naspram lokalnih servera: 9 stvari koje treba imati na umu

Pročitajte više
Poslovna tehnologija

Maksimalno iskorišćavanje prednosti besplatnih video konferencija

Pročitajte više
Poslovna tehnologija

Besplatno deljenje ekrana je lako, ali da li to radite kako treba?

Pročitajte više
Poslovna tehnologija

Telezdravstvena terapija kao opcija za pacijente u teškim vremenima

Pročitajte više

Poslovni uvidi i ideje ne obuhvataju profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.